icon

Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?

margotka33
6. máj 2014

Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.

monikahan77
6. máj 2014

@margotka33 ja by som to nerobila, bála by som sa...

lucka1987
6. máj 2014

@henikav
@sirell tiez by ma zaujimal ten zakon kde je pisane do 12 rokov...
pretoze co mam ja znalost, je opustenie dietata zakonom definovane do 6 rokov.. a nad 6 rokov podla mna individualne posudzovane podla osobnosti dietata / mozno sa mylsim.. / a tak som nasla tento zakon :

§ 221
Opustenie dieťaťa
(1) Kto opustí dieťa, o ktoré má povinnosť sa starať a ktoré si samo nemôže zadovážiť pomoc a vystaví ho tým nebezpečenstvu smrti alebo ublíženia na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na dva roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,
b) na dieťati mladšom ako šesť rokov alebo
c) na viacerých deťoch.
(3) Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním vážnu poruchu zdravia alebo smrť, alebo
b) za krízovej situácie.

a to teda jsen hovori, ak sa stane nejaka kriticka situacia, ublizi si dieta... este aj rodic by mal byt zrejme stihany, kedze ho nechal sameho

quixina
6. máj 2014

@kepassa ja Ti úplne rozumiem, čo sa snažíš povedať, ale pochop, že síce to akokoľvek divne bude znieť, ja som si v tom čase nedovolila ani zapínať telku, ani brať do ruky nožnice a pod., proste také veci som vedela, že nesmiem, a cítila som obrovskú zodpovednosť za sestru. Nedopustila som v tom čase nič také, čo by jej mohlo ublížiť. a mali sme aj zákaz otvárať dvere ak niekto zvonil, resp. nemali sme kľúče od dverí, takže to bolo jedno...
sestru som ani raz nenechala bez toho, aby som na ňu nevidela a pod.
no proste, hovorím, divná som asi bola 😀

je fakt, že ako dospelé nemáme pekný vzťah, resp. nemáme žiadny vzťah, prakticky sa ako keby nepoznáme, o svojom súkromí vzájomne nevieme nič...možno je to dôsledok toho, že som mala ustavične pocit, že je to na mne, aby bola ona v pohode a ona mala asi pocit, že ju buzerujem už od malička...
ale možno to s tým vôbec nesúvisí...

a samozrejme, máš pravdu, ťažko môže rodič čakať od tak malého decka, že zastúpi jeho úlohu, ale myslím si, že u nás to moja mamina odomňa ani nečakala, len proste musela nejak vyriešiť situáciu a nemala iné, priaznivejšie riešenie...

sissmiss
6. máj 2014

Baby, tu ani tak nejde o zodpovednost alebo nezodpovednost dietata. Alebo o hyckanie a prehnane rozmaznavanie. Tie ktore pisete ze by ste nechali a chachachaaa, ake su tie dnesne mamy uzkostlive a ustrachane... A co sme my ako deti vsetko robili. No ja som napriklad bola obtazovana nejakym starsim chalanom cestou zo skoly ako dieta. Aj vtedy sa dialo vselico, ale ja neviem ci toho bolo menej alebo co. Raz sme boli ako cca 15rocni na cyklo ture. Cca 250km. Rodicia nas pustili. Dnes by som nepustila svoje decko bicyklom ani do vedlajsej dediny. Dovod? Par krizikov pri ceste na tej 2km trase. Z toho aj nejake deti. Zrazene autom. Kedysi nebolo tolko aut. Pred cca 13rokmi sa u nas stratilo 5rocne chlapca, hralo sa v parku so starsimi detmi, sami bez dozoru dospelych. Mala dedina, kto by sa bal. Zial, nasli ho zneuziteho a mrtveho. Odvtedy sa bojim viac. Pretoze jedna vec je zodpovednost ku ktorej sa snazim dieta viest. Ale druha vec je vystavenie ho riziku, ktore nema sancu zvladnut nijakou svojou zodpovednostou. Zial dospely je silnejsi, a ak si dospely zaumieni ze dietatu ublizi, dieta s tym nic nespravi, neubrani sa. Preto zodpovednost odtial potial. Len taka ktoru moze zvladnut. Vystavovat ho riziku a nechat ho falosne si mysliet ze nieco zvladlo svojou sikovnostou a ono to bolo len stastim, to je velmi nezodpovedne.

henikav
6. máj 2014

@sirell mas pravdu, toto je u nas v belgicku, 12 rokov dietata sa povazuje pravne za vek "sudnosti". Pomylila som si to so slovenskym pravom, takze v podstate na slovensku je mozne nechavat dieta samotne od malicka, len neviem ako sa to potom posuzuje v pripade ze sa nieco stane. Opustenie dietata? Nemoze byt, lebo je to pravne povolene. Podla psychologov u nas dieta do 7-8 rokov nedokaze dobre odhadnut nebezpecenstvo. Ale ved v pohode, nebudem sa hadat, teda pravne je povolene nechavat dieta samotne v podstate od narodenia, tak potom nie je problem. Ja ale svoje same vo veku 6 rokov urcite nenecham. To potom tym rodicom velmi pomoze ak sa nahodou nieco stane. Ospravedlnujem za moj omyl

danielina30
6. máj 2014

Myslim si, ze deti sa v dnesnej dobe dost podcenuju. Dokazu toho ovela viac, ako im my rodicia umoznujeme. Mam 6 rocneho syna, je to rozumny chlapcek a keby som nemala inu moznost, som si ista, ze by to s prehladom zvladol zostat hodinu doma sam a urcite by sa riadil mojimi instrukciami a pokial by mal mobil a vedel ho pouzivat... myslim si, ze si svojho syna poznas najlepsie a vies co zvladne a co nie. Ale ja by som mojho asi radsej pred odchodom zobudila a pustila mu nejaku rozpravku, alebo nieco, aby sa nenalakal, ked sa zobudi sam. Drzim palce nech to vyriesis co najlepsie.

mrva
6. máj 2014

tiež mám takú dcéru a býva doma ráno 1,5 hodiny a sama sa vystrojí do školy. Samozrejme, má nachystané raňajky, desiatu, do školy je pripravená, takže ráno sa iba oblečie, napapá, umyje, učeše, zapne TV a užíva voľno. Pred odchodom o 7,00 jej zavolám, nech sa ide obliekať, vypne TV a šup do bundičky. Pri odchode mi zavolá, že odchádza. Do školy to má niečo cez kilometer a chodí na bicykli. Zatiaľ žiadny problém. A to nie sme odkázaní na jej samostatnosť, pretože má kde byť, ale takto jej to vyhovuje a my sme si už s manželom zvykli tiež 🙂 Neboj, zvyknete si. Skús jej veriť. Bude na seba hrdá. My sme takto chodili tiež a zvládli sme to...

milenka74
6. máj 2014

@margotka33
ja suhlasim s
@henikav
@sissmiss kedysi bola ina doba,teraz je teraz.
Niekto tu velmi pekne napisal,ze 100 x sa nestane nic a 101 sa stane zle.Nejde o to ci je to zakonom stanovene,alebo nie.Ak sa stane nestastie tak nam nepomoze,ze podla zakona mohlo byt sam.
Poviem ti co s astalo nam aj ked to nebola taka ista situacia.Deti chodia docasne kvoli nultemu rocniku na dve rozne skoly je to jednou cestou autobusom. Ked ide niekto znamy tak maleho vezne,prevedie cez cestu a odvedie ku skole.Par krat sa muz velmi ponahlal a keby vystupil s dcerou by museli ist skoro 1km do dalsej skoly tak ho nechal nech vystupi a ide s ostatnymi ludmi cez cestu. Asi 5 x to bolo v pohode,pockal s ostatnymi kym presli auta a presiel cez cestu. Az ho skoro zrazilo auto,par sekund a mohlo byt po nom.Viac ho sameho nepusti a pekne slape peso aj ked sa ponahla. A to je inak velmi rozumny a vysypa smeti od 5 rokov a ide aj do obchodu co mame blizko.
Neviem ake mas moznosti,ale nemohla by sa mamina prestahovat blizsie?

dana_l
6. máj 2014

aj ja sa pytam - co keby babka prisla o pol hodinu skor? tvoj maly nemusi vediet ze idete prec, moze spat. ale clovek nikdy nevie co sa moze stat - aj ked rodicia su doma

lucula73
6. máj 2014

@margotka33 ahoj,mám kolegynu,čo o 6h odchádzala z domu a o 6.45 prichádzala babka,dcérka ešte obyčajne spala........bola prváčka ..a zvládli to 😉
ak je rozumný,ako píšeš,tak by som sa nebála 😉

domak2
6. máj 2014

@lucka1987 Ja som nasla toto ako definiciu dietata
http://www.vop.gov.sk/malolete-dieta

„Maloleté dieťa je každá ľudská bytosť od narodenia po dosiahnutie plnoletosti.“

janulik2008
6. máj 2014

Ja som bola o dva roky starsia ked sme ostavali so segrou same hodinu a všelijako sme sa zabavali aby rychlota hodina prešla a pamätám si ze stále sme uz ležali v posteli a kukali tv ked oco alebo mama prisla. No najhoršie bolo ked mal jeden nocnu druhy poobednajsiu to sme boli same d deviatej do pol jedenástej a vtedy sme z spali no raz bola búrka sme sa pokakat isli sme sa bali.aj to si rodičia vtedy vybavili ab nerobili obaja jednu zmenu lebo na noc by nas nenechali a doteraz aj ked sme veľké tak nerobia splu lebo nikdy nevies. Aj ked trz robia trochu inak len ranné a nočné tak se hodinu same ale tie uz presedime pri pc. Ale šesť rokov ... ja by som sa bala

njonja
6. máj 2014

@margotka33 tu v Nemecku poznam niektore mamicky, ktoré nechávajú 4-ročne dieťa samé domA na cca pol hod až hodinu... Závisí to od teba a tvojej dcéry.. Moja mama bývala sama doma od 4 rokov cely deň. Mama jej nastavila budíky na jedenie a kontrolovala ju telefonicky... Neznamená to, že osobne take niečo schvalujem, ale mamičky to zvyknú robiť...

mariuska1503
7. máj 2014

@margotka33 ja som bola so synom do jeho 4 rokov sama. Od prvého dňa ako nás pustili z pôrodnice. Mala som doma psíka a toho bolo treba venčiť aj keď syn spal. Bolo to síce riziko, ale iné východisko som nemala a musel byť sám na pár minút od svojho 1. týždňa. A 6 ročný pokiaľ je rozumný, tak určite môže byť sám a hlavne keď spinká ešte. Pokiaľ vie o tom, že keby dačo má volať a nezľakne sa, že je sám doma, tak ja osobne v tom nevidím problém. Ako písala dáka maminka vyššie, netreba byť precitlivelý a jednoducho konať tak, ako je to nutné. Stať sa môže hocikedy hocičo a ty aj doma môžeš byť a nedokážeš reagovať. Treba synovi vysvetliť situácie aké môžu nastať a ako má reagovať a hotovo. Nemáš zrejem inú možnosť tak to nerieš a rob tak ako je nutné. A uvidíš, že do budúcna mu to pomôže. Ja pracujem na smeny a môj syn je niekedy doma aj v noci sám hoci dnes už sme s jeho tatinom manželia, ale aj ten je niekedy dlhšie v práci. Má síce už takmer 11 rokov, ale takto fungujeme už dlho. Skrátka nie je iná možnosť. Ale syn je samostatný, vie ako má postupovať v rôznych situáciách a hotovo. Hlási mi príchod zo školy, čo bude robiť a pýta si povolenie ísť von. A dokonca aj keď školu nemáme pred domom chodí od druhej triedy sám do školy cez hlavnú cestu. Naučila som ho správne chovanie na ceste a všetko je o.k.

mircalla
7. máj 2014

Maximalna nerozpovednost, ci je rozumny alebo nie, dieta v tomto veku by som same nenechala? Moze sa stat hocijaka nehoda, aj bez toho, aby sa o to pricinil

zuzin78
7. máj 2014

Nenechala by som ho sameho. Nikdy nevies ci nebude potrbovat ist len na Wc a moze sa tam posmyknut, a kto mu pomoze? Bude smadny vylezie na stolicku, lebo 6 rocne dieta nedostane k vodovodnemu kohutiku, stane si na stolicku a bac kto mu pomoze?? Moja mala teraz 6 rokov ale nenechala by som ju samu , mam aj mladsiu dcerku 3 rocnu , aj keby bola sama mkja je tiez rozumna ale nebezoecenstvo este poriadne nevie odhadnut. Skus sa dohodnut s babkou nech pride skor , a budes kludna aj ty a aj syn. moja mamina chodi k sestrinym tak , ked sestra potrebuje skor odist do prace na 6 tu, vzdy pride skor kym sestra odide do prace, a deti ma sestra vacsie ako ty mas syna . naozaj neriskuj lebo stat sa moze hocico , a budes si to potom vycitat
pekny den

skanderka
7. máj 2014

Ja som tak skusala ze najskor so psom a bol sam 15min potom do obchodu 30min a postupne. A ked mal sedem bol sam 2hodiny a vsetko dopadlo dobre. Ale nas je velmi zodpovedny a vzdy bol nieje sidlo ale velmi kludny. Teraz ma 12 a isiel uz aj sam vlakom ;) ked mal 8 tak chodil sam do skoly elektrickou ;) postupne treba dietatko ucit

stanislavao
7. máj 2014

@margotka33 ja si myslim, ze 6 rocne je velmi male na to, aby bolo same. aj ked je rozumne, moze sa nieco stat. aj ked ma mobil. smykne sa, buchne si hlavu, odpadne, nebude mat ako volat si pomoc. ak by sa dietatu neico stalo, mate zanedbanie starostlivosti. ja som syna nechala sameho na chvilku, ked mal asi 7 rokov, ze som isla na postu alebo do obchodu. tak na pol hodinku. teraz uz ostane sam, bude mat 10 rokov, ale ma presne urcene, co ma robit. a aj tak sa bojim, lebo naozaj uraz sa stane raz dva.

quixina
7. máj 2014

@janulik2008 ty jo, tak to je husté, že ťa v dvadsiatke nenechajú cez noc samú doma 😀 a prispôsobujú si tomu rodičia smeny v práci....

veď tu niektoré ženy majú v Tvojom veku vlastné deti a žijú s nimi samé, preboha 😀

to je už zas ďalší extrém, nie?

zuska_bluzka
7. máj 2014

šesťročné dieťa je rozumovo väčšionu natoľko vyspelé, že samo ostať zvládne bez toho aby podpálilo polku bytu. a pokiaľ má ešte mobil s číslami na blízkych príbuzných pre prípad núdze, nevidím problém... malej stačí vysvetliť, že nemá otvárať cudzím ľuďom ani čoho sa nemá dotýkať a myslím, že bez problémov pochopí... ak potrebuješ väčšiu istotu, tak by som skúsila poprosiť nejakú susedku, aby mi na ňu sem tam hodila očkom, resp. malej povedala, že ak je nejaký problém nech za ňou zbehne...
@janulik2008 nie je ti to trápne, že v tvojom veku na teba musia ešte dozerať rodičia? ja keď som mala toľko čo ty som sama cestovala po svete a dokázala sa o seba postarať bez pomoci iných...

lenka1993
7. máj 2014

@janulik2008 ved ja mam 20 a troj mesacne dieta, to by bolo keby som nemohla osat sama 😀. Chudak moj muz asi by nas neuzivil keby musel byt v noci doma.

A ja som prvy kdat ostala sama doma asi v tom veku. Mama mi zakazala otvarat balkon a okna, polozila mi k balkonu stolik, stolicku, omalovanky a zapla telku. A to som ani telefon nemala. Ak si si isfa svojim dietarom tak preco nie 🙂

medovka14
7. máj 2014

@margotka33 ja si myslim, ze to problem nie je... ty si dieta poznas, vies ake je.. moje boli tiez uz same doma niekolko krat, starsia mala 7 a pol a mladsia 6. Mali mobil s cislami, keby bol problem tak by zavolali (volali, ze ci si mozu dat jogurt 🙂 normalne si urobili ulohy sami a pustili si rozpravku 🙂

romanco
7. máj 2014

@skanderka Presne tak! Deti treba pomaly privykať a tak ich "učiť byť samy". Najdôležitejšie je, že matka najlepšie pozná svoje dieťa a vie čoho je schopné. Môj má o chvíľu šesť. Občas ho nechám, keď idem do obchodu a jemu sa nechce. Nechám mu mobil a skontrolujem ho. Vie, čo môže a čo nie. Má zapnutú rozprávku a hrá sa. Samozrejme, bývame na dedine a obchod cca 400m, teda preč som cca polhoďku. Zatiaľ bol vždy ukážkový a samozrejme, vždy som ho za to pochválila. Je pravda, že niektoré detičky je risk nechať doma samých aj keď majú 12.

rondicka
7. máj 2014

ahoj,,ved vtom čase bude asi ešte spať,nie??

fra
7. máj 2014

podla mna by to bolo veľmi smutné detstvo ak by sme sa naozaj mali riadiť podľa toho zákona, že do 12 rokov musí byť dieťa neustále pod dohľadom rodiča alebo iného dospelého... spomínam, že už od takych cca 5 rokov (určite som ešte nechodila rok- dva do školy) som trávila vonku s kamarátmi a bratrancami a bez dospelých celé poobedia a víkendy, koľko kadejakých dobrodružstiev sme pozažívali, či už u babky na dedine, v lese či u nas na sídlisku- to podľa mna žiaden dospelý nedá, že by deti pri tom všetkom mal pod neustálym dohľadom- potom je samozrejme dieťaťu ľahšie strčiť do ruky počitač a mať ho pod dozorom niekde doma... no a vidíme kam to vedie... podľa mňa to nie je dobrý zákon

simca06022011
7. máj 2014

@margotka33 ja by som asi povolila, predsa tu su priapdy zneuzitia na ulici, zrazenia autom atd... toto je daco ine ;) Neporovnatelne. Ak sa to neda riesit inak (hadam babka nebude chodit o 5tej ku vam...)... my sme boli doma od prvej triedy bezne bez rodicov (ci ked sme boli chori, alebo sme prisli skor zo skoly) a nevidim na tom ziadny problem ani teraz, okrem tej cesty zo skoly domov... ale to zase nie je tvoj pripad. Predsa, predtym sme boli trieda co byvala v 3 panelakoch a chodili sme domov vsetci jednym busom spolu (sice saspolucestujuci nasomru ked sa tam natrepe 20 aktoviek :P ale co uz)... teraz je problem ani nie mnozstvo aut, problem je to, ze deti nemaju S KYM ist z tej skoly. My sme na seba dali pozor... Dokonca som nosila aj mladsiu sestru a ziadny problem som s tym nevidela (isla do 1., ja som bola v 4.triede a chodili sme autobusom cez cele mesto...). Ja by som malej nachystala daco jest na stol (ak by sa zobudila skor), oblecenie a riadne ju poucila... neviem co by sa za hodinu rano mohlo stat ;) Zemetrasenie? Meteorit? So sporakom sa hadam hrat nebude, lieky a drogeriu tiez nepoje a do elektriky prsty nepcha... a hadam ani na okno nelezie... tak co?

simca06022011
7. máj 2014

@fra ja som sa strasne tesila, ked som ako 5 rocna mohla ist sama do obchodu 🙂) Mama mi dala na narodky maslu do hlavy, obliekla ma a uz som pochodovala... teraz mam v panelaku deti 5-6-7-8 rocne (presne v tomto poradi.. 4ks) a este aj okolo domu sa bicykluju pod dozorom dvoch dospelych ;) to u nas neexistovalo... tym padom sa medzi sebou vobec nebavia.. kazde dieta ma oci na tom svojom rodicovi a medzi sebou vobec nekomunikuju (videla som prave vcera, ked sa k nim pridala moja krpana)...

fra
7. máj 2014

aha, pozerám ako tu píše vyššie lucka že to s 12 rokmi bude nejaka urban legend, ešte že tak

prasiatko30
7. máj 2014

@simca06022011 u nas sa bezne hraju deti pod dozorom rodicov a nie je tto prekazkou interakcie medzi detmi - deti sa hraju behaju, rozprravaju sa medzi sebou vymyslaju rozne hry. Co som vsak ja zazila je to ze susedka nechava vypustnych svojich troch chalanov bez dozoru a uz par krat im museli podavat prvu pomoc "uzkostlivi"rodicia ktori si poctivo stoja pri detoch lebo co ak by sa nieco stalo - naposledy nabural tento chlapec v plnej rychlosti do betonoveho stlpu rozbil si hlavu a vypadalo to na otras mozgu - ako dobre deti si maju budovat samostatnost ale vzdy sa moze nieco stat a taketo urazy sa stavaju a nie je to nieco ojedinele - ako vzdy hovorim nahoda je svinucha.

simca06022011
7. máj 2014

@prasiatko30 a keby tam ta matka bola, tak by sa to nestalo?