Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?
Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.
@anelehka a to si mala desat, kebyze tu napisem, ze som 10rocnu doma samu nenechala, tak som na posmech, ale prave preto som to neurobila, co pises ...dakujem
@simca06022011 ja sa stale pýtam mami prečo na nás so starším bratom boli taký prísny a prečo sa k nemu chovajú ako k steniatku ona mi povie že vtedy boli este mladý a že teraz majú už len jeho a podobne recicky ja som v jeho veku už brigadovala v obchode a on si nevie ani toast spraviť.... 😖
to zalezi od toho,ake je dietatko..ja mam dcerku 6 rocnu a uz neraz bola doma sama..dokonca strazila 2 rocneho brata.Je velmi zodpovedna,nemam s tym problem nechat ju samu...ma mobil a telefonujeme si keby nieco...dlhsie ako na hodinu by som ju ale nenechala
@celasapremenim mudrym ludom to urcite nieje na posmech,dnes je zla doba,ludia su zli,dobre vieme,ze su vselijaki uchylaci,fetaci,atd...kolko deti sa denne strati a uz ich nikto nikdy nenajde,ja take riskovat nebudem,svojho 6r.syna budem vodit do skoly aj zo skoly,tak dlho,ako to bude mozne,vobec ma nezaujima,co si bude niekto mysliet,mojej mame,uniesli bratranca spred domu,ked mal 3 roky a to davali starsie deti pozor,nikdy sa nenasiel a to bola este ina doba,nie ako teraz 😢
@celasapremenim pripadne zavola z mobilu na 150, ze? myslim to uplne vazne. 6-rocne dieta bez dozoru ani nahodou
Co ak to dieta nema ako vybehnut von, to ta nenapadlo? To bol len priklad - mozu byt aj ine situacie.
@mircalla asi si tukla zly nick na odpoved
ja som absolutne proti tomu, aby sestrocne dieta ostalo same doma :D ak mas na to cas, precitaj dozadu diskusiu 🙂
to vyspele som myslela nad 11, 12 rokov, aj to podla zvazenia 🙂)) aj to som si neni ista, ci by spravne zareagovali, treba sa aj s takymi vacsimi riadne porozpravat
od 5 rocnika v skole druzina nie je a vyucko je do takej pol druhej max, fakt sa to zle riesi pracujucim rodicom, aby od tych 11 neboli aj same semtam
@celasapremenim hej, uz som pochopila, ze to bolo ironicky, prepac🙂
@mircalla pre mna hruza, ze si to maminky nejak nevedia vsetky priznat, ze je to jednoducho tak
@adriana84 ked som mala v rukach moje dieta prakticky v bezvedomi tak som mala problem spomenut si na muzove cislo, volala som na emergency a skoro som nedostala zo seba slovo a 6r dieta bude so studenou hlavou vediet zvladat nejaku skratovu situaciu - gratulujem
@anelehka to mi je luto, trojrocny chlapcek :(
ja tiez chodim a ficim z roboty pre deti...co najskor pri nich .....ked budem na materskej teraz, tak pre mna uplna ulava, ze budem s nimi este viac 🙂 aj oni sa uz tesia
@prasiatko30 ked mi odpadaval syn, po ceste na kramare som spalila spojku, ale dorazila som a nenechala som sa na pohotovosti vyhodit a dobre som urobila (lebo maly mal tie stavy namatkovo)
ked sme vytapali susedov po rekonstrukcii, nevedela som ani mobil najst a behala som po chodbe mokra v nocnej koseli v panike, ja pragmatik, nezazit, nikdy neuverim, ako chaoticky sa dokazem v dospelosti chovat v kritickej situacii, na toto by mali byt snad nejake cvicenia aleboco
Môj malý bude mať 6 rokov o mesiac . Pre mňa šikovný, samostatný atď. Ale určite by som ho nenechala samého. Neviem, ako by reagoval v skrate, keby sa niečo stalo... Nikdy v živote by som si to neodpustila...
Mne sa az rozum zastavuje, ze 6-rocne dieta strazi 2-rocne
@barbara088 😀 joj to aj mna moja segra kolkokrát vylátala 😀
@anelehka ja si myslim ze 6/7rocne dieta urcite dociahne na vypynac.pokial ho nema clovek na strope..ja urcite nevravim aby malo dieta vsetko na starosti,ale treba dieta ucit urcitim povinostiam a samostatnosti...kazda rada je dobra,ale baby spomente si ako to bolo kedysi kolko bola mamicka napr na materskej.pol rocne deti boli uz v jasliach a podobne...kolko bolo deti v jaslich 50 /60 a uciteliek alebo co to boli 2/3...tak to si ani nechcem predstavit ako to tam vyzeralo....takze potom o com to je
@celasapremenim presne vela krat mame problem my dospeli udrzat chladnu hlavu a mysliet si ze 6r to zmakne tiez - alebo dufat ze sa nic nestane to je trosku adrenalinovy sport
Myslim, že ak vieš, že je zodpovedne tak možeš nechať, a ešte ked spava do 7,00. Budeš mať trocha strach, ale to prejde. Poznam vela mamičiek, ktore to musia takto riešiť, lebo nemožu inak. Aj moja sestra, kedže je sama, musela toto riešiť, sice opačne, ked prišiel zo školy. Moje deti, zase chodili na autobus do inej dediny a pri navrate ,tiež byvali aj pol hod. na zastavke bez dozoru. Vyrastli a su tu. Stať sa može hocičo a aj ked budeš doma. Ak sa na to budem,e takto pozerať, tak potom ich nemožme nechať doma samych až do dospelosti. Lebo velakrat dieťa lepšie zareaguje ako dospelí. na nejaku situaciu. Držim palce, určite to bude o.kA popripade popros susedov, aby občas nakukli, ak s nimi dobre vychadzaš a su v tom čase este doma.
Pred pár rokmi ma poprosila suseda,či jej zavolam, ak by sa u nich niečo dialo. Musela ráno odísť do práce a decká nechala samé. Že o 8 príde k deťom jej sestra, ale že to bude v pohode, lebo jej detí aj tak spia do cca 9.
Super! Lenže tie decká sa zobudili just o 7 a mladší vrieskal tak že celá bytovka to počula. Dvere zamknuté. Sestra nikde a mamičke som sa síce dovolala, ale ona samozrejme prísť z práce nemohla. Tak som do 8 počúvala ako decká revu a snažila sa ich upokojiť cez dvere. Takže toľko k tomu... Nikdy by som toto neurobila, lebo náhoda je blbec....
@margotka33 Pokiaľ máš šikovné a rozumné dieťa, prečo nie. Ráno býva aj tak ešte ospalá ak bude vôbec hore. Píšeš, že nemáte plynový šporák, čo je ďalšia výhoda. Jediné, čo nerob - nezamykaj byt.
Mnohé dnešné deti sú nesamostatné ešte v 15 rokoch. Možno sa niektoré maminky do mňa obujú (nech sa páči), samozrejme je iná doba, ale každá doba so sebou niečo prináša. V období prvej republiky a cez svetové vojny sa bežne malé deti starali o ešte menších súrodencov, v období socializmu to bolo ako ? Vyfasovali sme kľúč od bytu na krk s poznámkou žiadne hlúposti. Neboli mobili, a sme tu ! Tiež som bola v niektorých prípadoch donútená nechať dcéru doma samú. Je rozumná, samostatná. A elektrika ju nikdy nezaujímala (asi od vtedy ako chytila poškodenú predlžovačku ).
@celasapremesetkych tak neprehanaj prosím ta 🙂 Ziadna osa ho nepostípe rano o 5:30 v spálni, alebo v jeho izbe...Vsade mame sietky a nikdy sme osu v dome namali..🙂 nikto nebude buchat na dvere, lebo mame dvor a mame branu... Nikdy v zivote nam nikto nezvonil rano o 5:30, ani o 6:30, dokonca ani o 7:30... potrubie nepraskne, lebo mame novostavbu a nepoznam nikoho, komu by v stene praskolo potrubie za cely moj zivot..🙂 Z okna nevypadne, lebo byvame v prízemnom dome v tichej a bezpecnej lokalite.. Ziadna hlavna cesta - neviem co by robilo dieta vonku o 5:30... a poziar od susedov nehrozí.. nemame plynovy sporak a ani zapalky v dome... Na vodovodny kohutik dociahne, nemusi si davat stolicku., ale namlo by dovod, lebo caj by malo nachystany... 😉
Ja si plne uvedomujem vsetky nebezpecenstva, ale neposielam ho cez 3 hlavne cesty do skoly, viem kde zijeme a ako zijeme a ake su rizika... ako som sa vyjadrila uz na 2 strane, dieta bude spavat u babky, resp. babka u nas...
Nemozem chciet od babky, aby vstavala o 4:30 a bola u nas o 5:30 trosku cez.... To je pohodlnejsie spanie u babky..
Zas nerobte z komara somara..🙂 Viem, ze sa stava vselico a viem odhadnut riziko...
Inak este ma napadla jedna nepredvídatelna vec.. Co ked nam na dom rano spadne lietadlo 😀???
Ja viem, ze najhorsie veci sa stavaju, ked to najmenej cakame.. Viem, ze sa stracaju deti, iem, ze vypadavaju z okien, ze mozu behnut pod auto...
Kazdopadne, dakujem za reakcie.
@margotka33 deťom treba servírovať zodpovednosť postupne podľa veku. Myslím si, že 6-ročné dieťa dokáže byť samé hodinu úplne v pohode. U mojej generácie to bola bežná vec, že sme boli ráno samé a samé sa chystali do školy. A to neboli mobily!!! Trochu svojmu dieťaťu dôveruj. A čo sa týka toho druhé prípadu, keď 6-ročný chlapec vodí do škôlky mladšieho súrodenca, ak nemajú školu ďaleko alebo cez frekventované cesty, je to v pohode. Ja som pravidelne chodila po moju sestru do škôlky, aj som jej pripravovala jedlo, kým naši príšli z práce. Vôbec ma to nezabilo, práve naopak, veľa som sa naučila.
baby kliiiiiidek...myslim, ze ja sama viem,ci je dost zodpovedna na to,aby to zvladla..islo o par minut a poviem vam pravdu nemam z toho vycitky svedomia 😉
@margotka33 kludne si nechaj svoje dieta same doma, na kolko uznas sama za rozumne
to, co som pisala, to som neprehanala, to sa moze stat, potom budes ochkat, ze prvy krat sa to u nas stalo, nikdy predtym, nechapem a mozes akurat tak plakat
dufam, ze si to neprecitam na topkach
ak toto urobis, moj priamy nazor na vec:::
NEVERIM TI, ze sa to neda riesit inak a ak to tak budes riesit, riskujes doslova zivot a psychicke zdravie svojho dietata, nech tu pisu blahosklonne baby cokolvek
ja ti med mazat okolo huby nemienim, myslim si, ze ak to spravis, si tupa
tak pa
este k tej babke, mozno keby si to od nej ziadala, zistis, ze mas problem len ty 🙂 ja raz pojdem k vnucatam hoci o pol noci, ak to bude potrebne a poziadaju ma
este ma napadlo, kamoska byva tiez v bezpecnom dome a nedavno tam policiu volali, co tam nasli ucuupeneho chlapa pod stromom rovno v strede dvora, co len cakal, ako sa dostat dnu
ked ho prehladavali policajti mal v ruksaku kuklu, povraz a noze
a to sa skoro z toho po aj jej manzel, vratili sa z nakupu, bolo sero a ona si ho nahodou cez okno z kuchyne tam vsimla.....
ja osobne si myslím, že taká primeraná miera v samostatnosti má byť. niekedy to rodičia v minulosti až preháňali s tým, čo nakládli zodpovednosti na deti - ale jednak mnohokrát nemali inú možnosť a jednak, oni pochádzali z generácie, kde sa toho na deti kládlo ešte viac (moja mama odmala pásla kravy, husy, robila na poli, v škole upratovala triedy (dedo bol školník) , doma sa starala o domácnosť (mala 3 bratov, tak všetko bolo na jej mame a na nej) a keď sa jej v 11 rokoch narodila sestra, tak jej mama hodila celú starostlivosť na ňu (mimo času, keď bola v škole). Tak im to proste nebolo divné, že deti sa o seba starali samé, ešte to brali tak, že máme super detstvo, nemusíme makať na poli a podobne.
a teraz je zas opačný trend, mamičky sú zo svojich detí doslova pokakané a nedovolia im pomaly nič robiť a dozor pomaly do dospelosti a potom pokračuje mamahotel minimálne do 30tky. 🤐
ja sa snažím zachovať takú tú strednú mieru - dievčatá sú samostatné, už dávno chodia do školy samé, samé si robia desiatu, starajú sa o morčatá, venčia psa, pomôžu mi s malým, atď. atď.... a v cca 6 rokoch som ich bežne občas nechala doma samé - samozrejme nie celý deň a nie stále. Ale nehádžem im celú zodpovednosť za malého na ich plecia, sú to tiež deti a Radko je ich brat, nie ich dieťa. Chcem, aby mali pekný vzťah, nie aby mali pocit, že sú nútené v kuse sa o neho starať.
@celasapremenim Zariadila to predsa z babkou, takže vyriešené. 😉 😉
🙂))))
lietadlo 🙂))) ked sme boli na zs, skutocne sa nepamatam kolkataci sme boli, pocas vyucovania sa stalo, ze na dom mojho spoluziaka spadol zeriav 🙂))))))))))) dom v prdeli, museli sa prestahovat
nikto nebol doma 🙂))))))))))))))
ale to uz je aky extrem (v bratislave na odborarskej)
@koniarova aha, sorry, to mi uslo
budem kludnejsie spat 🙂
zboznujem deti a boxujem za ich bezpecnost, hoci je to niekedy nesympaticke, nevadi mi to 🙂

@ada510 asi mam stastie na jednu vec, mala som kamaratku, ktoru matka vyslovene zneuzivala na vypomoc pri bratovi od zs az po dospelost, kym sa neodstahovala, preto viem, ze v zivote nebudem delegovat povinnosti rodica, ako su pravidelny vyber zo skolky a pravidelna priprava stravy, ucenie sa s dietatom a podobne na starsieho surodenca
samozrejme, obcasnu pomoc, zvlast ked to starsie dieta bavi a vyzaduje si to a rado to urobi, beriem ako prospesne 🙂 samozrejme za mojej pritomnosti, skor ako zabavu
u tej kamosky to bohuzial malo aj dopad do vztahu s tym bratom, vlastne si to uvedomila az v dospelosti, ze ona ani bracho za to nemohli....ale niektore veci jednoducho neopravis ani tak uz, mohli mat ovela lepsi vztah ako surodenci pocas detstva, keby toto ta jej matka nerobila...a nemusela, nebola samozivitel ani ziadne problemy nemala, len bola leniva jag rit