Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?
Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.
@simca06022011 kde to ty zijes, ze deti chodia vonku pod dozorom dvoch dospelych? 😀 , vidim ze niekto rad prehaaaana. 🙂 , to su vsetci nezamestnani ci ako? 🙂
Tu som ja osobne na velkom sidlisku, chodim s detmi vonku, popritom pokecame s kamoskami, deti si nas absolutne nevsimaju a hraju sa medzi sebou. Su radi kym ich nevolame a nic od nich nechceme. Nie ako ty opisujes ze sa medzi sebou nebavia, praveze sa tak medzi sebou vyhraju,ze ani nevieme ze deti mame vonku. Spojime prijemne s uzitocnym , my sa odreagujeme, a deti sa medzitym zahraju. A u nas na sidlisku 7-8 rocne deti chodia vonku same, v zivote som pri nich rodica nevidela 🙂. Takze asi tak
a nemozes ho davat vecer spat neskor aby do 6:30 spal?
Ja by som nenechala...žiadna hodina na svete by mi nestála za to, aby sa niečo ako na potvoru stalo....čert nikdy nespí
rovno bez obalu
v ziadnom pripade by som nenechala 6 rocne dieta co len pol hodinu same doma bez dozoru
doma sa ti moze stat hocijaka nepredvidatelna udalost, ktoru taketo male dieta nevie riesit a moze mat z toho traumu na cely zivot
napr. moze mu tam zacat niekto buchat na dvere, moze vam prasknut v stene potrubie a zacnete vytapat susedov pod vami, vo vedlajsom byte moze zacat horiet
vonku mozu behat s hukackou sanitky, hasicky, moze byt hluk na chodbe, niekto sa zacne pod oknami hadat
dieta moze padnut, ublizit si, moze mu velmi zabehnut, moze sa mu stat cokolvek, postipat ho osa a podobne
jednoducho sestrocne dieta nema byt co doma same, nedokazes predvidat ako zareaguje, co urobi a ako sa mu to do psychiky potom preleje a ci si neublizi pri "rieseni" neexistuje jednoducho
a ako hanyg hore pise, ziadna hodina na svete by mi nestala za to, aby sa na potvoru nieco stalo....presne tak
@lenocka123 to je sice pekne, ze u vas mozu 7-8 rocne deti chodit von same, ale zrejme byvate v nejakej bezpecnej lokalite, napr. u nas si to ziadna matka s troskou iq nedovoli, asi tolko
takze nezovseobecnovala by som to
zavisi to od miesta bydliska, uvedomelosti matky a jej inteligencie, schopnosti komplexneho a alternativneho myslenia rodica a mozno aj rozhladu a vzdelania
Ja mam doma 8 rocnu a boim sa ju poslat do obchodu vzdialeneho 100 m do skoly apod.Neviem som asi velmi opatrna aj ked je velmi zodpovedna a zlata som asi velmi konzervativna🙂 🙂 🙂 .Myslim ze je to aj o zodpovednosti 🙂
@lenka1993
@zuska_bluzka janulik snad pise, ze bola o 2 roky starsia, takze mala 8 rokov ked so sestrou ostavali doma, nie ze teraz ostava pod dohladom.... - teda ospravedlnujem sa, teraz som to poriadne docitala, maly ma tu trhal za ruku. teraz vidime, ze ich stale strazia 🙂))
@margotka33 ja by som to neriskovala, radšej by som riešila nejakú susedu, čo by k nám prišla na tú hodinu, ale samú by som ju nenechala. Asi som tiež príliš opatrná v tomto, ale môže sa udrieť nešťastne, môže jej prísť zle, aj keď s mobilom, ale bála by som sa.
Môjho 15 ročného brata nechali hodinu doma sameho robil si toasty krajal si syr vykostovacim nožom petržalka si skoro prst nevedel čo ma robiť musela som tam utekať dnes už vazne tie deti asi nič neučia v tej škole činia len do tabletov ani nevie ktorý nôž je načo a čo.má robiť ked sa poreze dnes už ani 15 ročný nemôže byť sám... 😲
Ja si pamätám, že ma ako 5 a pol ročnú s 3 ročnou sestrou rodičia zamkli do izby, dali nám tam jedli, pitie, nocnik a išli na 2-3 hodiny autobusom do mesta. Bývali sme na dedine v rodinnom dome. Mobily vtedy neboli. Pamätám si, že sme sa báli, kde sú. Hodiny sme nepoznali. Otvorila som okno a kričala na susedov, že kedy príde mama. Doteraz to rodičom vyčítam. Mala som z toho traumu. Ja by som to svojim deťom neurobila.
@ada510 nic si z toho nerob, manzel ako 15 rocny isiel robit palacinky a podpalil svokre kuchynu, nastastie nezmetkoval a uhasili to s o dva roky mladsim brachom domacim hasiacim pristrojom, ale museli rekonstruovat.....namiesto muky tam tusim svihol do cesta cukor mucku :D:D
@junova kks presne toto nedopustime, vsak
som rada, ze sa vam nic nestalo, si predstav, kludne ste mohli z toho okna aj vypadnut
@zuzu7899 dobre robis, v osmych rokoch, ked ona uvidi cez cestu kamosku, kludne prebehne za nou popred auto....este deti nemaju take uvedomenie si nebezpecenstva komplexneho ako v 11, ci 12 rokoch
ja sa bojim aj o 11rocnu (nikde nepisem, ze uz nechodi sama...pre tie, co sa chcu chytat🙂)
@celasapremenim našťastie sme boli na prízemí, ale minimálne by sme sa polamali. Doteraz na to nerada spomínam. Išli pozrieť babku do nemocnice, deti na onkológiu nesmú, tak nás zamkli a na pár hodín zmizli. Veď sa mohli prestriedať pri návšteve. Jeden by bol s deťmi na dvore a druhý pri babke.
no ja si myslim ze hej...co ta po zakone....co sa dnes robi podla zakona ani sami politici sa ho nedrzia i ked ich vymyslaju ked nam budu davat normalne prispevky na deti ako napr.v nemecku.potom nech sa nam staraju do deti....pokial je zodpovedne dieta a nieje ziadny spekulant,tak hej o takej hodine nase deti este spia...len ho musis nato pripravit...co moze a co nie.moj syn bude mat 7 a ked ideme len do dediny na nakup chlieb a podobne necham ho doma...je zodpovedny vie ze nema vychadzat von,nikomu neotvarat,nechytam NOZE A ohen..ked by som hladny vie si nalozit jest a ohriat v mikrovlke.aj chlieb natriet kupujeme krajany.vzdy mu necham mobil a kontrolujem ho...ved aj ten tvoj pojde mozno do skoly a kto na nich dozera cez prestavky...ucitelky....ak povedia ze ano dozeraju,tak ako je potom mozne ze v skolach sikaju starsie deti hlavne prvacikov a druhacikov
@junova presne, mohli sa prestriedat....axjo....nastastie sa nic nestalo, co je uplna nahoda kks, najlepsie na to nejak zabudnut
@22beba aj ja som mala 8 a vodila som 4 brata do skolky.robil mi sice napriek ale potom dostal poza ucho a bolo v pohode...horsie bolo ze ked dorastol vytrieskal on mna..
v skolke, kam chodil syn, nutili rodicia takeho chlapca chodit pre dceru, boli socialne jednoducho v haji na tom, matka delegovala vsetky materske povinnosti na starsieho syna...mohol mat max 8, ktory bol tak s nervami pri tom dievcatku v keli, lebo ho nepocuvalo, alebo ho doma mlatili rodicia neviem, ze ho bil a psychicky deptal a hucal po nom a podobne, mala sustavne plakavala, ked pre nu prisiel
asi to videl u rodicov
chudiatko dievcatko aj ten chlapec
riesili to aj cez socialku, ale v takychto rodinach si jednoducho nepomozes
vypatlani rodicia, co im bola cigareta a flasa blizsie ako dieta
v skole mojho syna hned dva smutne pripady: chlapec druhak prebehol cez cestu na druhu stranu, zahodit supku z banana do kosa, zrazilo ho auto, rovno pred Martinskym cintorinom. ☹ strasne, zomrel chudacik.
a druhy pripad - na Racianskej ulici na elektrickovej zastavke, ako su tie uzke ostrovceky, synovho spoluziaka niekto postrcil a padol rovno pod elektricku. ten sa z toho akotak dostal, po roku v nemocnici, bol to zazrak a nasledky mu zostanu na cely zivot.
Nie urcite este nemoze ostat sme doma....ja osobne by som dieta nechala doma same az vo veku 10 rokov aj to iba asi na chvilu 🙂
@filipal dokelukeluceho :(
Ani byť vymknutá nie je žiadna výhra. Mama bola domáca celý život, čiže my deti sme nemali kľúčik od domu. Stále bola doma. Keď bola doma s najmladším 3 ročným bratom, rozbil si hlavu. Auto sme nemali. Utekala k susedovi, nech ju odvezie do mesta do nemocnice. Bol február, studený vietor, zima. Ja som mala 11 rokov. Prišla som zo školy, zvonila som, nič. Mama mi nenechala ani odkaz na dverách, či u susedy. Dve hodiny som chodila po dedine a hľadala mamu. Stále som myslela, že len niekam odbehla. Hladná, smädna, podchladena. Mama mi neskôr povedala, že keď prechádzala so susedou okolo školy, hanbila sa jej povedať, že mi treba odniesť kľúče 😠 Skončila som našťastie iba s chripkou.
ak nahodou bude u susedov horiet a dieta bude same doma, je mu darmo platne, ze je vyspele a rozumne
nas babka s dedom ked sme boli u nich na prazdninach zamkli v dome na dedine, obaja sli do prace. par dni si nemohli zobrat dovolenku ked sme tam boli. potom uz boli s nami. ja som mala vtedy asi 11, bracho o 2 menej. aby sme sa dostali von, tak sme vyliezali von cez okno na vyvysenom prizemi a labzovali po povalach, humnach, sennikoch, stromoch... keby sme sa niekde smykli alebo spadli tak neviem neviem...vsade same kosy, hrable, rebriky... vedeli sme kedy sa babka vracia, tak dovtedy sme sa zas upratali dovnutra 😀
@ada510 ale toto je tiez nie problem toho, ze ostal doma 🙂 ale (aj si to ciastocne spomenula), nic doma nerobi, tak nevie ani noz pouzivat, co je na 15 rocneho teda podla mna divne :P Ved my sme v 13tich s nozom riadnym davno pracovali aj v skole a teda nik si prst neodrezal. Pamatam sa, ze cez prazdniny som nevedela dobre odkrojit chlieb sama, tak sa ujo na mne zabaval... ;)
Deti treba tiez ucit zodpovednosti a samostatnosti a nie od 15tich... to uz je podla mna dost neskoro ...
ahoj,ja by som urcite nenechala,nahoda je blbec 😖
@celasapremenim ja som najstaršia od 3 rokov počúvam len ,,ty si už veľká,, to sa narodil môj prvý brat ked som mala desať tak tento druhy najmladší maznazik ktorý ostane navždy malým chlapcekom :D
prepacte,neda mi este nereagovat.kto moze zodpovedne posudit,ci je 6 rocne dieta zodpovedne???Ake zodpovedne,samostatne,ved je to maly krpec,ktory niekedy nedociahne ani na vypinac na stene...nas rodicia nechavali tiez doma,ked cez jarne prazdniny pracovali,zrazu nam zacal horiet televizor,velmi sme sa zlakli,mala som asi 10r,mladsi brat 9r a najmladsi 3r,absolutne som nevedela co robit,utekala som pre pomoc,bratov som zobrala pred dom ,nasla som otca,prisli aj hasici,keby bratia ostali v dome zadusili by sa.Mala som 10r,mala som strach,paniku,totalne som bola vystrasena,tiez som bola najstarsia,mudra,zodpovedna atd,ale ked sa ocitnete zoci-voci nejakemu problemu,je vam to prd platne,furt som bola decko,keby som bola dospela vedela by som,ze mam vypnut hlavny istic,ktory som ako dieta netusila kde je 😨 a preto by som nikdy nenechala doma 6r dieta same ani na hodinu...
@mircalla to ani vazne nemozes mysliet
lebo dieta, ktore nevie ako riesit tuto situaciu, sa moze kludne v byte utajit a udusit...zhoriet...., ale dieta, ktore je vyspele a vie, co robit, vybehne von, ked zvolavaju ludi na evakuaciu... ved toto musi byt jasne aj slonovi

@simca06022011 ano ale ratovala by si ho ona - ona totizto dost dobre pocitala s tym ze tam nejaky dospelak bude a kebyze tam nikto nie je a decko upadne do bezvedomia???? Rozmyslate aj nad takymito alternativami??