icon

Môže dnes riaditeľka základnej školy nariadiť deťom povinné rúška?

ludinka
25. nov 2022

Od pondelka vraj musia deti u nas v skole nosit ruska. 😒
Nariadilo to vedenie skoly, koli velkej chorobnosti

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
25. nov 2022

mohla by si nám odfotiť tú správu z EduPage? pôsobím v školstve a škola si nemôže sama od seba vymyslieť povinnosť nosiť rúška, či ostať v karanténe (a už vôbec nie 8 dní, keď má byť pozit osoba v karanténe 5 dní - alebo sa mýlim?). My sme mali pred 3 týždňami veľmi veľa chýbajúceho personálu, aj ja som marodovala 3 týždne a stále sa necítim ok, ale mnohí sme mali zápaly dýchacích ciest, nie C19 a škola bežala ďalej, akurát sa v piatok poobede vydenzifikovala škola. Ak má mať vaša škola také opatrenia, podľa môjho názoru o tom musí rozhodnúť hygiena, a teda by vám mali dať info o tom, že sa tak deje na základe rozhodnutia hygieny. Mimochodom - kto by mi dal ako rodičovi ospravedlnenie, že ostanem doma so zdravým dieťaťom 8 dní?? a kto dá ospravedlnenie dieťaťu? moja pediatrička by mi len tak - bez dôvodu - nedala (a považujem to za správne).

eeffka
25. nov 2022

@nikaeli pise ze je to "prosba" , cize dakujem,neprosim

ludinka
autor
25. nov 2022

@nikaeli
@eeffka
@elizabet173 dakujem vam vsetkym za reakcie, slusne to odmietnem

luscious
Autor odpoveď zmazal
ludinka
autor
25. nov 2022

@luscious napisem do spravy

ludinka
autor
25. nov 2022

@nikaeli poslala som ti to do spravy

bloger
25. nov 2022

Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu. Riaditeľ školy bude mať v prípade zlej pandemickej situácie možnosť zatvoriť triedu na päť dní alebo vyhlásiť chrípkové prázdniny. To znamená, že nemôže nič nariadiť.

ludinka
autor
25. nov 2022

@bloger vdaka

arasidka123
25. nov 2022

@mogaa aspoň na to boli teda Ruska dobre...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ludinka
autor
25. nov 2022

@elizabet173 presne tak

nikaeli
25. nov 2022

@ludinka ďakujem za správu. Naozaj sa toho nebojte. Nie je to povinnosť. A pokiaľ ste zdraví, vôbec na nerieš. Ja som po spomínanej chorobe ešte stále taká zakašľaná, že mi dr. v utorok napísal sprej na priedušky. Kým som sedela v čakárni s respikom, myslela som, že sa zadusím. Pri záchvate kašľa sa nemôžem ani nadýchnuť. V škole by som to pol dňa v rúšku nedala.

ludinka
autor
25. nov 2022

@nikaeli ked bude moje dieta chore automaticky ho necham doma, aj ked bude len kychat, je to pre mna samozrejmost, ale s tymto nezmyslom sa neda suhlasit

annm81
25. nov 2022

V jednej diskusii sa rodičia sťažujú, že do škôlok a škôl sú posielané choré deti, v druhej sa sťažujú, že je dištančné vzdelávanie alebo chrípkové prázdniny a v tretej, že sa robia proti vysokej chorobnosti opatrenia. Všetkým nevyhovieš, takže asi len iniciovať stretnutie rodičov a vybrať si demokratickým hlasovaním, ktorá alternatíva je najlepšia pre väčšinu rodičov, lebo v momentálnej situácii sa nedá mať nízku chorobnosť, všetky deti v škole a fungovať akoby sa nič nedialo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
annm81
25. nov 2022

@elizabet173 Nepopieram, že by dávalo väčšiu logiku mať skôr pri presunoch, v jedálni, na chodbách, pri zmiešaných hodinách a podobne ako v triede.

vroni
25. nov 2022

@annm81, opatrenia by mali mať zmysel, nestačí zaviesť hocičo, nazvať to opatrením a ono to bude fungovať. Ruska na školách sú nie ze nezmyselné, si priam kontraproduktívne. Na podobné opatrenie neexistuje odôvodnenie, dokonca konečne ani nátlak zo strany štátu. Zmysluplný je ranný filter, zmysluplná by bola prítomnosť zdravotnej sestry/lekára a izolacky na skole. Zmysluplna by bola možnosť dištančného vyučovania pre chorých a v karanténe. Ale nie rusko. To je akurát tak buzeracia a panika.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
30. nov 2022

@ludinka
Ľudia, prosím už rešpektujte pravidlá.

Prečo tak vehementne neprotestujete napr. proti prezúvkam, však nech detí chodia aj v zablatených topánkach ... upratovačky upracú, či nie ?

Školská dochádza je povinná !

Ľudia sú tu nie iba pre seba a svoj narcizmus, egoizmus, ale aj pre spoločnosť ako celok, pretože spoločnosť bez ľudí fungovať nevie a aj Vy by ste ako jednotlivec zahynuli.

Tým chcem napísať, že je vyššou prioritou dosiahnúť chod spoločnosti ako celku oproti komfortu či egoizmu jednotlivca.

P.S.:
Ak sa Ti nepáči, zober dieťa a daj ho do takej súkromnej školy, ktorá Ti vyhovuje. Dištančné štúdium je totiž pre spoločnosť v konečnom dôsledku finančne drahšie a kvalitatívne na nižšej úrovni.
P.P.S.:
Covid je sviňa choroba.
Kto ju nezažil a najmä jej neblahé následky (napr. komorová arytmia srdca prevažne u dievčat /i dovtedy úplne zdravých/), tak bude pokúšať osud ...

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/ako-infek...

katulienkax
30. nov 2022

@paulinam99 len ake pravidla, treba si uvedomit ze pravidla musia davat zmysel a tieto kovidove to je fraska uz cez 2 roky co sa tu deje a vidis v CIne su pravidla a uz co je moc to je moc, kovidu sa nezbavili a je mozne ze to bude mat nedobre dosledky, pretoze sa cinska spolocnost nepremorila. A je to tak ako ucitelka vravela, aj ked boli ruska povinne, len co nastala prestavka, ruska skoncili na zemi, chlapci jeden na druhom - hranie sa na policajtov, vojakov a zapasnikov, spolocne jedenie zemli, sladkosti a pod. Prosim vas ucedpomte si su to deti, nebudu mat na hube ruska 24 hodin. A inac k prezuvkam je to len v nasich koncinach, nikde ani v Nemecku ani na zapade prezuvky nenosia ...

jajka257
30. nov 2022

@paulinam99 aké pravidlá? Ze sa jedna škola rozhodla? A vôbec, ty si fakt myslíš, že tie deti to budú mať na tvári 8 hodín? Nezartuj....

zuzanaete
30. nov 2022

@paulinam99 Je rozdiel respektovat pravidla. Ked je na semafore cervena, tak zastavim. To je uplne jasne. Ale deti s ruskami v skole? Nezmysel. Aky ma zmysel ho mat cez hodinu, ked cez prestavku si ho daju dole a vtedy najviac na seba priamo hovoria. Po skole sa deti stretnu bez rusok. Ruskova realita? Cez prestavku ich polozia na lavicu, obcas spadnu na zem a potom sup na usta. Neviem, co je pre deti nebezpecnejsie. Ci choroba alebo nehygiena. Myslis, ze su deti v pohode s ruskami? Ze sa im dobre dycha a sustredi? Aj psychika je dolezita. Takze su pravidla a pravidla.

mooonika1975
30. nov 2022

@mogaa presne, oni si neuvedomujú, že keď nebude mať kto učiť, tak potom čo ? Pretože učiteľ nie je nesmrteľný a ďalšia vec, ak chýbajú deti, rodičia to predpokladám s nimi doma doberajú ?? To určite , čakajú, že to dobehne s nimi učiteľ. No kriste, to má čo robiť za tých 800€

miriam11
Odpoveď bola odstránená
katulienkax
30. nov 2022

@mooonika1975 ale ved ucitelovi nikto nezakazuje respirator, ale k tym respiratorom, dcera v case ked bola povinnost respiratorov vtriede - 3/4 triedy dostali kovid - to len k tym vasim uzasne ochrannym respiratorom. DOvod preco to dostali, si mozte domysliet

paulinam99
30. nov 2022

@miriam11 Keď Ti bude oponovať, budeš sa hádzať o zem ? Ach jaj, však už nie si dieťa.

mooonika1975
30. nov 2022

@pribinak ten ranný filter, to je fraška. Dieťa sa vykašle v šatni, sople poutiera a môže isť. Prejde cez prah a ty sa behom 6.tej hodiny dozvieš, že kašle a hnačkovalo celu noc. To ti už potom je na dve veci .

mooonika1975
30. nov 2022

@katulienkax tak ja vďaka respiratoru som nedostala za dva roky covid ani raz, a mali ho všetci viackrát, a škôlka otvorená až na jeden mesiac - nonstop

paulinam99
30. nov 2022

@mooonika1975 Presne tak. Hoci ani respirator nie je 100%-tný, ale štatisticky celkom určite výrazným spôsobom znižuje riziko nákazy.
A že deti cez prestávky zhodia rúško na zem ?
Je to chyba režimu v škole cez prestávky + chyba výchovy rodičov, že svojim deťom nevysvetlia primeraným spôsobom potrebu mať rúško na sebe vždy, keď sú veľmi blízko inej osoby. Keď potrebujú piť a jesť alebo si vyfúkať nos, je potrebné od ostatných odstúpiť na väčšiu vzdialenosť.

P.S.: No a teraz nech ma mamičky dezolátky (antirúškarky a antiočkovačky) kľudne bombardujú ...