icon

Môže mať druhák jednotku napriek priemeru?

16. jan 2024

Syn má zo slovenčiny priemer 1,67, je druhák, má samé jednotky, ale z diktátu žiaľ dostal dve trojky a jednu dvojku, takže mu to takto vychádza. Myslíte, že je šanca že bude mať na vysvedčení jednotku? 😀 Píšu ešte veľkú písomku, tak možno aj tá o tom rozhodne ešte. Môže dať učiteľka 1tku aj keď priemer známok sa skôr prikláňa k dvojke? Príde mi to také kruté, keď za zopár chýb v diktáte, možnože aj skôr z nepozornosti, by mal dvojku, keď iné predmety má samé jednotky.

vanilkovazmrzka
16. jan 2024

A zruti sa svet, ked bude mat dvojku? Nezruti.

autor
16. jan 2024

@huxy nie, ja som sa len opýtala, že či je možné, že bude mať ešte jednotku. Mne je srdečne jedno, čo bude mať, nakoľko má aj iné problémy, zdravotné, takže ja ozaj nie som z tých, čo by lipli na známkach. Samej mi nikdy známky na nič neboli.

autor
16. jan 2024

@maciatkolulu Maznanie bolo v škôlke? Tak môjho vyhodili v 3 rokoch zo súkromnej škôlky, takže asi také maznanie 🤣

bombulka1987
16. jan 2024

Ja som mala neraz z diktátov zlé známky lebo mojou achilovkou sú čiarky. Najmä na začiatku roka prvý diktát katastrofa. Gramatiku viem, aj y/i, všetko v pohode, len čiarky. Alebo omylom detail ako vynechanie písmenka, dĺžňa... Netráp sa, skúste doma písať diktáty, mohlo by to pomôcť. Nikdy som nemala problém s písomkou, odpoveďou ani slohom, ale diktáty mi vždy prišli aj neprimerane prísne hodnotené. Skúste vychytať v čom robí chyby - hlavne tak, aby sa naučil do praktického života 🙂 P.S. popravde doteraz mám hokej v čiarkách, ale napriek tomu som zvládla ľavou zadnou vysokú 😉 Držte sa 🙂

vv88
16. jan 2024

@maciatkolulu Samozrejme, že je to základ. Ibaže forma, ktorou sa u nás materinský jazyk učí, nie je dobrá.

slavomira236
16. jan 2024

Moj je 5tsk a prave mu nabehla znamka za diktat 4ta jednotka..este piatok budu pisat jeden..

millenam
16. jan 2024

@zuzanaete z diktátov ma veľa deti horšie známky ako majú hodnotené iné výkony. To svedčí o tom, že spôsob hodnotenia diktatov je prísnejší ako hodnotenie iných výkonov. Nerozumiem celkom vašej reakcii na môj príspevok. Len som písala, že učiteľ ma zohľadňovať pri hodnotení výkony žiaka po celý polrok. A nie ze raz dostane z diktátu trojku, to mu zhorší priemer a potom na vysvedčení nebude jednotka. Nepísala som, že všetci žiaci majú dostávať jednotky.

maciatkolulu
16. jan 2024

@vv88 je rozdiel medzi diktatom v nemčine a v slovenčine? A je súčasťou testovania v štvrtej triede,kedy sa pokračuje na gymnázium,násobilka sa učí už v druhej triede a momentálne v.tretej delia so zvyškom a rátajú do 1000.

maciatkolulu
16. jan 2024

To musel byť "anjelik",ked ho zo súkromnej vyhodili.... Moje chodili obidve do súkromnej a fakt si neviem predstaviť,čo by to dieťa muselo,aby ho vyhodili.

eliska13
16. jan 2024

Keď dostal dve 3 z diktátu je opovazlive chcieť mať 1 na vysvedčení. ako k tomu prídu ti, čo majú jednotky zo SJ.Pochval ho aj za 2 sú to len známky!!!neukazuj mu, že si sklamaná.

annm81
16. jan 2024

@vv88 Čo je na tej forme výučby zlé? A ako inak by sa to malo učiť? Veď je to rodná reč, ktorú by malo dieťa ovládať z domu. Práveže by sa mala omnoho prísnejšie hodnotiť napr. vetná stavba, lebo tu máme kopec funkčných analfabetov, ktorí síce vedia čítať, ale logicky analyzovať, čo prečítali, je pre nich obrovský problém - a to sa týka rádovo desiatok percent našej populácie. Výuka gramatiky rodného jazyka je prioritne o logickej analýze - rovnako ako by mala byť výuka matematiky.

eliska13
16. jan 2024

@maciatkolulu prečo neviete známky?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
prunee
16. jan 2024

Ved dvojka je na pochvalu, neprezentuj to ako nieco zle, naopak motivuj syna, aby ani on nebol z nejakej dvojky zbytocne sklamany.

maciatkolulu
16. jan 2024

@eliska13 neviem. Máme dva x do roka KEL ,kde učiteľka povie čo a ako a hotovo. Takže mamičky nemusia robiť bordel

simoli
16. jan 2024

@miriam11 áno, je to tak. Ukameňujte ma všetky 🙂 ale známky sú dôležité. Isteže netreba vyberať remeň za dvojku...ale sú dôležité. Je neskoro sa zobudiť v siedmej ôsmej triede a zalomiť rukami a povedať synovi-dcerke - hold tak kozmetička - automechanik, lebo si sa učila tak ako si sa učila - samozrejme keď by sa vtedy zobudila že chce študovať právo. Ak chce byť kozmetička ako svoj životný cieľ tak je to v poriadku...ja som sa snažila s deťmi o tom veľa rozprávať stále, keď sa rozhodneš akokoľvek v deviatke pre akúkoľvek školu s čistými jednotkami máš dvere do nej otvorené...a tak to aj bolo, rozhodli sa pre top školu a obaja tam chodia...

lulu0123
16. jan 2024

Skus s nim trenovat diktaty doma.Moja dostala 2 z diktatu a presne chyby ako bodka na konci vety,dlzen a pod.Pisali sme diktat kazdy den par viet.Za kazdu chybu dalsia veta.Vytrenovala sa.Aj teraz ked maju ohlaseny diktat, vzdy si napiseme par cvicnych doma.Pomaha to.

lolita555
16. jan 2024

Môj je tretiak z diktatov má jednotky ,ale dnes pokazil matematiku takže bude mať 2 jedinu z nej.inak samé jednotky.s rukou na srdce asi je objektívna 2 na vysvedčení ,keď píše diktáty na 3.predsa len treba byť ak trocha kritický.a myslím že motivačne je synovi jedno že má dvojku len tebe to nedá pokoj však?

lolita555
16. jan 2024

@simoli moja reč ✌️mňa doma všetci hresia že môjho tretiaka naháňam a že to ešte nemusím a že až od piatej triedy sa počíta priemer,ale veď predsa ako to budeš brat od začiatku tak to s tebou pôjde ,nie že do piatej triedy lajdak a potom sa zobudíme .a je jedno či kozmeticka alebo doktor ,stále mu hovorím že keď ma dobré známky má dvere otvorené dokorán všade

autor
16. jan 2024

@maciatkolulu akože ideš poukazovať na 3 ročné dieťa, že je zlé? No nie, pani učiteľka bola zlá.

simoli
16. jan 2024

@lolita555 presne o to ide. Na prvom stupni 2,3,4 a potom si niekto myslí, že dobre začneme od piatej ? Ani náhodou, to tak vôbec nefunguje... a áno, presne tak aj mne všetci hovorili, čo blázniš, ježiš koľko sa učíš s nimi a prečo sa s nimi učíš, ja sa nebudem 🙂 haha obidve sa s nimi teraz učia a obidve riešia každú známku 🙂 takže nekrič hop....

maciatkolulu
16. jan 2024

Pokiaľ bol vyhodeny,tak bol asi nejaký dôvod. A ešte zo súkromnej.

sense
16. jan 2024

@simoli áno známky si do určitej miery dôležité hlavne co sa týka výberu školy ale treba sa na to objektívne pozrieť ci dieťa má vedomosti na tu lepšiu známku alebo nie a nie dat lepšiu známku aby vysvedčenie lepšie vyzeralo. Bud dieťa na dobrú známku vedomosti ma alebo nemá.

jana_eyre_2
16. jan 2024

Vôbec by som to neriešila, podpor ho v tom, že má krásne vysvedčenie - dvojka je podľa mňa super známka.. samozrejme ako uznas za vhodné, ale myslím že u nás sa ľudia na známky zameriavajú až príliš..

jana_eyre_2
16. jan 2024

@miriam11 druhácke dvojky nikto nebude riešiť pri výbere strednej školy..

senta_sofia
16. jan 2024

Ak znamky nikoho nezaujimaju, nerozumiem, preco riesis, ze bude mat jednu dvojku. Pochybujem, ze kvoli jednemu dlznu by mal z diktatu trojku, stupnica je pevne dana, za jednu chybu je jednotka. Na trojku musel mat minimalne 5 chyb

simoli
16. jan 2024

@sense ale prečo nemotivovať pri priemere 1,6 alebo 1,7 a dať 1 ? Prečo to musí byť 2? Veď má 7 rokov preboha, čo mi tu kto chce nahovoriť, že bol v škôlke a zrazu je dospelý a nech si zvyká ? Sú to stále malé deti, ktoré vhupli do povinností ale to sa nedá zo dňa na deň. To už ani nespomínam, že veľa detí s týmito problémami nakoniec skončí v cpppap...ale to je už môj iný príbeh 🙂

autor
16. jan 2024

@jana_eyre_2 nejde o mňa, mne je to jedno, aké bude mať vysvedčenie, to skôr o neho mi ide, aby nebol sklamaný a demotivovany, hneď na začiatku.

huxy
16. jan 2024

Len mi vysvetli, aká je to motivácia. Keď vie, že aj keď ma zlé známky, dostane na koniec dobrú??? Však dvojka by ho mala motivovať k lepším výsledkom. A na druhej strane, ako motivované sa majú cítiť tie deti, čo majú jednotky, a na vysvedčení rovnakú ako horší žiak?
Píšeš, že tebe je jedno čo dostane. No z komentárov to tak vôbec nepôsobí.
Radšej sa pripravujte na písomku, ak ju dobre zvládne, tak bude táto diskusia aj tak bezpredmetna.

jana_eyre_2
16. jan 2024

Dieťa byva tak motivované ako býva jeho rodič.. keď ty budeš brat a prezentovať dvojku ako super známku, dieťa bude rovnako šťastné z dvojky ako z jednotky.. mám troch školákov a teda najstarší má od čistého jednotkara ďaleko.. dvojky berie pozitívne a vekom sa veľmi zlepšuje v učení, lebo sa neučí kvôli známkam, ale kvôli tomu že už pochopil že to je na ňom aké známky budú..