Môže škola - školský klub detí - požadovať potvrdenie o zamestnaní rodiča?
Ahojte
Chcem sa spýtať či môže škola vyžadovať potvrdenie o zamestnaní od rodiča aby dieťa mohlo navštevovať družinu ? Na škole zrazu nemajú dosť miesta pre syna v družine a vyradili ho ...
Poslali mi aj body na základe ktorých bol vyradený ( + ďalšie deti vyradili z kapacitných dôvodu) lenze syn nenapĺňa ani jeden z danych vodou na základe ktorých vyraďovaní deti. Keď som sa na to ohradila tak mi napísali že im mám dať potvrdenie o tom že chodím do práce. Do družiny mi dieťa chodí od začiatku školy ( 1.rocnik ) využíva ju naplno chodil tam pravidelne a neboli problémi a teraz zrazu už chodiť do družiny nemôže ....
Prosím poraďte čo robiť
Ďakujem
@siskaaksis v tomto pripade plati antidiskriminacny zakon a nie, skoly nemozu ziadat potvrdenia o zamestnani od rodicov, na zaklade ktorych prijimaju/neprijimaju deti. To plati aj o zapise deti do MŠ, tato kolonka nema na prihlaske co hladat. Treba vyvijat tlak na zriadovatelov, nie na rodicov.
@stvura nemám muža a ak nechám brigádu prídem o €€ aj keď je to málo ale predsa nieco .....
Malý má 9r. 10 bude mať až ďalší rok v auguste ...
Muža nemám som sama babkovci tiež 0 bodov keďže ja rodičov už nemám
CVČ je na opačnom konci mesta a zo školy mi ho tam nemá kdo odniesť
Som v koncoch skončím na sociálke a ešte prídem aj o strechu nad hlavou keďže nebudem moc chodiť na brigádu nebudem mať z čoho zaplatiť podnájom....
Ďakujem všetkým za názor a info
Budem to musieť nejako poriešiť sama
Pekný deň všetkým
@terezka1947 pracujúci rodiť je nútený byť doma s dieťaťom a odkázaný na štát
Štát človeku nedá € ani na podnájom ale ak by dovolili pracujúcim rodičom pracovať v kľude a bez strachu kde je dieťa a či je v pohode bolo by všetko fajn ako doteraz
@siskaaksis nepoznám celkom tvoju situáciu, ale nebolo by pre teba lepšie, keby si sa zamestnala? Mala by si viac eur, staršie dieťa v škole, mladšie do škôlky? Neviem, či máš ešte rodičák, ako staré je tvoje dieťa, ale mala by si aj plat aj rodičák. Viem, že to je ťažké nájsť prácu, ktorá umožňuje aj deti zaniesť do školy, škôlky, aj ich vybrať, ale tak či tak to budeš musieť skôr či neskôr riešiť.
@nikaeli ak by som bola nepracujúci rodiť pochopím to ...
Lenže ja prácu mám.
@maciatkolulu pracujem od 9-16.00 a áno aj s dieťaťom keďže starenke to nevadí pra naopak je rada
@siskaaksis lenže oficiálne si vedená ako matka na rodičáku, ak teda ešte rodičák poberáš, o práci nemáš bohužiaľ žiaden doklad. Nemôžeš tam mať poobede aj staršie dieťa? Či to by už bolo na starenku asi veľa, nemala by svoj kľud.
@siskaaksis tak pracuj legálne na zmluvu ( živnosť ), aby si nemala problém. A po ďalšie veľmi by som to v škole nehovorila,že pracujem ale na čierno. Môže ťa niekto nahlásiť. Prečo by ti mal štát dávať peniaze na podnájom?
@siskaaksis bohužiaľ pokiaľ nepracujes na zmluvu alebo dohodu oficiálne tak máš v tomto prípade smolu. Skus sa spýtať starenky možno keď by tam poobede prišiel aj starší syn nevadilo by jej to
Zaklad je, ze oficialne si na rodicovskom a nepracujes, darmo sa rozculujes, praca na cierno nie je legalna, neodvadzas statu nic ale ruku natahujes ako ti ma stat pomoct, smutne je to ako sa tu stazujes ake mas prava, povinnosti vsak klasicky ziadne, vsak nech to vsetko zaplatia legalne pracujuci
ono bohuzial ked nedokladujes pracu na teba sa vlastne vztahuje ten koniec...
Prijaté boli predovšetkým deti, ktoré využívajú pobyt v ŠKD 4- 5 krát v týždni minimálne do 15 - 16hod. a rodičia nemajú inú možnosť umiestnenia dieťaťa.
Keďže papierovo je predpoklad že nepracuješ lebo si doma s mladším tak berú že dieťa doma byť môže s tebou takže má inú možnosť umiestnenia dieťaťa.
Už to že to nieje papierovo ale v reály je to inak je ťažko dokladovať... ☹
@siskaaksis a keby si miesto opatrovania starenky opatrovala poobede deti, ktoré tiež vyradili z družiny?
@siskaaksis Chcela som ti napísať, že veď si teda vydokladuj to zamestnanie, ale ako čítam ďalej, ty zamestnanie nemáš. Ak tej pani, ktorú opatruješ, nevadí, že máš u nej dieťa, určite by jej nevadilo, keby si tam mala aj druhé. Nemôžeš si od nej odbehnúť pre syna do školy a zobrať ho k nej? Urobí si tam úlohy... Ináč, neviem, čo to je za robota, že si v nej od 9:00 do 16:00 a nezarobíš ani na plienky. 🤷🏻♀️
@h2 presne toto aj mňa napadlo. Pracuje od 9-16 a nepokryje to ani plienky. To je co za prácu, brigádu?
@siskaaksis ale to tam môžeš mať aj ďalšie dieťa. Starenkento vadiť nebude. Určite to máš ľahšie ako niekto kto robí v normálnej práci... To dá rozum. Ak máš potvrdenie, das, ak nemáš, robíš na čierno, nesmieš následky. K tomu niet čo dodať. Privyrabas si, to je ôk a jasne, ale nie je to normálna práca, nemusíš mať on, OCR, nemusíš ísť, keď sa niečo stane. Alebo to daj oficiálne a hotovo.
@siskaaksis koľko rokov má mladšie dieťa?
@siskaaksis a neklames tak trochu? pracujes denne od 9 do 16 a zarobis tolko, co ti pokryje plienky? a to ake plienky kupujes? lebo mne pampersky v akcii za 17€ co je 68 kusov vydrzia cca 2 tyzdne. to mi nechci povedat, ze za 40 ci 50€ mesacne pracujes 7 hodin denne 5 dni v tyzdni. aj ked predpokladam, ze staru pani len "strazis", pretoze prebalovat, varit, krmit, kupat by si si zrejme s malym dietatom netrufla. kazdopadne, pracujes na cierno, co je protizakonne, takze tym by som sa urcite nechvalila.
@siskaaksis a cez prázdniny ste ako fungovali? kde bol starší, kým si bola pri starkej?
.
@siskaaksis tak chod robiť opatrovateľku cez mesto a mladšie daj do školky
@siskaaksis a tvoje deti nemaju vobec otca a druhych starych rodicov ze by vypomohli ?
@kukuk29 žiaľ nie
@janickacrazy škola kurzy treba a ďalšia vec vôbec tu opatrovateľku nehľadajú ....
Takúto verziu som už skúšala ...
@nikaeli bol v dennom tábore potom opatrovateľka čo bolo Max nevýhodné a nakoniec chodil k babičke aj on somnou ale to už bolo moc pre babičku ....
@matkahelka mením upratujem varím ...
No keďže k nej musím cestovať sú to náklady navyše do mínusu ...
V mojom okolí sa mi nepodarilo nájsť žiadnu prácu s dieťaťom a teraz s dvomi už vôbec keď mi malý ostane doma.Dohodila mi to známa je to jej rodina nejaká takže veľa € sa pýtať nedalo a ja som bola v tej dobe rada že aspoň niečo mám
No asi to budem musieť nechať tak ....
@nikaeli 1,5r
@siskaaksis nečítam to celé , ale pochopila som , že opatruješ. Napíš česté prehlásenie , že opatruješ niekoho , člena rodiny . Nerob z toho vedu .
Avšak keď bude syn v 5. Triede , môže to byť problém .
Môže vyžadovať. A viete čo má ba to najviac rozčuľuje? Niektorí rodičia si z toho robia, príležitostne miesto na odlozenie deti. Zaplatíte poplatok, no chodia možno 10 x do roka. Vtedy,, keď pre ne henna kto prísť.....

@letfenixa my sme už minulý školský rok nemali stvrtacku družinu,lebo nizsie ročníky mali viac skupín v družine. A veru,dosť to bol problém,už len preto,že deti nemali kde čakať na ZUSku,keďže do toho covid opatrenia,nemiešame sa deti,ešte školské nariadenia.
Škoda,že sa všetko robí preto,aby to pracujuci rodičia mali ťažšie a ťažšie.