icon

Môže škola - školský klub detí - požadovať potvrdenie o zamestnaní rodiča?

siskaaksis
1. sep 2022

Ahojte
Chcem sa spýtať či môže škola vyžadovať potvrdenie o zamestnaní od rodiča aby dieťa mohlo navštevovať družinu ? Na škole zrazu nemajú dosť miesta pre syna v družine a vyradili ho ...
Poslali mi aj body na základe ktorých bol vyradený ( + ďalšie deti vyradili z kapacitných dôvodu) lenze syn nenapĺňa ani jeden z danych vodou na základe ktorých vyraďovaní deti. Keď som sa na to ohradila tak mi napísali že im mám dať potvrdenie o tom že chodím do práce. Do družiny mi dieťa chodí od začiatku školy ( 1.rocnik ) využíva ju naplno chodil tam pravidelne a neboli problémi a teraz zrazu už chodiť do družiny nemôže ....
Prosím poraďte čo robiť
Ďakujem

snezienkaaa82
3. sep 2022

No a nemáš niekoho, kto by ti to vybsvil na mestskom úrade?, zriadovatel? Véd vyskúšaj.

matullienka
3. sep 2022

@snezienkaaa82 vystavil čo? Aký zriaďovateľ jej má dať potvrdenie, keď ona kamarátke na čierno opatruje nejakú príbuznu?

snezienkaaa82
3. sep 2022

@matullienka joj šory, som sa, sekla v príspevku. Ďakujem za upozornenie, stáva sa 🙈

sendy1977
3. sep 2022

@siskaaksis a nedá sa to robiť oficiálne? že rodina babičky požiada mestský úrad alebo socialku o opatrovateľku ? O tetu sa tak starala suseda, že teta jej nič neplatila iba štát

bimbambom
3. sep 2022

@sendy1977 nám tak suseda opatrovala otca . Na UPSVR sme dali žiadosť a platili jej nejakú čiastku . Ale z čiastky štátu by to nerobil asi nikto . Mne ako dcére vyšlo ako nezamestnanej 33€ . Neviem aká je tabuľka teraz ....

retep00
3. sep 2022

Pani autorka, zbytočne sa rozčuľujete, jednoducho toto čo robíte vy nie je práca/zamestnanie, je to iba výpomoc. Poberáte materskú, tým pádom by ste mali byť doma s malým a po staršieho si v kľude prísť. Škola má tiež svoje predpisy, ŠKD nie je detský domov, vychovávateľky nie sú pestúnky, ktoré vám budú strážiť deti, lebo vy nemôžete.
Čo tak dať malého do jaslí? Upraviť si čas strávený pri babičke a dohodnúť sa s nimi, aby ste mohli odbehnúť pre syna? O 1,5r už malý bude môcť ísť do MŠ a starší bude mať 11r, čo je vek, kedy by už mal zvládnuť ísť domov aj sám. Pokiaľ sa nebude dať dohodnúť , tak malého do jaslí a hľadať normálnu prácu aby ste mohli doložiť škole doklad a tým pádom budete mať postarané o obe deti, kým vy prídete z práce.

lenkakravcova
3. sep 2022

@siskaaksis
1. Kde je muž? Ešte pred 2r urobil dieťa, kde je teraz?
Ako to mate s výživným?

2. To, čo robíš nie je práca a aj ti to nepokryje ani plienky, tak to nerob, ale radšej sa venuj deťom po škole.

3. Ak ti ta výpomoc nahrádza prácu a zarába dobre. Tak si otvor živnosť na to a máš potvrdenie pre školu.

zuzliq
3. sep 2022

@siskaaksis presne toto napíš do školy. Tieto dôvody sú relevantné. Ak ti nevyhovujú, tak zriaďovateľovi.

slovakboy
3. sep 2022

@siskaaksis možno len chceli to potvrdenie aby mali papier a vezmú ti dieťa do škôlky. Alebo je to definitívne a len ťa chcú šikanovať preto že si sa ohradila?

maciatkolulu
3. sep 2022

@siskaaksis rodiča máš 389,zaribis snáď za pomaly plný úväzok 400,500,otec deti snáď dáva aspoň 100 eur. Plus prídavky. Tak to také čierne nie je. Len nerozumiem prečo nejde dieťa do jaslí a ty do normálnej práce. Prosím ta a prečo by mal stáť prispievať na nájom?

maciatkolulu
3. sep 2022

@siskaaksis rodiča 380

nikaeli
3. sep 2022

@siskaaksis tvoje mladšie dieťa má 1,5 roka - takže si na rodičáku a tu je odpoveď na tvoju otázku - zbytočne tu riešiš na dve či tri strany babičku a brigádu.

sendy1977
3. sep 2022

@bimbambom pravé že podrobnosti neviem. Teta zomrela pred 12 rokmi, tak ma napadlo nech si autorka zisti, či by to pre ňu a babičkinu rodinu nebolo výhodnejšie

sidicek
3. sep 2022

@siskaaksis a nechceš sa radšej starať o vlastné dieťa, ako o cudziu starenku, kde ani nezarobíš?

elizabet173
3. sep 2022

@siskaaksis cestou z tvojej situácie je jedine mladšie dieťa do jasieľ a ty do práce, tak či tak to budeš musieť riešiť o rok, rok aj pol. Mala by si aj rodičák aj plat a teda aj financie na zaplatenie niekoho na vybratie staršieho dieťaťa z družiny

77katarina
3. sep 2022

Dievčatá a myslíte, že v dnešnej dobe je ľahko si nájsť prácu s normálnou prac. dobou 7-16 hod. ? Aby mohla vyzdvihnúť deti zo MŠ alebo ZŠ ? Podľa mňa nie ☹

kittykat22
3. sep 2022

@siskaaksis Prosim ta, to, ze pracujes na cierno sa ti moze fajne nevyplatit. Mojej mamky najlepsia kamaratka pracovala bud na cierno alebo za minimal v lahodkach - daaaavno. Je tomu 25-30r? A ked zdvihala nejaku vec, tak jej nieco prasklo v chrbte. Poskodila sa jej nejako vazne platnicka. Vzhladom k tomu ze bud mala nizky plat alebo ziadny, tak musela na invalidny za nejakych par eur na mesiac bez moznosti zlepsenia situacie. Pretoze potrebovala operacie, zle chodila a cele to bolo nestastne. Mala 3 deti. Nastastie mala manzela ktory sa o nu staral. Pisem ti to preto, lebo si myslis, aka je vyhra ze si zarobis par eur, ale aby sa ti nestalo nejake neplanovane nestastie a ostanes uplne bez penazi. Mozno by bolo lepsie sa normalne niekde zamestnat na zmluvu. Navyse sa ti nepocitaju roky do dochodku. Ked budes stara tak sa ti bude hodit kazdy mesiac aj 100e naviac.

elizabet173
4. sep 2022

@77katarina nie, nie je, práve preto by som bola v práci už od zajtra, aby som mala dva príjmy, aj plat aj rodičák, aby som mohla nejakej čipernej dôchodkyni, susedke, študentke VŠ, mamičke na MD zaplatiť za to, že mi dieťa vyzdvihne z družiny a postráži ho tú pol hodinu, hodinu, kým prídem z práce. A určite by som na rodičáku neopatrovala starenku za almužnu, z ktorej kúpim akurát tak plienky, veď roznášanie letákov jej hodí viac.

matkahelka
4. sep 2022

@elizabet173 autorka urcite zarobi viac, ak by sa jej to financne nevyplatilo, nerobila by to. vyhovuje jej, ze dieta moze brat so sebou, teda za jasle platit nemusi. a urcite by jej to vyhovovalo aj nadalej, keby nenastal problem s druzinou starsieho syna. moj nazor je, ze k starenke by mohla vziat aj starsieho, skor tam vidim zadrhel v tom, ze kedze ma syn dys-ky, je s nim narocne ucenie (kolegyna ma takeho syna) a vyhovovalo jej, ze odbremenia ju od toho druzinarky, ktore s detmi ulohy robia.

mirka1988
4. sep 2022

@siskaaksis nečítala som všetky komentáre, ale vyjadrím sa k tomu, keďže pracujem v ŠKD.
Škola má pravdepodobne málo miesta, keďže po novom môže byť v ŠKD max 25 detí.
Zisťujú teda, pre ktorých rodičov je to nutnosť. Stáva sa , že mamičky na materskej, alebo ktoré sú doma, nechávajú deti v škole. Preto to potvrdenie o zamestaní. Taktiež aj starí rodičia - niekedy je možnosť , aby s deťmi boli . Myslím si ale , že keby ste spĺňali požiadavky viacerí ľudia , škola (zriaďovateľ) by museli otvoriť ďalšiu triedu . Ale čo nechápem, keďže máte málo peňazí , možno by bolo lepšie si vziať aj staršieho so sebou. Veď školu nebudú mat ako štvrtáci do pol 12 tej. Ušetrite mesačný poplatok za ŠKD. Dieťa už je veľké (sama mám syna v rovnakom veku), môže si tam spraviť d.ú. , pripadne by určite vydržal aj na mobile.

elizabet173
4. sep 2022

@matkahelka vychádzala som z toho, čo napísala ona, aj keď úprimne poviem, že sa mi to veľmi dôveryhodné nezdalo. S tým učením súhlasím a sama sa divím, že fakt radšej neroznáša letáky, to sa dá aj s dieťaťom v kočíku, aby mala voľné poobedie, keď má staršie dieťa problém s učením a nejde po neho do školy na obed. Mladšie by dala spať a so starším by sa mohla za ten čas učiť.

janickacrazy
4. sep 2022

@elizabet173 no tie letáky sú veľmi slabo platené, asi preto

elizabet173
4. sep 2022

@janickacrazy určite viac, ako to, čo dostáva za opatrovanie tej starenky, teda ak je pravdou, že jej to nestačí ani na plienky, čo sa mi veľmi nezdá. Pozri, vedela, že je na dieťa, ktoré má problémy s učením, sama. A dobrovoľne si zbudovala ďalšie dieťa a opäť muž zdúchol, tak musela vedieť, že to bude len a len na nej. Opatrovanie za pár šupov jej situáciu veľmi nerieši

janickacrazy
4. sep 2022

@elizabet173 no veď ona vie sama, ako to má, si myslím, že za to opatrovanie dostane viac, veď robí 8 hodín, ale ideálne by bolo keby sa normálne zamestnala a mala by papier do družiny

ysseba
4. sep 2022

@siskaaksis no tak napis odvolanie, vyvráť tie body a priloz doklad od zamestnavatela. Nic ine sa neda robit 🤷🏼‍♀️

poopsie
4. sep 2022

@matkahelka ano, deti robía v družine DÚ ale tam sa aj tak nestihne všetko spraviť, konečná zodpovednosť za vypracovanú domácu úlohu nesie rodič

kristiii
4. sep 2022

@matkahelka tak napríklad v synovej družine si úlohy nikdy nerobili, vždy si na mňa "počkali" na doma, tak zas neškatuľkujme

ejanjelik
4. sep 2022

@siskaaksis lenže pracuješ na čierno. Bola som podobný prípad. Mame malé gazdovstve,dokázala som si popri rodičovskom privyrobiť, ale malého mi vzali len na pol dňa. Prace som mala dosť, ale nebola som zamestnaná. Teraz mi malú vzali najprv na pol dna,že nepracujem. Keď som sa zamestnala prehodili ju na celodennú.

matkahelka
4. sep 2022

@poopsie
@kristiii autorka pisala, ze u nich si ulohy robia a kedze syn je dys, potrebuje dozor.

matkahelka
4. sep 2022

@poopsie u nas v skole vsetky DU urobili vzdy v klube, vsetky a vzdy. a ulohy boli vzdy napisane uhladne, na tom si nase druzinarky dali vzdy zalezat, aby to bolo uhladne. dcera mala stastie vzdy na mlade kocky, ktore boli tesne po skole a teda plne entuziazmu.