icon

Môže učiteľ zakázať žiakovi ísť na školský výlet?

5. máj 2023

Moze ucitel odmietnut zobrat ziaka na skolsky vylet?

gabesz1
Autor odpoveď zmazal
kornelies
6. máj 2023

@margarita Mohla by si, prosim, dat znenie (screenshot), aby boli vsetci mudrejsi. Dakujem

katka700
6. máj 2023

Autorka veď už konečne napíš dôvod

gabesz1
Autor odpoveď zmazal
silvike
6. máj 2023

Tak ja by som hlavne riesila kde je problem, ze moje dieta ucitel ani na vylet nechce zobrat. A nie za kazdu cenu hladala legislativu, ktora mu ho na ten vylet napcha. 🙈 Fakt niekedy uz nechapem tych rodicov. Namiesto toho aby sklopili usi a priznali si, ze niekde robia chybu, ked dieta je take a hentake, neda sa s nim, robi problemy, zle. Namiesto toho aby sa poradili ci uz s ucitelmi, psychologmi ako zmenit pristup k svojmu dietatu, resp. aby prisli na to, kde moze byt chyba a pricina problemoveho spravania. Neee, este budu vyskakovat a ohanat sa legislativou. Des toto. Ziadna sebareflexia a uprimna snaha o zlepsenie spravania dietata. To mi pripomenulo ako sa kolegyna rozculovala na ucitelku, lebo jej dohovarala, ze jej dcera skaredo pise, ze by trebalo zlepsit pismo, viac precvicovat. A ona namiesto toho aby to proste uznala, ze ano je to tak, pise skaredsie, budeme na tom pracovat sa rozculuje a argumentuje ze naco je komu teraz vlastne pisane pismo, ked vsetci funguju na mobiloch a pc. Vlastne pismo ani netreba asi podla nej. Co si to ta ucitelka vobec dovoluje, kritizovat pismo mojej dcer🙈 Tak to take pristupy maju teraz rodicia. Utrpi ich ego, lebo si ucitel dovoli objektivne zhodnotit pracu/spravanie ich dietata.

gabesz1
Autor odpoveď zmazal
silvike
6. máj 2023

@katka700 Autorku zjavne zaujima len legislativna klauzula, ktorej sa moze chytit aby skratka na ten vylet ten je syn/dcera proste sli ! Ju vobec asi netrapi, PRECO ho/ju vlastne na ten vylet nechce zobrat.

margaretka
6. máj 2023

@kornelies prepáč ale toto nie je odborná diskusia a nemám časový priestor na vysvetľovanie zákonov ľuďom ktorí tu majú patent na všetko až tak sa stiahnuť nenecham je mi zle z niektorých ľudí čo tu čítam .... Majte pekný deň

mircalla
6. máj 2023

@margaretka Prosim ta, z coho ti je zle? Podla mna dost slusna diskusia bez invektiv a urazok. Nebud zbytocne dramaticka. Nikto ti nic nenapisal, na zaklade coho takto reagujes.

maciatkolulu
6. máj 2023

@letfenixa výborne.... Normálne ziram, ako staré deti to boli? 47 deti a dve učiteľky, waw, potom teda pri tých troch triedach bolo koľko detí? Na dve osoby... Ja by som sa asi večer zrútila. Fakt som mala 5 deti, z toho jedno svoje a jedno kamarátkine, dve dievčatka, chutné dobre a jedného premudrelca, ale poslúchal a mala som dosť... Vlak ešte ôk, ale elektrická bola masaker. Proste, aby sa držali aby nespali aby všetci vystúpili. Plus tlačenica... Hrôza. A táto "oddychová ma vyšla 25 eur🤣🤣🤣

euka210
6. máj 2023

@letfenixa neviem ako teraz, ale ked mama ucila, tak bolo 15 deti na 1 ucitela na vylet. A aj ked sli nasi, tak nikdy nebola ucka sama na celu triedu, ale sla aj vychovavatelka alebo asistentka

zuzana76
6. máj 2023

@margaretka nemas pravdu, ziaden vylet nie je povinny, cize de facto ucitel nemusi vziat na výlet, exkurziu ziadne dieta, mna keby nutil ist na vylet niekto s dietatom, ktore sa nevie spravat, hrozi alkohol, alebo cokolvek, tak nejdem a zrusim cely vylet

zuzana76
6. máj 2023

diskusia na vyvolanie vasni, autor sa nezjavil, nevysvetlil dovody, takze ynova ti ucitelia, na koniku zistili, ze temy o skole maju mimoriadnu navstevnost

evaachesa
6. máj 2023

Kľudne môžeš zobrať toto nezvládnuteľné dieťa na výlet ty a jeho spolužiakom aspoň doprajete pokojný výlet. 🙂

letfenixa
6. máj 2023

@euka210 učím 20 rokov a celý čas je to rovnako. A nikdy nejde pedagóg navyše. Max môžeme požiadať rodiča.

@maciatkolulu boli to siedmaci a ôsmaci. 3 triedy, tj 2 autobusy, necelých 80 detí.

sorciera24
6. máj 2023

@euka210 zo zakona je teraz 1 učitel na 25 deti na vylet na SR, do zahranicia je 1 ucitel na 15.....takže bud ides do zahranicia (ale tam nam nechcu platit diety a teda nas pustat), alebo sa spoja 2 triedy , kt maju po 25 deti, aby na 50 deti boloi aspon tie 2 ucitelky.....asistenta ti len tak nedaju....lebo zas peniaze navyse....a co sa vratis neskoro, nic nemas, nam zakazali aj soboty, aby nemuseli platit....no...ako dobre.....hovorim, tento rok idem poslednykrat na vylet....potom pojdem za takychto podmienok max. opekat do okolia.....a este sa tu budu obuvat rodicia do nas, že ideme na "vylet" za ich peniaze a že prečo nejdeme a nechceme hadam vziat deti....nech oni robi zadarmo a za taku zodpovednost....

sorciera24
6. máj 2023

@letfenixa ano, ale ak ide rodič, tak škola je podla BOZP zakona este zodpovedna aj za toho rodiča....no čo ti poviem...

letfenixa
6. máj 2023

@sorciera24 áno, je to tak.
My ideme na taký výlet, aby sme sa okolo 14 vrátili. Na takú minituristiku.

gabesz1
6. máj 2023

@zuzana76 súhlasím

terezka1947
6. máj 2023

@margaretka je rozdiel ísť na výlet do skolkarmi a s deťmi na ZŠ. Mnohí rodičia si nevedia rady so svojimi vlastnými deťmi,no chcú a očakávajú výchovu a stráženie od učiteľov.

yanni
6. máj 2023

@margaretka ty ked ides na sluzobku tak si vsetjko platis sama? haha Ucitel je tiez na sluzobke. Ja chodim casto na sluzobky: jednodenne, viacdenne, aj cely tyzden. A neplatim NIC. Ked nam zamestnavatel nieco nezaplati dopredu, jasne, platime z vlastneho vrecka, ale dodatocne nam to preplatgia. Bez mihnutia oka. A mam prijemnu sluzobku. Pre ucitela sluzobka, hlavne viacdenna, s 30timi detmi je ovela narpocnejsia ako oducit 5-6 hodin olusnejaka priprava doma. Vecer si lahne a ma pokoj. Takto si vecer v pokoji nelahne. A cely den este deti "okrikovat", lebo urcite sa par z nich nevie vpratat do koze.

margaretka
6. máj 2023

@yanni ja som niekedy povedala že učiteľ si ma platiť sám? Že na skuzobkach si zamestnanec platí náklady? čítajte prosím diskusie s porozumením !!!! Potom sa nečudujte že tu pôsobíte hlúpo

margaretka
6. máj 2023

@terezka1947 súhlasím to áno

zuzana76
6. máj 2023

@margaretka prosim, uved zakon, podla ktoreho je ucitel povinny vziat dieta na vylet (vynimku si uviedla len pri detoch, ktore to maju odporucene CPPP)

skeblicka77
6. máj 2023

Ja to napíšem z pohľadu rodiča, ktorého dieťa má problémy so správaním. Vlani išli na výlet na 3 dni (šiestaci), môj syn ale nešiel. Fakt nevedel koncom školského roka, čo so sebou,mali sme problém ho udržať v normálnych mantineloch, sama som požiadala o to,aby nešiel. Svoje decko si poznám a obávala som sa, že niečo vyvedie, aj keď učiteľ tvrdil, že ho zvládne. Chodia totiz aj počas celého roka na rôzne športové zápasy a podobne,no jeho správanie sa výrazne zhoršilo.No učiteľ nemôže byť všade a aj keby ho on z výletu vylúčil, vôbec sa na neho nehnevám a už vôbec neriešim súdne 🙈.

margaretka
6. máj 2023

@skeblicka77 tiež sme mali podobný problém, treba mať radšej pochopenie a každý rodič vie čoho je dieťa schopné a aké následky môžu nastať a načo ma ísť na výlet kde sa bude z neho nervacit učiteľ , trestať ho, a on pokazí partií výlet

skeblicka77
6. máj 2023

@margaretka ono v prítomnosti učiteľa by bol v pohode, fakt to s nimi vie,je to dosť náročna trieda celkovo,no mali tam spať 2 dni a toho som sa obávala, tak som zvolila radšej menšie zlo

yanni
6. máj 2023

@margaretka ucitel nema nijake nahradne volno. Plus ano, je jednou nohou v base. Je to velmi tenky lad. Co sa tyka toho platenia, az tak pravdu nemas. Taketo vylety (hovorim teraz o viacdennych s prespanim) su nie povinne. Ak ich doslovne nenariadil zamestnavatel, tak on neplati okrem mzdy nic. Cele naklady sa rozpocitaju tak, aby boli pokryte prakticky rodicmi. Ako to tu uz niekto pisal, na urcity pocet deti byva cestovne a vstupne na jednu dospelu osobu zadarmo.

nenne27
6. máj 2023

@margaretka ucitela nikto nemoze prinutit ist na vylet, neviem kde si na to prisla...asi studujes z knih ale prax je uplne inde.a po takychto diskusiach presla chut kazdeho ucitela.ja mam stredoskolakov a chodime na 3 dni, su uzasni a funguju super, ale poviem ti, ze po tych 3 dnoch som mrtva a adrenalinu mam na rozdavanie.par vyletov uz skoncilo na pohotovosti ( urazy, rodicom zatajene diagnozy, otrava jedlom atd atd)

benit
7. máj 2023

Ka mam dost divoku triedu a tento rok mame svp. Mali ako trieda velky pruser na telesnej, ina ucitelka, bolo mimoriadne rodicko, kde aj niektori rodicia navrhli nech nejdu do svp. Zadzupkyns ze musia. Tak som na rodicku oznamila ze budem volat aj pri najmensom naznaku sikany a agresivity. Jedna zlata matka zahlasila:vypnime si telefony na tyzden. Absolutne si niektori rodicia neuvedomuju ako sa ich deti chovaju a ze keby boli na druhej strane tak by sa im to nepacilo. Podotykam matka ucitelka ss. Rdadost chodit s takymito detmi niekde.