icon

Môže učiteľ zakázať žiakovi ísť na školský výlet?

5. máj 2023

Moze ucitel odmietnut zobrat ziaka na skolsky vylet?

jaskolka
5. máj 2023

Áno, môže. Rodičia boli cely život učitelia, stalo sa, že odmietli účasť niektorým žiakom. Bolo to z dôvodu ich problémového správania, už sa vedelo že budú mať "dvojku zo správania" na vysvedčení a pokarhanie riaditeľom školy.

simona20201309
5. máj 2023

@prasiatko30 cudujeme sa, že žiak ma na háku učiteľa, keď očividne aj rodicia? A idú sa brániť....

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
hygienka
5. máj 2023

Áno,môže samozrejme. A ak veľmi chceš, aby aj napriek tomu šiel na ten výlet tak choď robiť dozor svojmu dieťaťu ty alebo manžel.

euka210
5. máj 2023

Samozrejme, ze ho nemusi zobrat. Ucitel ma na vylete a vsade v skole za deti zodpovednost. Vy mate 1-2, on ma ustrazit 20-30deti? ...teda dvaja, na 15 deti ma byt 1 ucitel. Vylet nie je povinnost, ale skor odmena. Ak sa niektory ziak nevie spravat v skole, tak si ho ucitel nezoberie na zodpovednost este aj na vylete! Nieco sa niekomu stane a ucitel leti do basy. Vychovavajte svoje deti tak, aby ich ucitel mohol v pohode zobrat na vylet.
Niekedy ked ziak dostal 5, tak rodic nakrical na svoje dieta...dnes idu rodicia nakricat na ucitela 🤦‍♀️ ...obdivujem ucitelov...

margaretka
5. máj 2023

Može ho odmietnuť zobrať len v takom prípade ak má nejakú diagnózu alebo od pedagogickopsycholog.centra určené že kôli hyperaktivite,adhd, asperger a pod diagnózy neodporúčajú kolektívne výlety

margaretka
5. máj 2023

@aaadkaaa teda nič v zlom ale je to v podstate tak , že učiteľky idú zadarmo niekto to berie tak že to platí rodičia ...v podstate áno .....učiteľ si neplatí bus lebo na počet detí dvaja su zdarma čiže učiteľky, učiteľka si neplatí ubytko lebo skupiny + dvaja sú zdarma, učiteľka si neplatí stravu lebo ma vyplatene cestovné náhrady lebo je vlastne na služobnej ceste .... Učiteľ ktorý bol na výlete alebo škole v prírode má nárok na náhradné voľno tusim za týždeň dva dni, a má normal zaplatenu mzdu. Píšete že zodpovednosť jedna noha v base ...každé povolanie si vyžaduje zodpovednosť aj následky , rodič podpisuje papiere čo zopdbwdsme ak dieťa nedodrží škôl poriadok na výlete alebo v škole v prírode nie je to tak že zodpovedá len učiteľ, každé povolanie so nesie zodpovednosti ciburadnik či kamionista či lekár ....

asocial
5. máj 2023

@margaretka ty by si navrhovala, aby si učiteľ platil za výlet či SvP? Raz tu taká téma už bola. Ozaj si myslis, že pre učiteľa je to dovolenka?

nenne27
5. máj 2023

Nie, kazda ucitelka je od radosti cela bez seba ked ma ist na vylet s problemovym deckom a trpnut ci neskonci v base.tato otazka je dufam vtip.pravny narok na vylet...umrem

margaretka
5. máj 2023

@asocial nie nemyslím , učiteľ je v práci prečo by si mal platiť to sme sa asi nepochopili

nenne27
5. máj 2023

@margaretka ked na to pozeras takto tak uplne chapem preco coraz viacej ucitelov prestava chodit na vylety.ty si uz na nejakom bola?odporucam ti to vrelo.a garantujem ti, ze by si radsej tyzden makala ako 3 dni "vyletovala" ale mozes sa k nejakej ucitelke pridat ako rodic a vyletovat zadarmo

margaretka
5. máj 2023

@nenne27 prosím neutoc nepochopila si to! predstav si že áno chodim so škôlkarmi do Svp ako pomoc k učiteľkami .... Bez covid obdobia 11rokov každý rok dva krát

letfenixa
6. máj 2023

@euka210 1 učiteľ dozoruje 25 detí, nie 15.

zuzanockamt
6. máj 2023

@margaretka Zodpoedá len učiteľ, žiadny podpísaný papier od rodiča ho z toho nevyvlečie, Ak aj dieťa poruší ŠP, schytá to učiteľ,viď prípad, keď žiačky večer zdrhli z ubytka, išli sa napriek zákazu sánkovať, tresli do stromu a nastala smrť. Učiteľka bola súdená. Takže nezavádaj a nepíš hlúposti. A každý v inom zamestnaní má hradené ubytko, cestu, stravu a dokonca dostane aj plat počas služobnej cesty, takže prečo by si to práve učiteľ mal plať.

zuzanockamt
6. máj 2023

@euka210 Neovládaš tie počty, jeden pedagóg =25 detí.

terezka1947
6. máj 2023

No ja sama ako rodič,keď vidím správanie niektorých rodičov na rodičku,tak by som ich deti na žiaden jednodňový výlet nevzala. Nie ešte prespavacky.
Je iné vziať na výlet mini deti,rozdiel druhý stupeň.

mircalla
6. máj 2023

Ved povedz dovod. Dieta sa ti nevie spratat do koze, vsak?
Maju to urcite aj v skolkom poriadku a je to uplne v poriadku
Milijem tychto rdicov, co namiesto spravania dietata idu napadat rozdnudnutia skoly

terezka1947
6. máj 2023

Teraz nie sú deti neposlušné,drzé,atď.
Teraz sú iba živé...

palicka
6. máj 2023

Áno, má na to pravo. Spomínaný vnutorny predpis vychádzajúci zo školského zákona je Vnútorný poriadok školy a v rámci neho aj skolsky poriadok pre ziakov. Na začiatku roka je s ním každý žiak oboznámený a je o tom zápis.

mircalla
6. máj 2023

Takze cast ci je to niekde pravne zakotvene je uz z temy zmazana....Autorka pochopila, ze vyhrazat sa skole paragrafmi asi nebude cesta

mircalla
6. máj 2023

@margaretka To je hlupost, moze neist aj z dovodu spravania

maciatkolulu
6. máj 2023

@margaretka ja neviem, o com píšeš. Bola som ako dobrovoľník s učiteľkou a ešte jednou mamou na výlete so 16.detmi. Ja som mala na starosti 5 deti, platila som si vlak, jedine vstupné nie, úprimne ti poviem, že som bola celá šťastná, že som si sadla niekde dozadu a pila kávu.... Ta zodpovednosť je neuveriteľná. Žiadne užívanie si, absolútne. Mat na zodpovednosti viac detí ako 3 je fakt o drzku a to píšem o malých deťoch, nuž pubertaci to musí byť radosť a najmä prespavacky a v tomto období... Takže vyskúšaj, chod ako výpomoc na výlet a potom uvidíš. Učiteľka sa určite poteší.

maciatkolulu
6. máj 2023

@zuzanockamt to je príšerne.... My sme boli 3 na 16 deti a teda mala som dosť. Véd to bolo vrece blch🤪akoze s 25 deťmi by som sama nešla ani za svet, fakt nie plus nejaké decká, čo nevedia co so sebou s premotivovani rordicmi, vďaka...

aaadkaaa
6. máj 2023

@margaretka ja neviem, akym ubytovanim sa tu stale ludia ohanaju, u nas na skole neboli na noc nikde na vylete, cite rodic "platil" az vstupne....a ano, ak by som si to mala sama platit, tak tie deti tam nevezmem...a za vylet ziadne nahradne volno nie je, ani ked sa vracaju casto az vecer... mozno to zalezi od riaditela, ale u nas nebolo...takze za nieco take by som ja rozhodne neplatila. Davat pozor na deti a platit si za to...ved ja tam nejdem kvoli atrakciam, tie si nestihnem ani vsimnut

letfenixa
6. máj 2023

@maciatkolulu rieši sa to tak, že idú aspoň 2 triedy, aby boli 2 učitelia na dozor. Ja mám v triede 24 žiakov, a idem s kolegyňou, ktorá ich ma 23. Raz sa stalo, to boli 3 triedy spolu, že 1 žiačka odpadla (Nič nejedla, nepila, horúci deň, životný štýl anorekticky nastavený rodičmi), takže jej triedna s ňou išla do nemocnice ako doprovod, čakala, až kým neprišiel rodič a potom sa nočným vlakom vracala z BA domov. Takže na 3 triedy ostali ako dozor 2 učiteľky.

aaadkaaa
6. máj 2023

@margaretka a takto, aby nedoslo k omylu, ked nieco plati rodic ucitelovi, neplati mu VYLET, plati mu PRACOVNU CESTU, ktoru nema nariadenu od zamestnavatela, preto mu napr.to spominane ubytovanie zamestnavatel nema preco preplatit. Pretoze pre ucitela to vylet nie je. O tom to je. Ze rodic neplati ucitelovi VYLET. A ak je problem, aby rodicia prispeli na tuto PRACOVNU CESTU ucitelovi, ktory sa tam rozhodol vziat deti, aby ich potesil, tak sa to moze cele zrusit a mozu si vyletovat rodicia s detmi sami. Alebo netreba dieta proste pustit, ked ma niekto s tym platenim problem.

domak2
6. máj 2023

@mircalla akurát som chcela pisat, že by malo byt právne ukotvene ze každý žiak ísť musí, ci rodicia chcú ci nie, nech vezmú pôžičku a choroba nechoroba 😅

margaretka
6. máj 2023

@aaadkaaa neobuvaj sa do mňa ja som nič také nepísala a viem ako sa zuctovavaju služobné cesty v školách pracujem s tým 20 rokov . Samonasieracie učiteľky a rodičia tu excelujú jedna radosť . Pekný deň

pallacinka29
6. máj 2023

@terezka1947 a nadpriemerne inteligentne… dnes sa x poruch spaja s mim. inteligenciou 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

aaadkaaa
6. máj 2023

@margaretka ja sa nikde neobuvam, ja ti to vysvetlujem, ty si oznacila mna, ja som pisala vseobecny komentar. Pekny den mam, dakujem za prianie