icon

Môže učiteľ známkovať neprítomného žiaka v škole?

zuzkaaa1234
20. máj 2025

Dobrý deň chcem sa opýtať či má niekto skúsenosť s tým, že keď bolo dieťa doma choré a v škole písali písomku tak to dieťa dostalo a. Ma pravo učiteľ známkovať žiaka keď nie je v škole. Za celý pól rok žiadna známka a teraz ku koncu mi to príde len aby dačo bolo tak a lebo akože nie je chyba dieťaťa že je choré a v škole sa píše písomka. A to dostalo rovno 3xa za jeden deň z jedného predmetu.

Strana
z2
demografka
21. máj 2025
@zuzkaaa1234

@luccija presne tak mne ho včera skúšala po vyučovaní už keď bol v druzine. A z učiteľkou sme stále v kontakte tak som jej povedala že som zvedavá skadiaľ zoberie z ďalších 5tich predmetou známky keď za celý pól rok nemá ani jednú a naraz rýchlo len aby dačo bolo lebo je o chvíľku koniec.

@zuzkaaa1234 tak toto v poriadku nie je, toto treba zapisom na rodicovskom riesit, nemozu deti nemat znamky, ako presli poradou na 3/4 rok? ved ucitel musi vykazat pracu a hodnotenie... kolkatak to je? kedze pises o jednej ucitelke tak zjavne prvy stupen... jednoznacne riesit na rodicovskom

monicazbb
21. máj 2025

@zuzkaaa1234 na jednej strane je to spravodlivé že dostane A ako absencia a potom si to opraví, ALE! minulý rok sa mi stalo že syn mal tri jednotky a v posledných dňoch pred uzatvorením znamok mali pisomku a chybal. Dala mu to Ačko ako 5 tku. Bola to posledná hodina toho predmetu. Nemal so to kedy opraviť a že ma prísť za ňou a dohodnúť sa...no lenže to je bolo nerealne, keďže by zas musel nejaku inu hodinu vymeškať do toho povinna prax a ani učitelke sa vlastne nedalo 😂. Vyriešilo sa to tak že som musela ja vyvolavať, vysvetľovať a napokon mu to zmazala.

betulinka1
21. máj 2025

@zuzkaaa1234 nasa skola to tak nema. Ak by mala urcite dam podnet na školskú inspekciu, ci je to takto v poriadku. Lebo skolsky zakon jasne hovori, ze za co sa moze dieta kvalifikovať a dostat znamku. To, ze dieta nepise pisomku, nema znamenat, ze moze mat v priemere znamky 5. Co potom deti co su v nemocnici alebo chori aj dva mesiace pred koncom roka. Mna by vazne zaujimalo ako by to vyhodnotili na ispekcii, ci je to takto v poriadku. To, ze sa napise A je v poriadku, dieta aj rodic vie, ze pisali pisomku ale aby z toho bola 5, to nie je v súlade so školským zakonom.

vevesh
22. máj 2025
@betulinka1

@zuzkaaa1234 nasa skola to tak nema. Ak by mala urcite dam podnet na školskú inspekciu, ci je to takto v poriadku. Lebo skolsky zakon jasne hovori, ze za co sa moze dieta kvalifikovať a dostat znamku. To, ze dieta nepise pisomku, nema znamenat, ze moze mat v priemere znamky 5. Co potom deti co su v nemocnici alebo chori aj dva mesiace pred koncom roka. Mna by vazne zaujimalo ako by to vyhodnotili na ispekcii, ci je to takto v poriadku. To, ze sa napise A je v poriadku, dieta aj rodic vie, ze pisali pisomku ale aby z toho bola 5, to nie je v súlade so školským zakonom.

@betulinka1 deti, co su v nemocnici, mali nejake znamky predtym. Ak vymeskaju 2 mesiace, kludne je to niekedy na opakovanie rocnika alebo komisionalky. A dieta moze dostat 5, ak pisomku nepisal a nema si to kedy napisat. Ak si ty ako rodic nespokojna so znamkou, mozes poziadat o komisionalky. A kolkoze rodicov toto ziada? Bud sa akceptuje horsia znamka alebo opakuje rocnik, ak je to mozne, uplne minimalne mnozstvo ziada komisionalky...

demografka
22. máj 2025

vsetko je o ludoch a o komunikacii...

akvi
22. máj 2025
@vevesh

@betulinka1 deti, co su v nemocnici, mali nejake znamky predtym. Ak vymeskaju 2 mesiace, kludne je to niekedy na opakovanie rocnika alebo komisionalky. A dieta moze dostat 5, ak pisomku nepisal a nema si to kedy napisat. Ak si ty ako rodic nespokojna so znamkou, mozes poziadat o komisionalky. A kolkoze rodicov toto ziada? Bud sa akceptuje horsia znamka alebo opakuje rocnik, ak je to mozne, uplne minimalne mnozstvo ziada komisionalky...

@vevesh dieta naozaj nemoze dostat 5 za pisomku, ktoru nepisalo. K tomu sa uz vyjadrovala inspekcia. Za nedonesene ulohy a nenapisanu pisomku naozaj nemoze nikto byt klasifikovany.

Pokial dieta chodi na hodiny, uloha ucitela je hodnotit priebezne, prikazuje mu to zakon. Doslovne je tam napisane, ze hodnotenie ma byt rozlozene na cely sk. rok. Ucitel ma okrem "vedomosti" hodnotit aj samotny proces ucenia, individulany posun kazdeho ziaka, ochotu spolupracovat, aktivine zapajanie sa a pod.. Podla mna je 100%-na chyba ucitela, ak za polrok nebol schopny ziskat podklady k hodnoteniu.. Neexistuje, ze dieta do pomaly konca maja nema ziadnu znamku, ak sa normalne zucastnovalo vyucovania.. Obzvlast na 1.stupni je to pre mna uplne nepredstavitelne. Hodnotenie ma podla zakona mat aj motivacnu funkciu, takze ucitelka si evidentne neplnila svoju povinnost a je absolutne neprofesionalne a aj nemoralne davat decku absencie /este k tomu za jeden jediny den chybania) a povazovat ich za 5-ku, ak by dieta nedopisalo pisomky.

vevesh
22. máj 2025
@akvi

@vevesh dieta naozaj nemoze dostat 5 za pisomku, ktoru nepisalo. K tomu sa uz vyjadrovala inspekcia. Za nedonesene ulohy a nenapisanu pisomku naozaj nemoze nikto byt klasifikovany.

Pokial dieta chodi na hodiny, uloha ucitela je hodnotit priebezne, prikazuje mu to zakon. Doslovne je tam napisane, ze hodnotenie ma byt rozlozene na cely sk. rok. Ucitel ma okrem "vedomosti" hodnotit aj samotny proces ucenia, individulany posun kazdeho ziaka, ochotu spolupracovat, aktivine zapajanie sa a pod.. Podla mna je 100%-na chyba ucitela, ak za polrok nebol schopny ziskat podklady k hodnoteniu.. Neexistuje, ze dieta do pomaly konca maja nema ziadnu znamku, ak sa normalne zucastnovalo vyucovania.. Obzvlast na 1.stupni je to pre mna uplne nepredstavitelne. Hodnotenie ma podla zakona mat aj motivacnu funkciu, takze ucitelka si evidentne neplnila svoju povinnost a je absolutne neprofesionalne a aj nemoralne davat decku absencie /este k tomu za jeden jediny den chybania) a povazovat ich za 5-ku, ak by dieta nedopisalo pisomky.

@akvi ano, lenze ja som si to zazila a jedine, co sme mohli spravit boli komisionalky alebo horsia znamka. Inspekcia by bola na hodne dlhy cas. A komu sa chce uz takto natahovat, hlavne, ked sme menili bydlisko a skolu...🙃

akvi
22. máj 2025
@vevesh

@akvi ano, lenze ja som si to zazila a jedine, co sme mohli spravit boli komisionalky alebo horsia znamka. Inspekcia by bola na hodne dlhy cas. A komu sa chce uz takto natahovat, hlavne, ked sme menili bydlisko a skolu...🙃

@vevesh na jednej strane chápem, že človek často nemá energiu riešiť to s inspekciou, na druhej strane, ak sa ľudia nebudú ozývať, nič sa v školách nezmení. Moja skúsenosť je taká, že ozvať sa treba vždy, keď človek vníma nespravodlivosť. Vo veľkej väčšine prípadov,obzvlášť v školách, je to len o nedostatku komunikácie a nie o tom, že by niekto vedome chcel ublížiť.

betulinka1
22. máj 2025
@vevesh

@vevesh skolsky zakon presne definuje kedy moze dieta dostat znamku. Za mna urcite inšpekcia na kazdu skolu, kde sa to tak deje. Nie je to v poriadku. Moj syn sa uci vyborne a napriklad bol chory dva tyzdne, narástla som, ze pisali 15 pisomiek. Niektore mu dali dopísať ale napriklad z ANJ nie, tam nepísal asi 5 pisomiek, aj sme boli pripravení a kludne mohol pisat. Ak by mu dal ucitel 5 pätiek, tak konec sveta, mojho syna by to tak demotivovalo, ze ako je najlepsi z triedy z ANJ v triede, tak by sa tomu učiteľovi uz nikdy neprihlásil na ziadnu sutaz. Nastastie v nasej skole rešpektujú skolsky zakon a deti nemaju 5, ak nespravia písomku. Vacsina ucitelov automaticky dava dopisovať písomky, ked je dieta spat v skole. Nikto nemusi nikoho prosit. Uz by ucitelky, mozno si nou aj ty, mohli pochopit aj psychologicky vyznam známok. Za mna je to velmi smutne cely pristup ucitelov, cest výnimkám.

lauricka
22. máj 2025

@zuzkaaa1234 a je chýba/absencia. Nemali by tam dávať chýbal, ale nepísal. Vtedy to vidno ako pomlčku. Pretože to a to ráta ako päťku, ak sa nemýlim, čo je blbosť. Samozrejme, že známku nemôže dostať z niečoho, čo nepísal. Radšej sa na to učiteľa spýtajte, možno ani nevie.

lauricka
22. máj 2025
@monicazbb

@zuzkaaa1234 na jednej strane je to spravodlivé že dostane A ako absencia a potom si to opraví, ALE! minulý rok sa mi stalo že syn mal tri jednotky a v posledných dňoch pred uzatvorením znamok mali pisomku a chybal. Dala mu to Ačko ako 5 tku. Bola to posledná hodina toho predmetu. Nemal so to kedy opraviť a že ma prísť za ňou a dohodnúť sa...no lenže to je bolo nerealne, keďže by zas musel nejaku inu hodinu vymeškať do toho povinna prax a ani učitelke sa vlastne nedalo 😂. Vyriešilo sa to tak že som musela ja vyvolavať, vysvetľovať a napokon mu to zmazala.

@monicazbb nemôže dostať 5 za niečo, čo nepísal. To ste mali riešiť. Kľudne aj u vedenia.

lauricka
22. máj 2025
@melanta

A nie je známka. Je to poznámka "absencia", čiže chýbal. Píšeš, že nebol v škole, tak logicky má zapísané A. Ak písomku dopíše, A sa mu zruší a bude tam mať známku.

@melanta áno, ale Edu ponúka možnosť kliknúť "nepísal" a tá sa neráta do priemeru ako 5, čo "a"čko robí. Tipujem, že niektorí učitelia to ani nevedia.

purple_wolf
24. máj 2025

samozrejme ze z toho predmetu ma 5 ved nema znamku... ty co si myslis ze mu ucitel buchne jednotku lebo bolo dieta chore a chuda musime ho lutovat??? nebude mat znamku tak ide na komisionalky... 🤦a to ty vychovavas dieta

eff007
24. máj 2025

To nie je pól... severný ani južný, to je pol roka - polrok

Strana
z2