icon

Náboženstvo verzus etická výchova

h2
10. mar 2017

Ahojte ženy, potrebujem poradiť. Som mama budúceho prváčika a váham,či ho dať na náboženstvo, alebo na etickú výchovu. Obaja s mužom sme boli vychovávaní v katolíckej viere (ale len tak, s mierou, žiadny fanatizmus) sme pokrstení, máme prijímanie, aj birmovku, zosobášení nie sme (môj muž je rozvedený, sobášil sa v kostole). Do kostola nechodíme, muž vôbec, ja tam idem tak 2-3x do roka, keď to tak cítim. Modlíme sa na Vianoce a občas večer so synom (málokedy). Babky z oboch strán sú silne veriace, každú nedeľu v kostole. Syn vie o Bohu a Ježiškovi také základné veci, aké asi vie bežne dieťa v jeho veku, ale príliš ho s tým nechcem zaťažovať, sú to predsa len veci ťažko pochopiteľné často aj dospelému. Syn je pokrstený. Môj názor je, že náboženské záležitosti by sa mali riešiť v rodine, ale trochu sa bojím aj, povedzme, že to nazvem "zaškatuľkovanie", čiže ak pôjde na etickú výchovu, bude automaticky považovaný za ateistu a naopak, ak pôjde na náboženstvo, bude sa asi automaticky predpokladať, že sa bude pripravovať na prijímanie atď. ...
Ďalšia vec je, že netuším, čo sa vlastne na etickej výchove učí, respektíve mám o tom len hmlistú predstavu. Veľmi pekne prosím o názory mamičky, ktorých deti už na náboženstvo, či na etickú výchovu chodia. Prosím Vás, trochu mi túto problematiku priblížte. Ďakujem krásne. 🙂

terezka1947
11. mar 2017

@hettinka je to o ludoch..pretoze,keby rodicia neposielali na nabozenstvo deti-len aby sa nepovedalo,tak by tam nechodili a keby tam chodili deti,kt.rodicia to chcu,tak by sa tato tema neriesila
ja som veriaca,ale uz ma take temy nebavia
nech sa cirkev osamostatni a hotovo....a bude klud

mia_von_prag
11. mar 2017

Náboženstvo a etika nie sú v protiklade, náboženstvo je len doplnené o vieru v Boha.
Etika je náuka o mravoch a učí tým istým hodnotám, len ich nepodmieňuje božím trestom.

Z mojho pohľadu, náboženstvo učí poslušnosti (Bohu sa zodpovedáme, pokiaľ konáme zlo, pojdeme do pekla), etika učí zodpovednosti - ja konám dobré, lebo viem, že je to správne.

V tých prvých ročníkoch si deti na hodinách kreslia, pozerajú rozprávky alebo sa o niečom rozprávajú. Pokiaľ chceš, aby malo prijímanie, musí chodiť na náboženstvo.

Ja som asi v rovnakej situácií, moji rodičia silno veriaci, ja bývalá veriaca, muž ateista. Ja by som svoje deti dala radšej na etiku, chcem aby moje deti premýšľali a neboli ako my kedysi - vystresovaní z pekla, úzkosti z hriechov, viera v sex až o svadbe, chodenie do kostola, viera v nepoškvrnené počatie, božie zázraky...

Je to na tebe

malabiba
11. mar 2017

@sardinka336
@terezka1947 holky, my nie sme veriaci...asi tazko mozem dietatu vysvetlovat nieco, co mi blizke nie je, resp. len z pohladu vedomosti ateistu, preto som chcela, aby sa dieta na to mohlo pozriet na zaklade vysvetlovania, niekoho kto veriaci je...tak sa pozrelo a urobilo si nazor 😄

dorottka
11. mar 2017

@mia_von_prag presne, presne. ked si predstavim, ako velmi ovplyvnovali moje detske myslienky obavy z pekla, presne ako pises, ze uzkost z hriechov (neda sa ujst, kedze este aj myslienky su hriech), ale hrozna, ucenie k totalnej submisivite, fakt, doteraz sa vsetkeho toho bordelu v mysli neviem zbavit, v podvedomi to nechtiac ostava... toto by som proste mojim neurobila, deti vsetko nasavaju a su to tazke veci pre detsky mozog a psychiku, ktore este nevie rozlisovat a rozmyslat kriticky a s nadhladom.

terezka1947
11. mar 2017

@malabiba to sa takto neda....neda sa takto ukazat co je nabozenstvo...a uz vobec nie viera
to musi rodic-kym je dieta male alebo niekto blizky...male dieta nevie este poridane rozlisovat,uvazovat...ono opakuje po nas
az neskor,mozno puberta...vtedy zacina nejake uvazovanie o zivote...ako dalej,preco je nieco nejak
preto ja som sama zvedava ako ta "dam"...

malabiba
11. mar 2017

@terezka1947 ale ja som nechcela, aby sa stal z neho veriaci, len aby to cele mal fundovane vysvetlene...na eticku potom s nim chodil aj spoluziak, ktory je veriaci, lebo boli kamarati a toho ta pani etikarka nijako nekonfrontovala, ani nestrasila a nikomu nevadilo, ze je veriaci...to je ten rozdiel v oboch predmetoch

kamtocumis
11. mar 2017

@h2 no ak das dieta na nabozenstvo uz sa babiek nezbavis...podas prst a stiahnu celu ruku...nabozenstvo bude len zaciatok. Ja som ako dieta chodila aj na jedno aj na druhe,po pravde ani jedno mi nic nedalo,podla mna je dolezitejsie co ti daju doma. A po pravde uplne sa mi hnusi ked sa zeny rozpravaju o nejakom decku ako pekne chodi do kostola a ako tam spieva bla bla a decko ma vieru niekde a bavi sa na tom kolko za to od babky dostane... Do mňa rok aj dva drbali za krst...ze mi dieta nevie ziadnu modlitbu...Az bude dcerka dospela nech sa vlastnou hlavou rozhodne co chce,mne je to ale ze uuuuuuplne ukradnute a debilne poznámky tiez. Rob ako ty chces nehlad na okolie.

terezka1947
12. mar 2017

@malabiba ja som chodila na nabozenstvo...ale nejako extra ma tam nic nechytilo-iba naucene informacie...najviac mi dali rodicia
ich vysvetlovanie,no a kedtak spatne na to po rokoch pozeram,tak najma ich zivot-kazdodenny,spravanie sa k sebe a k inym
aaa....sice som sa narodila do veriacej rodiny-aj praktizujucej,nikdy ma neutili a netlacili do nicoho-stylom-musis....ale vysvetlovali a ked som uz zacala rozmyslat,prehodnocovat,dokonca mi sami rozpravali aj o inych "vierach"...skoncilo to tak,ze som si presla kadejakymi knihami,kamaratmi,atd....skoncila som aj pri priatelovi a jeho hnuti Gral....ale aj tak som sa uz ako dospela vratila-k tomu,co ma naplnalo najviac
skola da iba informacie-je to na rodicovi,co a ako dalej
a opakujem-naco davat na nabozenstvo,ked dieta nevediem k nicomu????
nema to vobec logiku
co ho mozu na nabozenstve naucit?poucky,nejake body-no co to da malickemu dietatu?
nic...alebo o nic viac ako iny predmet-iba informaciu,ale aj ine predmety doma detom musime dovysvetlovat- o to viac nabozenstvo,principy etiky,atd

ja som sice katolicka,ale som za oddelenie cirkvi....od statu
lebo vela ludi sa skryva za kadeco a nie su k sebe uprimni,ale zvaluju vsetko na fararov,kostoly,poukazuju vecne na niekoho....ale preco?
mam mnozstvo znamych,kamaratov,dokonca som chodila s chlapcami,kt.boli uplne nieco ine ako katolici...ale nikdy som pri nikom neriesila otazku viery-vzdy sme si sadli ako ludia,rozumeli si a najma,respektovali sa
a velmi sa mi pacia ludia-a budem sa opakovat-kt.normalne napisu a povedia:neverim...nechodim...nezijem
aspon su uprimni k sebe
alebo verim v nieco ine,atd....ale riesia uprimne to,v co veria a praktizuju
take ani-ani...to je aky svetonazor?
ved uz ku komu mame byt urpimny,ked nie k sebe samym...

natuska87
12. mar 2017

@susankafl A nie je to zrejme aj z mojho postoja???

malabiba
12. mar 2017

@terezka1947 ked das dieta na anglictinu, cakas, ze sa mauci po anglicky a nieco o ich krajine, kulture a zvykoch, necakas, ze sa stane z neho anglican...to iste dom cakala od nabozenstva a ta pani od nich chcela, aby boli veriaci a dpravali sa ako v kostole...naco toto tlacia do skol

terezka1947
12. mar 2017

@malabiba ale nabozenstvo je o inom,nie je to anglina,ta sa predpoklada,ze dieta je veriace a chodit tam chce,inak ide na etiku
preco to tak je?no bohuzial-roky a roky tu bolo percentualne zastupene nabozenstvo katolicke viac,nebolo potrebne riesit nieco ine,ine viery,nabozenstva
situacia sa zmenila
mohlo by sa to cele prehodnotit a zmenit....
inak,podla mna...ten pomyselny eticky zaklad dostane dieta aj na etika,aj na nabozenstve
a co sa ucitelov tyka-mas roznych,ci uz na nabozku,ci na etike,ci na angline
niektori vedia zapalit,naucit,mat respekt-deti ich maju radi,niektori nie

natuska87
12. mar 2017

@terezka1947 Je to v rieseni...Momentalne nasa vlada "riesi" otazku kolko clenov musi mat prislusna cirkev, aby bola u nas oficialne uznana.../ nemaju ine problemy/.Co to prinesie, nemame "tucha"...Tak, ci tak, myslim, ze cirkev /kazda/ by mala byt odlucena od statu...

terezka1947
12. mar 2017

@malabiba inak😉
som sa tu rozpisala a akurat oznacujem teba...ale pisem to vo vseobecnosti a tak sa nad tym tiez zamyslam,lebo tebe to cele nedava logiku zo svojej strany,mne z mojej
tiez som za nejake rozumne vyriesenie celej temy okolo nabozenstva
doba pokrocila
a musi sa tou prisposobit aj vsetko ostatne
no,som za uprimnost-a aspon k detom,ked nie k sebe
ja sa priznavam...bojim sa ako sama zvladnem byt tym tahunom pre svoje deti...aby som ukazala to,v co skutocne verim...a zaroven im dala taku moznost rozletu,spoynavania aku som dostala ja od svojich rodicov
ak ako dospely clovek by mal stale uvazovat,riesit,zamyslat sa v duch.oblasti,tak by to mal postupne ponukat aj detom
najprv to,v co veri on sam....ci neveri
lebo to by mal poznat dokladne....a ked deti zacnu same uvazovat,budu ich zaujimat aj ine pohlady a treba im dopriat poznavat a spoznavat
ti rodica,co v nieco,niekoho veria to istym sposobom dostavaju do zivota svojich deti
a aj ti,kt.v nic a nikoho neveria
deti opakuju po nas-zo zaciatku-vsetko...vidia sa v nas...

terezka1947
12. mar 2017

@natuska87 aj ja

barcelona94901
12. mar 2017

U nás jednoznačne etika vyhrala .
Moje babky veriace ,susedia denne v kostole ,kostol máme na dva kroky aj s farárom sa míňame a skoro všetci budú mať prijímanie a je to v pohode .
Je to osobná vec ,ale nikto nás ešte neoznačil za ateistov ,práve naopak ,veriaci tu hovoria že máme kresťanské srdce ,
Podľa mňa etika by mala byť povinná .

mijo53
12. mar 2017

@malabiba ak nechceš, aby dieťa bolo veriace, ale aby malo iba nejaké poznatky o náboženstve, tak mu kúp encyklopédie napr. Dejiny náboženstva, Dejiny židovského národa ap. veľkosť A4, hrubé 5 cm, tam ak má záujem sa dozvie všetko, ako prváčik na základnej škole možno sa hravou formou učia o Bohu, tretiaci, ktorí idú na 1. sv. prijímanie sa učia Desatoro Božích prikázaní, cirkevné prikázania, sviatosti, hlavné hriechy a ďalšie základné veci, ale to je ako kvapka v mori z toho, čo je náboženstvo, to treba žiť a to sa učíš celý život, čítať knihu kníh sv. Písmo a hlavne žiť to

mijo53
12. mar 2017

Obsah etickej výchovy je orientovaný na atribúty, ktoré treba v dieťati rozvíjať, aby sme dosiahli výchovné ciele. Tieto atribúty sa premietajú v tematických celkoch učebných osnov. Ide o tzv. desať základných tém a šesť aplikačných tém:
otvorená komunikácia,
sebaúcta, pozitívne hodnotenie seba,
pozitívne hodnotenie iných,
tvorivosť a iniciatíva,
vyjadrovanie citov,
empatia,
asertivita,
reálne a zobrazené vzory,
prosociálne správanie - pomoc, darovanie, delenie sa, spolupráca, priateľstvo,
komplexná prosociálnosť,
etika - hľadanie koreňov prosociálneho správania,
etika a ekonomické hodnoty,
etika a náboženstvá - tolerancia a úcta,
rodina v ktorej žijem,
výchova k manželstvu a rodičovstvu,
ochrana prírody a životného prostredia,

náboženstvo je ešte naviac náuka o Bohu, nemali by na náboženstve strašiť ak je to pravda, že deti pôjdu do pekla, lebo aj ten najväčší hriešnik, ak všetko oľutuje v poslednej chvíli svojho života, môže byť spasený a Bohu o to ide

malabiba
12. mar 2017

@mijo53 tak to potom vobec do skol nepatri

mijo53
12. mar 2017

@malabiba čo nepatrí do škôl, náboženstvo, veď etická výchova vychádza z náboženstva, kresťanstvo je od čias Krista, judaizmus pred Kristom a pod., etická výchova ako predmet je od roku 1993/94 ako dobrovoľná ako výberový povinný predmet od roku 2004 ,

malabiba
12. mar 2017

@mijo53 to je tvoj pohlad...nabozenstvo v tejto forme urcite nepatri

natuska87
12. mar 2017

@mijo53 urcite nepatri...Naboznske presvedcenie je kazdeho sukromna vec, naucit sa spravat slusne a zodpovedne v kazdej oblasti zivota, co zahrna etika, by malo byt povinnou sucastou vyuky na skolach.Netvrdim, ze na nabozenstve sa ucia inemu...Len opakujem, etika ma sirsi zaber, vseobecne "zoceluje" cloveka.Ak by kazdy veriaci,prislusnik akejkolvek cirkvi ziadal, aby sa prave jeho nabozenstvo vyucovalo na skolach /preco nie? /, kolkych vyucujucich by musela mat kazda skola k dispozicii?

mijo53
12. mar 2017

@malabiba
@natuska87 povedzte mi, čo vylučuje náboženstvo z tých bodov, ktoré sú v osnove etiky, uvediem príklad : na etike sa učia vyjadrovať city, prejavovať úctu - náboženstvo to nehovorí? muž ma milovať svoju ženu a žena ma mať v úcte svojho muža, rodina podľa náboženstva je otec, mama , deti, čo je morálne, teraz o 12:00 som sledovala politickú reláciu, kde jeden právnik hovorí /mladý - nebudem ho menovať/, že ak by bola morálka, nemuselo by byť ani právo, napr. náboženstvo hovorí, že manželstvo má byť na celý život, ak by sa dodržiavalo to, nemuseli by mamičky žiadať výživné, deliť na súde majetok ap. Prosociálne správanie na etike - pomoc, delenie, darovanie, priateľstvo - náboženstvo toto neučí? pomáhaj blížnemu svojmu, ak je v núdzi, podeľ sa, ak máš nadbytok, miluj priateľov aj nepriateľov, lebo akú máš zásluhu, ak miluješ tých, ktorí ti robia dobre? atď atď, takže kresťania nech majú na škole aj náboženstvo, kto nechce nech chodí na etickú náuku

malabiba
12. mar 2017

@mijo53 ano toto su pekne veci, ale su tam aj take, ktore pekne nie su - zijes v smrtelnom hriechu, skoncis v pekle, ak vsetko olutujes skoncis v nebi - nechcem nikoho urazit, ale toto nie...ak tak ponimaju nabozensku vychovu, nema co hladat v skole, v kostole ano...toto nik z tych, co deti daval na nabozenstvo nepredpokladal, takze predmet nie je urceny pre bezne deti v skole, ale iba pre veriacich, takze tam jednoducho nepatri

dorottka
12. mar 2017

Tak neviem no, ale ja si z nabozka pamatam najma ten des z pekla, smrtelne rany (ci ako sa to volalo), solny stlp, medvede, co roztrhali chlapcov, co sa posmievali Eliasovi atd., proste vsetko tresty za neposlusnost. O peknom spravani tam toho tak vela zasa nebolo... Teraz to uz beriem inak, ale pre decko do 10 rokov to bolo trochu silna kava... celkovo si myslim, ze sa az privela casu venuje Staremu zakonu (mozno preto, ze je viac 'rozpravkovy' a tym padom zaujimavejsi pre deti? Neviem), kde je to samy kruty trest, oproti Novemu, ktory zasa ukazuje nieco ine. A aj ked sa prebera Novy zakon, zameriava sa skor na opis toho, co bolo, cize skoro ako dejepis, nie az tak na myslienku, ktora z toho ma vyplynut, cize rovnake ako etika to teda nie je. Ak doma niekto uci decko ten hlbsi zmysel, pekne, tak to ma byt, ale o tom nie je tato tema... na hodinach sa proste az do takej hlbky nejde, minimalne nie pri mensich detoch a ak, je to silne naviazane na katecheta a jeho 'osvietenost'.

susankafl
12. mar 2017

@malabiba ktosi písal už pred tým, že je to o prístupe a interpretovaní samotného vyučujúceho, no nikde vo SP nie je zmienka o tom, žeby niekto šiel do pekla a nikto nemôže povedať o tom druhom, že skončí v pekle. Tak náboženstvo ako aj etika chcú dieťa vychovávať k dobru a je mi ľúto, že máte (viacerí) zlé skúsenosti z hodín náboženstva. Terajšie osnovy sú už úplne iné ako boli kedysi a hodiny sú (by mali byť) vedené v uvoľnenej atmosfére. Čo som sa rozprávala s deťmi tieto hodiny vnímajú pozitívne, môžu sa vyjadriť, trošku vypnúť... ale ako píšem záleží od vyučujúceho, no väčšina z tých mladších je už takto vzdelávaná.
@dorottka dnešné osnovy sú už úplné iné ako kedysi, už to nie je tak zaradom ako v Biblii, vyberá sa nejaká vhodná časť/príbeh a v ňom sa hľadá to "hlbšie". Deti sa cez aktivity vychovávajú. Dajú sa tieto hodiny tak ako aj hodiny etiky naozaj pekne odžiť. Skúste si pozrieť na nete nejakú vzorovú hodinu. Ale naozaj je to na rodičoch, ktorý predmet zvolia pre ich dieťa a nikto nemá právo o niekom tvrdiť, že je ateista, keď mu dieťa navštevuje etiku. To je také ľudské riešiť iných... Označila som Vás, ale je to všetkým 😊. Môj názor.

dorottka
12. mar 2017

@susankafl tak to je potom super, ze je to uz nastavene inak a velmi sa tomu tesim 🙂. Ak by si nahodou mala po ruke nejaku dobru vzorovu hodinu, posli mi prosim do IP, vazne ma ta tema zaujima, skusim si aj sama pohladat 🙂.

surriana
12. mar 2017

Keď som chodila do školy ja,prvé tri roky som chodila na náboženstvo koli tomu aby som mala prijímanie,aj stvrti ročník ešte aby to nebolo také blbe ze spravili sme prijímanie a na náboženstvo sa hneď vykaslali,a od piateho ročníka na etiku.Aspon to prijímanie aby mal.byrmovka uz nieje dôležitá.....dnes sú farari rôzny,jeden nechce pokrstiť dieťa lebo rodicia niesu manželia,krstna mama nemôže byť krstnou lebo nemá byrmovku a pod......iný farári z tym zasa problém nemajú.

mijo53
12. mar 2017

@surriana birmovka je veľmi dôležitá, je to posilnenie Duchom sv. a do konca života by ju mal každý absolvovať

prepáč, nechcem ťa uraziť, ale toľko hrubých chýb v 5 riadkoch?

gennara
12. mar 2017

@mijo53 @natuska87 Neviem či tu bol vysvetlený ten "mediálny výrok" pápeža Františka, čítala som len prvú stranu. On nepovedal to čo tvrdí natuska87, on v kázni poukázal, že by veriaci nemali byť pokryteckí, lebo potom ľudia si povedia, aha ten je ateista a žije lepšie ako kresťan. A médiá to hneď prekrútili, že pápež povedal, že je lepší ateista.... Viem po taliansky, počula som to v origináli a vôbec to nepovedal tak, ako sa to potom prezentovalo...

mijo53
12. mar 2017

@gennara presne ako hovoríš, prekrútené, keby si prečítala viac strán, tak by si videla, koľko ľudí dá pokrstiť dieťa, na 1. sv. prijímanie, birmovka už nie je dôležitá a to všetko z praktického hľadiska ako píšu, čo ak v dospelosti nájde partnera kresťana a už ma všetko za sebou, nemusí sa ako dospelý nič učiť, toto sa mi nepáči