Náboženstvo verzus etická výchova
Ahojte ženy, potrebujem poradiť. Som mama budúceho prváčika a váham,či ho dať na náboženstvo, alebo na etickú výchovu. Obaja s mužom sme boli vychovávaní v katolíckej viere (ale len tak, s mierou, žiadny fanatizmus) sme pokrstení, máme prijímanie, aj birmovku, zosobášení nie sme (môj muž je rozvedený, sobášil sa v kostole). Do kostola nechodíme, muž vôbec, ja tam idem tak 2-3x do roka, keď to tak cítim. Modlíme sa na Vianoce a občas večer so synom (málokedy). Babky z oboch strán sú silne veriace, každú nedeľu v kostole. Syn vie o Bohu a Ježiškovi také základné veci, aké asi vie bežne dieťa v jeho veku, ale príliš ho s tým nechcem zaťažovať, sú to predsa len veci ťažko pochopiteľné často aj dospelému. Syn je pokrstený. Môj názor je, že náboženské záležitosti by sa mali riešiť v rodine, ale trochu sa bojím aj, povedzme, že to nazvem "zaškatuľkovanie", čiže ak pôjde na etickú výchovu, bude automaticky považovaný za ateistu a naopak, ak pôjde na náboženstvo, bude sa asi automaticky predpokladať, že sa bude pripravovať na prijímanie atď. ...
Ďalšia vec je, že netuším, čo sa vlastne na etickej výchove učí, respektíve mám o tom len hmlistú predstavu. Veľmi pekne prosím o názory mamičky, ktorých deti už na náboženstvo, či na etickú výchovu chodia. Prosím Vás, trochu mi túto problematiku priblížte. Ďakujem krásne. 🙂
@natuska87 Zbytočne hľadáte zádrapky, bolo to adresované katolíkom, žite v to, čo veríte, a nech je to na vašom živote vidieť. Kresťan nemá žiť v skrytosti, "vo svojej domácnosti", ako to tu veľa ľudí prezentuje aj v tejto diskusii. Verím, ale nechodím do kostola, nerobím to, nerobím tamto, je to súkromná veci. Veriaci človek má byť misionár a svedčiť svoju vieru životom. Pred tým varoval pápež veriacich, aby neboli vlažní. Kresťan je kresťan a ateista je ateista. Neviem, ako by mal vyzerať dobrý ateista, lebo ateista nie som a nezujíma ma to. Ale pápež nás vyzýval, aby sme boli dobrými kresťanmi, to je celé. Nikoho nehodnotil, kto je viac...
@malabiba Absolútne nepochopené, čo som písala. Ale moja chyba, možno som sa zle vyjadrila. Nemyslím si, keď vnímaš kresťana ako povolanie, teraz nemyslím profesné, tak je úplne normálne rozlišovať medzi dobrým a zlým kresťanom. A o tom hovoril pápež v spomenutom príspevku. Ja som o ateistoch ako takých vôbec nepísala, len som reagovala na príspevok, v ktorom som bola spomenutá, kde sa ohradili, že pápež podľa toho hodnotil, že kresťan je viac ako ateista. V tej súvislosti som hovorila, že kto je dobrý ateista a kto zlý neviem, neriešim ich hodnoty, tak neviem, v súlade s akými hodnotami by mal ich život byť, len viem, kto je dobrý alebo zlý kresťan. Takisto môže byť aj dobrý a zlý moslim. Myslím, že keď niekto nedodržiava filozofiu toho náboženstva a napriek tomu sa k nemu verbálne hlási, tak nemôže byť dobrý moslim.
Myslim tej nad Vami...
@natuska87 "Kde v prispevku vidite zadrapky, vzorna krestanka???" To čo máte za vyjadrovanie? Myslela som, že som v slušnej diskusii. Ale už som si dlhšie všimla, že minimálne na tomto fóre,ale aj inde je iný názor nazvaný agresiou a zámienkou na ironické označovanie druhých. Nezmyselné strácať tu čas a vysvetľovať svoje názory.
ja som chodila vždy na náboženstvo a mám všetky sviatosti - ale bolo to tiež štýlom musíš... Do kostola som chodila nasilu, nebavilo ma to tam, nikdy som necítila žiadnu "bázeň" a spovedanie mi bolo trápne. Bola som najšťastnejšia, keď som s tým v dospelosti mohla skončit. Malá začala chodiť v prvom ročníku na nábožensvo, vybrala si sama a mne to bolo fuk, ale po pol roku neviem doteraz prečo z neho dostala riadnu fóbiu. Od druhého ročníka je na etike a obe sme spokojné. Úprimne - keď si predstavím, že by som ju mala pripravovať na prijmanie, chodiť s ňou do kostola, robiť hostinu a tváriť sa kvôli niečomu, čomu neverím..uff, som rada. Nech sa rozhodne keď bude staršia a rozumnejšia. V ničom jej brániť nebudem.
@mijo53 ano o tomto vsetkom nabozenstvo hovori, ale len hovori. Poznam velaaaaa katolikov, no nepoznam nikoho, kto tak aj zije. Pises o mamickach, co by nemuseli vymahat od oteckov vyzivne. Ale to nie je chyba ateistu, alebo nabozestva, to je blbost mamiciek, ze sa vacsinou (nie vzdy) nechaju zbuchnut od hociakeho debila s ktorym su par mesiacov a potom sa cuduju, ze "ostali" tehotne. A zrazu aj laska pominula aj priatel sa zdekoval.
@malabiba ano, ludia su dobri a zli, ale delíme sa aj podla iných kriterii, ja napr. nie som budhistka, ani ateistka, moj svetonazor je iny, ja chapem, ako to gennara myslela a suhlasim s nou, nikto sa nepovazuje za lepsieho cloveka, ale jednoducho, ked raz napr. nesuhlasim s reinkarnáciou, neverim v nu, ani nechcem, tak akceptujem, ze iní v nu veria, ale ja sa snazim zit podla môjho vnútorného nastavenia.
@zuzana76 mna nezaujima, co povedal a nepovedal papez, nesledujem to a ani tu o tom nepisem..byt ateista, to nie je nabozenstvo a kazdy ateista ma to svoje...ale my sa tu bavime o tom, ze nabozenska vychova nie je to, co rodicia, ktori tam dali deti ocakavali, ale kazanie ako v kostole a ze to do skoly nepatri...
@malabiba no my mame na skole rimsko-katolicke nabozentvo, takze ocakavam, ze sa tomu budu venovat, ako som pisala, pre môjho syna top hodina, mne to vyhovuje, na SK je stale dost veriacich ludi, ktori su radi, ze ich deti mozu navstevovat hodiny nabozenstva, ale vôbec by mi nevadilo, ak by boli aj hodiny pre veriacich iných cirkvi - evanjelicka, baptisticka, atd...Vacsinou su nespokojni rodicia, ktori su sami " vlazni" katolíci a kritizuju, pretoze sami neveria, urobili tak len , aby bol klud v rodine, ci z iných dovodov. Takze s tym nesuhlasim, ludia nech si vyberaju podla svojho vnútorného nastavenia a presvedcenia.
Ďakujem Vám všetkým za príspevky, už sme rozhodnutí, syn pôjde na náboženstvo (hlavne kvôli 1. sv. príjímaniu), dúfam, že toto rozhodnutie neoľutujem. Ale ak aj áno, potešila ma informácia od Vás, že sa to každý rok zahlasuje nanovo, takže ak nebude spokojný, prípadne ak vyučujúci bude spomínať peklo a nútiť do kostola, prehlásime syna na etiku.

@mijo53 Ano, mate svojim sposobom pravdu...Ale etika uci napr. aj pravnemu , ci ekonomickemu vedeniu...Okrem inych veci. Suvisi to s vedenim k zodpovednosti.