icon

Náklady spojené so školou

29. máj 2025

Syn je prvák a teda toto som nečakala že budeme každý týždeň pomaly na niečo posielať peniaze do školy 🤔
Ako to máte vy ?
Tento týždeň už 23€ nejaký zošit Adamko na budúci rok, 15€ výlet, 8,50€ doplatok na knihy na budúci rok … 🤔a to je len za tento posledný týždeň. + nakúpiť / dobiest nejaké hračky , potreby pre deti , budú si robiť v škole obchod .. ako nevravim že nemáme , ale mi to príde už dosť peňazí.

natalka13
29. máj 2025

Ja neviem, ale kto to ma akoze zaplatit, ak nie rodic?

belllinka
29. máj 2025
@vevesh

@belllinka len tento mesiac nas skolske vylety nasich 3 deti stali 1970e, co si skola vypytala. Este mame 2 mesiace skoly pred sebou. A nie, nie je mi luto, ze vyberam, kam deti pojdu a kam nie, respektive, co im kupim a co nie. Detom som to patricne vysvetlila a chapu, ze doma nevlastnim tlaciaren na peniaze a samotne uprednostnia vylet so mnou ako s triedou napriklad na divadlo vagin a kreslenie ziveho naheho modela (14r.) - na ktore bolo vypytanych nejakych 52e.

@vevesh pokial viem, zijes niekde v zahranici, takze sa to absolutne neda porovnat s nasimi skolami, kde sa nechodi na vylety kazdu chvilu, ale vacsinou iba na konci skolskeho roka a prvaci tak na 1 den, ona riesi 15 eur za vylet, nie tisice.

nikaeli
29. máj 2025

Časopis môžeš odmietnuť. Zatiaľ čo s ním budú iné deti pracovať, to tvoje bude sedieť bokom a pozerať na ne +a rozmýšľať, prečo on Adamka nemá 🤷🏻‍♀️ ). Na výlet ísť nemusí. Môže v ten deň ostať doma. Pracovné zošity na nasledujúci šk.rok sa vždy objednávajú na konci šk.roka. Ak by si ich neplatila teraz, platila by si ich v septembri.

S návštevou kina, či divadielka musí rodič písomne súhlasiť. Ak sú to pre vás zbytočné, či zaťažujúce výdavky, dieťa tam nedávaj. Bude zatiaľ v inej triede. Otázkou je, ako bude vnímať fakt, že nebol na divadielku. Mimochodom deti tieto akcie zbožňujú a veľakrát ich dokážu motivovať k aktivitám.
Teraz sa tak zamýšľam, my máme v pondelok akciu na deň detí a pýtali sme od rodičov obľúbené pochutiny, koláčik, či džúsik.. neprehnali sme to??

mirka0677
29. máj 2025

áno, zákadná povinná dochádzka zadarmo nie je 🙂 Ja už som napríklad syna na jeden výlet s prespaním nepustila, proste 90Eur na necelé 2 dni nedám. Prežil to úplne bez problémov. Škola v prírode už tretí rok 250 Eur, plavecký kurz druhýkrát 50, koncoročný výlet 35 (minulý rok 50) rôzne divadielka, kiná, za 3,5,10Eur A to máme dvojmo. Popritom obedy, ŠKD, Navyše futbalové tréningy v klube. My nezarábame zle (hoci ako som nedávno zistila, sme len nižšia stredná trieda 🙂) ) ale tiež niekedy rozmýšľam ,že ako to dávajú ľudia, čo majú aj viac detí a nižší príjem na hranici minimálnej mzdy. Ako ozaj musia rozmýšľať nad každým zošitom a učebnicou, čo musia kúpiť.

zmrzlinka2021
29. máj 2025
@7lenka11

@belllinka neber to v zlom, ale aj tvoja reakcia je otrasná.. a čo že to niektoré mamičky zaskočilo? Však autorka sa len pýta. Navyše nie každý ma situáciu takú, že môže každý druhý deň/tyzden posielať niekam peniaze. Niekomu je to jedno, niekomu to riadne nabúra rozpočet.
My teraz riešime škôlku pre staršiu dcéru a tiež som zhrozená za čo všetko pýtajú peniaze. Nemám problém to zaplatiť, len občas už sama nechápem, ako sa z ničoho nič všetko navýšilo aj o 50% a za čo všetko pýtajú peniaze. Štátna škôlka 130 eur/mesiac. V súkromných zariadeniach 600 eur len základný poplatok, k tomu zápisné, konzultácie, krúžky atd. 🫣 a to sa stále bavíme len o škôlke..

@7lenka11 preto existuje plánované rodičovstvo. Ak také sumy vážne človeku nabúravaju rozpočet, tak si treba rozmyslieť či ísť do toho. V preklade -ak nemáš na banány, nekúpis si predsa opicu.

lenka.25
29. máj 2025

No neviem , ja si neviem predstaviť nepustiť dieťa na výlet , keď na to mám , ale zdá sa mi to drahé . Ja by som ich nedokázala oberať o tieto zážitky . Áno , nie je to povinné, ale ja by som radšej mesiac jedla suché rožky , ale to dieťa mi pôjde na každú školskú akciu o ktorú prejaví záujem . Staršia dcéra bola minuly rok na týždeň v Španielsku , 5 dní v Taliansku a tri dni v Budapešti . Aj s vreckovým ma to stalo dosť , ale ani by ma nenapadlo ju tam nepustiť . Zas ale pritom treba aj rátať , keď si dieťa vyberá strednú školu . Samozrejme treba s deťmi od malička rozprávať o financiách , musia vedieť , že peniaze nerastú na stromoch . Ale čo sa týka zážitkov a vzdelania , tak pokial je to v mojich možnostiach , nad tým ani neuvažujem .

zmrzlinka2021
29. máj 2025
@lenka.25

No neviem , ja si neviem predstaviť nepustiť dieťa na výlet , keď na to mám , ale zdá sa mi to drahé . Ja by som ich nedokázala oberať o tieto zážitky . Áno , nie je to povinné, ale ja by som radšej mesiac jedla suché rožky , ale to dieťa mi pôjde na každú školskú akciu o ktorú prejaví záujem . Staršia dcéra bola minuly rok na týždeň v Španielsku , 5 dní v Taliansku a tri dni v Budapešti . Aj s vreckovým ma to stalo dosť , ale ani by ma nenapadlo ju tam nepustiť . Zas ale pritom treba aj rátať , keď si dieťa vyberá strednú školu . Samozrejme treba s deťmi od malička rozprávať o financiách , musia vedieť , že peniaze nerastú na stromoch . Ale čo sa týka zážitkov a vzdelania , tak pokial je to v mojich možnostiach , nad tým ani neuvažujem .

@lenka.25 súhlasom až na tie suché rozky

cyberk
29. máj 2025

Pre mna uz bude cokolvek, co bude treba dietatu do skoly zaplatit, lacnejsie ako co teraz vyhadzujeme do 700e mesacne na skolku.. 😅 takze mna uz ziadne vydavky neprekvapia, a aj keby som mala dat z posledneho, tak na vsetky tie akcie dcerku urcite prihlasim

7lenka11
29. máj 2025
@zmrzlinka2021

@7lenka11 preto existuje plánované rodičovstvo. Ak také sumy vážne človeku nabúravaju rozpočet, tak si treba rozmyslieť či ísť do toho. V preklade -ak nemáš na banány, nekúpis si predsa opicu.

@zmrzlinka2021 prepáč, ale to je absolútna blbosť.. ak niekto 5 rokov plánuje rodičovstvo, nemôže vedieť, čo bude o ďalších 7-8 rokov, keď potenciálne pôjde dieťa do škôlky.. nikto nevie, aký bude mať v tom čase príjem, čo všetko bude musieť financovať, či nebude mať 200tisic hypotéku, či bude musieť platiť len jednu alebo dve súkromne škôlky.. takisto každá škôlka má iné poplatky, to sa nedá paušalizovať.. jasné, že treba mať našetrené, ale predvídať sa rozhodne nedá..

vevesh
29. máj 2025
@belllinka

@vevesh pokial viem, zijes niekde v zahranici, takze sa to absolutne neda porovnat s nasimi skolami, kde sa nechodi na vylety kazdu chvilu, ale vacsinou iba na konci skolskeho roka a prvaci tak na 1 den, ona riesi 15 eur za vylet, nie tisice.

@zmrzlinka2021 zivot sa vie velmi rychlo zmenit- clovek mieni a pan boh meni....a nie, na 20 rokov do predu sa nevies pripravit, ani nahodou....
@belllinka 1970e za jeden mesiac- skus si premietnut tuto sumu v hlave, ani v zahranici ti nepadaju pecene holuby a miliony na konto, aby to bolo malo ci nic...a uz davno to na sk nie je 10e sem, 10e tam na cely rok ci akciu. Su skoly a skoly a ano, vela rodicov uz rozmysla, kam dieta da/neda a co kupi/nekupi. Tiez som kupovala, co si skola zaziadala, ale uz po 3 dietati a nahromadeni sa pomocok plus stale stupajucich nakladov za skolstvo "zadarmo" odmietam urcite veci- taky obal takej znacky, taky zosit takej znacky, taku ceruzku a take pero a zmeni sa ucitel, on chce ine a nakupit (toto poznam este z mojich skolskych cias...)🙄🙄

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 zivot sa vie velmi rychlo zmenit- clovek mieni a pan boh meni....a nie, na 20 rokov do predu sa nevies pripravit, ani nahodou....
@belllinka 1970e za jeden mesiac- skus si premietnut tuto sumu v hlave, ani v zahranici ti nepadaju pecene holuby a miliony na konto, aby to bolo malo ci nic...a uz davno to na sk nie je 10e sem, 10e tam na cely rok ci akciu. Su skoly a skoly a ano, vela rodicov uz rozmysla, kam dieta da/neda a co kupi/nekupi. Tiez som kupovala, co si skola zaziadala, ale uz po 3 dietati a nahromadeni sa pomocok plus stale stupajucich nakladov za skolstvo "zadarmo" odmietam urcite veci- taky obal takej znacky, taky zosit takej znacky, taku ceruzku a take pero a zmeni sa ucitel, on chce ine a nakupit (toto poznam este z mojich skolskych cias...)🙄🙄

@7lenka11
@vevesh

Suhlasim s vami, ze zivot sa roznorodo vyvija, ale ja osobne to vnimam tak, ze drviva vacsina ludi to má obdobne uz aj pred detmi.

Priklad:
Teraz na donio nejaky par ziada peniaze na umele oplodnenie. Dlhe roky sa im nedari mat deti, su natotalku vyzmykani a ako pisu - ziju od vyplaty k vyplate. Uz teraz su proste financne na tom zle a nepredpokladam, ze ked im este vypadne jeden prijem (som presvedcena ze zena sa po materskej hned nevrati do prace) a zvysia sa im naklady (dieta), ze to bude ine.

... a takych prikladov je vela.

Tu mozete citat, ze zen riesia 130 eur na skolku. No nech si teda platia opatrovatelku 😉

vevesh
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@7lenka11
@vevesh

Suhlasim s vami, ze zivot sa roznorodo vyvija, ale ja osobne to vnimam tak, ze drviva vacsina ludi to má obdobne uz aj pred detmi.

Priklad:
Teraz na donio nejaky par ziada peniaze na umele oplodnenie. Dlhe roky sa im nedari mat deti, su natotalku vyzmykani a ako pisu - ziju od vyplaty k vyplate. Uz teraz su proste financne na tom zle a nepredpokladam, ze ked im este vypadne jeden prijem (som presvedcena ze zena sa po materskej hned nevrati do prace) a zvysia sa im naklady (dieta), ze to bude ine.

... a takych prikladov je vela.

Tu mozete citat, ze zen riesia 130 eur na skolku. No nech si teda platia opatrovatelku 😉

@zmrzlinka2021 ja nesuhlasim. Mne sa paci to americke "life is a rollercoaster". Raz si hore a raz dole a potom znova a dookola. Ano, mas aj socialne pripady, ale tie neziju zvacsa usporiadanym zivotom a privadzaju deti jedno po druhom uz do zlych podmienok (a aj ich sustavne pocinaju do zlych podmienok). Pri tom umelom, vies kolko to stoji? Mas pocit, ze 20tisic€ si moze dovolit nejaky socialny pripad dat na to? Niektori investovali aj 100.tisice (ak mali). A ak bude dieta, tak tie peniaze pojdu do dietata a jeho potrieb. Tiez som osobne take zazila, takze velmi nevyskakujem pri tomto...

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 ja nesuhlasim. Mne sa paci to americke "life is a rollercoaster". Raz si hore a raz dole a potom znova a dookola. Ano, mas aj socialne pripady, ale tie neziju zvacsa usporiadanym zivotom a privadzaju deti jedno po druhom uz do zlych podmienok (a aj ich sustavne pocinaju do zlych podmienok). Pri tom umelom, vies kolko to stoji? Mas pocit, ze 20tisic€ si moze dovolit nejaky socialny pripad dat na to? Niektori investovali aj 100.tisice (ak mali). A ak bude dieta, tak tie peniaze pojdu do dietata a jeho potrieb. Tiez som osobne take zazila, takze velmi nevyskakujem pri tomto...

@vevesh
Na slovensku urcite nie 20 tis. EUR.

Kazdopadne polozky typu 20 EUR, 70 EUR a pod. by pre beznu strednu vrstvu nemali byt "dramaticke".
Ja sama som z rodiny, kde to bolo finance velmi ubohe a proste aj na zaklade toho som toho nazoru, ze treba velmi zvazovat aj to rodicovstvo. Mat dieta predsa nie je ani povinnost, ani pravo.

7lenka11
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh

Kazdopadne polozky typu 20 EUR, 70 EUR a pod. by pre beznu strednu vrstvu nemali byt "dramaticke".
Ja sama som z rodiny, kde to bolo finance velmi ubohe a proste aj na zaklade toho som toho nazoru, ze treba velmi zvazovat aj to rodicovstvo. Mat dieta predsa nie je ani povinnost, ani pravo.

@zmrzlinka2021 bola som na umelom oplodnení, vyšiel prvý pokus a vrazili sme do toho 5000 eur.. ak pár podstupuje opakovane IVF, náklady idú do závratných výšok..
a k tej škôlke.. no môžeš byt akokoľvek pripravená, stačí že máš rovno dvojičky, ktorým treba platiť súkromnú školu (čiže všetko x2) a hneď to pocítis v rozpočte

vevesh
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh

@zmrzlinka2021 moja sesternica platili tolko, pokym sa im zadarilo (rok a pol). Ked ide par dlhsie, niektori aj 15 rokov, kludne sa ti to takto vysplha. Takze ano, na sk to tiez nie je polozka par eciek a vie to par polozit na kolena...

mirka0677
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh

@zmrzlinka2021 na to, či je 1,5 dňový výlet za 90eur finančne dramatický pre strednú triedu, ti odpoviem: no nie je. Ale ako rodič viem rozhodnúť, či je "triedny teambuilding pre štvrtákov zbytočný a na Tom sme sa zhodli asi 6 rodičia, niektorí o dosť lepšie zarábajúci ako my. (Ten výlet mali už aj minulý rok a viacerí rodičia brblali že načo, keď boli v škole v prírode. A napriek tomu o rok opat podľahli tlaku a dieťa tam dali, lebo veď čo povedia ostatní).
Na jednej strane sa tu tvrdí autorke, že v podstate nič navyše škole platiť nemusí a na druhej strane, ak to nezaplatí, tak je zla mať, lebo sa dostatočne neobetuje alebo je socka, čo nemala mať deti, keď im nevie dať všetko, čo zapýtajú (nie čo potrebujú).

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@7lenka11

@zmrzlinka2021 bola som na umelom oplodnení, vyšiel prvý pokus a vrazili sme do toho 5000 eur.. ak pár podstupuje opakovane IVF, náklady idú do závratných výšok..
a k tej škôlke.. no môžeš byt akokoľvek pripravená, stačí že máš rovno dvojičky, ktorým treba platiť súkromnú školu (čiže všetko x2) a hneď to pocítis v rozpočte

@7lenka11 Lenze tu rec nie je o sukromnej skolke. Ano, platit skolku 500-600 eur je proste palka, to uplne suhlasim, ale tu zeny riesia bezne platby a ci je vobec potrebne aby deti isli do divadielka, na vylet atd...

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 moja sesternica platili tolko, pokym sa im zadarilo (rok a pol). Ked ide par dlhsie, niektori aj 15 rokov, kludne sa ti to takto vysplha. Takze ano, na sk to tiez nie je polozka par eciek a vie to par polozit na kolena...

@vevesh Netvrdim, ze to nie je dost, ale ak konstatujem, ze pri dvoch prijmoch bez deti zijeme od vyplaty k vyplate, to nie je velmi dobry zaciatok

vevesh
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh Netvrdim, ze to nie je dost, ale ak konstatujem, ze pri dvoch prijmoch bez deti zijeme od vyplaty k vyplate, to nie je velmi dobry zaciatok

@zmrzlinka2021 no tak, ak das rocne 5-20 tisic na oplodnenie, tak tie ti neskor ostanu na dieta. A toto nie je malo. Lebo musis aj do uvahy vziat, ze viac menej, ak par nema dieta, celu energiu a peniaze vraza do tohto (tym padom aj pracovne stagnuje). Ak sa to zmeni, par ma moznost aj zmenit profesiu a aj platovu triedu. Osobne v rodine, ked pominuli naklady na ivf, ten par sa ma nadstandardne, i ked pocas ivf mali problem zaplatit dovolenku ci veceru v restauracii...life is a rollercoaster....

7lenka11
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@7lenka11 Lenze tu rec nie je o sukromnej skolke. Ano, platit skolku 500-600 eur je proste palka, to uplne suhlasim, ale tu zeny riesia bezne platby a ci je vobec potrebne aby deti isli do divadielka, na vylet atd...

@zmrzlinka2021 a ty si to otočila na plánované rodičovstvo.. ja hovorím o tejto téme, nie o tom, čo sa pýta autorka..

bosorkabb
30. máj 2025

Tento mesiac 35 eur a to ešte nič s toho nie je na budúci rok. To až budúci týždeň dajú vedieť.
Stále niečo. Koberec, skrinky, divadlo, špeciálne farbičky.....
Na vystúpenie každú chvíľu iné oblečenie, určia farbu sukne, trička, topánky a tak ďalej.
Škola nie je lacný špás.

tanyan
30. máj 2025

Dcéra na prvom stupni tie časopisy (najskôr Včielka, potom Adamko, potom Fifík) dosť využívala, ani ich nenosila domov a robili s učiteľkou na hodinách s nimi.
My sme tento mesiac platili knihy na angličtinu na budúci rok 26€, pracovné zošity Biografia a Geografia na budúci rok 8€, 2 celodenné výlety spolu 70€, škola v prírode 150€, rozlúčka s triednou 35€ a začíname už aj s platbami za letné tábory - zatiaľ záloha 70€.

0silvia0
30. máj 2025

To aby si si pomaly zvykala na naklady na stredoskolaka a vysokoskolaka. To je o niecom inom ako o vcielke za par eur.

mon8060
2. jún 2025

Aj ja mám prváka ale na začiatku školského roka sme platili 17 eur školský set čo chceli..zošity, výkresy atď, potom 8 eur na divadlo a 15 pomôcky do ŠKD..to bolo všetko za celý rok čo od nás chceli, samozrejme povinné mesačné platby tu nepíšem

chillibubble
2. jún 2025

a potom ked su tu prispevky typu mame taky a taky prijem, mame ist do druheho dietata? vseeetci radia jasne, s vasim prijmom my mame tri.
a este je tu druha strana, a to je politika, ktora sa ale na mamickovske forum nesmie tahat... ale keby nam tu vacsinu casu nevladne ved viete kto, tak sme mohli byt teraz aj so skolstvom, aj s platmi, aj so zivotnou urovnou niekde uplne inde...

mmoni89
2. jún 2025

Áno a bude to ešte horšie.A to budeme mat v škole už troch🫣

mmoni89
2. jún 2025
@tanyan

Dcéra na prvom stupni tie časopisy (najskôr Včielka, potom Adamko, potom Fifík) dosť využívala, ani ich nenosila domov a robili s učiteľkou na hodinách s nimi.
My sme tento mesiac platili knihy na angličtinu na budúci rok 26€, pracovné zošity Biografia a Geografia na budúci rok 8€, 2 celodenné výlety spolu 70€, škola v prírode 150€, rozlúčka s triednou 35€ a začíname už aj s platbami za letné tábory - zatiaľ záloha 70€.

@tanyan 150€ škola v prírode?to mate super.akurat som to so sestrou riešila ze každý rok platíme viac .minulý 250 ,tento 300🫣

zuzana76
2. jún 2025
@vevesh

@belllinka len tento mesiac nas skolske vylety nasich 3 deti stali 1970e, co si skola vypytala. Este mame 2 mesiace skoly pred sebou. A nie, nie je mi luto, ze vyberam, kam deti pojdu a kam nie, respektive, co im kupim a co nie. Detom som to patricne vysvetlila a chapu, ze doma nevlastnim tlaciaren na peniaze a samotne uprednostnia vylet so mnou ako s triedou napriklad na divadlo vagin a kreslenie ziveho naheho modela (14r.) - na ktore bolo vypytanych nejakych 52e.

@vevesh prosim? divadlo vagin?

lenka2710
2. jún 2025

Akože ved tie knihy a časopis sú pre tvoje dieťa, ja som tiež teraz dávala peniaze na knihu z anj, teraz mali fotenie, idú do školy v prírode 170eko, ešte budeme isto pracaky do ďalšieho ročníka kupovať, učitelke sme sa skladali keďže ich učila 4 roky a ide aj do dôchodku! Ale zas beriem to tak, že z kníh sa bude predsa dieťa učiť a z výletu bude mať zážitok, sú to všetko veci, z ktorými treba rátať! A to nehovorím o kine, divadle, rôznych vystúpeniach v priebehu roka plus krúžky, na ktoré chcem aby to moje dieťa chodilo a získalo zas rozhľad aj v niečom inom 🤷‍♀️ pokiaľ ho to baví

vevesh
2. jún 2025
@zuzana76

@vevesh prosim? divadlo vagin?

@zuzana76 ano, nejaky feministicky zvast o tom, ako si zena ma vazit seba a ze ma vaginu a ze sme rozdielne, ale rovnake a rovnocenne a rovnopravnne s muzami v spolocnosti ...(a herci boli v kostymoch zaluda a herecky tam boli v kostyme vaginy)🙄🙄🙄 v ramci kultury a kulturneho predstavenia v divadle...