icon

Náklady spojené so školou

29. máj 2025

Syn je prvák a teda toto som nečakala že budeme každý týždeň pomaly na niečo posielať peniaze do školy 🤔
Ako to máte vy ?
Tento týždeň už 23€ nejaký zošit Adamko na budúci rok, 15€ výlet, 8,50€ doplatok na knihy na budúci rok … 🤔a to je len za tento posledný týždeň. + nakúpiť / dobiest nejaké hračky , potreby pre deti , budú si robiť v škole obchod .. ako nevravim že nemáme , ale mi to príde už dosť peňazí.

Strana
z3
doriiis
29. máj 2025

A? Radšej by si to platila všetko naraz budúci sk.rok v septembri?

tulipanik12
29. máj 2025

No jasné a čím je staršia tým viac - výlet už 75 eur zošit z fyziky 6,9 a z angličtiny 8,8 a 4,5 za divadlo a stále niečo 😆

vevesh
29. máj 2025

Som sice v zahranici, ale ano, na jednej skole mame to takto. Takze som urcite veci odmietla financovat. Priklady- Dieta ide iba na urcite vylety (a nie kazdy, ktory si zmyslia). Zosity davam nie nove, ale zvysne zo starych rokov a po surodencoch, ak mam. Povinne zbierky financujem 1ct/dieta 🤷‍♀️urcite veci su nenormalne plytvanie - ako peniazmi, tak casom a energiou...🤐

viestta
29. máj 2025

Vsak ten zosit a ucebnice su pre tvoje dieta. Alebo? A aj vylet? Ten nie je ucitelka povinna zorganizovat, takze ak idu na vylet je to nad ramec jej povinnosti. A ty na vylet nemusis dieta pustit, nie je povinny. Ani hracky na burzu nemusite nosit, kupovat. Skola to organizuje pre deti nie pre seba.

mirage
29. máj 2025

Poznavaci vylet 800, stuzkova 500, doucovanie ak treba 20 e hodina.. tym chcem povedat, bude horsie 😂

adreena
29. máj 2025

Jaj, to je ešte nič, na druhom stupni už chodia na dvojdňové výlety, včera napr. 70€ som synovi dala, a keď máš cojaviem tri deti a si to vynasobis ešte, tak celkom pekné sumy. Učiteľkám na konci roka sa zase skladáme na poukážky, kvety...no úplne normálne, ty čo si tu dala čísla, to ešte nič, buď rada...

autor
29. máj 2025
@doriiis

A? Radšej by si to platila všetko naraz budúci sk.rok v septembri?

@doriiis nie, lebo tam čakám zas ďalšie výdavky 🫣

sella38
29. máj 2025

Na výlet nemusí ísť.... Adamko je časopis, v cene máš predplatné na celý školský rok, vychádza 1x do mesiaca, čiže 10 čísel. Doplatok za knihy.... za pracovné zošity do druhého ročníka.

kacena4
29. máj 2025

zosity a ucebnice v skole kupovat nemusis mozes si ich kupit samostatne ale budu drahsie na vylet tiez nemusi ist neviem kde je problem hold dieta ti stravi pod/trištvrte dna v skole a ty cakas ze to bude zadara?!

autor
29. máj 2025
@kacena4

zosity a ucebnice v skole kupovat nemusis mozes si ich kupit samostatne ale budu drahsie na vylet tiez nemusi ist neviem kde je problem hold dieta ti stravi pod/trištvrte dna v skole a ty cakas ze to bude zadara?!

@kacena4 za to že tam strávi trištvrte dňa platíme ďalšie peniaze mimo toho samozrejme , takze necakam že tam bude zadarmo 🙌🏻

patka06
29. máj 2025

Jún a september sú v škole finančne najnáročnejšie. čím vyšší ročník, tým viac peňazí.
Učebnice, pracovné zošity . výllet, posledný týždeň rôzne platené aktivity
Si prekvapená, lebo máš prváka

katulienkax
29. máj 2025

skolske burzy ignorujem. To je len vymena hraciek/ somarin za ine somariny a akoze skola za to ziska peniaze. To radsej skole poslem samostatne peniaze.

viestta
29. máj 2025

Za skolsky klub platis, pretoze je to sluzba skoly navyse. Do druziny chodit nemusi. Kruzky v skole su tiez sluzba pre tvoje dieta, ktoru skola organizuje nad ramec toho, co jej zakon kaze. Za sluzby sa vsade plati. Ucebnice deti dostavaju, pracovne zosity mozes kupit ty vo vlastnej rezii alebo mu ich nakopirovat a bude pracovat s takymi. Vylety nie su povinne, nie su povinne ani navstevy kina, divadla aj ked su v ramci vyucovania... S kazdou takou akciou musis suhlasit a aj ju zaplatit, pretoze je to len dalsia sluzba navyse. Nezaplatis, dieta ostane v skole pod dozorom ineho ucitela.

lenka.25
29. máj 2025

jááj , zlaté časy , keď boli dcéry prváčky 😀 . 15€ za výlet - veď to nie je povinné , tak nechaj dieťa doma . Takéto veci ja nepočítam, beriem to tak, že to treba zaplatiť

deti95060810
29. máj 2025

áno takto to bude každý rok... aj na strednej.
dcére už na konci augusta prišla smska že hneď v prvý školský deň treba doniesť na ZRPŠ 50 e.
a ďalšej na stužkovú 150 e / rok ...
po finančnej stránke to je niekedy veselé...

7miriam77
29. máj 2025

Áno,moja je tretiačka a tiež stále dačo, nedávno mali plavecký 70 euro, teraz sa platili knihy pre 4 ročník, teraz sa ideme skladať na koncoročný výlet, ...takže áno, no beriem to tak, že to nie sú vyhodené peniaze, dávam ich na potreby svojho dieťaťa.

rachel36a
29. máj 2025

My tento týždeň 20,50 na prac.zosity, 15 na vylet, 5,10 na fotky, 22 na letnú druzinu...blíži sa koniec roka a objednávajú na ďalší rok pomôcky...september a maj-jun je každý rok finančné náročnejší

januska12323
29. máj 2025

Všetko čo nie je nutné platiť nemusíš.

mamickalisticka
29. máj 2025

Už v škôlke to celkom preháňajú s tým, vkuse pýtajú na divadielka, koncert, vystúpenie, už teraz sa bojim, čo to bude na zš 🙄

belllinka
29. máj 2025

Niektore ste tu otrasne 🤦‍♀️ Ved je to pre vase deti, tie vylety, koncerty, casopis. To je vam akoze luto zaplatit? Ste si mali namiesto dietata kupit skrecka, vyslo by to lacnejsie.

gypsomilka
29. máj 2025

Chapem ak ma niekto 3,4 deti. Je to velka polozka potom. Ale tak kto ma deti ma aj vydavky. Ja som rada ze to rozlozia aspon na viac platieb a nechcu hned september 400€ mna zatial stoji viac skolka ako skola takze pohoda.

rakywanda
29. máj 2025

Pýtame peniaze na divadielka, koncerty, vystúpenia, zle je. Neorganizujeme takéto aktivity, zle je. Ako sa hovorí, každý špás niečo stoji.

7lenka11
29. máj 2025
@belllinka

Niektore ste tu otrasne 🤦‍♀️ Ved je to pre vase deti, tie vylety, koncerty, casopis. To je vam akoze luto zaplatit? Ste si mali namiesto dietata kupit skrecka, vyslo by to lacnejsie.

@belllinka neber to v zlom, ale aj tvoja reakcia je otrasná.. a čo že to niektoré mamičky zaskočilo? Však autorka sa len pýta. Navyše nie každý ma situáciu takú, že môže každý druhý deň/tyzden posielať niekam peniaze. Niekomu je to jedno, niekomu to riadne nabúra rozpočet.
My teraz riešime škôlku pre staršiu dcéru a tiež som zhrozená za čo všetko pýtajú peniaze. Nemám problém to zaplatiť, len občas už sama nechápem, ako sa z ničoho nič všetko navýšilo aj o 50% a za čo všetko pýtajú peniaze. Štátna škôlka 130 eur/mesiac. V súkromných zariadeniach 600 eur len základný poplatok, k tomu zápisné, konzultácie, krúžky atd. 🫣 a to sa stále bavíme len o škôlke..

la_dolce_vita
29. máj 2025

Vzdy to tak bolo. Teraz je aspon danovy bonus na deti, ktory my rodicia vysokoskolakov ani nedostaneme. A to su uz uplne ine vydavky, ver mi.

belllinka
29. máj 2025
@7lenka11

@belllinka neber to v zlom, ale aj tvoja reakcia je otrasná.. a čo že to niektoré mamičky zaskočilo? Však autorka sa len pýta. Navyše nie každý ma situáciu takú, že môže každý druhý deň/tyzden posielať niekam peniaze. Niekomu je to jedno, niekomu to riadne nabúra rozpočet.
My teraz riešime škôlku pre staršiu dcéru a tiež som zhrozená za čo všetko pýtajú peniaze. Nemám problém to zaplatiť, len občas už sama nechápem, ako sa z ničoho nič všetko navýšilo aj o 50% a za čo všetko pýtajú peniaze. Štátna škôlka 130 eur/mesiac. V súkromných zariadeniach 600 eur len základný poplatok, k tomu zápisné, konzultácie, krúžky atd. 🫣 a to sa stále bavíme len o škôlke..

@7lenka11 neprehanaj. Iste nepytaju peniaze kazdy druhy den, ani kazdy druhy tyzden. Len zato, ze teraz platila casopis, ucebnicu a vylet.

simca06022011
29. máj 2025

Popravde, treba reisit na rodicku ak su tam "nezmysly" a netreba sa ani na vsetkom zucastnit... hracky, nakupit a doniest? nikdy sme to nerobili.. bol triedny fond a ucitelka si vsetko kupila co bolo treba, hry boli v skole a aj sa dokupovali, aj napr. radio.. ale to tam aj tak ostalo dalej pre dalsie deti, nase si to neodniesli... takze primerane.
Inak osatne je tak.. my sme casto mavali dotaciu zo skoly, ze skola zaplatila pracovne zosity, alebo jazykove knihy, ale napr. tento rok nie a to uz mam tento tyzden 22 +11 len AJ pracak, a nejake pracaky z predmetov, skolsky vylet 2dni 60EUR... ale to je take, ze da sa.. financie sa konzultuju aj na rodicku. Vylety nie su lacna zalezitost, ale ostatne veci sa mi zda ze casom idu dole.. uz tolko toho neplatime ako na rpvom stupni (ALE tiez je to len pocit, lebo predtym sme dali triedny fond a ucitelka kupila, teraz zosity, pera... vsetko kupujeme)

viestta
29. máj 2025
@belllinka

@belllinka a "zbytocnosti zo skoly" peniaze pooplakavaju a potom ich otrieskaju v mekaci... Lebo mekac je ten spravny zazitok pre skolopovinne dieta

belllinka
29. máj 2025
@viestta

@belllinka a "zbytocnosti zo skoly" peniaze pooplakavaju a potom ich otrieskaju v mekaci... Lebo mekac je ten spravny zazitok pre skolopovinne dieta

@viestta ved to, na ine blbosti davaju prachy, ale na vylet alebo casopis pre dieta im je uz luto dat

vevesh
29. máj 2025
@belllinka

@belllinka len tento mesiac nas skolske vylety nasich 3 deti stali 1970e, co si skola vypytala. Este mame 2 mesiace skoly pred sebou. A nie, nie je mi luto, ze vyberam, kam deti pojdu a kam nie, respektive, co im kupim a co nie. Detom som to patricne vysvetlila a chapu, ze doma nevlastnim tlaciaren na peniaze a samotne uprednostnia vylet so mnou ako s triedou napriklad na divadlo vagin a kreslenie ziveho naheho modela (14r.) - na ktore bolo vypytanych nejakych 52e.

iwesska
29. máj 2025

Vitaj v skole😃 A to ste este dostali 100e na prvaka,pockaj ako to bude kazdym rocnikom stupat, potom SvP, lyziarsky,poznavacie zajazdy,na kazdy vylet vreckove...Este budes spominat ake to bolo super,ked bol prvak😂

Strana
z3