Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@mimiri keď ste trafili učiteľku, wau! Skôr by som tipla, že výnimočné dieťa si vypiplaju v klasickej škole (ak je teda učiteľka nadšenec). A moja bola medzi) "svojimi", aj tak bola sama... A je vlastne doteraz. Keď sa s niekým bavila boli to 2-3 chalani, až teraz v 5tke sa začala trošku aj s babami.
A nudila a nudí sa... Vo štvrtok som sa na rodicku dozvedela, že ju dokonca nemám v naj anglickej skupine. Na konci minulého sk roku robili také " tie speci anj testy a ona a jeden chlapec boli na B1 úrovni, ostatní nižšie. Prečo je tam kde je??? Kúpila som jej po porade tu na MK riadnu anj učebnicu aj práca (drahé jak sviňa), lebo v škole sa učia z a1+ a nuda a nuda a pýtam sa na rodicku učky, či môže robiť z toho. Vraj doma!!! Ja na tu školu nemám dobrého slova... Ale také "horúce" je to podľa mňa len tu v BA. A pre rodiča, ktorý nezenie dieťa za známkami. Vychádza jej 5 z matiky. Prečo, neviem... Teraz robili monitor a tie predchádzajúce robila tak na 75%. Zvyšných 25% tiež dala po druhom prečítaní. Ale snáď to ma byt a matematike, nie o pozornosti, nie o nesprávnych du. Spanielcinarka jej napísala "pridaj, si na jasnú 1, ale zatiaľ len 3". Prečo? Stráca %ta, lebo nemá napísané 2 písomky. Veď nech jej ich dá... Fakt mi niekedy rozum zastáva...
Ps šlabikár a čítanky čítala celý prvý ročník. Dokonca mala problém, že nevedela čítať po slabikach 😭
@moni73 u vás sa známkuje???
Lebo v APROGENe je na 1. stupni len bodové hodnotenie a na vysvedčení majú slovné ... a na druhom stupni by mali mať percentuálne hodnotenie, podľa toho, čo som čítala ... ako to bude v praxi, uvidím o rok.
Syn zatiaľ píše veci nad 80%, ak sa niečo nevydarí, tak je to preto, že chaosí, alebo má fakt zlý deň, ojedinelá záležitosť. Napr. tento rok v septembri bol akýsi rozhádzaný, ale postupne sa to už zasa zlepšilo.
My skôr bojujeme so správaním, má také výkyvy, že zabúda veci v škole, alebo doma ... učiť sa s ním nemusím, ale či ma zabalenú poriadne tašku, to kontrolujem stále.
@annaanna aj nám píše pani učiteľka A,B,C ... ale rovno povedala, že to je hlavne info pre rodiča, nie pre dieťa. A majú zakázané si navzájom hovoriť, kto má aké hodnotenie, lebo že každý je v ničom inom dobrý a nemajú sa porovnávať.
Slovné máme bud ústne na konzultácii každý mesiac, alebo k bodom pripíše pani učiteľka komentár (na čo si má dieťa dať pozor, alebo rôzne malé pochvaly), a štvrťročne aj taký papier si píšu - štvrťročník.
@hettinka moj syn slabikar nepotrebuje, ale vsetci musia robit to iste. Niekedy cita ine, uz ma jednotku s hviezdickou za to ze cital ostatnym detom rozpravku. Ucitelka mu ponuka knizky, a encyklopedie, ale len cez prestavky. Spominam si ako sa chudacik natrapil, ked mal na klavesnici v slabikari vymalovat kazde pismenko ktore pozna 🙂 A on je puntickar...Aky to bol problem, lebo on to nemohol zacmarat, musel kazdy stvorcek vyfarbit osobitne. Rad a vela kresli, ale neznasa vyfarbovanie a vymalovavanie, svojej mladsej sestre kreslil vymalovanky.
Nenavstevuje, odpovedam na otazku, na nazov temy. Myslim, ze som pred nejakym uz dlhsim casom aj ja prispela do tejto temy. Mam druhaka syna, maju tak vela uciva, ze si neviem predstavit, ze by mal chodit este do narocnejsej triedy, skoly. Cita od 3 a pol roka sam, ale uz ma tato myslienka opustila, pokial nechcem z dietata urobit "blazna". Nechcem sa nikoho dotknut, len naozaj je to teraz velmi narocne s ucivom a osobne si myslim, ze to dieta nic nestrati. Niekedy vsetky aj nadane deti chodili do obycajnych skol a vystudovali.
Nam uuuuplne staci obycajna skola, aj tej mame dost 🙄
@mimiri ", ale vsetci musia robit to iste..." áno, toto je problém klasických škôl, napriek proklamovanému individuálnemu prístupu nakoniec aj tak všetci robia to isté, naplánované na priemerné dieťa a všetci, čo sa priemeru vymykajú tým, alebo opačným smerom, v bežnej triede zákonite stagnujú, alebo nestíhajú...
Inak, presne tú úlohu si pamätám s tou klávesnicou, syn vyfarbil celú a potom bol komentár učiteľky, že mal vyfarbiť len tie, ktoré preberali. Lenže ked on poznal už všetky, tak čo on vedel ...
@katkalubkova ja som rada, že sú školy pre rôzne nadané deti ... je to to isté, ako keby mal syn super talent na hru na husle. možno by sa na tie husle naučil hrať aj bez špeciálnej školy, v obyčajnej ZUŠ-ke. Ale v istej fáze, pokiaľ by sa chcel posunúť ďalej, museli by sme hľadať nejakú inú školu, iného učiteľa. Rovnako v športe ... môžeš byť super futbalista, ale pokiaľ budeš hrať len v dedinskom klube a nikdy neskúsiš postup do klubu hrajúceho vyššiu ligu, potenciál sa nikdy nevyužije. Pre mňa je vysoký intelekt len talent, niečo, čo samo o sebe nemá význam. Pokiaľ sa nerozvíja, dieťa zakrpatie, časom je unudené, demotivované a môže byť z neho dokonca v našom ponímaní zlý žiak.
Navyše, ak ma dieťa znížený intelekt, napr. IQ dosahuje 70, čo je ľahká mentálna retardácia (debilita), nikto sa nepozastavuje nad tým, že chodí do špeciálnej školy. Ak má vysoký intelekt nad 130, je to v podstate to isté, odchýlka je od priemeru o 30 bodov.
Obidve deti sa čisto teoreticky môžu dostať do rovnakej triedy a učiteľka sa má rozkrájať, aby podporila obidvoch adekvátnym spôsobom...
Ešte raz opakujem, v AROGENe sa deti v podstate neučia viac čo sa týka objemu učiva, ale učia sa iným spôsobom, iné metódy, iné učebné materiály ... a pokiaľ zvládajú, idú aj rýchlejšie, ale nie zasa nad ich sily.
@odm3 jediný krúžok vo štvrtok. Aj ja ten prichádzame pravidelne neskoro. Dcéra má as, bude asi viacmenej samotárka. Vyrastá s chlapcom od susedov, takže to ma takého "brata". On ale trénuje, ona je doma. Z triedneho kolektívu ju vyčlenujem svojim prístupom ku škole aj ja. Ostatní si musia robiť du, ona nemusí; ostatní sa doma učia, ona sedí za PC; ostatní chcú mať dobré vysvecko, ona nie; ostatní si pisu poznámky, ona nie; ostatní nosia zošity a knihy domov, ona ich má nadzgate v lavici a v neposlednom rade ostatní klamú (samozrejme nie vždy, ale vedia zaklamat vo svoj prospech), ona nikdy. Ostatní si vylepšujú známky rodičmi spravenymi du a bonusovymi bodmi, ona tam na plnej čiare stráca.... Atď. Určite by som vybrala alternatívnu školu (preto som aj vybrala aprogen), z terajších ba možnosť asi waldorf (sú ale beznádejne plní), keby boli možnosti nedozierne, tak nejakú demokratickú školu. Sudburry valley?
@moni73 myslíš, že sa raz dcéra bude vedieť začleniť do spoločnosti a najmä pracovného procesu? Myslím tým komunikáciu so spolupracovníkmi, robenie vecí, na ktoré nemáme náladu, prekonávanie prekážok ... a tiež učenie sa vecí, ktoré nás síce nebavia, ale treba to nejako naštudovať, lebo bez toho nebude VŠ diplom a vysnená práca (napr. lekár, sestrička, učiteľ, architekt ten papier mať musia ...). Respektíve, čo si myslíš, že bude dcéra v živote robiť ... len to, čo chce a čo ju baví? Z čoho bude žiť, zo sedenia za PC len tak, bez akýchkoľvek povinností? Nerýpem, len som sa tak zamyslela 😉
Inak, k tomu klamaniu, vraj je to jeden zo znakov inteligencie, ak dieťa v útlom veku klame ... syn tiež klame, najmä on skúša, či na to prídem ... zvyčajne áno, ak nie hned, tak časom...
@hettinka jej životným cieľom a anii terajším naplnením nie je PC. Vyplynulo to bohužiaľ zo situácie, že deti von samé nechodia a kamarát, s ktorým von chodí je vyťažený. Ja som v práci do 18-21.00; dúfam, že už nie dlho a tak je jediným spoločníkom PC. Dúfam a verím, že v práci bude robiť len to co chce (podmienené podnikaním). Zatiaľ je snom veterina. A verím tiež tomu, že predmety typu povinná jazda je schopná dať za 4 bez námahy a tie co ju bavia sú v pohode. A keď to nepôjde tu, pôjde to v inej krajine. Jednu mám v zálohe.😉
Skôr mám obavy o jej súkromný/partnersky život.
Ps neberiem to ako rypanie.
náš tiež nechodí von s kamošmi ... do školy chodí do iného mesta, takže v našom meste kamarátov už nemá, teda ma pár známych zo škôlky, ale už sa s nimi veľmi nestretáva. Kým môže chodiť do družiny, je to super, schválne ho tam nechávam aj dlhšie, hoci by som ho mohla brať už o 14:30, ale chcem, nech sa s chalanmi zahrá futbal a tak, A kedže v našej škole je len 1 trieda nadaných v ročníku + 2 klasické triedy, v družine sú spolu všetci.
Krúžky má tiež, takže aj tam sa stretáva s deťmi ...
Ahojte,
chcem sa opytat, je tu niekto, kto ma nadane dieta s dys- poruchou? V akej skole mate take dieta, v obycajnej, ci pre nadane deti? Zlepsuje sa to?
Dcera je tretiacka, mame cerstve potvrdenie z CPPP a zvazujem, ako dalej. Aktualne sa uci doma, ale rozmyslam aj nad skolou.
@moni73 no hej vlastne 😎
No a teda ako to riesia, ci neriesia? Ja chapem, ze to nie je neobvykla kombinacia, ale zato je dost neprakticka... moja keby nemala problem s citanim, tak si studujeeeeee, ale teraz moze len nasavat z obrazovky, kedze si neprecita, ked nemusi. Teraz ze sa s nou ucim doma, celkom to ide, lebo namiesto slabikara a ucebnic si citame knihy, ktore ju zaujimaju (bud na striedacku, alebo jej citam ja ako "malej") ale neviem, ako to funguje v takych specializovanych skolach - pravdu povediac si to ani neviem moc predstavit.
Ja dufam, ze sa jej to citanie-pisanie casom aspon trocha zlepsi, aj spec. pedagogicka mi aj vravela, ze je celkom sanca, takze sa nikam neponahlam, ale casom asi do skoly pojde, najneskor na strednu. ALe keby sme nasli nejaku chapavu skolu, mozno aj na druhy stupen. Len ju nechcem vystavovat vsetkym tym stresom, ktorym sme sa vdaka domacej skole prave uspesne vyhli, alebo teda jedine v pripade nejakej vyraznej pridanej hodnoty...
@zitaje ja myslím, že tieto deti to, čo majú na inteligencii "pridané", tak majú akoby inde "ubraté". Moj syn nemá dis-poruchy, ale zasa zaostával v sociálnej oblasti, komunikácii.
Výhodou týchto tried je, že je tam menej detí a učiteľky su spravidla špeciálne pedagogičky, prípadne sú vyškolené. U detí sa viac rešpektuje ich tempo, napr. v našej triede do konca 1. triedy mohli písať tlačeným a neznámkoval sa krasopis, čo viacerým deťom pomohlo. A tiež to bolo také, že niektorí už písali písaným, iní nepísali ... nemuseli čítať šlabikár (respektíve čítali ho, ale vo veľmi svižnom tempe) a oveľa skôr presedlali na texty, ktoré ich zaujímajú.
@moni73 no praveze uz nie sme v BA, byvame v malej dedinke cca. 45km od BA, cize obcas dochadzame, ale na dennodenne dochadzanie je to trocha daleko. Sme sice z dobreho smeru, cize 45km dame za 45minut, ale s malymi detmi je to aj tak dost vela (mam este trojrocneho). Preto hladam nieco, co by fakt stalo za to... mozno skusime nejake osemrocne gymnazium casom (teraz je tretiacka) alebo ktovie. Len neviem, ci vobec rozmyslat nad skolami pre nadane deti, ci nad 8r gymplom - ci ma sancu sa tam vobec dostat s tym jej besnym pravopisom... alebo teda ako dalej.
@hettinka jasne, tiez si myslim, ze je to nejaka kompenzacia... keby vedela citat-pisat na takej urovni, na akej je v inych veciach, tak je z nej iny genius 😀
A taketo pravidla ci ulavy, o akych si pisala, platia vsade, kde maju triedy alebo skoly pre nadane deti?
@zitaje však skús zistiť, či aj vo vašom okolí nie je trieda s APROGENom, alebo iná súkromná škola vzdelávajúca alternatívne a informuj sa priamo u nich, ako toto riešia.
V Bratislave je možností viac, ale ani my nie sme z BA a syn chodí do takejto triedy. Deti tam viaceré dochádzajú, najdalej asi 30km, dokonca poznám rodičov, ktorí sa kvôli tomu bývajú cez týžden v krajskom meste na ubytovni alebo v podnájme. My dochádzame 10km, čo je v pohode, v rannej špičke 20 minút.
@hettinka Dakujem za vysvetlenie, ale zatial o tom neuvazujeme vobec, i ked som mala take otazky od znamych, ci ho nedame na nejaku lepsiu skolu...., urcite nie, ta nasa je narocna az moc!
@moni73 Ahoj, zaujala si ma svojimi komentarmi....nemam cas lustrovat celu diskusiu, ty mas dieta na Teplickej ci inde? Som v soku, ze v skolach pre nadane deti su tieto pretazovane projektami a ucenim a stavaju sa s nich "supervykonni" jedinci zavisly na jednotkach na vysvedceni. Mozno z takychto ludi vzidu dobri zamestnanci, ale tazko kreativni ludia co dokazu "zmenit svet". Vacsina najvacsich myslitelov alebo najinovativnejsich podnikatelov na tomto svete VS nikdy ani nevystudovala. Moja dcera je podla mna velmi inteligentne dieta, bude mat 5 rokov a je mi velmi dobre jasne ze v standardnej skole bude mat problem. Nejde o to ze by mala nejaky extra zaujem sa ucit, v zmysle ziskavat vedomosti (naucit sa citat alebo pisat a pod. aj ked abecedu ovlada od cca 2 rokov, vie precitat aj slovo ked si tie pismenka precita jedno po druhom no nema zaujem sama citat), skor je kreativna (okrem babik sa nehra s hrackami, stale nieco vyraba), napr. hojdaciu siet si vyrobila a zavesila doma na schody, a aby sa nemusela hupat odrazanim nohami od podlahy tak si vyrobila aj rucne "ovladanie"...no ale hlavne ona zije svojou vnutornou motivaciou, ma presne mierene otazky, nenecha sa manipulovat dospelymi, neuzna inu ako prirodzenu autoritu. Chodi do waldorfskej skolky, takze tam ma toto vsetko este podporene. Napriek tomu ale ja moc nad waldorfskou skolou neuvazujem....este sme sa tam neboli pozriet, ale predsa len waldorfska pedagogika ma svoje specifika a jasne nastavene "hranice", skor maju az tendenciu potlacat rozvoj kognitivnych schopnosti (no mozem ja za to ze sama pochopila 10kovu sustavu a vie naratat do 1000? nikto ju to neucil). Rada by som pre dieta skolu, kde nejde len o "nadanie" v ziskavani mnozstva informacii, ale prave o rozvoj kreativity a kde sa ponecha dietatu "flow" (ze sa moze nechat strhnut aktivitou, kde sa chape ze ucenie prebieha nie v triede a na hodine, ale individualne v hlave kazdeho dietata), kde to nie je o mnozstve projektov a domacich ulohach na 2 hodiny denne, ale o kvalite...a hlavne kde ma prednost (alebo aspon rovnocenne postavenie) aj vychovny aspekt celeho procesu, t.j. ze v skole sa formuje nova osobnost. Deti si nemusia s ucitelmi tykat, ale mali by mat rovnocenne postavenie (nie podriadene), ucitel je kouc, nie sef. Bluznim, alebo sa tomu niektora z BA skol aspon trocha blizi??
@mooonika1975
no to je prave kamen urazu, ze dieta sa nauci robit len to, co od neho nejaka autorita vyzaduje a da mu za to "odmenu"...take dieta nerozvija samo seba, netusi kto je, co je, co ho bavi, nevie o svojom vnutornom svete nic, resp. je tam prazdno. potom jedneho pekneho dna clovek pochopi ze sa pol zivota nahanal za nejakym vykonom ale vobec nevie preco, lebo nezije stastny a naplneny zivot....vola sa to kriza stredneho veku.
@canama musim sa pridat k @zitaje, ked najdes, daj vediet.... Dcera je na teplickej 5ty rok. Moj 5ty rok nespokojnosti a neviem si pomoct. Musim sa ale priznat, ze nemam prelustrovane vsetky skoly, lebo na sukromne skratka nemam. Viem o cenade, felixe, narnii, waldorfe. Ani tieto ale nebudu ideal, o ktorom pises.
Ci decka na teplickej pretazuju neviem. Ja spominam stale: praktizujem unschooling v skole.
Podla toho co pises je dcera dost podobna mojej. Motivacia k uceniu? Urcite nie znamky. Jedine jej zaujem nieco vediet. Vediet citat, anglicky, toto leto prestudovala na internete snad vsetko o vlkoch. Skola ju skor demotivuje ako motivuje.... Matiku vedela ako predskolacka lepsie ako teraz. Cakam, ze sa to zlomi. Matikarka pochopila (prva matikarka, ktoru ma dcera rada), netlacila a caka so mnou...
Zmierit sa ale s tym, ze sa na znamky uplne vykasles a ides proti prudu je dost tazke. Boli sme teraz pozriet 8rocny gympel a ked som sa spytala ci je mozne prijat dieta s patkou z matiky, riaditelku skoro trafil slak. Einstein vraj patku z matiky nikdy nemal, ale ziadny lumen to tiez nebol. Dcere vychadza 5, neznamena to ale, ze vedomosti su na 5. Tipujem 2-3. Nie je dolezite. Ja svojej dcere verim, piatacku matiku zvladne aj priemerne aj slabsie dieta. No ale dcera bude mat (pravdepodobne) za 5 a je odpisana.
Je tento system v poriadku?
Po rodicku (doteraz nerozumiem systemu hodnotenia na teplickej) na stvrtroka to vyzera asi na jednu 5, jednu 4, trojek neurekom a okrem vychov na asi 3 jednotky.
Co s tym?

@mimiri náš syn v období, ked chodil do bežnej školy zostával doma smutný, apatický ... napr. prišiel zo školy, sadol si na posteľ a tupo pozeral do steny.
V predškolskej mal šťastie na super pani učiteľku, ktorá si všimla, že je iný a viac ho zapájala, často chodil na rôzne vystúpenia, aj ako jediný z chlapcov.
V škole bol zrazu sek, s pani učiteľkou to bolo ťažké ... ale ako prešiel do novej škole, behom mesiaca sme mali zasa späť nášho veselého skúmavého chalana.
Tvoj syn nepotrebuje šlabikár ... prepána, ten slúži na učenie sa čítania a on čítať vie!!! To si pani učiteľka neuvedomila??? Ved jemu treba inú knižku, prípadne časopisy. My sme v APROGENe počas vianoc už čítali prvú knihu (Minpinkovia od Dahla, doteraz má čestné miesto v knižnici). Aj dcéra sa naučila v škole čítať rýchlejšie, v januári už tiež čítali knižky tí, ktorí čítať vedeli, netrápili ich so šlabikárom. nikdy sme nerobili také to čítanie 10x dokola.