icon

Nebaví ma učiť sa s dieťaťom

ejmi25
9. nov 2022

Nebavi ma ucit sa s dietatom.Pridem z prace z nakupu vlecem to cez pol mesta su 4 h .Nachystat jest popratat a pozriem ucenie.Syn ma 9 cize 4 r.Take veci beru na Prirodovede ,ze sa mi rozum zastavuje.Paka,kladka k comu a preco uz v 4 triede ?!!o 1 a 2 sv.vojne co mi pride ako Dejepis 4 trieda.Su to tazke temy ,cize sa ucime az do vecera.Chcem ,aby to vedel venujem sa tomu ,ale fakt som velmi znechutena ,ked si po praci predstavim co ma caka.Az niekedy nechapem ,naco chodia vobec do skoly ,ked maju tolko toho na doma!

ejmi25
autor
9. nov 2022

@levandulova111 aj my to tiez berieme

guiseppinka
9. nov 2022

@77katarina neblbni... Prehanas to. Z dolezitych veci ako citanie si polavila. Ale chystat veci, zvyraznovat do knihy? Ako chces, aby sa ucila.dalej? Ked by dla na vysku, tak bude ti nosit poznamky a ty jej budes chystat podklady? Praveze ju donut nejako citat, nemusi to byt 15 min... Stacia 2 3 strany. Ale citanie s porozumenim je najdolezitejsia zrucnost v zivote... Lebo ako vidime aj tu, tak ludia citat s porozumenim nevedia...

77katarina
9. nov 2022

@doriiis Ďakujem niečo ovládam mala som ju 2x do týždňa 3. a 4. ročníku na strednej. Ale neovládam ju až tak dobre ako nemčinu. A ako som už písala ja som puntičkárka, čo sa týka vzdelania. Mám švagra, ktorý je francuz, takže sa s ním občas cez Viber speak. Takže nie som až taká mimo v tomto jazyku.

vikusjk
9. nov 2022

@ejmi25 moja je teraz piatacka, min.rok sme sa tiez ucili kladku, paku a tieto veci, ale to bola jedna ci dve temy a isli dalej, potom prisiel vesmir, planety, hviezdy a ine zaujimavejsie veci 🙂 Ja som sa vzdy snazila dcere - ak sa dalo samozrejme - aj nazorne ukazat, ako to funguje. Vysvetlit jej, naco je v zivote taka paka dobra, ked napr. isiel film a niekoho tam zachranovali s pouzitim paky tak som jej povedala, ze aha, toto je paka, tu ju vies pekne vyuzit a podobne. Proste spravit z toho ucenia trochu zazivnejsiu vec, ako len drvenie sa pouciek.

jesenzima
9. nov 2022

🙄🙄🙄 nie že by matky boli rady,že budú mať vzdelané deti, ešte im to znechucujte, a potom sa nečudujme, že deti majú taký prístup k učeniu, aký majú...

ejmi25
autor
9. nov 2022

@jesenzima dakujem za vas nazor aj ked odveci.

heleninamama
9. nov 2022

@77katarina Dnes výber nie je a preto je len dobré, ak sa venujú angličtine. Aj na tie slabšie deti sa niečo za 9 rokov nalepí. Plus, sú jazykovky - ak nemáš na ňu nervy. Moja sa napr. vybrala francúzštinu - a to ja viem anj, nej a ruštinu. 😂 Takže si musí poradiť sama.
A ver, že ešte len prídu predmety, z ktorých budeš mimo. Ja si so všeobecnými predmetmi celkom poradím (aj keď Mat, Fyz mi dá občas zabrať), ale napr. neter chodí na OA a len pozerám, o čom sa baví u nás s účtovníčkou. A doma jej tiež nemá kto poradiť, lebo ani jeden rodič o účtovníctve nič nevie. Tak si hľadá informácie takto.

77katarina
9. nov 2022

@ejmi25 👍

77katarina
9. nov 2022

@heleninamama Veľmi dobre to poznám aj ja som chodila na OA /92-96/. Z angličtiny som jej teraz od októbra zohnala doučovateľku - jedno 17 ročné dievča. Chodí 1x za týždeň ku mne domov na 45 minút.

terina25
9. nov 2022

@ejmi25 ja sa ucim s mojim 12 rocnym lebo musim. Tiez ma to nebavi,tiez som znechutena a nevladzem. Ale to nikoho nezaujima. Neostava mi nic ine,len ako sa hovori,drzat hubu a krok a vydrzat .min.do 19 rokov 😭

77katarina
9. nov 2022

@terina25 👍

ejmi25
autor
9. nov 2022

@terina25 no s prvym som sekla v 7 r fakt nic ani ma skola nezaujima jw na strednej chcem len znamky vidiet co beriete nie ,nic ine ako skolu na starosti nema.Uci sa dobre.Kamoska este skusa 8 r no reku nie ,to urcite nie!!

jesenzima
9. nov 2022

@ejmi25 nemyslím si, že je to od veci, pretože keď dieťa vidí znechutenie na rodičovi, tak bude tiež znechutene a učenie bude o to ťažšie .. ono ten pozitívny prístup niekedy fakt nie je na škodu... Ja chápem,že to človeka nebaví, a má toho veľa, ale takto si to ešte viac zhoršujete ....

majka99999
9. nov 2022

Moj chodi do piatej, a teda tes sa, ked vam par stran o svetovych vojnach a jednochuche stroje robia problem. Na vlastivede to este len bude memorovanie, ked zacnu preberat regiony a bude musie vymenovat, medzi akymi pohoriami/riekami dane uzemie lezi, ake su tam mesta, pamiatky atd.
Tiez mam pocit, ze moje dieta sa v skole nudi, lebo je v jeho triede ziak, co ma ulavy a aj tak ledva dava na 3ky na vysvedceni. Samozrejme, ked treba sikanovat ine deti, hned je prvy v rade. Skusime na gymnazium ist. My sa detom venujem priebezne, davno vedia, kedy zacala prva svetova vojna alebo SNP, pocitame aj narocnejsie ulohy, lebo vidim, ze sa mi obaja (aj druhak) nudia. Skoda tej pandemie, neskutocne isli slabi ziaci dolu, kedze ja aj manzel tie deti posuvame, jasne, neucime ich chemicke rovnice (zatial), ale vieme im vysvetlit urcite cele ucivo na ZS.
U nas druhak je ten poctivy, co sam si ide pisat ulohy, piataka treba vydurit, nech sa sam uci a potom ho skusam. Od tohto roku ma 3x tyzdenne basketbal, co pride o piatej, takze je to narocnejsie, lebo je taky lenivsi, nechce sa mu, aj ked vie, ze nakoniec musi to urobit, uz ide puberta do toho...
Drzim palce, skusila by som to s nim prebrat, nechat ho potom sameho to studovat a potom vyskusala. Od 4ej do 8ej je celkom dost casu, hlavne priebezme si treba opakovat, kludne aj vopred si pozrite a skus mu vysvetlit, mozno to v skole viac pochopi a potom bude menej uciva doma.

ejmi25
autor
9. nov 2022

@majka99999 to mam druhe dieta,ale teda sa napamatam,ze by nejke tieto uciva bral v 4 triede.

luxus10
9. nov 2022

@majka99999
@ejmi25 tak to ucivo od tatier k dunaju, a potom po kosice bola topka!!! a aby toho nebolo malo ako opakovanie skusala ucka deti tak, ze temy za cely polrok dala do klobuka na listky, deti si vytahovali, a museli vsetko vediet....mne uz rastli rohy...na 4. roc. mi to pripadalo absurdne...rovnako ako premena jednotiek , ci zlomky v 2,3,4 roc. zs...!!!!

nie aby naucili deti na 1.stupni poriadne citat, pisat a pocitat....kolke deti s tym maju problem este na 2. stupni...cele je to akesi domotane...uciva je nezmyselne vela, a deti suý demotivovane...pomaly detstvo nemaju...dobra ucitelka deti spravne namotivuje...potom sa nemusia trapit rodicia...

levandulova111
9. nov 2022

@guiseppinka ja nie som zakladateľka témy a len som reagovala, ako to máme tu u nás s učením na ZŠ. Áno, sviatky poznám, ale neviem konkrétne dátumy odrapkať a vysvetliť význam všetkých (nerátam samozrejme vianočné sviatky a tie "klasické"), keď sme mali písať všetko čo sa robí v konkrétne sviatky, bola som prekvapená aké zákazy, tradície a pod. sa vtedy "majú" dodržiavať. Ja sviatky beriem ako úplne normálne dni, čiže čo v ten deň sa robí alebo nerobí som nikdy neriešila, aký pôst sa dodržuje alebo koľko dní od toho sviatku sa nesmie to alebo hento. Čiže sviatky poznám, ale pri niektorých neviem určiť proste dátum, neprišlo mi to nikdy životne dôležité, aby som to ovládala všetko tip top. Možno som sa pred tým zle vyjadrila.

ivec16
9. nov 2022

sestra to ma rovnako ako ty, tiez sa ucia vecer aj 2-3 hodiny…

ivec16
9. nov 2022

@luxus10 vela suhlasim ale premeny jednotiek maju vo francuzsku uz v druhom rocniku a teraz je syn v tretom a mali napriklad vcera domacu ulohu spociat kolko dielikov ma puzzle ked je tam 43 riadkov a v kazdom 22 kusov.. za mna v matike na slovensku treba zabrat a polavit v inych veciach…

mikadooo
9. nov 2022

@ejmi25 vnímam to rovnako. V štvrtáku mi praskli nervy a povedala som dcére, že ja to kašlem. Tvoj sa aspoň nebráni učeniu, my sme mali denno denne naťahovanie za domáce úlohy od poobedia do večere a koľkokrát aj po večeri, lebo som stále počúvala "potom, potom, potom". A to sme robili len dú, žiadne že ideme sa učiť na ďalšiu hodinu, toľko energie a času jednoducho nebolo. Odkedy som s tým praskla, dcéra si robí úlohy sama a ani neviem kedy a čo robí. A keďže ja mám už ďalšiu dcéru v škole, tak zas nervujem pri nej, aby spravila 3 čiarky za hodinu 😂. Uvidíme, kedy mi rupnú nervy druhý krát...

vevapeto
9. nov 2022

@belllinka presne tak, ja som mala stvrtacku minuly rok a neučili sa ani žiadne kladky a ani žiadne vojny 🤷‍♀️

luxus10
9. nov 2022

@ivec16 ked si dieta nevie predstavit, kolko je 100 m, ani kolko je kilometer, potom sa to mechanicke pocitanie mozu ucit v 6 tr. tak ako kedysi...

luxus10
9. nov 2022

@vevapeto kladky, a td su v programe išp...tedainovovany studij. program...

jaond19
9. nov 2022

@ejmi25 Mam piatacku, prváka a 5m kojenca. S dcerou sa neucim od tretej triedy, funguje stylom ak bude potrebovat pomoct nech sa ozve, pripadne nieco preskusat. S prvakom sa ucim polhodinu - napiseme ulohu pripadne precitame co ma v slabikari. Viac casu nemam. Muz je v praci, pripadne robí na prerabke poschodia. Ak sa ti zdajú úlohy (mnozstvom a narocnostou) az privela, porozpravaj sa s triednou.

manzanillaa
9. nov 2022

@ejmi25 ja ta chápem a to chodím domov z práce o 18tej,ale klasické úlohy si porobi a keď treba skúšať,tak to maminka,keď treba robiť projekt,tak maminka....🤦‍♀️vie,že ocino by aj pokričal, tak čaká namna...

katulienkax
9. nov 2022

@ejmi25 ono tazko porovnavat, my sme mali v 4 rocniku stastie na ucitelku ale fakt stastie, inac by som si to hodila, lebo som mala prvacku s tou som sa ucila a stvrtacka sa nejak preplazila rocnikom skoro bez mojej pomoci a s iba 1 dvojkou. Takze ak tu aj zeny nieco hovoria a vytykaju, velmi zavisi od ucitelky, kolko a akym sposobom vyzaduje dane ucivo a tiez od dietata,niektore su samostatne a rodicia ani nevedia ze sa naucili same, vsetko vedia a ine sa trapia roky

simca06022011
9. nov 2022

Tak ja mam 6tacku, v 4triede sme sa takmer neucili, ak neratam to, ze vlastne bol vtedy covid. Tie veci su tam tak povrchne brane, len aby o nich vedeli, zabavne, pokusmi... neviem co sa tam cele vecery ucit... Popravde ani mna to nebavilo a nebavi. Preto to nerobim pravidelne a stale, aj ked po poslednych zazitkoch so znamkami davam viac pozor na to co sa ucia a co vie a nie. Aby sa ucila z hodiny na hodinu. netreba si z toho robit taku hlavu strasnu a stresy... vyskusaj, co naozaj treba s nim prebrat a co vie urobit sam. CO ma nema popisane kde v zositoch, knihach.. to nech si spravuje sam. ja som tiez cez kovid proaktivne riesila poznamky a zosity a dceru to aj tak nechytilo, proste je to ina generacia, alebo ina povaha... neviem.

CO skusam vzdy je matika, a ak treba diktat/slovencinu. Tieto dva predmety ja proste povazujem za zaklad a su nutne aby ich vedela v kazdom okamihu dna :DD Ale ostatne predmety si dcera precita, nastuduje sama a ak chce vyskusam ju. Vacsinu vie uz z vyucovania. Ak nieco nevie opyta sa. Zvyknem pomahat s projektami, lebo som si vsimla ze nevedia dat nejaky "obsah" tomu, ani slohy nepisu a nic. Je to pre mna velmi zvlastne.
Podla mna velke halo tiez sa okolo toho robi, DETI sa maju ucit,spochybnovat ucivo a vedomosti mozno musia ti, ktori to neovladaju. NEznasam vety typu "na co im to bude". A nemaju "detstvo". Nikdy v zivote sa tolko nenaucia ako v tomto veku, na ZS, SS... ake ine detstvo? doma by boli a hrali sa nebodaj, alebo behali po lese, ucili sa veci "zo zivota", od dedka babky ako to funguje? nie cucali by do telky, mobilu. Nech sa radsej ucia a maju riadny prehlad o vsetkom. Nesokuje ich potom ako nevzdelanych ludi nejaky vymysel, ktory niekto niekde napise. Je to proste investicia do jej buducnosti. NIc ine. Zbytocne chodit do skoly v 30tke a 40tke, v detstve sa maju ucit zakladne veci :DD

A co tu spominate niektore jazyky, jazyk sa ma naucit dieta tiez same, a v skole, keby sme sa mali ucit jazyky s rodicmi doma, vedeli by sme pred 30r tak max rustinu, niektori, niektori ani to nie. Moja dcera, druhy stupen druhy jazyk v skole, neviem ho a trieskam si niekedy hlavu, ze ako skontrolovat ci to vie. NO neskontrolujem.Max odskusam slovnu zasobu ak velmi treba. Nauci ju to ucitel v skole aj vyskusa, dostane zlu znamku, nauci sa znovu... Nevie jazyk, potrebuje to, ide do jazykovky. S to sa mi dieta vlastne uci treti jazyk mimo slovenciny. Necakam ze bude rozpravat ako native speaker v 11tich, viem, ze ono to casom a vedomostami zapadne kam ma za par rokov a pride to potom :D

@katulienkax u nas je tiez maminka a to otec nekrici, ale ja kricim :DDD

simca06022011
9. nov 2022

@vevapeto mali kladky na prirodovede (asi tak sa to volalo?:D) v ramci jednoduchych nastrojov ci coho... aj magnety, aj vesmir sa ucili v tom... povrchovo, ake pozname, na co sa pouzivaju a pokusy. Nic dramaticke.

kristinkakvetinka
9. nov 2022

@belllinka ja mam štvrtaka a majú tam kladku v prirodovede a aj o tej 1.svetovej vojne sa učili teraz na vlastiveda takže zakladateľka ma pravdu .

Osnovy už mali daaaavno prerobiť pretože je tam xy veci brutálne zastaralych ktoré sme už my nevyužívali a nie to ešte naše deti.

slovakboy
9. nov 2022

@ejmi25 osnovy sú už celé desaťročia hrozné. Veľa učiva. Áno je veľa poznatkov ale netreba všetko preberať tak do hĺbky a bez ladu a skladu. Kladky a pákynie sú problém, ale štýl učenia je zlý. Žiadna škola hrou iba memorovanie. Na YouTube sa dá ku každej teme nájsť krásne vysvetlenie ale učitelia chcú vidieť memorovanie. Aj pri témach kde treba rozmýšľať.