icon

Nechávate deti niekedy doma zo školy pre dôvodu?

13. mar 2025

Ahojte, zaujimaju ma Vase nazory. Nechavate deti doma zo skoly bezdovodne? Aby si napr oddychli od skoly, hluku, povinnosti?
Hlavne, ak je to jednotkarka, ktora vobec nebyva chora..

mira0611
13. mar 2025

Ahoj, na zakladnej nie, lebo tam vzdy vela preberali a ked nebol v skole, tak mu to chybalo.
Vzdy sme sa hadali kvoli uceniu, lebo sa nechcel ucit. Aj ked mal dobru hlavu.
Teraz je stredoskolak, skolu si vybral on, ma rad, co sa uci a uci sa velmi dobre. Aj ked je chory chce ist. Ked su maturity nechce ist do skoly, lebo nerobia nic a vstava o 5tej, aby stihol vlak, spoj...o 11.20 koncia v skole, cely den nic neprebrali.
Tak vtedy mu dovolim, aby ostal doma ak chce.
Ak je tvoje dieta poctive a uci sa, sem tam vsak potrebuje vypnut, tak by som ho doma nechala.

shee11
13. mar 2025

@aurora33 zvládnu, sporadické vynechanie skoly nie je jediný spôsob riešenia ich problémov, dôležitý je kvalitný oddych, pravidelný spánok, celkový spôsob komunikácie a fungovania s takýmito deťmi zo strany rodičov... Takže nie, my nie sme neschopné matky, ktoré zneužívajú systém, veľa krát musíme riešiť veci, o ktorých sa iným ani nesniva...

mira0611
13. mar 2025

Autorka, tu su mamicky, ktore nechaju a su ktore nechaju svoje dieta doma..., ale nezabudni medzi skolou a skolou je rozdiel. Tak isto ako medzi dietatom a dietatom.
Moj syn mal velmi prisnu ZS, velmi rychlo preberali ucivo....velakrat som na nom videla psychicku vycerpanost. Mal zopar spoluziakov, ktorych rodicia prepisali do inej skoly, lebo dieta nezvladalo ucivo....
Aj deti su niektore silnejsie, ine zas slabsie....
Ty si svoje nechaj doma, ak potrebuje!
Moj ma uz 17 rokov, teraz s odstupom casu uz lutujem, ze som sem-tam s nim nezostala doma a mojkala ho, namiesto toho, som ho tlacila do skoly, tlacila som mu do hlavy to, co ho nezaujimalo...

autor
13. mar 2025

@aurora33 skola, 2.stupen, timedzeri..

autor
13. mar 2025

@mira0611 dakujem🙂

biba_18
13. mar 2025

@aurora33 ja nejdem, ak to potrebujem a viem si povinnosti zmanažovať… a keď si introvert tak mi je celkom záhadou že sa nevieš vcítiť do pocitov iných introvertov…

jamidea
13. mar 2025

Coo? Z 365 dni je 180dni skolskych dni. Nestaci ten zvysokna oddych? Kam sme sa to dostali. Ja si asi zajtra volno beriem...

autor
13. mar 2025

@jamidea aj ja😁zostavam s dcerou.pod dekou.pri tv.objedname si obed a uzijeme den❤️

mandinka
13. mar 2025

Raz mi tak dcéra zúfalo zvestovala že nechce ísť do školy. Nechápala som, lebo intelektovo nadané dieťa, školu zvládajúce bez problémov, takmer vôbec choré. Nič vymeškané, resp. to, čo mala bolo kvôli účastiam na súťažiach. Ale tušila som, že niečo nie je ok, ked jej bolo do plaču a sťažovala sa na brucho a hlavu. Spätne somsi uvedomila, že veľmi zle zaspáva už dlhšiu dobu. Rozhodla som sa nejako počúvnuť svoje vnútro, a ten deň som ju nechala doma bez zjavného dôvodu. Len vďaka tomu, a dňu spolu som sa dozvedela o šikane trvajúcej od smrti jej otca, čiže 3/4 roka. Ale trvalo to niekoľko hodín, kým sme sa k tomu dopracovali, tiež to začalo, že je vyčerpaná, že sa tam necíti dobre a také všeobecné dôvody. Šli sme potom na 'další deň do školy spolu, porozprávala všetko vedeniu školy , a po dohode s nimi ostala doma ďalších pár dní. Po návrate sme sa dozvedeli, že viacerí z triedy potvrdili ono dianie, potom sa veci konečne pohli a mohli aspoň trochu zmeniť. Nechcem si predstaviť, ako by to pokračovalo a čo by bolo, keby som v ten deň nepočúvala vlastné dieťa a svoju intuíciu. Nech si každý hľadí svojich detí a stará sa o ne najlepšie ako vie v súlade so svojim vedomím a svedomím. Ale je mi dosť smutno, ked tu čítam tieto urážlivé komentáre neomylných rodičov povyšujúcich inštitucionalizované vzdelávanie nado všetko

janage
13. mar 2025

Ja len prakticky. Kúp jej protihlukové štuple do uší, môže si ich cez prestávky dať a oddychne od hluku, ked sa nahromadi 😉

simoli
13. mar 2025

@mandinka napísala si to úplne dokonale. ĎAKUJEM!!! Totálna honba na čarodejnice....smutné...

barbie2023
13. mar 2025

@mandinka ale ty už nepíšeš o bezdôvodnom vynechaní školy. Ja si myslím práveže ,že v tomto prípade to bolo na mieste a zachovala by som sa podobne. Šikanovanie predsa nie je v poriadku a deti samozrejme,že sa v takom prípade necítia dobre v škole.

autor
13. mar 2025

@janage prave som jej to nukala.nechce🤷‍♀️

janage
13. mar 2025

Škoda, bežné ich aj psychológovia odporúčajú deťom citlivým na hluk. Pomáhajú.

tululu
13. mar 2025

Ja mám kamošku, ktorá takto išla na plno hlava nehlava a rovnako viedla aj deti. Všetko vyzeralo parádne,až kým nevyhorela a neskončila na dlhodobej PN. Odvtedy veci, ktoré bežne stihla za pol dňa robí aj dva dni. Nevládze a desí sa vrátiť do toho tempa, ak toho vôbec bude schopná.Jedno dieťa jej funguje bezproblémovo ako duracel, všetko zvláda ľavou zadnou, druhé dieťa, dcéra takmer vyhorela tiež (povaha, výchova?).Školská psychologička jej vravela, že je stokrát lepšie, ak dieťa zvoľní tempo ak nevládze, načerpá sily a ide efektívne ďalej, ako keď sa zloží a dáva sa mesiace dokopy. Také prípady pribúdajú.To nie je len o učive, ale o celkovej spoločenskej situácii,ktorá je pre mladých nie ideálna. A snáď nemusím dodávať, že sa nebavíme o tom, že dieťa večer hralo dlho playko a ráno sa mu nechce vstať do školy, ale o preťažení.

softiesofie
13. mar 2025

@barbie2023 "ale ty už nepíšeš o bezdôvodnom vynechaní školy."
Lenze ona v momente ked dieta nechala dome na zaklade intucie ten dovod nevedela, dozvedela sa ho vdaka tomu, ze to dieta nechala doma "bezdovodne".

aurora33
13. mar 2025

@shee11 áno, s tým suhlasim. Ja somsvojimi deťmi komunikujem, dbám na správnu stravu a oddych. A nemám pocit že som zlá matka, keď neostavam len tak z ničoho nič doma s deťmi.

biba_18
13. mar 2025

@tululu dieťa nemôže byť v marci preťažené, veď malo v lete 2 mesiace prázdnin predsa 🤷‍♀️

aurora33
13. mar 2025

@biba_18 bez komentára

aurora33
13. mar 2025

@janage Tak asi ten hluk nebude až taký problém. Dieťa chce jednoducho ostať doma s mamou pod dekou a čumiet do telky. Záhada vyriešená.

mandinka
13. mar 2025

@softiesofie presne tak!
Niekto chodil poctivo do školy a predsa mu, ako vidno, chýba schopnosť čítania s porozumením. Zato je zjavne nadmerne vyvinutá schopnosť hodnotiť podľa striktných kritérií, dôsledok hodnotiaceho systému školy... hold niekde je debata práve kvôli tomuto zbytočná. A "najlepšie" na tom je, že zatiaľčo autorka v tom má už jasno, neomylní sa budú dookola biť do pŕs dokazujúc si svoju neomylnosť . Strata času. pekný večer

autor
13. mar 2025

@aurora33 to, ze s nou zostanem doma, som sa rozhodla ja. Naco rypes? Ty bud prisna mama, ja som empaticka, citliva mama.. obe spravania su v poriadku..

simoli
13. mar 2025

@biba_18 zabudla si na vianoce 😂😂😂 myslím, že táto loď už odplavala 😂 hold nemám dokonalé deti, ktoré nie sú nikdy unavené a vyčerpané...resp. neboli na ZŠ. Povzbudím ale mamičky, na SŠ je to fakt oveľa lepšie. Opravujem, na IB je to už ale opäť dosť náročné. Nie, naozaj neostáva doma 😂 vynecháva totiž veľa koli súťažiam...ups, čo som to za matku, ze mu to dovolím...ale sakra, on už má 19 😂😂

autor
13. mar 2025

@aurora33 komunikujeme aj my. Aj o zdravu stravu sa zaujimame. Prave preto neblicuje tajne, ale sa mi nebala zdoverit, ze potrebuje zostat doma.❤️

autor
13. mar 2025

@tululu presne tak. Je v hlucnej triede a hluk sa zintenzivnil, o com sa hovorilo aj na rodicovskom.ine deti si "oddychnu" pocas choroby. Ona je zdrava, tak je v tom denne..

tilly
13. mar 2025

Bez dôvodu nie, ale keď cestujeme, tak ho vyberám zo školy, alebo napríklad pred jasnými prázdninami boli v škole 10, všetci ostatní chorí aj učiteľov veľa chorých, tak to som ho nechala už vo štvrtok a piatok doma, ale učil sa na monitor doma.

tilly
13. mar 2025

To je pekné, že zostávate doma pod dekou a užijete si deň. Užite. Ak je dobrá žiačka, tak ten jeden deň určite doženie. Zajtra bude hnusné počasie, pod dekou bude určite lepšie.

hubka51
13. mar 2025

Určite nie 🙈 Školu občas vynechá(max.1deň) keď niekam cestujeme.Jeden rok ale to bola 4čka som po dohode s učiteľkou ju brala so sebou na korčulovanie(chodila som so škôlkarmi)ale všetko dodatočne dobrala aj písomky ak boli dopísala.Ja som s našou školou spokojná nemam pocit žeby to tam mali nejako náročné aby musela oddychovat.Dnešné decka to maju oveľa jednoduchšie ako sme to mali my.Na písomku dostanu dobreženie presne otázky,dopredu vedia kedy čobudú písať,nemusia sa uciť toľko ako sme sa učili my v tych učebniciach maju skoro samé obrázky.

aurora33
13. mar 2025

Ja nie som prísna mama. To máš odkial? 😃 my sme boli pod dekou po škole. Či to sa neráta?

barbie2023
13. mar 2025

@softiesofie sťažovala sa na bolesti brucha a hlavy a dlhšie nespavala v poriadku.. tak u mňa sú to relevantné dôvody,že dieťa nemusí ísť do školy a patram po príčine 🤷