Nechávate si doma deti zo škôlky len tak?

matiska15
25. sep 2023

Ahojte. Nechavate si doma deti zo skolky len tak ? Samozrejme mysliet nie tie co chodia na predskolskej povinnej.
Ide o to, ze som ju prihlasila automaticky, lebo sak sa to ocakava, mala 3r, potrebuje kolektiv a nech si zvyka.
Ale som nazoru, ze moze si zvykat pomaly nakolko som doma na materskej, cize mam moznost si ju nechat doma.
Najlepsi scenar, ze sa jej bude pacit a nebhde ziadny problem. (Nastupuje teraz lebo bola chora).

A teda, ci si nechavate deticky doma aj len tak?
Ze vy sami chcete.

Ja mam z toho hruzu, vzdy sme mali krasny cas pre seba, ked babo doobedu spi, my dve sa hravame a kadeco vymyslame.
Teraz mi ide do skolky a mne bude strasne toto chybat

Tak, ze ci je problem resp ci robite aj vy, ze sa spytate dietats ci nechce byt s Vami doma nejaky den, ze si spravite program?
Samozrejme v tom pripade, ze rado chodi do skolky :D
Ak sa jej tam nebude pacit tak toto riesit asi nebudem ale skor budem riesit aby tam chodila, ked uz som ju rihladila.

ivangeline
25. sep 2023

Nechapem tejto logike. Ked sa jej nebude pacit a nebude to zvladat...a ty si doma..a cas s nou ti vlastne nevadi..tak preco ju budes nutit byt v skolke?
Inac som premyslala nad touto variantou ale za 1. dieta nenecham rozhodovat,kedy pojde a nepojde a za 2. rezim/pravidelnost je podla mna dôležitý,no a u nas by v tomto nebol...kedze som chcela obcas nechavat kvoli casu s ockom,kt inac robi aj poobedne a aj vikendy.. preto su doma a nie naopak..

miadi
25. sep 2023

Tiez nechapem tej logike. Ked sa jej nebude pacit tak tam bude musiet Lebo si ju prihlasila a ked sa jej tam bude pacit tak ju chces mat doma lebo tebe bude chybat ? Ved ak nie je zrela na skolku Tak si ju kludne nechaj este rok doma a uzi si ju a do kolektivu ju ber do parku a detskeho centra. Alebo ju Daj normalne do skolky a uzivaj si viac vikendy ked ju budes mat doma. Moja zacala skolku v 4r a prvy rok nevynechala jeden den. . Nebyva chora a pacilo sa jej tam.

basska_b
25. sep 2023

Pockaj, ale ved ti nejde do povinnej predskolskej. "Teraz ide do skolky a mne bude chybat". Ved ale ona nemusi ist do ziadnej skolky, ked ma 3 roky a ty si na retazovej MD. Jasne, urob, ako citis a nechaj si ju doma "len tak". Ja som na tretej retazovej MD a az teraz mi sla najstarsia do povinnej predskolskej a stredna dcerka ma pred sebou 2 roky doma. Sj ked je to niekedy unavne, nelutujem toto rozhodnutie ani sekundu. Zaroven tym, ze boli tolko spolu doma, maju super vztah.

basska_b
25. sep 2023

A inak este k tomu, ze chodi tam a sem tam ju vziat zo skolky, tak ono sa to da aj v povinnej predskolskej, ale pravdu ti poviem, nechcem teraz z toho dcerke robit holubnik, takze ju takto nebravam. Ona aj tak chce ist skor tam. No kompenzujeme si to tak, ze chodieva len na pol dna. Ona je nadsena - doobeda ma program v skolke, poobede s nami (najma so sestrou sa tesi, ze bude) a dokonca aj obedy ma dva (vzdy sa pyta, co je navarene a casto si da druhy obed o 13.00)

patta89
25. sep 2023

Moj chodil do jasliciek od 2 rokov...teraz v septembri nastupil do skolky...ja som od polovicky augusta doma na materskej, o chvilku sa mu narodi sestricka, ale doma si ho nenechavam...do skolky chodi stale (iba ked je chory nie), on keby videl, ze viem si ho nechat doma, tak by to zacal zneuzivat a vyzadovat aby ostaval...takze pekne chodi, kolektiv mu prospieva a ja zatial oddychujem...ale je to na Tebe ci ju nechas, alebo nie, len aby to potom nezacala zneuzivat, ze mamka si ma vie aj nechat doma a nemusim chodit 😉

msnesquik
25. sep 2023

No, ak bude chora ako 90% deti v skolkach, tak budes rada, ked bude den, ze do skolky pojde 🙈 ja sa teda postavim na opacnu stranu barikady, za mna je skolka super vec, dieta sa tam vela nauci, mam pocit, ze do 3 rokov som svojmu dietatu dala maximum a uz sa velakrat aj nudila doma...skolku miluje

fiafia
25. sep 2023

@matiska15 nech sa na mňa nikto nehnevá ale ja ozaj nechápem načo prihlasujete deti do škôlky keď ich tam vlastne dat nechcete? V koľkých prípadoch tak dieťatko co bude viac doma ako v škôlke blokuje miesto niekomu kto to ozaj potrebuje. Na začiatku by som ju doma nenechávala,lebo prídu scény keď si to raz vydobije. Neskôr keď bola dcéra zvyknutá som ju nechala doma keď sme niečo chceli podniknúť alebo niekde ísť.

matiska15
autor
25. sep 2023

@ivangeline cela moja myslienka a otazka je postavena na tom, ze sa jej bude pacit, pekne bude normalne chodit klasika ako skolkar.
A teda, ci su mamicky, ktore proste si povedia zajtra ma byt pekne, ak chces mozme podniknut vylet namiesto skolky, ze si aj mamicka chce uzit dieta (napriklad)
To je vsetko co som tym myslela.

matiska15
autor
25. sep 2023

@fiafia dakujem za nazor. Dcera bude chodit normalne do skolky ako sa patri.
Chcela som len vediet rpesne ako ste aj odpovedalu v druhej casti komentu, ze niekedy vynecha ked si chcete spravit vylet aj s nou.

matiska15
autor
25. sep 2023

@ivangeline cela moja myslienka a otazka je postavena na tom, ze sa jej bude pacit, pekne bude normalne chodit klasika ako skolkar.
A teda, ci su mamicky, ktore proste si povedia zajtra ma byt pekne, ak chces mozme podniknut vylet namiesto skolky, ze si aj mamicka chce uzit dieta (napriklad)
To je vsetko co som tym myslela.

matiska15
autor
25. sep 2023

@basska_b dakujem. Ja som to tak myslela, ze bude normalne chodit ako sa patri.
Ale ze si niekedy mamicka povie ze ma bytnpekne zajtra podme na vylet spolu a odhlasim ju zo skolky na ten den.

fiafia
25. sep 2023

@matiska15 pri adaptácii je potrebné aby si bol rodič škôlkou istý,lebo dieťa vycíti neistotu. Mam veľa kamaráti ek, známych, ktoré adaptáciu rýchlo vzdali lebo však " do škôlky ešte nemusi" a po týždni plaču škôlku prerušili. Ťažšie sa diva na to rodičom,ktorých dieťa mohlo byt ešte doma. Naš prípad to nebol,do škôlky musela a adaptácia bola fakt strašná. držím palce ☺️

matiska15
autor
25. sep 2023

@msnesquik ano preto som ju aj prihlasila. Nech uz zmeni prostredie, lebk take dieta uz potrebuje rovesnikov a presne aj stereotyp doma omrzi.
Bude chodit ako sa patri. Ona sa tesi.
Moja myslienka v tejto teme bola len o tom, ze mi bude chybat a ci je v poriadku raz zacas si povedat zajtra bude krasne tak podme si spravit vylet nech si ji aj ja uzijem nez jej zacnu za par rokov uz neodkladne povinnosti.

anjelicek26
25. sep 2023

Moc nad tym spekulujes, pokial nie je v predskolskej, je to len a len na tebe, kedy a ako bude chodit, mne dcera napriklad do 5 rokov chodila len na 4 dni, pretoze som mala 32h pracovny uvazok rozdeleny na 4 dni... piatky volne, tak mavala predlzeny vikend so mnou, bolo to fajn... dolezite je mat REZIM, to uz aky, to si nastavite vy ako rodina, aby dieta presne vedelo, kedy co bude a kedy co nebude, plus samozrejme sviatky, prazdniny, kedy ide skolka aj tak v obmedzenom rezime s minimom deti...

tanyag
25. sep 2023

Áno, kľudne ju vezmi aj na výlet 🙂 ja tiež plánujem o pár týždňov ju nechať jeden deň doma, lebo mám naplánovaný výlet za rodinou a keďže to cez víkend nevychádza, pôjdeme počas týždňa. Moja sa pýta do škôlky aj keď je chorá 😀 tak sa jej tam páči. Nerobila by som z toho vedu a už vôbec by som sa nikoho nepýtala na názor, je to tvoje rozhodnutie a dokonca ani škôlke nemusíš povedať dôvod, jednoducho ju odhlásiš z obeda, učiteľke povieš, že v ten a ten deň do škôlky nepôjde, lebo máte niečo naplánované a dovidenia.

matiska15
autor
25. sep 2023

@fiafia dakujem krasne. U mna je velky problem, ze som na nu naviazana moc a hlavne, ze ja sama osobne mam zo skolky obrovsku traumu.
Ale nechcem aby ona kvoli tomu bola obmedzovana, preto som pripravena na adaptacny proces :D chcem aby chodila, ona sa tesi velmi, kazdemu dietatu po adaptacnom procese to len prospeje. Verim tomu a chapem. 🙂
Ja len, ci si ju mozem este naozaj len raz za cas uchmatnut pre seba na nejaky vylet.

Nemyslim to tak ze mi po 3 dnoch povie mama ja uz nechcem do skolky a ja jej poviem ok bud doma. To nie.

hederamonstera
25. sep 2023

Preco by si si ju nemohla nechat doma kedy chces? Je to tvoje dieta, ty mas pravo robit s nou co chces

matiska15
autor
25. sep 2023

@tanyag dakujeeeeeem krasne za pochopenke toho co som myslela. Dakujem ❤️

ivik4
25. sep 2023

No samozrejme ze som syna nechala ked som si povedala ze chcem ist jeden den tam alebo tam. A aj pred dovolenkou ci predlzenym vikendom som ho nechala doma nech mi zas neochorie tam

matiska15
autor
25. sep 2023

@hederamonstera dakujem krasne 🤗

amelia89
25. sep 2023

podchvilou ho necham, chodime casto za rodinou tak ho beriem, staci ze sa mi zda ze ma trochu zapchaty nos a tak ho necham, proste nie je to este take ze tam musi ist za kazdu cenu takze ho kludne necham aj cely tyzden aj ked ako pracujuca by som ho nechala napr 2 dni a pod…

lulu0123
25. sep 2023

Ano,ja som vsetky deti nechavala hocikedy doma.Nic to nenarusilo.Casto som ich tiez bravala hned poobede domov.Radi chodili do skolky,ale radi sme travili cas aj spolu.Napriklad ked brutal prsalo, ostali sme zalezeni doma.Alebo naopak bolo pekne,isli niekam na vylet.Alebo sme sli na 2 tyzdne k nasim.PraveJa nerozumiem tomu dat dieta do skolky a ze vzdy musi chodit a na cely den za kazdu cenu,ked vlastne nemusi.
Na lyzovacky,predlzene vikendy sme zasadne chodili mimo skolskych prazdnin,kym sme nemali skolakov.Zaroven sme ich nedavali cez skolske prazdniny ani do skolky,kedy bolo malo deti a triedy sa spajali.

svetlonos
25. sep 2023

@matiska15
ahoj, vobec nic nepokazis, ked ju do tej skolky nedas 🙂 Si doma, mate pohodu, dieta stastne. Ked si ty v pohode, pokojne ju daj az v 4 rokoch a uzite si nadherny cas.
My mame 3 rocneho a 2 mesacneho syna. Do skolky som maleho dala, preroze zijeme v AT bez rodiny. Teda pokial mam ine terminy alebo som chora, maly je dobre opatreny.
Avsak pokial mi to bude vyhovovat, pokojne mu urobim "prazdniny" aj tyzden ci dva.
On si pekne zvykol a nie je problem aby po case doma isiel v pohode do skolky. A mozrs pre nu chodit doobeda.
Takze bud ju tam nechaj, ked si dobre zvykne, tak si ju kludne nechavaj doma kedy budes chciet. Az predskolsky rocnik je povinny.
Alebo ju das do skolky neskor.
Nic zle nie je na tom ak ju tam nedas, neboj o nic nepride ked ma program a je vam spolu dobre 🙂
A urcite nie ste stale iba doma a ine deti ma as na ihrisku.

vieronika14
25. sep 2023

@matiska15 ahoj nechaj ju doma a das ju neskôr, na buduci skolsky rok alebo az ked bude mat povinnu.
Ja som dala moju tiez teraz v 4.5 rokoch

mooonika1975
25. sep 2023

Nechápem, prečo je v škôlke, učiteľka na ňu čas nemá ako ty, má tam ďalšich 20 deti, plus potrebuje deti - to je blbosť, veď vonku sú deti, všade . Deti v škôlke sa hrajú najradšej v tomto veku - s učiteľkou. A ak teda bude chodiť, tak potom môže chodiť, ako sa bude jej chcieť, nikde nie je špecifikované, že musi chodiť. Dokonca aj deti v predškolskej, ak sú chorľavé - nemusia chodiť.

zafir01
25. sep 2023

@matiska15 prečítala som si aj ďalší tvoj komentár a odpoveď je nie ..mam tri deti ..
Najstarší je už školák ,stredný je v predškolskej .chodili do škôlky od 2,5r. A nenechával som to ch len tak doma ,hoci som bola na md. Výnimkou boli dní ,keď bol doma aj muž ,a šli sme niekam na predĺžený víkend ,či dovolenku ,alebo napadlo toľko snehu ,že som sa nemohla dostať z dvora .a ešte pár krát ,keď som doma s tretím čerstvým januárovým bábätkom bola ,celá noc prebdena ,konečne mi ráno zaspala ,a ja by som tretiu musela budiť ,obliekať ,dať do auta ..... ale to boli len prvé týždne v zime .

Beriem to tak ,že netreba zo škôlky robiť holubnik,hoci výnimočne jeden deň za par týždňov , neuškodí keď strávite spolu plnohodnotny deň .
Keďže naši boli často chorí v škôlke ,ako väčšina detí , tak som bola rada ,že chodia tsk ,ako chodia .
Ak by to malo byť na týždenne báze ,tak by mi bolo hlúpe zaberať miesto dieťaťu ,ktoré by chodilo denne ,lebo jeho rodičia oracuju
Inak sme sa vždy snažili ,aby si deti zvykli na oravidelnu

lucilaines
25. sep 2023

Ja som to robila tak isto ked som este bola doma. Bol v skolke, pretoze tam bol rad, ja som potrebovala tiez nejaky priestor a aj cas , ktory som travila sama s mensim. A ked sa nam chcelo alebo jemu nechcelo, nechala som ho doma len tak. Maximalne nam to vyhovovalo.

bajka16
25. sep 2023

Tak tomuto nerozumiem tiež. V škôlke majú program, niečo sa učia, hrajú sa, majú nejaký režim. Je tam v kolektíve detičiek. A ty ju chceš občas nechať doma, lebo proste ty chceš. Veď ju nedávaj vôbec keď si budete chýbať. Môj mladší syn má vo februári 3, ale nejde ešte do škôlky, pretože ešte nato nie je pripravený a ani ja nie. Ale v deň keď tam nastúpi, tam proste bude chodiť okrem choroby každý deň. Je to strašne dôležité pre tie deti. Takto jej urobíš v hlave miš-maš.

luccija
25. sep 2023

@matiska15 áno, škôlka nie je väzenie.Ked máš takú možnosť prečo nie?Keď bolo pekne mali sme svoj program.

jesenzima
25. sep 2023

Nie, nenechavam... chcem, aby vedeli, že aj oni majú "povinnosti", ... aj do budúcna, ani škola ani práca nie sú holubnik ... pracujem s mladými ľuďmi a keď vidím ten prístup, že ráno sa zobudí a nechce sa mu,tak nepríde do práce, no niekde to korene má .....