icon

Neprofesionálny prístup učiteľky k dieťaťu s poruchou pozornosti sprevádzanou hyperaktivitou

kamajka
16. sep 2014

Ahojte,mam 11 rocne dievcatko s adhd,nastupila na druhy stupen kde maju na kazdy predmet ineho ucitela. Zatial nie je integrovana a nakolko je velmi sikovna a ked sa zatne,tak dokaze aj znamky vytiahnut,co ju stoji vela namahy ale ked velmi chce dokaze to. Na prvom stupni ju uc.poznala pekne s nou uz vedela pracovat. Teraz ma vola slovencinarka do skoly,lebo moja dcera jej pocas hodiny povedala dobry den,ked prisla k jej lavici. Povedala jej ze je nenormalna a ze ma priviest mamu do skoly. A to som za nou v piatok bola dcerinu diagnozu riesit este ma po pleci hladkala ze ako dobre,ze som prisla jej to povedat,a dnes toto. Je mi do placu z toho. S dcerou sa snazim pracovat,venujem sa jej kazdu moznu chvilu,vysvetlujem,ucime sa,zasady spolocensky pristupneho spravania,vsetko mozne...neviem co mam robit nechcem aby dcera v skole trpela. Maju v troede este jedneho chlapca co ma adhd,tomu vraj nadavaju do sprostych (tiez tato ucitelka). Co mam robit bojim sa aj ist zajtra do skoly som nastvana na ucitelku ale som si aj vedoma toho ze dcerka sa casto sprava inak nez by ucitelia chceli.

Strana
z2
kamajka
autor
18. sep 2014

@heni79 dobry postreh,myslela som dcerine spravanie. Samozrejme ucitelku nemam v umysle odpisat a najradsej budem,ak sa veci budu riesit s kludom,ak mam pravdu povedat,neverim ani dcere ale ani ucitelke celkom. Zas nechcem z toho robit dramu a vypocuvat deti v skole,len sa ma to pochopitelne dotklo,kedze dceru konkretna ucitelka ucila vytvarnu aj minuly a predminuly rok a nikdy nebol problem,len zrazu,ked som za nou zasla s faktami,tak sa veci zmenili. Inak viem aj od inych deti,ze napr.pri vyrusovani tahala p.uc.deti za usi,vlasy,alebo ze ich stipala na krku. Nie silno,len ako upozornenie,no aj preto nemam dovod pochybovat ze to z nej vystane,taketo slova. A o tom druhom chlapcovi mi to dcera povedala skor,nezavisle od tohto problemu. Neviem si predstavit,preco by mi klamala.

kamajka
autor
18. sep 2014

@maslenka47 dcera to chape,dennodenne jej vysvetlujem,ake dolezite je ovladat sa,no jednoducho je impulzivna,co je pri adhd bezne. Nevie kontrolovat svoje spravanie niekedy,a to rovnako vhodne poznamky a vyjadrenia,ako aj nevhodne. Robim co mozem,aby som dceru naucila zit v realnom svete,no s takymto dietatom to ide omnoho tazsie,aj ked je rozumne a inteligentne,proste je impulzivna a kona akoby pudovo,bez ohladu na nasledky,hoc sa urputne snazi,naozaj je to pre nu tazke. A neprifarbujem,pretoze ja z vlastnej skusenosti viem,ake to je,tiez som bola taka ako ona,a stale niekedy som impulzivna. Samozrejme snazim sa byt dcere vzorom a preto pracujem na sebe dnom i nocou,len ja som dospela a teda z vacsej casti to uz viem ovladat,no ona ako dieta ani nechape.

mawka
18. sep 2014

@tahivka ok, tak budem rada, ak mi das jedno meno, jednu osobu, ktora bude ochotna ist na neohlasenu kontrolu a pozrie sa na tieto veci z blizka. pretoze moje skusenosti su take, ze staznosti a ziadosti lezia skladom, este sa nic nepodniklo ani na moje opakovane vyzvy. fakt by mi pomohlo najst jedneho jedineho cloveka, ktory nebude s riaditelom v skole kavickovat na inspekcii a tvarit sa ze o nic nejde.
@mamutka ano, ved o tom som pisala, akurat tu niekomu velmi vadi, ze som to nenapisala odborne a s uplnou postupnostou a zarazajuci je fakt, ze ma tu ide niekto presviedcat, ze moje dieta integrovane nie je lebo postupy su take a hentake. a pritom to riesime uz od prvej triedy a syn je uz piatak. ale tak ja asi neviem, co podpisujem a ako je moje dieta diagnostikovane. zrejme si to vsetko spec. ped. povymyslala, hlavne teda urcite zle diagnostikovala poruchy ucenia, poruchu pozornosti, adhd. my asi do poradne chodime len na zdvorilostne navstevy. je neskutocne, ako sa tu buducnost deti s poruchami ucenia alebo teda aj bez nich nalinajkuje, ze z nich budu sraci pretoze rodic neobratil skolu hore nohami a vsetky urady az po ministerstvo. len som sa pousmiala, pretoze sice moje dieta ma diagnostikovane vyssie spomenute veci, ale zaroven je vysetreny aj v inom a na papieri ma intelekt v pasme vysokeho nadpriemeru. a sice je divoky a ukecany a dyslektik a dyskalkulik, ale svojim spravanim by do vacku strcil tuto damu, ktora tu blaci ake sme neschopne a lenive a aki sraci budu z nasich deciek. no co viac k tomu dodat 🙂

inkinka
18. sep 2014

dievcata, nehadajte sa, aktualne pokyny ministerstva skolstva pre integraciu su v bode 2.4 skolska integracia : http://www.minedu.sk/data/att/6148.pdf

ariadna22
8. okt 2014

môžem sa spýtať, kto diagnostikuje adhd?

mamulka211
8. okt 2014

Deti s poruchou spravania nemaju byt zaclenovane do normalnych tried.

mamulka211
13. okt 2014

@ariadna22 psychologovia, ale psychologovia diagnostikuju dnes vselico, rozne druhy nevychovanosti a nezvladnutelnosti dnes maju rozne odborne pomenovania a tieto deti sa povazuju za integrovane. Kedysi sa taketo poruchy liecili remenom a usmernovanim dietata odtial potial, ale to bola ina doba 🙂

adkaw
13. okt 2014

prepáč mamulka211 ale len kôly tomu že je dieťa v niečom inom neznamená že ho vyženieme niekam do lesa a necháme "vyliečiť remeňom" tak ako píšeš, zrejme dieťa nemáš a keď máš tak asi patríš k tým čo ich deti kde posadíš tam ti zostanu celu hodinu, ja mam dieťa a ma poruchu pozornosti a viem čo to znamená keď sa snažíš, chodíš a komunikuješ zo škôlkou, školou a oni aj tak počuju len to svoje, nepomôže ti fakt nič, iba urobiť pre svoje dieťa to najlepšie a preložiť ho tam kde ho budu akceptovať také aké je 😎 to bol náš prípad a som neskutočne rada že som ho preložila pretože som tým urobila svoje dieťa šťastnejšie a spokojnejšie 😎 a bez toho aby mi ho niekto liečil remeňom.

helencek
Autor odpoveď zmazal
mamulka211
13. okt 2014

@helencek 🙂

mamulka211
13. okt 2014

@adkaw :sama vidis, ze nie vsade maju na to rovnaky nazor ako mas ty. Ale dobre, ze si nasla.

maznacik007
13. okt 2014

@mamulka211 nesir bludy ADHD stanovuje neurolog. Jedine od neho je diagnoza uznatelna na integraciu dietata ... a rozhodne to nie su len problemy so spravanim, tymto detom proste neskor dozrieva mozog ... resp. funguje inak ale casom sa to zvykne upravit resp. dostat do istych hranic ...

ja len dufam ze vy nie ste ucitelka ..... lebo ak ano .. tak potom v ucitelskom zbore nemate co hladat

mamulka211
13. okt 2014

@maznacik007 nie som pedagog, ale chapem pedagogov, ktori nie su ochotni travit cas na vyucovacej hodine tym, ze usmernuju tazko zvladnutelne deti.

milhaus
28. nov 2014

moja dcera je druhačka, vrti sa na stoličke, nedava pozor
ma sediet sama alebo s kludnou spolužiačkou podla odporučania centra, neupozornovat ju slovne ale poklopanim a to sa nerobi
učitelka sa stale vyhovara že ma toho moc, viem že ma ale dcera je taka že ju treba stale kontrolovať či robi čo ma
napriklad dneska si zle premietla zadanie v hlave a ma 5 a pritom tiež je napisane že učitelka sa ma uistit či zadaniu rozumie
na rodičku mi učitelka povedala, že bola na skoleni a ked je žiak školy tak treba robit ako ostatny, že jej to tam tak povedali, neviem čo to bolo za lektora

bubutko
28. nov 2014

@milhaus a keby bolo v triede 70% deti s adhd a kazdy by vyzadoval specialny pristup k svojim adhd detom tak ako by to ta ucitelka mala zvladat?

bubutko
28. nov 2014

@milhaus a este prepac neber to osobne ale ja mat dceru co je ta kludna spoluziacka, tak by som nesuhlasila aby sedela s dietatom ktore sa vrti, vyrusuje atd. lebo by ju to velmi rusilo, asi nikto by nesuhlasil, skus sa pozriet na problem aj z opacnej strany

Strana
z2