Sedenie v škole

majunka0200
8. sep 2023

Ahojte baby potrebujem poradiť. Moja dcérka má 6.Rokov teraz nastúpila do školy. Predtym chodila do škôlky a vždy sedela pri pani učiteľke v prednej lavici učiteľka ju vždy veľmi chválila že je šikovná a atď. Ale odkedy nastúpila do školy tiež sedela v prvej lavici lenže učiteľka v škole ju presadila a teraz sa dcérka sťažuje že keď sedi vzadnej lavici nedovidí dobre na tabuľu a nevie sa sústrediť. Riešila sa tom s učiteľkou poprosila som ju či bi tam nemohla sedieť ale ona proste je arogantná a povedala ze ona si bude deti rosadzat podľa seba a nie podľa toho čo chce dieťa. Viete mi prosím poradiť ako to riešiť ?

snowgirl1
8. sep 2023

@majunka0200 ísť na očné?

patka06
8. sep 2023

Ešte raz poprosiť učiteľku, aby ju dala dopredšie - nemusí byť do prvej lavice. Zdôvodni no tým, že nevidí poriadne na tabuľu.
Odporúčam aj preskúšať zrak, dieťa so zdravým zrakom by malo z poslednej lavice dovidieť na tabuľu.

maryetta
8. sep 2023

Tak uz ja ked som chodila do skoly tak ucitelka vzdy obmienala deti. Raz dopredu. Dozadu. Vlavo. Vpravo. Jednak aby neboli vzdy v statickej polohe. A tiez ak mal niekto okuliare sedel napr vpredu. Lavaci sedeli vzdy po lavej ruke a podobne.
Ak dcerka dobre nevidi zavcas to riesit aj u ocneho dr. Nielen u ucitelky.

viestta
8. sep 2023

Ked nedovidi na tabulu, treba najprv vysetrit zrak. Druha vec je, ze do prvych lavic davaju ucitelky deti, ktore potrebuju viac pozornosti a je na jej rozhodnuti ako deti rozsadi.

majunka0200
autor
8. sep 2023

Ďakujem vám budem to určite riešiť

sissy27
8. sep 2023

@majunka0200 no ak sa dcéra sťažuje, že nedovidí, tak už si mala mať termín na očné. A kým vyriešite okuliare, tak poprosiť učiteľku, aby ju posadila bližšie. To inak kľudne mohla dcérka povedať aj sama učiteľke, že zo zadnej lavice nevidí, verím, že by to vyriešila ihneď. Ale chápem, že ešte je v novom prostredí a hanbí sa ozvať, ale posmelila by som ju v tomto, aby vedela učiteľke (a neskôr komukoľvek) povedať čo sa deje.

majunka0200
autor
8. sep 2023

@sissy27 ona to hovorila učiteľke ale ignoruje to

majunka0200
autor
8. sep 2023

Baby keď pôjdem na očné dalo by sa tam vybaviť nejaký lekarsky nález o tom že by mala sedieť v škole vpredu

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
8. sep 2023

@majunka0200 keď pôjdete na očné, tak s najväčšou pravdepodobnosťou dostane okuliare s potrebnými dioptriami a nebude potrebovať sedieť vpredu.
Nelipni tak na tom, aby sedela vpredu pri učiteľke, k čomu je to dobré? Tak ako bolo spomenuté - deti sa budú postupne meniť. Aj kvôli tomu, aby sa socializovali aj s inými deťmi, aj aby nebol niekto stále zvýhodnený, že sedí tam alebo tam. Jediný, kto by mal mať stabilné miesto sú zdravotne znevýhodnené deti (myslím naozaj znevýhodnené, napr. na vozíku, s asistentom, atď.) a ľaváci aby sedeli vľavo, nech si nezavadzajú so susedom.

kvetinka75
8. sep 2023

@majunka0200 prečo chceš aby silou mocou sedela vpredu? Učitelky majú skúsenosť tak asi vedia ako kedy a prečo premiestňovať deti. Keby mal každý takéto požiadavky, tak neviem čo by tá učiteľka robila. Ak dobre nevidí, treba ísť na očné, to je prvé, čo by mi napadlo a nie ísť za učiteľkou. A byť celý školský rok v tej istej lavici, tiež nie je dobré. Aj kvôli tomu, aby nesedli stále v tej istej polohe a aj oči potrebujú zmenu. Raz byť bližšie a raz ďalej. Teraz má veľmi veľa detí okuliare, príp. potrebujú iný prístup. Do prvých lavíc sa všetci nezmestia. A počas roka ju do tej prvej lavice môže posadiť.
Či to nie je len tým, že chce byť stále na očiach učitelky, aby ju stále chválila.

samimami777
8. sep 2023

Potrebuje ísť na očné nie do prednej lavice... Dajú jej okuliare aké potrebuje a potom dovidí aj zo zadnej lavice. Prečo by ju učiteľka silou-mocou MUSELA dať pred seba ???? Väčšinou tam dávajú deti ktoré potrebujú viac pomôcť s učením, ktoré neudržia pozornosť , majú nejakú diagnózu atď prečo by tam Musela byť tvoja dcéra ak je šikovná ??? Asi majú v triede hold deti ktoré potrebujú to miesto omnoho viacej ako tvoje dieťa ak učiteľka tak usúdila , svet sa netočí okolo tvojho dieťaťa. a nie , očný lekár jej naozaj nedá lístok ani nič učiteľke aby ti ju nedobrovoľne presadila , to kde žiješ ? Dnes má problémy so zrakom veľa detí , sú deti ktoré majú problémy s učením a potrebujú pomoc , tvoje nieje o nič viac ani menej ako iné deti a ich potreby.

majunka0200
autor
8. sep 2023

@samimami777 lebo keď sedela v prvej lavici nemala žiadne problémy a presadila ju a nevie sa na nič sústrediť

tanyan
8. sep 2023

Ako sa spomína vyššie, treba odborné vyšetrenie u očného.
Druhá možnosť je, že potrebuje pocit bezpečia a istoty a neprítomnosť rodiča v blízkosti si kompenzuje fyzickou blízkosťou pri inej autorite. Škoda, že nemá učiteľka jemnejší prístup, aby dieťaťu vysvetlila, že ona je k dispozícii pre všetky deti v triede a aj keď sedia úplne vzadu, tak ona ich vidí a počuje a v prípade potreby "ochráni." Skús jej vysvetliť, že niektoré detičky sú šikovné viac a iné menej a pani učiteľka ich musí teraz spoznať všetkých. Povedz jej, že je šikovná a určite to zvládne...

januska12323
8. sep 2023

Nevie sa sústrediť lebo nevidí. Keď bude mať okuliare bude vedieť čo má robiť.

majunka0200
autor
8. sep 2023

@tanyan presne tak ako hovoríte určite to budem riešiť

samimami777
8. sep 2023

@majunka0200 ak má problém sa sústrediť na učenie treba to spomenúť všeobecnému lekárovi, ten vás odporučí k psychologičke. Možno jej zistia dáku diagnózu, minimálne dá rady ako jej pomôcť sa lepšie sústrediť. Ak pôjde o diagnózu tak odniesť od nej správu učiteľke , potom jej miesto zmení ak to bude jej stav vyžadovať. A určite návštevu očného ak aj nevidí . Bohužiaľ , stále je na učiteľke posúdiť možnosti a zdravotné stavy deti a podľa toho im prisúdiť miesto na sedenie. Nevieš diagnózy iných detí , treba riešiť prečo to tak je u tvojho , smer očný a psychológ a nie silou mocou bojovať o miesto. Treba nájsť dôvody

jankalukasova
8. sep 2023

To, že sedí v zadnej lavici netreba brať ako trest ale ako dôkaz toho, že je šikovná a samostatná. Treba vyriešiť okuliare a bude dobre. Jasné, že sa nevie na nič sústrediť, keď nevidí, tým pádom sa stráca v téme. Chýba jej podklad, tak sa "baví" inak.
Ale naozaj nie je ok, chodiť orodovať k učiteľke, aby sedela v predu, lebo je tak zvyknutá... Môjho syna teraz preradili v škôlke do inej triedy. Je z toho na nič. Chodia tam malé deti, ktoré plaču, nemá tam kamarátov.. ale, tak ako si našiel kamarátov vlani, tak si nájde aj tento rok. Predsa nebudem behať za učiteľov aby ho zas preradili. Ešte sa v živote bude musieť popasovať s rôznymi situáciami, ktoré mu nebudú po vôly. Toto je ideálny cvik. Nebudem ho učiť, že keď sa mu nepáči, tak "mamička vybaví". Vysvetli dcére, že ona je šikovná ale niektoré detičky možno potrebujú pani učiteľku viac a preto musia sedieť vpredu.

kvetinka75
8. sep 2023

inak posledná lavica - neviem koľko detí je v triede ale možno sedí tak v 4.lavici, čo nie je až tak ďaleko od tabule. Kedysi bývalo detí vyše 30 v triede a posledná lavica bola 6-7ma. Takže je ešte celkom vpredu.

alica2202
8. sep 2023

ty aj dcera ste zvyknute na chvalenie, mile slova...tak v tom chcete pokracovat. Nechajte vyniknut aj ine deti. Ked je/bude dcera sikovna, ucitelka ju pochvali aj zo zadnej lavice

kvetinka75
8. sep 2023

@alica2202 tiež si myslím, že možno okrem zhoršeného zraku, je hlavný problém toto.

suzitok
8. sep 2023

Nemala by si sa zameriavať na prvú lavicu, ale na to, že to dieťa ma zrejme problém, dokonca dva - zrak a sústredenie. V prvej lavici nemala problém preto, lebo videla a nerušilo ju okolie, kedže všetci sedeli za nou. Lenze v skole to takto nefunguje, je jedno, ci sedi v prvej, alebo piatej, sustrediť sa musi vediet a musi vediet sa odosobnit od iných podnetov okolia. Ak to nevie, je to na psychologa.

panonia
8. sep 2023

Nám učiteľka povedala že každý mesiac deti presadí 🤷‍♀️. Decká si jednoducho musia zvyknúť, že už niesu v škôlke netreba hneď hľadať diagnózy.

lucik194
8. sep 2023

nechcem Ti brat iluzie, ale nase obe deti sedia na tom istom mieste iba mesiac...... kazdy mesiac sedia v inej lavici s niekym inym...... takze je uplne jedno kde sedi teraz, opytaj sa ucitelky ako a ci presadza deti pocas skolskeho roka......

a to sustredenie..... musi sa naucit, ze v zivote sa nebude tocit vsetko okolo nej, lebo sustredit sa len na jednom mieste a na druhom nie, nie je uplne v poriadku, skus si s nou sadnut a opytat sa jej, co jej vadi na tom mieste, preco sa nevie sustredit......

suzitok
8. sep 2023

Este moze byt, ze ked preferujete sedenie len v prvej lavici a prezivas to aj ty pred nou nejako vyrazne doma, tak nemusi mat problem ani so zrakom, ani so sustredenim, len si to proste vymysla, aby sa do tej prvej lavice dostala

27dianka
8. sep 2023

ak by ste isli na to vysetrenenie zraku a zistilo sa, ze je vsetko ok, tak potom by som hladala inu pricinu. mozno sa jej ozaj nepaci sediet v poslednej lavici a skusa sa vyhovorit na nieco ine, neviem.

dankovicova
8. sep 2023

veď najprv treba ísť samozrejme na očné, to bola úplne prvá vec, ktorá mi napadla. ak nie je možné, aby sedela vpredu, tak potom okuliarky a vybavená vec.

majunka0200
autor
8. sep 2023

@27dianka ďakujem vám za pomoc

majunka0200
autor
8. sep 2023

Ďakujem vám budem to neodkladne riešiť

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz