icon

Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?

123vera123
21. apr 2023

Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved

kvietocek87
23. apr 2023

@konulka20 aj môj tak išiel nastúpil v septembri a potom v januári mal 8.

koriblik
23. apr 2023

@123vera123 no, moj pôjde teraz do školy do prvej triedy a v septembri bude mať 8 rokov. Ale teda, odklad som mu dávala najmä lebo bol veľmi hravý, nezaujímalo ho nejaké písanie, či kreslenie a podobne. Je aj drobný, len teraz vyzerá akoby mal 6 rokov. Bol maličký, neuniesol by ani školskú tašku, mal problém otvoriť si dvere... bola som aj u spec.pedagogicky, odporučila ho nechať v škôlke. Ono ak vie váš písať a zvláda tie základné podmienky pre prijatie do školy, vie nakresliť postavu, vie básničky tak by sa vám nudil v škôlke. Je rozdiel keď nezvláda tieto veci a keď je len hanblivy. Ono ak má takú povahu, tak to nezmení ani ďalší rok v škôlke. Určite odporúčam skúsiť navštíviť nejakú špeciálnu pedagogičku, ja som bola mimo okres u súkromnej a budete si istá.
My sme boli na zápis min.rok a aj tento rok, a bol to brutálny rozdiel.

semtexka1
23. apr 2023

@123vera123 nečítala som všetky odpovede, len z vlastnej skúsenosti napíšem. Dcéra je junova, tiež veľký introvert a neskutočne citlivá, odporúčali odklad, že nie je emocne vyzretá a má slabú akustickou verbalnu pamäť, ale povedali sme si, že to skúsime, keďže všetky deti z jej triedy išli aj učiteľky hovorili, že je pripravená, ostala by sama v cudzom kolektíve, báli sme sa, že by jej to viac ublizilo. Už za ten polrok od depistaze do septembra sa veľmi zmenila, veľmi sa tešila na školu, vôbec žiadne problémy so školou nemá, dokonca sme boli na pretestovani a potvrdili, že tie nedostatky dobehla, v triede ma spolužiačky zo škôlky, čo jej veľmi pomohlo, hoci sa v skolke spolu nehrali, teraz sú kamošky. Ma skvelú učiteľku, hneď na prvom RZ mi povedala, že je veľmi šikovná a nemá s nou žiaden problém. Najlepšie, čo sme mohli urobiť, že sme ju dali. Zvážte ako to bude, keď ostane v skolke, pripadne si zistiť akú učiteľku by dostal..

pallacinka29
23. apr 2023

@lulupulu presne o tom pisem… o dve hlavy vacsie deti v 1. triede a matky cele spokojne, ako su 8 rocne zrele… 😂😂😂

veronika2405
23. apr 2023

@123vera123 to sme mali i my, testy..neodporúčali nástup do školy(z detí je 3tí v poradí) ... Škoda slov.. Nedávajte mu odklad, ono to príde všetko, ako má, teraz sú deti vyspelejšie ako si myslíte.. Náš je stále kráľom matematiky,Anj slovíčka vie skôr, ako im ich pani učiteľka zadá... on sa doma ani neučí, v škole sa naučí sám čo treba.. Akože problém mu robí len sjl, ale inak sa učí fajn... Zatiaľ..

liv1
23. apr 2023

@amelie2017 ty tym odkladom rozumiet nemusis. Na to je tu psycholog pri sirsich testoch skolskej zrelosti, zaroven s ucitelkami v skolke a taktiez s vlastnym rodicom, ktoreho intuicia vo vela pripadoch nesklame.
Autorka. Moj syn je marcovy a isiel do 1. triedy napriek tomu az ako 7,5 rocny. Bolo to vyborne rozhodnutie. Videli sme to my a potvrdili to aj testy skolskej zrelosti. Nie tie v skolke, ale tie sirsie co sa robia v pedagogicko-psychologickych poradniach. Plus moja mama ako psycholog to tiez videla, ze dieta nie je do skoly zrele. Pracovne sa vela krat stretala s detmi, ktore nastupili do skoly prilis skoro, no problemy zvacsa prichadzali bud hned, ale hlavne v tom 3.-4. rocniku.
Rozdiel ale medzi mojim a tvojim synom je velky v tom, ze moj o skolu nemal ani najmensi zaujem. Absolutne vobec. Nula 😁. Horsia pamat, atd. Takze neviem ti nic odporucit kedze tvojho syna nepoznam. V skole treba pracovat. Deti testuju na tych testoch, potrebuju vediet co budu spolupracovat ale najma ci budu rozumiet, aj tomu co treba robit, kde ai maju otvorit knihu, zosit, rozumiet postupnosti ukonov atd. Mozno ze by som ho este niekam vzala a na zaklade toho sa rozhodla. Kedze mam aj dceru (letna) a tiez nebola do skoly pripravena, za dve deti ti viem povedat ze naj rozhodnutie. Ale urcite to nema zmysel robit “len tak”, to myslim na inych rodicov co im to len proste vyhovuje… Drzim palce na spravne rozhodnutie 😉

jankalii
23. apr 2023

Nemusí ísť do školy. Mám takého syna, šikovný, ale potreboval ešte rok... Môžem ťa podporiť do IP. Napíš, keď budeš niečo chcieť vedieť.
Nenechaj sa zvyklať názormi mamín, ktoré to majú premyslené, ale z diaľky. ;) Keď synček dozreje, v škole to bude radosť. Teraz by to bolo len "s odratými ušami" - a ten pocit že sa musí príliš snažiť, a stále prekonávať - vlastne celé trvanie ZŠ - to určite nestojí za to.
Keď je taká možnosť (v zákone), tak ju využite pre seba.
Že sa iným mamám zdá 7-ročný prvák "privysoký", to predsa nie je argument, prečo by sme mali brať našim deťom šancu na vývoj, aký potrebujú.
Navyše, keď sa na zápise sa ukázalo, že to nejde celkom hladko...
V škôlke si môže lepšie rozumieť s novými spolužiakmi - aj môj to tak mal - a úplne dozrel. Do kolektívu. Teraz je taká spokojná hviezdička, aktívny, vie, čo chce. 🙂

luccija
23. apr 2023

@123vera123 má záujem, je šikovný dala by som ho do školy.To je jeho povahové crta mám takú dcéru.V škôlke sa už bude nudiť v škole bude mať kamarátov, otuka sa získa sebadôveru.Pre každé dieťa je škola stres, zmena..ani tak nejde o vek veľa detí má odklad v každej triede sú aj tak rok, rok aj pol rozdiely moja je októbrová mala odklad, ale má aj oveľa mladšie spolužiačky veď nikde to nie je vyrovnané.On sa zmení aj do toho septembra a uvidíš aká to bude zmena, keď už bude prvák dospeje, bude pyšný...nikdy z neho nebude extrovert bude usilovný, pilny žiak, bude počúvať.Je to veľmi fajn povaha daj ho, keď sa tesi

luccija
23. apr 2023

@silvi0903 ty o čom píšeš?máš to úplne pomýlené nic sa nemení na tom, že kedy má dieťa 16 r
Raz je povinná školská dochádzka x rokov tak je.Moja dcéra je na gymnáziu išla z 9 r ma spolužiakov čo išli v 8 r niektorým vychádzajú zle roky sú tam veľké vekové rozdiely a nikto nič nerieši.

jankalii
23. apr 2023

@pmg Čo by nevedeli... úplne kľudné sú.

lunademonica
23. apr 2023

@123vera123 dala by som ho do skoly, a keby to moc neslo, tak sa moze vratit este na chvilu do skolky, hm?

luk25
23. apr 2023

@lunademonica nemôže zákon to už neumoznuje

pocahontas1
23. apr 2023

@123vera123 Ahoj, určite daj na svoj pocit a daj ho do školy.My sme to mali opačne ja som tušila,že potrebuje odklad,ale všetci ma odhovárali.Psychologicka sa vyjadrila,že je zrelý,tak sme ho nakoniec dali bez odkladu.Teraz je druhak a má problémy s učením, sama jeho triedna učiteľka povedala že potreboval odklad. Takže z môjho pohľadu a skúsenosti mama vie a cíti najlepšie.

lessiie
23. apr 2023

@123vera123 nie nie a nie...žiaden odklad...určite...

ajn
23. apr 2023

vraj 9 rocnik sa rusit.a ma byt nulty rocnik namiesto toho.rokuje sa o tom.v zahranici uz nie su 9rocniky.

ajn
23. apr 2023

takze o rok tu uz mozno 9 rocnik nebude.a deti budu mat nulty rocnik.

lauraaaaaa
23. apr 2023

@123vera123 ani nečítam celé....ak má dieťa čas do školy ,ma proste čas ísť do školy.vsetko ostatné je dorávanie sa .to už ktorá učiteľka rieši že nezoberie dieťa lebo je bojazlive, introvertne...nenatahovala by som čas ...dala by som ho.viete koľko detí ide inde do školy?a sú aké sú.rak keď nie váš posudok psychologický idem dať inde posúdiť poprípade inde do školy.

petradenis
23. apr 2023

Moje deti majú 18 a 16.A pri staršej,sa nám udiala taká vec,na psychologických testoch žiadna sláva a odporúčajú odklad.Samozrejme pre nás ako rodičov to bol tiež otáznik,ale teda išli sme na zápis s tým, že ak aj tam potvrdia,že má zostať ešte v škôlke,ok.Na zápise to bolo ok,pekne jej išlo všetko.Nasledoval rozhovor s učiteľkou aj pritomnou školskou psychologičkou,že zvažujeme odklad (a prečo),obidve sa zhodli na tom,že by ju do školy vzali už teraz a je prijatá.Na druhý deň sa ma v škôlke pýta učiteľka,ako sme dopadli a na moju odpoveď (dobre,je prijatá a dáme ju do školy),nasledovala odpoveď "ako chcete,ale ona nič nevie".Skrátka podpora jak fras.Dcéra skrátka v tej šikovnej hlavičke pochopila,že bude musieť v škôlke viac spolupracovať,ak už nechce zostať v škôlke ďalší rok.Nuz a o rok bude maturovať ako budúca učiteľka,chce ísť aj na výšku. A teda,ona vedela všeličo,nielen farby,ale aj všetky tie ostatné veci Ale mala svoj spôsob,ktorým komunikovala,keď sa niečo z tohto od nej chcelo a učiteľky v škôlke robili medzi deťmi dosť veľké rozdiely (delili si deti medzi obľúbené a menej obľúbené,nedávali deti tak,aby sa navzájom "ťahali").Toto by bolo už na ďalšie riadky.
Nuž tak vy si dieťa poznáte najlepšie Nehovorím,že testy zrelosti nie sú v poriadku, ale myslím,že dôležitý je aj zápis,na ktorom sa ukáže,ako sa veci majú

maciatkolulu
23. apr 2023

@nwnw nuž, to by robil asi aj tak... Pochybujem, že to bolo tiché dobre dieťa, ktoré z nudy ubližuje druhým. môj ma 2 roky akoby odklad, nikoho nesikanuje, nikomu nerobí zle a nenudí sa. Ono škola nie je len o tom, či ovláda písmenká...

scorpionflower1
23. apr 2023

@kassandra25 to co ty tu hejtujes? Ake prijimacky? To je posudenie skolskej zrelosti jednou psychologickou na jednom sedni o ktorej nic nevies, nevies aku ma prax a aj ked ma prax vobec neznamena, ze je dobra v tom, co robi. Ona tu svoje dieta vykresluje uplne v normalne, pozna ho. Milujem typy ako ty - posadi sa pred teba nejaka akoze autorita a z jej nazoru sa ides poondiat.

vanilka83
23. apr 2023

@123vera123 ved si môžeš dat nezávislé na škôlke urobiť psychologické testy zrelosti na vstup do ZŠ predsa...s detskou psychologickou a keď ti aj ona povie ze by dala odklad tak by som mu ten odklad dala o nič nepríde neboj sa...tam isto sme teraz so synom absolvovali testy zrelosti na ZŠ v škôlke a ta psychologička nám vysvetľovala detailné co testovali a podľa čoho posudzovali...nejde totiž len o to ci vie písať čítať,pocitat,vie reagovat na vsetko spravne odpovede..to vie už aj môj syn,tam ide aj o to,aby to dieťa sa vedelo v škole začleniť,reagovať,zapájať sa,aby nebolo ticho keď sa ho budú pýtať, aby nevyrusovalo,nebolo príliš hyperaktivne,alebo presný opak ako máš ty...je tam toho veľmi veľa,napr.mu zadá učiteľka v škôlke aby si zapísalo úlohu na doma a nebude mať zapísané nič,alebo mu povie aby si otvorilo knihu na strane 6 a čítalo 8my riadok a spanikari atď atď...takže ver mi vôbec tam nejde len o vedomosti to vám tam v škôlke psychologicka nevysvetlovala?my sme s ňou mali normálne hodinu ako rodicia a na všetko sme sa jej mohli opýtať a dokonca kto chcel aj súkromné takže sup k detskej psychologické nech vám urobí nový posudok a uvidite

scorpionflower1
23. apr 2023

@123vera123 daj ho do skoly, tym rokom v skolke uz nic neziska. Mojho synovca tiez neodporucili, lebo nechcel kreslit, dali ho aj tak a nemal vobec ziaden problem. Je cisty jednotkar a ma kopu kamaratov, navyse, je aj vyborny sportovec, co vyhral uz niekolko trofeji.

kvietocek87
23. apr 2023

@pallacinka29 aké dve hlavy,ti harasi na hlavu, ďalšia dzignuta na mk, čo vypisuje bludy.Nikto nebol v triede o dve hlavy vyšší

maciatkolulu
23. apr 2023

@pallacinka29 naozaj veľmi smiešne, môj ma 9 a je druhák a je skoro najmensi🤣, ono zrelosť do školy sa neposudzuje podľa vzrastu, aj keď aj fyzická zrelosť je jeden z faktorov. Takže veľmi vtipná žiaľ nie si. A bez hanbi poviem, že môj syn na školu dozrel neskôr, plus jazyková bariéra bola a korona do toho. Teraz patrí k naj z triedy a to vsetko v cudzom jazyku ktorým už hovorí plynulo.

pallacinka29
23. apr 2023

@maciatkolulu ho posudzuj s rovesnikmi, aky by bol v triede s nimi a nie s o 2 roky mladsimi…

pallacinka29
23. apr 2023

@kvietocek87 si pozri tie prerastene deti, co maju davno sediet v skole a miesto toho im nohy z postielok v skolke trcia… castokrat lebo rodicia su pohodlni a lenivi… “dzignuta” je v akom jazyku? 😂😂😂😂

elizabeth175421
23. apr 2023

@123vera123 mal by vedieť správne držať ceruzku/pero, kresliť rôzne grafomotorické prvky podľa predlohy, vydržať dlhšie pri jednej činnosti a neodbiehať od nej, v slove určiť prvú hlásku, deliť slová na slabiky a určiť, koľko ich je, mať správnu výslovnosť (nebavíme sa o r, ale vseobecne), vedieť počítať do 10, porovnávať kde je viac, menej, vedieť prerozprávať príbeh atď. Ak toto vie, nevidím dôvod, aby zostával v mš.. ja napr poznám dievčatko, ktoré je veľmi šikovné vo všetkých smeroch, ale má problémy s rečou, tak má odklad 🙂 a hlavne si treba uvedomiť, že ak má dieťa odklad, nie je to žiadna hanba 🙂

beronsche
23. apr 2023

@pallacinka29 hrozne zovseobecnujes... Ved je to smiesne..
Lenivi a pohodlni rodicia (co vlastne Tito lenivci odkladom ziskali? O rok uz nebudu lenivi?), prerastene deti.. kde ty prosim ta zijes?

Ono, ak by to bolo opodstatnene, tak dam dieta neskor do skoly, nech je aj o tie 2 strasidelne hlavy vyssie.. vies preco? Pretoze z toho bude benefitovat prave to dieta.
A moje deti (s opodstatnenym odkladom), su v porovnani so spoluziakmi vyskovo v strede - Ani najvyssi, Ani najnizsi.. Ak by neboli mali odklad, tak by sa zrejme posunuli v rebricku smerom k tym nizsim, stale vsak ziaden extrem.
Pretoze ty zabudas na dalsiu podstatnu vec, ze deti s rozdielom vo veku niekolko mesiacov (2 rocniky) sa automaticky nelisia vo vzraste skokovo a tiez, ze obcas nejake dieta vycnieva- bud smerom hore, alebo dole. A teraz co? Ved je to normalne...
Ale mam pocit, ze vo svojej zaujatosti ti je to skoda pisat aj tak pojdes vysmesne dalej to svoje..

beronsche
23. apr 2023

@lunademonica vratit dieta spat do skolky je pren velmi traumatizujuce.

ssiinnkkaa
23. apr 2023

@123vera123 napíšem ti svoju skúsenosť síce trosku inú … moja dcéra je augustová teraz bude mat 7 veľmi som chcela odklad , ale psychologicky a školská zrelosť odporučili školu.. tak som ju dala… a teda trápime sa veľmi obe aj ja a aj ona už je síce lepšie ako zo začiatku ale aj tak… takze ak ti to neodporučili určite by som to nerobila a nedala ho do školy … nechala by som v skolke lebo keď mne odporučili školu a takto sa trápime čo to bude s tebou a tvojim synom? Keď školu neodporučili? Porozmyslaj o tom ale veľké len číslo… a myslím si že rok v skolke by mu nijak nemal ublížiť a určite mu do budúcna nebude chýbať… ja som napr maturovala ako 18 rocna… a načo to bolo dobre? Kľudne som mohla aj ako 19 r a nič by sa tým nebolo zmenilo… aspoň momentálne z môjho pohľadu…