icon

Od akého veku by ste pustili dieťa autobusom k babke, ktorá býva 120 km od nás?

denkatn
5. apr 2023

neukamenujte ma, len hladam riesenie. babka (moja mama) byva 120 km od nas. ma 70 rokov a nie je velmi ciperna. moja dcera ma 8 rokov. Niekedy by mi babka rada postrazila malu cez prazdniny, ale dcera vydrzi u babky len 1 den alebo 2. ( dcera sa sama hra na dvore, babka uz nevari ani pre seba, nosia jej jedlo, dlhsie ju nechcem zatazovat.) ked spravim tak, ze idem 120 km tam zaviest dceru a potom ten isty den 120 km naspat a na druhy den pre nu 120km tam a 120 naspat, tak som ja velmi unavena a vlastne mi to nepomoze, ani nic nespravim. tak babka vymyslela ze ona pojde pre nu vlakom 120 km, na stanici prevezme a 120 spolu naspat. a na druhy den ja pridem pre nu. to sa mi zda pre babku velmi unavne.
tak som myslela, ci by som nemohla uz dceru aj poslat autobusom.
nemate lepsi napad ako sa da riesit toto? (moj muz robi v zahranici a inu rodinu tu nemame)

januska12323
5. apr 2023

Nauč dcéru že vtedy a vtedy si zavretá v pracovni a nemá vyrušovať. Ak nevie pochopiť toto tak neviem ako by zvládla nerozprávať sa s cudzími a vystúpiť kde treba. Plus taká cesta len kvôli jednému dňu je blbosť.

sella38
Autor odpoveď zmazal
marcellka32
5. apr 2023

@sella38 ale no zas, môj má 13 a denne cestuje do školy a zo školy 10 km, ale zas ja sa o neho bojím menej ako o 15 ročnú dceru, pretože viem, že je rozumný, nemá sa s nikým cudzím baviť a je chlapec, dievča má väčšie riziko....ja som 2 dni dozadu videla jeden film a teda to som asi nemala vidiet...neviem kedy pustím 15 ročnú niekam samú...

sense
5. apr 2023

Pred x rokmi som takto chodila ku krstnej. Mama ma posadila na autobus, krstná ma na zastávke počkala. Ale ty si musíš poznať dieťa. Ale jeden deň tam a druhy naspäť by som dieťa neposielala
Ale 8r už musí chápať aj to ze keď mama pracuje nemôže rušiť

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sidicek
5. apr 2023

Ja to vnímam tak , ze mama je na tom veľmi zle,ak si ani navariť už nevie, nenechavala by som jej dieťa na starosť. Toho by som sa bála viac, ako jednej cesty aautobusom. A plus ona nechce byť u vás dlhsie a tráviť čas s vnučkou, vnucka sa u nej nudi ,tak načo to siliť .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zorkahorka
5. apr 2023

@elizabet173 nooo, nie kazdej 70rocnej babke sa chce tolko cestovat. Je to uz pre nu unavne a mozno ma aj zdravotne problemy. Ja mam mladsiu mamu a ona je tiez podobný typ ako autorkina mama

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
abbey1
5. apr 2023

@denkatn Ved zavez dceru sama a je po probleme. Aka unava? Ved ludia bezne cestuju kazdy den do zamestnania 100km. Na jednu srranu tvrdus, ze 1 hodina autibusom a dceru by si tak samu poslala, ale ty uz by si bola unavena zvladnut tu cestu tam a spat.
Urcire by som dieta same neposlala. Sraci, ze jej zostane zle, alebo vodic prudko zabrzdi, nebodaj nejaka nehoda cestou. Nestoji to za ten risk.
Ak sa v tom veku nedokaze sama doma zabavit, aby teba nechala v klude pracovat, asi nebude ani dost zrela na cestu bez doprovodu.

mircalla
5. apr 2023

@sella38 To ani ja🙂 Maximalne chodi busom 20 min na trening

marcellka32
5. apr 2023

Nejde o cestu, ale v prvom rade to sa nebojís nechať dieťa babke, ktorá už podľa tvojich slov nevládze? A je jedno kde

eliska13
5. apr 2023

@denkatn všetci ste nejako rozmaznaní.Ty si unavená zo 120 km cesty, dcéra nevydrží doma, nevydrží u babky, babka nevydrží u teba.To, čo dáš na cestu zaplať opatrovatelku.Ked raz treba cas na prácu, tak musí dcéra pochopit, že buď sa zabaví sama, alebo bude dlhšie u babky.Muz pracuje v zahraničí, tak v urgentnom prípade môžeš obetovať 5 eur na hodinu za opateru.Samu pustit v žiadnom prípade nie.
Moja babka si tiež objednávala jedlo nechcelo sa jej variť samej sebe, ale po kaviarňach a meste po kamarátkach v chodila🙂

@elizabet173 čo, ak je babka po chorobe, kĺby nie každý 70 r človek je čiperny.

dada5000
5. apr 2023

@denkatn pozri, ked je rozumna a vydrzi obsediet v buse, tak to skus a uvidis. Len nie som si ista ci na dialkove spoje do veku 12 rokov nepotrebuje doprovod ( niekoho nad 15 rokov). Alebo splnomocnenie overene na dopravnu spolocnost, s tym ze vodic ju ma na zodpovednosti. Tak to ma Flixbus a Student agency, tlaciva maju na stranke. Neviem ako je to pri inych dopravcoch. Moje baby tak chodili k rodicom do ciech, 4,5 h jazda. A tu su, nic sa im nestalo, cestovanie si bavilo. Ale zas boli 2, prebavili sa po ceste. Ja som ich odovzdala do autobusu, rodicia ich z autobusu vyzdvyhli.

kleopatra114
5. apr 2023

@marcellka32 veru, tazko je posudit mieru “cipernosti “. Ja usudzujem podľa nasich ( o rok 70 ) , ktorí boli tento rok v Austrálii a cesta vlakom je pre nich relax , vďaka ktorym sa dostanú na turistiku do tatier . Ale aj tak si mSlim , že jedna cesta vlakom by nikoho “nezabila “, keby autorka pre ňu prišla na stanicu a napríklad pomohla z vlaku , ak by bolo treba .

denkatn
autor
5. apr 2023

@marcellka32 nebojim sa ju nechat u babky, lebo je to moja rodna dedina a vsetci sa tam poznaju, aj ja tam poznam susedov a keby sa nieco prihodilo, tak vsetci susedia pomozu, oni aj sami cez plot vidia moju malu ako sa hra, je to ine ako v meste, na dedine su babka a mala v bezpeci. v chladnicke maju jedla dost, inac aj ja viem mame objednat tesco dovoz jedla aj z ineho mesta cez internet.

solange7
5. apr 2023

@denkatn a nemas nejaku kamaratku alebo niekoho znameho, kto by bol ochotny dceru odprevadit? Potom si ju mozes zasa vyzdvihnut. Ale urcite by som to dala na viac dni nech to ma aj zmysel.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
denkatn
autor
5. apr 2023

@eliska13 ja som unavena zo 120 tam a 120 spat v ten isty den, nepisala som ze jednu cestu tam nedam. ved tak to robim praveze stale. chcela som si polepsit, ze poslem len dceru. skusala si niekedy ist tak daleko tam a spat v ten isty den? tak ten den uz je obetovany cestovaniu a nic neurobis. ( babka tiez nebyva pri stanici, musis aj niekde jest a spoje tiez nenadvazuju tak, ze otocis sa a ides)

mircalla
5. apr 2023

Cele je to zbytocne komplikovane. Dcera sa mna trepat sama ozaj dost velku dialku k babke na kratky cas ktora sa o nu ledva postara, lebo ta vyrusuje pri praci.
To nedava zmysel. Nech sa niecim zabavi. Plus nevies co sa moze stat - pride jej zle, nehoda nebodaj, pripadne daco s babkou a nepride po nu na zastavku, daky uchyl. Ja by som nad tym vobec neuvazovala

mira0611
5. apr 2023

@denkatn ahoj, autorka v mojich casoch to byvalo tak, ze ma mama posadila na autobus, zaplatila listok a panovi soferovi povedala, ze tu a tu vystupujem a prevezma ma napr.jej mam, cesta trvala 45min, lebo sa zastavil autobus vsade, inac to je 25km trasa.
Pan sofer ma dal posadit dopredu, vtedy sa este mohlo, teraz mozno druhy rad a videla som ako ma kontroluje cez spatne zrkadlo. Ked som mala vystupit tak mi povedal, ze dievcatko moje vystupujes.
V tom case to bolo uplne bezne, nielen ja som cestovala takto.
Ak 120km cesta trva 1 hodinku po dialnici, ja si myslim, ze tu hodinku vydrzi, ale predtym sa porozpravajte, ci je to pre nu v pohode.

mircalla
5. apr 2023

@mira0611 Ved prave, ze kedysi. Kedysi som 5-6 rocna behala sama s deckami po sidlisku x hodin....dnes je ina doba.

jaond19
5. apr 2023

@denkatn ja som takto bola parkrat sama ako dieta cca okolo 10r na trase Piestany-Brno (tam ma dedko vyzdvihol), ale priznam sa dceru (11r) by som nepustila ani 10km. Nie preto ze jej neverim ze by to nezvladla, ale neverim cudzim... vtedy mama poprosila sofera aby na mna dohliadol, sedela som kusok od neho, dnes neviem ci by sa vobec niekto cudzí ochotný nasiel...

prasiatko30
5. apr 2023

Tak male dieta by som autobusom a vlakom po slovensku nepustila a este k tomu len na 1-2dni. Este lietadlom so zaplatenym doprovodom by som ju skor pustila a kdd viem, ze je furt v pritomnosti zodpovednej osoby. Ale takto kde nikto za nu neprebera zodpovednost by som ju samu urcite nepustila. Mala si sa skor informovat ci neexistuju aktivity vo vasom meste a prihlasit ju na nejaky denny tabor alebo dielne ked nemas cas byt s nou

mircalla
5. apr 2023

@prasiatko30 Presne, to skor lietadlom, kde su platene asistentcne sluzby

prasiatko30
5. apr 2023

@denkatn ked je treba robim aj 560km a to soferujem, a je to na otocku - cize odsoferujem nejake 2hodky aj nieco, vyzdvihnem dotycneho na letisku a na otocku naspat - nerobim to tyzdenne ale ked je treba urobim to. Cize to ze je to 120km vlakom a ta to unavuje to by som brala s velkou rezervou. Ale je to proste tak, ze ak je to len na 1den tak je to zabity cas lebo lebyze ju tam v nedelu zavezies a v piatok ides za nimi a v sobotu sa vratite tak predsa lento vypada inak - ale ani babka ani vnucka to nevydrzia tazka to rada

zenazaba
5. apr 2023

Kedysi za mladi (😅) sme s frajerom zvykli telefonovat hodinu-dve v kuse (hodinovy hovor za 10 centov). Obaja sme si dali sluchatka,mobil do vacku. Obaja sme pri tom pracovali a zaroven sme klebetili. Nijako nas to v praci neobmedzovalo.... keby si to spravila aj ty tak s dcerkou? Ze by si ju mala celu dobu od nastupenia do autobusu az po vystupenie v cieli nonstop na sluchatkach? Mozes popri tom pracovat a zaroven ju mas scasti pod dozorom, ze sa nezakeca s nejakou podivnou osobou, ak by sa diala nejaka mimoriadna situacia,tak by si ju navigovala. Obe by ste boli pokojnejsie.

eliska13
5. apr 2023

@zenazaba tak to je už úplná paranoja.Ako sa môže sústrediť na prácu?
@denkatn mi nehovor, že nemáš jednu známu, suseda, taxikára, ktorému dáš zaplatené za cestu nech Ta odvezie s dcérou tam a späť domov.Myslela som si, že by si išla autom a nie vlakom