icon

Od akého veku chodili vaše deti samé zo školy?

h2
25. aug 2020

Zaujíma ma hlavne prípad, keď sú rodičia v čase príchodu dieťaťa ešte v práci a teda dieťa je nejaký čas doma samé.
Ďakujem za všetky odpovede.

ivangeline
25. aug 2020

Ja som začala na konci 2 ročníka. 😂

krisbar
25. aug 2020

Ak ma mobil tak cez google maps si vies nastavit zdielanie polohy a kedykolvek uvidis kde sa nachadza, alebo ci ide zo skoly.

lucinkab
25. aug 2020

@h2 tak zo zakona dieta do 10r nema byt doma same vraj je to na socialku...no my sme byvali same ked som mala 8 ,sestra 6 a daksua 9,5

h2
autor
25. aug 2020

@lucinkab To fakt??? 😲

hettinka
25. aug 2020

@lucinkab otázka bola, od akého veku chodili deti zo školy samé. U nás dcéra isla sama, ale doma u nás vždy niekto je, takze doma sama nebola.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
eva112014
25. aug 2020

@pribinak Čiže dieťa, prvàk na ZŠ ti zostal sàm doma bez dozoru tú hodinku?

pribinak
25. aug 2020

@eva112014 áno. Vedel cislo na políciu a sanitku + požiarnici. Samozrejme vedel normálne používať mobil aby nám mohol volať. V paneláku pozná susedov, vedel kde má klopať či zvoniť ak by niečo potreboval

pribinak
25. aug 2020

@lucinkab kde v zákone je toto uvedené? Ďakujem

veronikaszabova
25. aug 2020

@h2 od 1triedy - autobusom 8km.

h2
autor
25. aug 2020

@hettinka Áno, otázka bola, od akého veku chodili deti zo školy samé, ale dôležité je aj to, či ich doma niekto čakal, alebo nie. Toto je aj u nás to, kvôli čomu nad tým váham, samotná cesta mi problém nerobí.

lucinkab
25. aug 2020

@h2 „Predmetom trestného činu opustenia dieťaťa podľa § 206 je dieťa, ktoré si samo nemôže zadovážiť pomoc. Ide spravidla o dieťa predškolského veku, predovšetkým dieťa útleho veku, ktoré nie je schopné vlastnými silami čeliť prípadnej nepriaznivej situácii, v ktorej sa ocitlo. Môže ale ísť aj o staršie dieťa, ak pre svoju nesamostatnosť, ako aj podmienky prostredia, v ktorom zostalo opustené, nie je schopné samo sa vymaniť z hroziaceho nebezpečenstva. ... Páchateľom môže byť iba osoba, ktorá má povinnosť o dieťa sa starať. Takou osobou môžu byť rodičia, osvojitelia, opatrovník alebo pestún dieťaťa na základe súdneho rozhodnutia, pracovník ústavu, v ktorom sa vykonáva ústavná alebo ochranná výchova nariadená rozhodnutím súdu, ale aj osoba, ktorá prevzala starostlivosť o dieťa na základe dohody uzavretej s tým, kto má inak povinnosť o dieťa sa starať. Pokiaľ páchateľ vie o tom, že v dôsledku opustenia dieťaťa môže dôjsť aj k smrteľnému následku a je s tým uzrozumený, môže za určitých okolností naplniť týmto konaním aj znaky trestného činu vraždy podľa § 219 Trestného zákona, resp. pokusu o tento trestný čin.“
Za mna same do 10r isto nie ajsocialka dava ocr do 10.99 roku z toho dovodu,vecsie vie lezat doma sams

h2
autor
25. aug 2020

@lucinkab 🤦🏻‍♀️

eva112014
26. aug 2020

@lucinkab Ale no tak, dieťa bolo samé doma 1 hodinku. Vedelo si pomoc zavolať. Moja mama vždy vraví, že ako 5 ročná bola sama doma so svojou 3 ročnou sestrou. Babka robila na 3 smeny a dedko ešte bol robote, a oni doma samé. Nemali mobil, že zavolaj si pomoc. A to bolo ešte v zime. Kúrili s uhlím. Predpokladám, že aj v tej dobe bol trestný zákon.
Tu vo Švajčiarsku detičky chodia 4,5 ročné samy domov. Prvé 2 týždne chodia rodičia s nimi a potom chodia samy. A nie všetci bývajú pri škôlke.

lucinkab
26. aug 2020

@eva112014 no isto platili ine pravidla aj materska bola polroka a slo sa do prace a deti do jasli.... Takze 70rokov dozadu tto inak fungovalo....kazdy nech si urobi ako chce

vikss1
26. aug 2020

nie je podla mna uplne presne ohraniceny vek kedy je to vhodne. kazde dieta je ine, no ked vravis, ze byvate hned vedla skoly, tak preco by to nemal zvladnut

h2
autor
26. aug 2020

@vikss1 Nejde o tú cestu zo školy, ale skôr o to, že po príchode domov by tam bol približne hodinu sám.

nice202
26. aug 2020

Od štvrtej triedy a mala priepustku o 15.00, kedy odišla sama zo školy a šla na MHD.

nice202
26. aug 2020

Ešte doplním: doma bola sama cca 2 hodiny a v pohode. Aj teraz chodíme na nákup bez nej, ona nechce. Zahrá sa na Pc, pozrie videá, alebo si kreslí. Vie si spraviť chlebík, vziať si, čo chce. Použiť mikrovlnku. Telefón má od tretej triedy. Dokonca chodí na plávanie sama. V lete trénuje dvojfázovo. Teraz na 10.

mondolina
26. aug 2020

@h2
Neboj, žiadna sociálka.

stanulienkat
26. aug 2020

Ked nemusj cestovat MHD, tak to zvladne. Je uz dost velky. Ja som chodila MHD od 1. triedy.

majamat
26. aug 2020

my ideme dceru uz ucit v 4.rocniku, byvame trosku dalej od skoly a musi prechadzat cez hlavny tah na Martin a Zilinu. a prechod je za zakrutov. esteze je tam v strde aspon ostrovcek, no dcera je dost drobna na svoj vek. qtiez rpi skole je to nenormalne. rodicia vozia deti do skoly autamia tam sarano kruti aj 15 aut naraz a to do vsetkych smerov, jeden parkuje, druhy odparkuje, normalne aj kolony sa tam tvoria. akoze hroza este vacsia snad ako an hlavnej. druzinu este mame tento rok. minuly rok sme po polroku chceli zacat - niekedy na jar,a le vieme ako to dopadlo.

pribinak
26. aug 2020

@lucinkab toto je úplne, ale že úplne mimo čo si napísala 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lucinkab
26. aug 2020

@pribinak citaj autirka v komentoch pise ze nejde o cestu zo skoly ale aby bol +-1h sam doma,iba som dala citat Zo zakona...a kazdy nech si robi co chce....poznam aj d*bnutych rodicov co 3r nechali doma same od 21vej do 3tej a sli chlastat 🤦🤦🤦 takze kazdy sme daky...niekomu to pride ok a niekomu nie

pribinak
26. aug 2020

@lucinkab ty miešas úplne rozdielne veci 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lucinkab
27. aug 2020

@pribinak ty necitas s porozumenim

zuzuliennka1
27. aug 2020

@h2 ja som tak chodievala tusim ako 10rocna a bravala som zo skoly aj mojich 2 surodencov mladsich a sami doma sme ostavali tiez, ja som to mala na starosti ako najstarsia 😁 ziaden problem

erickatt
27. aug 2020

@h2 moja od prvej triedy. Školu sme tiež mali 2 minúty. Vôbec by som na tvojom mieste neváhala. Vždy nech sa ti ozve že je doma a budeš kludna

katkabg
6. sep 2020

Moja dcerka od 3 triedy sama cestije 20km busom do mesta tam aj spat.Samozrejme v buse su aj ine deti a ludia z nasej dediny co cestuju za pracou.Teraz je piatacka a neni problem ziadny

h2
autor
6. sep 2020

Ešte raz ďakujem za odpovede, vyriešili sme to tak, že syn chodí sám, ale čas sme dali na 16.00. Zatiaľ sa mi darilo byť v tom čase už doma, ale viem, že budú dni, keď to stíhať nebudem. Ale zvládneme to. 😊