Od akého veku chodili vaše deti samé zo školy?
Zaujíma ma hlavne prípad, keď sú rodičia v čase príchodu dieťaťa ešte v práci a teda dieťa je nejaký čas doma samé.
Ďakujem za všetky odpovede.
Ak ma mobil tak cez google maps si vies nastavit zdielanie polohy a kedykolvek uvidis kde sa nachadza, alebo ci ide zo skoly.
@h2 od 1triedy - autobusom 8km.
@h2 „Predmetom trestného činu opustenia dieťaťa podľa § 206 je dieťa, ktoré si samo nemôže zadovážiť pomoc. Ide spravidla o dieťa predškolského veku, predovšetkým dieťa útleho veku, ktoré nie je schopné vlastnými silami čeliť prípadnej nepriaznivej situácii, v ktorej sa ocitlo. Môže ale ísť aj o staršie dieťa, ak pre svoju nesamostatnosť, ako aj podmienky prostredia, v ktorom zostalo opustené, nie je schopné samo sa vymaniť z hroziaceho nebezpečenstva. ... Páchateľom môže byť iba osoba, ktorá má povinnosť o dieťa sa starať. Takou osobou môžu byť rodičia, osvojitelia, opatrovník alebo pestún dieťaťa na základe súdneho rozhodnutia, pracovník ústavu, v ktorom sa vykonáva ústavná alebo ochranná výchova nariadená rozhodnutím súdu, ale aj osoba, ktorá prevzala starostlivosť o dieťa na základe dohody uzavretej s tým, kto má inak povinnosť o dieťa sa starať. Pokiaľ páchateľ vie o tom, že v dôsledku opustenia dieťaťa môže dôjsť aj k smrteľnému následku a je s tým uzrozumený, môže za určitých okolností naplniť týmto konaním aj znaky trestného činu vraždy podľa § 219 Trestného zákona, resp. pokusu o tento trestný čin.“
Za mna same do 10r isto nie ajsocialka dava ocr do 10.99 roku z toho dovodu,vecsie vie lezat doma sams
@lucinkab Ale no tak, dieťa bolo samé doma 1 hodinku. Vedelo si pomoc zavolať. Moja mama vždy vraví, že ako 5 ročná bola sama doma so svojou 3 ročnou sestrou. Babka robila na 3 smeny a dedko ešte bol robote, a oni doma samé. Nemali mobil, že zavolaj si pomoc. A to bolo ešte v zime. Kúrili s uhlím. Predpokladám, že aj v tej dobe bol trestný zákon.
Tu vo Švajčiarsku detičky chodia 4,5 ročné samy domov. Prvé 2 týždne chodia rodičia s nimi a potom chodia samy. A nie všetci bývajú pri škôlke.
nie je podla mna uplne presne ohraniceny vek kedy je to vhodne. kazde dieta je ine, no ked vravis, ze byvate hned vedla skoly, tak preco by to nemal zvladnut
Od štvrtej triedy a mala priepustku o 15.00, kedy odišla sama zo školy a šla na MHD.
Ešte doplním: doma bola sama cca 2 hodiny a v pohode. Aj teraz chodíme na nákup bez nej, ona nechce. Zahrá sa na Pc, pozrie videá, alebo si kreslí. Vie si spraviť chlebík, vziať si, čo chce. Použiť mikrovlnku. Telefón má od tretej triedy. Dokonca chodí na plávanie sama. V lete trénuje dvojfázovo. Teraz na 10.
Ked nemusj cestovat MHD, tak to zvladne. Je uz dost velky. Ja som chodila MHD od 1. triedy.
my ideme dceru uz ucit v 4.rocniku, byvame trosku dalej od skoly a musi prechadzat cez hlavny tah na Martin a Zilinu. a prechod je za zakrutov. esteze je tam v strde aspon ostrovcek, no dcera je dost drobna na svoj vek. qtiez rpi skole je to nenormalne. rodicia vozia deti do skoly autamia tam sarano kruti aj 15 aut naraz a to do vsetkych smerov, jeden parkuje, druhy odparkuje, normalne aj kolony sa tam tvoria. akoze hroza este vacsia snad ako an hlavnej. druzinu este mame tento rok. minuly rok sme po polroku chceli zacat - niekedy na jar,a le vieme ako to dopadlo.
@pribinak citaj autirka v komentoch pise ze nejde o cestu zo skoly ale aby bol +-1h sam doma,iba som dala citat Zo zakona...a kazdy nech si robi co chce....poznam aj d*bnutych rodicov co 3r nechali doma same od 21vej do 3tej a sli chlastat 🤦🤦🤦 takze kazdy sme daky...niekomu to pride ok a niekomu nie
@h2 ja som tak chodievala tusim ako 10rocna a bravala som zo skoly aj mojich 2 surodencov mladsich a sami doma sme ostavali tiez, ja som to mala na starosti ako najstarsia 😁 ziaden problem
Moja dcerka od 3 triedy sama cestije 20km busom do mesta tam aj spat.Samozrejme v buse su aj ine deti a ludia z nasej dediny co cestuju za pracou.Teraz je piatacka a neni problem ziadny
Ešte raz ďakujem za odpovede, vyriešili sme to tak, že syn chodí sám, ale čas sme dali na 16.00. Zatiaľ sa mi darilo byť v tom čase už doma, ale viem, že budú dni, keď to stíhať nebudem. Ale zvládneme to. 😊

Ja som začala na konci 2 ročníka. 😂