icon

Odklad nástupu do školy pre výslovnosť? Vaše skúsenosti a rady

7. feb 2025

Caute baby. Co by ste prosim robili na mojom mieste? Dcera by mala v septembri nastupit do skoly. Mali teraz depistaz v skolke. Vedela vsetko, nic jej nerobi problem, ucitelky sa vyjadrili ze po rozumovej stranke ma na to aby sla do skoly. S cim je ale problem tak rec. Pismena ako c, s, z, č, š, ž v jej podani zneju takmer rovnako, R este tiez nevie.. na logopediu samozrejme chodime,ked sa snazi tak v kratsich slovach a aj po jednom ich vyslovi pekne.. len sa to este neprenieslo do kazdodennej reci. Doma trenujeme, opravi sa uz niekedy aj sama.. ale problem je ten ze v skolke povedali ze je mozne aj zvazit odkad, aby sa jej deti neposmievali atd. Ale zas sa bojim ze by sa mohla v skolke rok nudit kedze uz vsetko ovlada co ma (okrem ineho popri starsom bratovi sa uz naucila aj scitavat do 10, atd atd) vy by ste take dieta dali do skoly ci by ste dali odklad? Dakujem za nazory.

matkahelka
7. feb 2025

@h2 prosim ta a co konktetne by sa stalo tvojmu synovi, ak by si mu ten odklad dala? jaaj, nic. a rovnake nic sa nestane, ak bude mat ktorekolvek dieta odklad. ver, ze vek v triede riesia len matky. ani ucitelia, ani deti to neriesia. za to ucitelky riesia, preco nerozprava tak, ako ma, preco nevie strihat tak ako ma, preco nevie obsediet tak ako ma, atd. lebo jednoducho matka chcela a chcela, aby dieta slo do skoly. ok.

h2
7. feb 2025

@matkahelka Stalo by sa mu to, že by bol sklamaný, že musí zostať o rok dlhšie v škôlke, že sa tešil do školy a chcel tam chodiť a nechápe, prečo nemôže. Že v čase, kedy by ako 7 ročný išiel do školy, by už bol ďaleko pred mnohými podstatne mladšími spolužiakmi, čo by ho mohlo do budúcna demotivovať v učení...

matkahelka
7. feb 2025

@h2 ked myslis...

h2
7. feb 2025

@matkahelka Áno, myslím a hlavne si poznám svoje dieťa. 😉

matkahelka
7. feb 2025

@h2 nechcem ti brat iluzie, ale bolo by to presne to iste, aj keby siel o rok neskor. naozaj neviem o triede, kde by si deti v 1.roc.posadali a hovorili si, kto sa kedy narodil a potom podla toho skatulkovali. snazive a sikovne dieta by bolo este snazivejsie a sikovnejsie, pretoze by bolo zrelsie. ale beriem, kazdy mame na to iny nazor. moja dcera je decembrova, chodi na 5roc. bilingval, bude ho koncit v 20 rokoch. na VS zacne chodit ako takmer 21 rocna. esteze sa nad tym ani nepozastavi.

h2
7. feb 2025

@matkahelka Tie deti si nemusia hovoriť, kto sa kedy narodil. Vidia, že jeden je o hlavu nižší, ako iný. Ja ti neberiem tvoj názor. Neber ani ty mne môj. 🙂

matkahelka
7. feb 2025

@h2 urcite vies, ze vyska je vecou genetiky a nie veku, vsak. augustove dieta moze byt o hlavu vyssie ako januarove.

elirian22
7. feb 2025

Pripnem sa, aktuálne riešime to isté, dcéra nevie sykavky, r. Ostatné je minimálne na úrovni rovesníkov, v slovách písmená rozlišuje, určuje hlásky, kreslí často a rada, sčítava a odčítava z hlavy do 10, úlohy určené pre predškolákov zvláda bez problémov. Tiež mám z toho hlavu v smútku. Budúci týždeň máme depistáž, tak snáď budeme zas o čosi múdrejší.

letfenixa
7. feb 2025

@h2 syn je júlový, odklad mal a stále je najnižší v triede. Jeho spolužiaci to žiadno neriešia.

autor
7. feb 2025

@elirian22 no presne toto iste aj u nas

qwert87
7. feb 2025

@h2 syn je augustovy, do školy išiel čerstvo 6 ročný, je najmladší v triede ale výškovo a vyzorovo vyzerá, ze už mal odklad a ma minimálne 7 rokov. (skoro 138cm, 34 noha), od všetkých chalanov je o hlavu vyssi. Takže podľa výzoru naozaj nemôžeš hodnotiť či ma alebo nemá dieťa odklad.

h2
7. feb 2025

@qwert87 Ja to nehodnotím podľa výzoru. Ja píšem, že dieťaťu môže (môže, nemusí!) vadiť, že vyčnieva z priemeru. Tak isto netvrdím, že nemôže byť niektoré dieťa väčšie, či menšie na svoj vek. Ja neviem, ako sme sa vôbec dostali k tomu, že mi tu teraz píšete, kto je aký vysoký atď. Ja som mala primárne na mysli, že vekovo odlišnému dieťaťu (staršiemu/mladšiemu) môže v puberte vadiť ten vekový rozdiel.

veronikavaneska
7. feb 2025

@gypsomilka aha chápem jasne. Ja som bola aj tak aj tak a tiež mám pocit že to nieje vôbec smerodajné tie ich testy a výsledky.... Ale depistaz a zápis v škole sú dve preverenia či je dieťa prípravné tak oni sa vyjadria.. rodič s tým veľa nezmôže... Ak mu jedno alebo druhé odporučí 9 odklad.

anickafer
7. feb 2025

Ja som písala, že som dala syna o rok skôr do školy. Bol nižší, ale postupne ich dorástol. Teraz je prvák na strednej. Teraz je vidieť, že by mohol byť ešte na ZŠ, pretože to cestovanie je pre neho únavné. Ale na druhej strane - ja som tiež v jeho veku cestovala na strednú.

maris5
7. feb 2025

Podctivo trenovat vyslovnost a opravovat ak zle povie. Odklad kvoli tomu nie je potrebny. My sme to dali aj bez logopedie.
Ked pocujem ako niektore deti rozpravaju v predskolskej triede a rodicia to vobec neriesia...

mariynka
9. feb 2025

Kedy je narodena?

mariynka
9. feb 2025

Som ucitelka. Letne deti do skoly nepatria. U vacsiny je prvy rok trapenie. Ako moze napr dieta narodene koncom augusta napredovat ako dieta narod.v januari toho roka, abo narodene v oktobri minuleho roka? Ved to su 9-10mes.rozdiely...

anickafer
9. feb 2025

@mariynka nesúhlasím. Sú deti a deti. To sa takto nedá porovnávať. Som špeciálna pedagogička a sú deti augustové veľmi šikovné a nemajú žiaden problém a práve tie o polroka staršie problémy majú. Ako som spomínala - ja som dala syna o rok skôr a nemal žiadny problém. Často som konzultovala a pani učiteľka ma vždy uistila, že nemá pocit, že je od detí o rok mladší. Dokonca bol výrazne najšikovnejší v triede /kým neprišla puberta/...

kristiii
9. feb 2025

@mariynka takúto hlúposť som ešte nečítala (vonkoncom nie od učiteľky). Sú deti šikovnejšie a vyzretejšie a iné menej. Poznám deti januárové, ktoré potrebovali odklad, naopak deti septembrové, ktorým bolo doporučené nastúpiť skôr a zvládajú školu v pohode.

tetapetra
9. feb 2025

Ak neovláda toľko hlások, zvážila by som odklad. Môže to mať vplyv na písanie. R, by som samozrejme až tak neprezivala, ale tie sykavky áno. Deti ešte nevedia písať podľa toho čo počujú, píšu, tak ako si to povedia aj slovo myška povie ako myzka,tak to aj tak napíše. Porozmýšľaj, daj reč s logo

anickafer
9. feb 2025

@tetapetra ona už spomenula, že fonematické uvedomovanie má v poriadku a logopedička školu odporúča.

qwert87
9. feb 2025

@mariynka no teba by som ako učiteľku pre svoje deti nechcela ani náhodou, keď dokážeš takto deti odpísať a zaškatulkovať. Obidvaja synovia sú augustovi. Prvak sa zatiaľ netrápi, ani neviem ze chodí do školy, chodí tam rad a úlohy si robí s radosťou. Druhý syn je tretiak, nemali sme od prvej triedy žiadne problémy, učí sa dobre, na vysvedčení mal teraz jednu dvojku zo sj. Kdezto v triede ma spolužiakov aj o 1,5 roka starších a tí majú problémy a uz aj 3ky na vysvedčení. Moji sú obaja najmladší v triede, ale nemám s nimi zatiaľ absolútne trápenie ani problém

tetapetra
9. feb 2025

@anickafer píšem o niečom inom. My fungujeme ako diktujú, tak píšeme. decká si to povedia samé a až potom píšu .Ak si to zle povie, nakoľko zle hovorí,môže sa stať.

anickafer
9. feb 2025

@tetapetra
Máme v prvej triede veľa detí so zlou výslovnosťou, nevedia presne tieto sykavky a sú napriek tomu šikovné, diktáty píšu bez problémov. Akurát jedno dieťa má problémy, ale tie pramenia v hlavnom probléme - NKS...
Dieťa, keď to (napr. Č) v slove počuje, tak ho aj napíše, hoci ho nevie správne povedať. Ak ho nepočuje, a teda ani si ho fonematicky neuvedomuje, tak ho nenapíše. Ale to je na dlhšie vysvetľovanie.

mirro
9. feb 2025

Nečítala som komentáre, autorka, dieťa by som do školy dala. Na logopédiu chodíte, trénujete a do septembra bude ešte pokrok.

tetapetra
9. feb 2025

@anickafer ver,že mne toto vysvetľovať naozaj nemusíš

simoli
10. feb 2025

tiež sme mali tento problém aj tieto hlásky...na logo sme chodili v škôlke - ale boli sme len pár krát, asi sme vystihli zlé logo, lebo to bolo vyslovene trápne "učenie", zobrala som to do svojich rúk. Netlačila som na neho, prišiel september, prvé písmenká, slová, a synovi som povedala "čo synček, už pri čítaní v škole by bolo fajn aby ti učiteľka rozumela" a on dobre, poďme vyskúšať, a neuveríte ale dvakrát zle a tretí krát už bolo zreteľné č. Už sme to len dolaďovali v slovách... šup s dcérkou do školy bez odkladu...

mariynka
10. feb 2025

@anickafer nemusis suhlasit.ucim prvakov a vidim to.. minimalne prvy polrok sa letne deti trapia,aj s rodicmi..

mariynka
10. feb 2025

@kristiii ja mam vo svojej praxi odsledovane.. presne ti poviem,ktore je letne dieta.a rodicia to aj potvrdia.minimalne pol roka sa natrapia.jasne, existuju vynimky...

profantova
10. feb 2025

My sme dali, a to syn nevedel ani l, r a sykavky sme cvičili, ja myslím, ze mu pomohlo to, keď sa učili písmená, uvedomil si výslovnosť hlások, len r sa naucil až začiatkom 2 rocnika