icon

Odklad školy: chyba alebo pomoc pre dieťa?

modrykonik
Moderátor
17. dec 2025

Výskumy ukazujú, že nepozornosť a hyperaktivita u malých detí často nesúvisia s „nevhodným správaním“, ale s nezrelosťou mozgu – konkrétne čelného laloku, ktorý dozrieva u každého dieťaťa vlastným tempom. Práve on je zodpovedný za sústredenie, sebaovládanie a reguláciu impulzov.

Jedna známa štúdia zo Stanfordu napríklad ukázala, že odloženie nástupu do školy o jediný rok viedlo k zníženiu nepozornosti a hyperaktivity až o 73 %. Nešlo o lieky, ale o čas – čas na prirodzené dozrievanie mozgu.

Dôležitú úlohu zohráva aj voľná hra a pohyb, ktoré sú pre vývoj mozgu kľúčové. Naopak tlak na skorý výkon a dlhé sedenie bez pohybu môže u detí viesť k frustrácii a správaniu, ktoré je potom mylne považované za problém.

💬 Ako to vidíte vy? Riešili ste u svojich detí nepozornosť, nepokoj alebo odklad školskej dochádzky?

💬 Čo vám pomohlo a čo naopak nie? Podeľte sa o svoje skúsenosti.

Odklad školy: chyba alebo pomoc pre dieťa?
Strana
z2
pe_mi
17. dec 2025

@modrykonik odklad treba akceptovať som sa poučila po našej skúsenosti. Keby som mala vrátiť čas, dám odklad
Hyperaktivity sa to u nás netýka, myslím všeobecne odklad pre akékoľvek dôvody

ariannazara
17. dec 2025

Dala som syncekovi odklad a nelutujem, este si uzije skoly dost. Trochu v tom zohrala rolu aj operacia oci ale aj tak by som nad tym uvazovala.

anonym_a810d4
17. dec 2025

@modrykonik tiez nelutujeme odklad. Septembrove dieta v nasom pripade a malo dieta menej problemov a lepsie sa adaptovalo na skolu. Teraz je na gympli.

anonym_bb758a
17. dec 2025

@modrykonik Odklad pomohol obom mojom detom.

anonym_cdf3c4
17. dec 2025

A iné štúdie?ci je iba jedna?

4stanka4
17. dec 2025

Dcéra je augustová, teraz je predškoláčka. Sama som zvedavá či pojde do školy alebo nie. Nechám si poradiť od učiteliek aj od cpp.

pralinka25
17. dec 2025

riadim sa nazorom odbornikov. dala som posudit skolsku zrelost vsetkym detom od dvoch nezavislych odbornikov a urobila tak ako mi radili. vzdy bola ich rada dobra.

anonym_e92a52
17. dec 2025

moj nazor... deti vedia dozriet aj v skolskom veku, nie je na to nic zvlastne ze dozrievaju min. na I. stupni stale... skor tu ide o to, ako rodicia pripravia dieta na vstup do skol, ci ich vobec pripravuju v dnesnej dobe, ci deti ovladaju manualne zrucnosti, ci vedia pocuvat a reeagovat na pokyny, ci dokazu sustredene sediet a pracovat na zadani... toto vsetko je vidiet uz v skolke, ktore dieta nie je vhodne. neschovavajme to vsetko za nezrelost mozgu. aj v minulosti boli deti nezrele okolo 6 rokov na skolu, ale zvladali ju omnoho lepsie, mali nastavene lepsie hranice, pravidla a vedeli sa spravat. dnes to je o tom, ze moje dieta je doma "dobre" (ano je ked mu dam do ruky tablet ci telefon tak tam sedi a skroluje o 106, a pozornost je v prde...), ale v kolektive sa nedokaze spravat, nerespektuje inych a pod. toto mame na dennom poriadku v skole, kazdy rok su nezrelejsi prvaci a nie vzdy to je o zrelosti mozgu ale rodicov. samozrejme su aj vynimky, ktory naozaj potrebuju odklad, najma deti s diagnozami, s poruchami, a pod.

pe_mi
17. dec 2025
@anonym_e92a52

moj nazor... deti vedia dozriet aj v skolskom veku, nie je na to nic zvlastne ze dozrievaju min. na I. stupni stale... skor tu ide o to, ako rodicia pripravia dieta na vstup do skol, ci ich vobec pripravuju v dnesnej dobe, ci deti ovladaju manualne zrucnosti, ci vedia pocuvat a reeagovat na pokyny, ci dokazu sustredene sediet a pracovat na zadani... toto vsetko je vidiet uz v skolke, ktore dieta nie je vhodne. neschovavajme to vsetko za nezrelost mozgu. aj v minulosti boli deti nezrele okolo 6 rokov na skolu, ale zvladali ju omnoho lepsie, mali nastavene lepsie hranice, pravidla a vedeli sa spravat. dnes to je o tom, ze moje dieta je doma "dobre" (ano je ked mu dam do ruky tablet ci telefon tak tam sedi a skroluje o 106, a pozornost je v prde...), ale v kolektive sa nedokaze spravat, nerespektuje inych a pod. toto mame na dennom poriadku v skole, kazdy rok su nezrelejsi prvaci a nie vzdy to je o zrelosti mozgu ale rodicov. samozrejme su aj vynimky, ktory naozaj potrebuju odklad, najma deti s diagnozami, s poruchami, a pod.

Starší syn , porucha pozornosti , 11 rokov, tablet, ani telefón v ruke nemal do 10r.,dostal až na prijímanie
Dcéra 6 rokov ,ona vôbec žiadny telefón,ani tablet (ani keď sme v čakárni u lekára, proste nikdy),tiež ma problémy v škole ,prváčka ,dali odklad (neakceptovali sme ,škoda)
Doma režim, poslušne deti, autority od mala bez problémov
Takže to nič nemusí mať s rodinným prostredím, sme úplná rodina
A dcéru nám v škôlke jasne odporučili do školy (je marcová), aj ja som s manželom som zhodnotila ,nech ide
Za písankou obsedela,rada sa učila,sústredená,orientácia v úlohách dobrá a predsa
Urobili sme chybu, nedali sme na CPP ,už by som tak neurobila

amdornik
17. dec 2025
@pe_mi

Starší syn , porucha pozornosti , 11 rokov, tablet, ani telefón v ruke nemal do 10r.,dostal až na prijímanie
Dcéra 6 rokov ,ona vôbec žiadny telefón,ani tablet (ani keď sme v čakárni u lekára, proste nikdy),tiež ma problémy v škole ,prváčka ,dali odklad (neakceptovali sme ,škoda)
Doma režim, poslušne deti, autority od mala bez problémov
Takže to nič nemusí mať s rodinným prostredím, sme úplná rodina
A dcéru nám v škôlke jasne odporučili do školy (je marcová), aj ja som s manželom som zhodnotila ,nech ide
Za písankou obsedela,rada sa učila,sústredená,orientácia v úlohách dobrá a predsa
Urobili sme chybu, nedali sme na CPP ,už by som tak neurobila

@pe_mi a prečo chybu?

anonym_02fd2c
17. dec 2025
@anonym_e92a52

@anonym_e92a52 súhlasím s každým slovom

3petka
17. dec 2025

@modrykonik ja som synovi odklad dala. Aj napriek testom ktoré robil na vybornu bol ešte nezrelí a moc hravý na to aby presne obsedel a bol pozorný.
Najlepšie rozhodnutie aké sme mohli urobiť. Veľa ľudí aj napriek odporúčaniam odkladu dieťa dá do školy ale naozaj sa nie je kam ponáhľať. A veru veľa z tých ľudí mi vraveli že by vrátili čas a dali predsa len ten odklad.

namornicka
17. dec 2025

Ja som skor za to, aby sa ten rezim prvych rocnikov prisposobil viac temperamentu deti a faktu, ze su este hrave. Ako tu niekto vyssie pisal, dieta moze dozriet aj ked uz chodi do skoly. Ale toto je cisto moj nazor, berte ako subjektivne. Lebo potom na strednej skole decka maturuju ako 20 rocne, cize v 18 su niekde v polke studia a uz sa do tej sablony ucitel-ziak nezmestia, chcu si sami pisat ospravedlnenky, proste su dospeli. V zapadnych krajinach maturuju vo veku (casto necelych) 18 rokov, dospelost dovrsuju niekedy okolo maturity, alebo na zaciatku vysokej skoly. Pride mi to takto logickejsie, ze na strednej si este ziak, nedospely, v 18 ides bud do dospeleho zivota do prace, alebo na vysoku.

pe_mi
17. dec 2025
@amdornik

@pe_mi a prečo chybu?

@amdornik dcére sa ukázali problémy v 1.ročníku, dnes sme dostali usmernenia, keby mala odklad, nastúpi budúci rok a bude lepšie dozretá

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
amelie2017
Autor odpoveď zmazal
tiika
17. dec 2025

@modrykonik mna by zaujimalo, čo prospieva a naopak bráni čelnému laloku, aby mohol dozrieť svojim prirodzeným tempom

evkatk
Včera o 09:35

Hyperaktivita je do značnej miery aj dôsledok zanedbanej, rozmaznanej výchovy. Dieťa musí od útleho veku byť vedené k tomu, čo môže a čo nie, čo sa patrí a čo nie tak, aby nerobilo sene a rodine hanbu. Musí sa naučiť akceptovať určité pravidlá a bezpodmienečne ich dodržiavať. Taktiež od útleho veku je potrebné u dieťaťa rozvíjať myslenie, pozornosť, trpezlivosť. Jednoducho sa mu veľa treba venovať hravou formou. Nikdy sa nemá nechať samo hrať alebo s dieťaťom, od ktorého sa nič nenaučí. Každá minúta hrania má niečo naučiť a nie bezhlavo a bezcielne sa hrať. Je neskoro to nechať na škôlku od 3 rokov. Najdôležitejší výchovný efekt sa dosahuje medzi prvým a tretím rokom. Vtedy sa naučí pohybovať v nastavených mantineloch, inak neskôr vzdoruje, ak sa mu niečo nepáči. Vzdorovanie dieťaťa po 3. roku je prejavom totálne zanedbanej výchovy. Dieťa, usmernené do 3 rokov, berie požiadavky rodiča ako samozrejmosť a pristupuje rozumne.

anonym_8211a6
Včera o 09:42

po vysetreni v cpp mal syn pripravny rocnik a teraz je prvak (dg. autizmus).
nebol to tak celkom odklad, ale pripravny rocnik urobil u neho vela.
niet sa kam ponahlat.

anonym_8211a6
Včera o 09:43
@evkatk

Hyperaktivita je do značnej miery aj dôsledok zanedbanej, rozmaznanej výchovy. Dieťa musí od útleho veku byť vedené k tomu, čo môže a čo nie, čo sa patrí a čo nie tak, aby nerobilo sene a rodine hanbu. Musí sa naučiť akceptovať určité pravidlá a bezpodmienečne ich dodržiavať. Taktiež od útleho veku je potrebné u dieťaťa rozvíjať myslenie, pozornosť, trpezlivosť. Jednoducho sa mu veľa treba venovať hravou formou. Nikdy sa nemá nechať samo hrať alebo s dieťaťom, od ktorého sa nič nenaučí. Každá minúta hrania má niečo naučiť a nie bezhlavo a bezcielne sa hrať. Je neskoro to nechať na škôlku od 3 rokov. Najdôležitejší výchovný efekt sa dosahuje medzi prvým a tretím rokom. Vtedy sa naučí pohybovať v nastavených mantineloch, inak neskôr vzdoruje, ak sa mu niečo nepáči. Vzdorovanie dieťaťa po 3. roku je prejavom totálne zanedbanej výchovy. Dieťa, usmernené do 3 rokov, berie požiadavky rodiča ako samozrejmosť a pristupuje rozumne.

@evkatk sorry ale pises strasne s*acky… mam autistu, ma adhd. nie je to ziaden dosledok vychovy. je to inak fungujuci mozog.

anonym_8211a6
Včera o 09:44
@3petka

@modrykonik ja som synovi odklad dala. Aj napriek testom ktoré robil na vybornu bol ešte nezrelí a moc hravý na to aby presne obsedel a bol pozorný.
Najlepšie rozhodnutie aké sme mohli urobiť. Veľa ľudí aj napriek odporúčaniam odkladu dieťa dá do školy ale naozaj sa nie je kam ponáhľať. A veru veľa z tých ľudí mi vraveli že by vrátili čas a dali predsa len ten odklad.

@3petka presne 👍🏼

subartic
Včera o 09:59
@evkatk

@evkatk ty si tie deti vychovávala podľa tvojich príspevkov ako cvičené psy. Ani minutu samo , ani chvíľu ho nenechať s dieťaťom od ktorého sa nemá čo naučiť, 6 hodín ako si písala si sa im denne venovala po tvojej práci pričom si pigľovala domácnosť do sterilnej čistoty , z domu si neodišla kým nebolo všetko na svojom mieste.
Deti sa dajú vychovávať aj inak aby dosahovali výborné výsledky , ľudskejšie a prirodzenejšie.

gregik66
Včera o 10:06

Ja mam dieta este male, ale som presvedcena o tom, ze mu odklad nedam. Moj muz mal. Je junovy. Pochadza z ucitelskej rodiny a boli presvedceni, ze mu odklad pomoze, lebo vraj bol hravy. On dnes tvrdi, ze mu to uskodilo. Ak ide dieta do skoly v 7 rokoch, vyberie si nejake bilingvalne gymko a/alebo 6 rocnu vs, kedy skonci? Ako moj muz, v 26-27 rokoch. A zacinaj potom zivot od nuly…..

subartic

Jedno z mojich detí malo odklad , narodený v decembri , zajtra bude mať osem rokov, teraz je prváčik . Odklad mal predovšetkým kvôli reči , zle skloňoval, aj zle vyslovoval niektoré hlásky nemal dostatočne vyzreté rečové centrum . Príprava do školy trvá 20-30 minút denne a to doslovne. Všetko mu ide výborne , číta plynule ( metoda elkonin -doporučujem ), matika výborná . Za rok sa reč upravila veľmi, takmer na 100 %, dávala som ho posúdiť dvom psychologičkám a obidve kvôli tomuto odporučili odklad. Poslúchla som ich a som tomu rada.

michaela329

Videla som priveľa detí, ktoré keby ešte rok rodičia počkali, mohli byť v škole oveľa šťastnejšie a pokojnejšie. Ja na nejaké "dozrievanie" priamo v škole neverím. Hlavne nie teraz, keď tie prvé ročníky majú často 20+ detí a rôzne poruchy. Rok navyše vie pomôcť.

vladi4444
Včera o 10:25

Ja ako odborník, ktorý školskú zrelost posudzoval a tiež mama jedného septembroveho dieťaťa a jedného s vyvinovou vadou nebudem ani jedno z mojich detí tlačiť do školy. Sama som bola svedkom deti, ktoré išli do školy lebo tam "mali kamaratov" a absolútne neboli pripravení a potom sa trápili, snažili sa dohnať. Zlá reč vstupuje do schopnosti čítania, písania, rovnako ako sluchova, zraková nepozornosť. Skratka je to komplexnejšie. Nikomu nič za ten rok neujde 🙂

subartic
Včera o 10:26
@pe_mi

@amdornik dcére sa ukázali problémy v 1.ročníku, dnes sme dostali usmernenia, keby mala odklad, nastúpi budúci rok a bude lepšie dozretá

@pe_mi do triedy kde chodí syn ( 15 detí ) , majú 4 detičky výrazné problémy so zvládnutím učiva, pozornosťou . Triedna učiteľka je výborná , lepšiu si priať nemohli , ale sama povedala že tieto deti mali ešte zostať v škôlke a rok im nechať na dozretie a zafixovanie si predškolských zručností .

pe_mi
Včera o 10:33
@subartic

@pe_mi do triedy kde chodí syn ( 15 detí ) , majú 4 detičky výrazné problémy so zvládnutím učiva, pozornosťou . Triedna učiteľka je výborná , lepšiu si priať nemohli , ale sama povedala že tieto deti mali ešte zostať v škôlke a rok im nechať na dozretie a zafixovanie si predškolských zručností .

@subartic presne tak,súhlasím s tebou
Už by som inak urobila

elin2525
Včera o 10:47

U nas sme mali zvlastnu situaciu - syn mentalne popredu, od mala sa vedel na vsetko sustredit, hned sa naucil cisla, abecedu, zakladne citanie, zblazneny do hmyzu, dinosaurov, dokumentarne videa. Hovorime doma 3 jazykmi, uz vo 4 rokoch som hovorila, ze moze ist rovno do skoly. Ale fyzicky bol dost pozadu. Nevedel vyliezt na preliezky, bicykel nezaujem, koletivne sporty tiez. V skolke bol odsuvany, nevedel sa zaclenit do kolektivu, nemal ziadneho kamarata. Kedze robil dost vela gramatickych chyb v jazyku krajiny, kde zijeme + problemy opisane hore, navrhli nam odklad 1 rok. Velmi som sa nahnevala(rodicovske ego), ale potom som sa na to zacala pozerat s chladnou hlavou a uznala som,ze maju pravdu. Ten jeden extra rok velmi pomohol, ale takisto asi aj fakt, ze sme sa prestahovali a posledny rok je v inej skolke, kde je niekolko viacjazycnych rodin, nasiel si kamaratov, chodime i na sportovy kruzok, zaujima ho to, fyzicky je na tom ovela lepsie. Mam este jaslickara, ten je zase opacne, fyzicky velmi popredu na svoj vek, a nevie sa tak sustredit, tak som zvedava, ako to bude s nim.

hanaxxx
Včera o 11:19
@evkatk

@evkatk napisala si vela nezmyslov

Strana
z2