icon

Odovzdanie dieťaťa rodičovi

17. okt 2021

Ahojte
Potrebujem poradiť. Môže pani učiteľka v škôlke keď po dieťa niekto príde, dieťa z triedy do šatne pustiť samé? Totiž neraz sa stalo, že sme prišli pre dieťa zazvonili a prišiel spolužiak že kto ide domov, povedali sme meno a tak dieťa poslali. Učiteľka neprišla dieťa "odovzdať".
Kameru v škôlke nemáme, takže môže hocikto pre dieťa prísť. Jedná sa o dieťa v predškolskej triede.

elanor
17. okt 2021

naj by to bolo keby to bola osoba co nieje na splnomocneni, o to vacsiu vahu by to malo.
Min. aspon riadny sok a bordel im tam narobit, nech si poporia poriadky v oragizacii a nech laskavo dodrziavaju to co treba.

srferreira
17. okt 2021

Urcite to nie je spravny postup. Ale preco tam hned chces bordel narobit a poslat niekoho ineho pre dcerku nech sa spamataju? Bez toho aby si sa porozpravala s ucitelkou, popripade riaditelkou ako dospela osoba? To hned sa musi ucitelke robit zle a naprotiven? Radsej ako sa rozumne ozvat?

katulkagajdos
17. okt 2021

Miesto toho, aby si to najprv riešila s učiteľkou- že s tým máš problém, chceš učiteľku rovno zostresovať tým, že pošleš mamu a potom spravíš bordel? 🤦‍♀️ Akoze čo uz niektorí dôkazu robiť - nechápem.

autor
17. okt 2021

@srferreira
@katulkagajdos no ako sa správajú je druhá vec. Keď dieťaťu posunú šmykľavku, dieťa sa udrie s plačom ide k učiteľke a učiteľka že to nič a ďalej sa hrajú na telefóne. Druhá vec je, že do spoločného chatu na FB treba písať ktoré dieťa prečo nepríde. Pričom samozrejme učiteľke oznámiť to je normálne ale aby to vedela celá trieda.

Samozrejme, ak to spravíme tak ako radila @elanor zavolám mame akože či vzala dieťa. Vystresovat? Rodičia nemajú stresovať keď hockomu dajú dieťa a ak tam sú kamery tak učiteľka dvihne zadok a zistí že niekto iný pre dieťa prišiel

autor
17. okt 2021

@katulkagajdos a bordel nespravím len sa ich slušne spýtam s kým poslali dieťa domov

elizabet173
17. okt 2021

učiteľka nie je oprávnená niekoho legitimovať, môže sa iba spýtať, to je celé. Bohužiaľ to nie je doriešené, ako babka sa môže predstaviť hocikto, ostáva len veriť, že dieťa by k cudziemu človeku nešlo, teda väčšina detí. Čo sa týka toho, že rodičia majú zakázaný vstup do budovy, to by som akceptovala jedine vtedy, ak mi druhá učiteľka dieťa privedie. NEEXISTUJE, aby učiteľka nevedela, komu odovzdáva dieťa. Nech si spoja triedy a jedna nech deti vodí rodičom, ak to nedokážu ináč vyriešiť. Ešte by ma zaujímalo, ak rodič nemôže vstúpiť do budovy, ako sa malé trojročné dieťa samo obuje a oblečie, či vyjde von neoblečené? Sorry, ale niektorým riaditeľkám už fakt prepína. Aký je rozdiel medzi ľuďmi v obchode a v šatni MŠ?

zuzubb007
17. okt 2021

Mimochodom od septembra v skole tiez nebudu zistovat kto kedy prisiel po dieta takze ucia ich trochu aj samostatnosti, a normalne dieta neodide z hocikym, po druhe ucitelke ostane v triede dalsich 15 deti, kym pojde tvoje vyprevadit prejde 5 minut, kym sa dakomu moze daco stat

elizabet173
17. okt 2021

@zuzubb007 učiteľka v škôlke je niečo iné ako učiteľka v škole, dieťa v škôlke je niečo iné, ako dieťa v škole. Učiteľka v škôlke môže odovzdať dieťa len zákonnému zástupcovi, alebo osobe im splnomocnenej, alebo svojej kolegyni. V škôlke si to musia zariadiť tak, aby učiteľka videla, kto dieťa preberá, neexistuje, aby ho poslala a nevie komu.

zuzubb007
17. okt 2021

@elizabet173 mimochodom aj v skole moze ucitel odovzdat dieta len splnomocnenej osobe!!! Takze to iste pravidlo ako v skolke

1katus1
17. okt 2021

U nás tiež vybehne spolužiak pozrieť kto ide domov alebo povieme meno ale keď dieťa odchádza do šatne tak učiteľka vždy prišla pozrieť kto ho preberá

elizabet173
17. okt 2021

@zuzubb007 ako potom vie, komu dieťa odovzdáva, keď sa nejde pozrieť? Tu je už síce predpoklad, že dieťa je predsa len niekde inde, ako škôlkar, ale sú exmanželia, ktorí si vybavujú účty cez deti, aj keď má súdne zakázané dieťa preberať, dieťa by zrejme k nemu išlo. Taký prípad sa už neraz stal

zuzubb007
17. okt 2021

@elizabet173 tak o takychto pripadoch musia byt informovane ucitelky o problemoch v rodine a musia pozerat kto prisiel

dadis
17. okt 2021

Podla mna prehanas, aj s tou smyklavkou. Niektore mamy by za deti aj dychali...

autor
17. okt 2021

@zuzubb007 škola že škola. Ale neviem si predstaviť, ak tá učitelka tak posiela aj trojročné deti. Sú rodiny, kde si rodičia cez deti "riešia problémy". Ja zasa nevravím, že má ísť s dieťaťom až do šatne a pozrieť ako sa dieťa oblieka atď., ale aspoň hodiť "oko" okrem toho keď mi dieťa chodilo do druhej triedy, bežne s nimi bola aj pani upratovačka, teda tá pani čo chystá postieľky atď 🙂

@elizabet173 ja samozrejme cirkus robiť nechcem, že tam nabehnem a začnej ziapať, ale je podľa mňa dosť aj nezodpovedné len tak poslať dieťa do šatne, pričom učiteľka nevie KTO ho preberá a ak by aj tam mali kamery, tak by mala prísť alebo aspoň vykuknúť že kto dieťa preberá a mama určite jej OP neukáže, to skôr ju niekam pošle :D

klip0
17. okt 2021

Inak u nás v škôlke aj keď majú splnomocnenie na nejakú osobu, tak musia ráno povedať, že po dieťa príde babka/teta/suseda...

luccija
17. okt 2021

Vadilo by mi to...učiteľka má dieťa odovzdať, tak sa postaví medzi dvere a nakukne kto prišiel, ak to je možné... ak nie, mali sme na to upratovačku.My sme deti aj obliekali, zavazovali šál, keď rodičia nemohli prísť do budovy.A poobede je tam pár deti, takže, ak som bola sama a nechcela deti nechať samé v triede a upratovačka tam nebola, tak chodili deti so mnou vychystat kamarata.Preto som vždy chodila poobede radšej von a deti išli z dvora domov.Ja som vždy rodičom aj povedala spala, jedla...také divadlo, že pošleš mamu a pod nerob ty si tu niečo podobné už písala nedávno. ..učiteľka má dieťa prebrať a odovzdať a povedať pár slov.

luccija
17. okt 2021

Ale ona má ísť s dieťaťom a dozrieť ako sa oblečie a pod ..nám rodičia stali počas korony vonku za plotom nechodili vôbec do areálu.Si neviem predstaviť 2,5 -3 r dieťa poslať do šatne veď polka z nich si nevie zapnúť zips či obuť sa.My sme mali pomenene smeny, takže úplne sama som tam bola len hodinu.

amelie2017
17. okt 2021

No toto si neviem predstavit. Urcite musi vidiet, kto po dieta prisiel. U nas v susednom meste sa minuly rok stal velky omyl. Otec, ktory 2 roky nevidel svoju dceru (byvala zena branila v styku) konecne dosiahol sudne, ze si ma ist po nu do skolky v ten a v ten den. Prisiel, povedal krstne meno, poslali dievcatko. Kedze naposledy ju videl ako babatko, nevedel, ze to nie je jeho dcera. Mala sa tiez nebranila, ale isla. Patracia akcia ako vysita. Najprv si mysleli, ze unos. To s tym omylom sa vysvetlilo, az ked ich nasli o niekolko hodin v inom meste.

thoughtfulweirdo
17. okt 2021

No mne by sa to tiež nepáčilo. Moja 3,5 ročná je ešte taký truľko, šla by s takmer hocikým. Vtlkam jej vyše roka do hlavy, že sa s cudzími nerozprávame, neberieme od nich nič a v žiadnom prípade s nimi nikam nejdeme, ale ona je spoločenská, nehanbí sa a miluje pozornosť, takže keď si ju niekto cudzí všíma, hneď je s ním naj kamoška. U nás v škôlke je to tak, že keď chcem, aby ju vyzdvihol niekto zo splnomocnenia, musím to ráno nahlásiť. Nieže len tak poobede príde cudzie teta, predstaví sa ako babka a oni jej dieťa dajú, to nehrozí. A teda chodíme normálne až ku dverám triedy, tam deti odovzdáme aj vyzdvihneme. Určite by som hodila reč s učiteľkou, že takto si to neželám.

elizabet173
17. okt 2021

@zuzubb007 učiteľky musia VŽDY vedieť komu odovzdávajú dieťa, bez ohľadu na to, či ej rodina problémová alebo nie

amelie2017
17. okt 2021

Ja si ale neviem predstavit, ze zazvonis, vyjde Ferko namiesto ucitelky, ty mu povies, ze si prisla po Katku. On povie ucitelke, ze prisli po Katku, ucitelka nevie, kto prisiel a len vyjde Katka. Ako taky bordel by som tam urobila. Vsak tu su ohrozene rovno 2 deti. Aj Ferko, ktory otvori dvere, kludne by pomoh potencialny unosca/pedofil zobrat aj jeho, aj Katka, ktora len tak vyjde. Toto si ucitelka v ziadnom pripapade nemoze dovolit. Urcite sa stazuj. U nas chodi von cela trieda, mame presny cas, kedy prichadzaju a odchadzaju, ale v jasliach sme tiez zvonili a vzdy prisla ucitelka.

ukulela
17. okt 2021

Precotaj, ako to mate v skolskom poriadku. My mame napisane, ze rodicia musia dieta odprevadit do satne a odovzdat ku dveram a tam prebera ucka a naopak. Ze ona je zodpovedna do momentu odovzdania.

evkamotka
18. okt 2021

@maciatkolulu netreba zvonit v casoch prichodov a odchodov. skolka je otvorena rano do 8,pozom zamknu do 12. O 12 sa da prist po dieta a potom zase zamknu do 15. Od 15 sa da znova chodit po deti. Je tam vstupná chodba, nasleduju veľmi priestranne šatne, na ich konci su dve triedy (skolka je 2 triedka). Kazdy jeden raz treba dieta osobne odovzdať az ucitelke k dveram triedy a tak isto ked po syna pridem, klopem a otvaram az dvere triedy a ucitelka mi da syna. Vsetko osobne z ruk do ruk.

evkamotka
18. okt 2021

Ked mas mamu na splnomocneni, ziadny humbuk nenarobis. Ucitelka dala mame dieta pravom, len ty vyjdes ako truba, ze ste si to s mamou nepovedali. Ak chceš toto skusit, nech dieta vezme niekto, kto nie je splnomocneny

qetka
18. okt 2021

@elizabet173 za mna len take doplnenie k jednemu tvojmu prispevku:
“učiteľka nie je oprávnená niekoho legitimovať, môže sa iba spýtať, to je celé. Bohužiaľ to nie je doriešené“
Ucitelka sice nie je opravnena nikoho legitimovat, ale pokial by som ja bola ucitelka a pride cudzi clovek (ktoreho ja nepoznam a neciem, ci patri k dietau) a nechce mi ukazat OP, tak mu dieta nedam a dovidenia. Tak ako nie je opravnena niekoho legitimovat, tak nie je opravnena dat dieta jej neznamej cudzej osobe.

autor
18. okt 2021

Ja tam samozrejme nechcem spraviť scénu ala telenovela ale aspoň by učiteľke docvaklo, že sa môže stať hocičo. Veď hocikto môže pre dieťa prísť, vziať ho a koniec

naobedbuduspagety
18. okt 2021

Učiteľke to docvakne aj keď jej o tom slušne povieš, nemusíš robiť komédie okolo aby si bola dôležitá. Normálne za ňou príď a povedz, že si ju želáš pri odovzdávaní vidieť a hotovo.

dadis
18. okt 2021

Mna by len zaujimalo, kto by dieta kradol. Ano, stava sa, bohuzial, v ramci sporov o dieta, ale to sa nebojte, ze taka bohabojna mamicka vopred zalarmuje, nieze ucitelku, ale celu skolku. Ale nikdy nejde o cudzie dieta, vysvetli mi, aka by bola motivacia ukradnut cudzie dieta...co, ked sa nevedia dohodnut pri rozvode kto bude mat deti, tak si vezmem cudzie zo skolky 🤦‍♀️. Na organy? Nesrandujte. Fakt nemate ine problemy, nez toto riesit?

autor
18. okt 2021

@dadis nikdy nevieš komu prepne v hlave a áno učíme deti že nemajú chodiť s cudzími atď ale sú to deti. Sú rodiny kde rodičia cez deti riešia veci a neviem si predstaviť ak by napr ex vzal dieťa bez toho aby sa nedohodol druhá vec ak nie je splnomocneni nemá čo učiteľka dieťa takému človeku dávať. Nemusí odprevadiť úplne do šatne, ale aspoň nech má šajnu že KTO prišiel pre dieťa

dadis
18. okt 2021

Ja sa rozvadzam a nikdy by mi nenapadlo zakazat otcovi vyzdvihnut dieta. To je len tato doba taka posahana, ale ani sa necudujem pri citani takychto prepnutych diskusii...