Peniaze za známky
Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.
moji odstávajú peniaze za vysvedčenie - čiže za sumár známok... ale za jednotlivé známky nie. Takto majú dlhodobú motiváciu, nielen zo dňa na deň. A ak to porovnávame splatom (v úvode diskusie), ten je tiež len raz za mesiac... nie za splnenú úlohu kedykoľvek.
Však známky sú ich odmena. Dávam im vreckové každý mesiac. Za známky peniaze by som nedávala.
@cailinevelyn dostávajú mesačne. Za sumár známok čo dostane na edupage.
@joe33 nikdy som nedávala synovi peniaze za známky a chvalabohu, že ma to nenapadlo, lebo pri jeho známkach by som za tú dobu, čo chodí do školy skrachovala 🤣 Motivovala som ho vždy pochvalou, za dobré vysvedčenie ho zobrala na pizzu či na motokáry. Teraz, keď je už väčší, chápe, že sa má snažiť hlavne preto, aby mal o dva roky väčšie možnosti pri výbere strednej školy. Za mňa je trošku odveci porovnávať školu a zamestnanie. Školská dochádzka je povinná a je to v podstate jediná povinnosť dieťaťa, učiť sa. Zatiaľčo dospelý potrebuje zarábať, aby si mohol zabezpečiť všetko čo potrebuje, prípadne aj deťom. Deťom to má zabezpečiť rodič a na nejaké extra radosti či učenie finančnej gramotnosti by som keď tak volila už radšej klasické vreckové. Okrem toho, obzvlášť by som si na to dala pozor, keď nemáš len jedno dieťa. Druhej dcérke nemusí ísť škola tak odruky a aby si v nich neskôr nepodporil akurát tak závisť a celkovo horšie vzťahy. Ja keď si spomeniem napríklad na seba a brata, ja som bola v podstate čistá jednotkarka, doma som sa učila minimálne a brat sa učil na 1,2,3 niekdy aj 4 a aj to mal často vydreté, venoval uceniu oveľa viac času než ja a keď sa na to pozriem spätne, prišlo by mi to voči nemu hrozne nefér, keby jemu mama nadelila na konci týždňa za 10 hodín strávených nad knihami možno 5 eur a mne v podstate za nulovú snahu 20 (teoreticky príklad).
@joe33 tak je to niečo medzi odmenou a vreckovým... za mňa takto v pohode... moji to majú za polrok a sem tam vreckové... de facto mi to príde to isté
@joe33 v živote by som to nerobila... Štýl výchovy (učenia) niečo za niečo? Ani náhodou. Bude si vážiť peniaze? Bude vedieť že ak má niečo spraviť, tak iba vtedy ak dostane za to bohužiaľ odmenu. Spraví to pre peniaze, nie preto lebo chce... Toto sa jej prenesie do života bohužiaľ a veľmi. A keď to budeš roky podporovať, uvedom si že ak teraz, tak to musíš robiť aj o 10 rokov, lebo tvoje dieťa funguje na takom ... (hmm)... princípe. Ja som mala bohužiaľ takú skúsenosť s rozdávaním srdiečok .. dieťa nespravilo dobrý skutok lebo chcelo ale aby dostalo srdiečko - odmenu. Keď som ten skutok nevidela, že tam bol niekto iný, už si pýtalo srdiečko, lebo tak bolo nastavené niečo za niečo... Veľmi zlá metóda a ešte k tomu s peniazmi 🤦🏼♀️
@joe33 doučovanie nepotrebuje pomaly každé dieťa
@gertrudaosem preto som napísal pomaly. Lebo výber je široký. Nepovedal som ani každé jedno dieťa a ani každé druhé. Týmto som neurčil žiaden počet. Keďže čo sa týka doručovania je to široký záber čo sa dá doučovať. 😉
@joe33 To, co nazyvame "vreckove" nie su peniaze za znamky, deti maju dostavat vreckove, aj ked len male, ale bez ohladu na znamky, aby sa naucili narabat s peniazmi. Ja som tiez zastanca vychovy bez trestov, ale aj bez odmien za vykon v skole. Ked nieco dostane (darcek, vylet, sladkost) tak sa to snazim neprezentovat ako odmenu za nieco. Tak isto, ked nieco vyvedie, tak jej prirodzene dôsledky konania neprezentujem ako trest za nieco co urobila, ale ako dôsledok, ziadne tresty jej nevymyslam. A ten argument, ze vsak v zamestnani dostanes peniaze a ona v skole - ano, ale na to, aby som sa mohla zamestnat a dostat peniaze sa musim nieco naucit, bez toho, aby som sa nieco naucila v skole ma predsa do ziadneho plateneho zamestnania nevezmu. Okrem toho, ucit dieta, ze znamky su tak strasne dôlezite, ze si ochotna davat jej/mu za ne peniaze je tiez podla mna dost na prd.
S manželom sme zaviedli, že každých 5 jednotiek dostane 1€. Neni to veľa, ale je to celkom motivujuce pre našu prvacku. Nevidím na tom nič zlé. Konieckoncov učí sa preto, aby raz mala dobre zamestnanie, ktoré jej aj bude zarábať. Aspoň ja to tak vnímam aj keď samozrejme, neberte ma úplne doslova. Vzdelanie ma komplexnejši charakter ako len kvôli dobre platenej profesii.
mam siestacky a ani raz som im nedala peniaze za znamky, neucia sa pre mna, ale pre seba, aby sa raz v zivote mali ony dobre....... dostavaju vreckove, aj to nie pravidelne. Peniaze si odkladaju do pokladniciek, no do skoly dochadzaju busom tak musia mat stale nejake drobne v penazenke, no vedia velmi dobre ako s tym maju narabat. Nie su z tych, zeby minali peniaze na zbytocnosti.
@joe33 mám tri deti, v živote by ma nenapadlo ich motivovať peniazmi na prvom stupni ZŠ. Ani ich neporovnavam medzi sebou ani medzi ostatnými deťmi. Najstarší je veľmi zvedavý a bystrý od mala, s nadšením chodil a ešte chodí domov zo školy a vraví čo sa nové naučil, čo zistil dohladava si informácie sám od seba, veľa číta. V podstate sú všetci traja takíto, zvedaví, bystri sčítaní, som hrdá na nich aj na seba ako mamu, že to ide aj bez výchovy niečo za niečo. Aby ľahko neskocili hocikomu na hlášky keď ti dám toto, alebo toľko ty mi daj toto, alebo urob hento. A nenechajú si pre jedno euro aj koleno prevrtat. Vreckové dostávajú cca od 4roc a učia sa a ovládajú finančnú gramotnosť. Píšem len svoj názor, o ktorý bolo žiadané. Dieťa ocení skôr ten spoločný čas rodiča strávený spolu, hoc aj nad úlohami, ak niečomu nerozumie a treba dovysvetlit, čo bolo teraz bežné počas covid tímu, ako to priratavanie a odratávanie eur....nie každý má hlavu na matiku, jazyky atď......neviem koľko detí máte a akých starých, držím palce vo výchove ako takej či s euracmi alebo bez, všetci rodičia sa učíme na svojich deťoch.....
Už známky zabíjajú vnútornú motiváciu a radosť z učenia, poznávania. Peniaze za známky, zabijak motivácie na druhú.
Ja som takto dostavala za znamky. Ale zase ak som dostala 3-5, viem, ze som musela nieco zase zaplatit. Bolo to dobre, lebo ma to motivovalo sa viac ucit
Inak, len taká vsuvka...pri každej podobnej diskusii ma napadnú napríklad také adopcie na diaľku. Ako deti, ktoré nemajú možnosť sa vzdelávať po tom túžia a týmto našim by sme za to mali pomaly platiť 🤔 Skôr viac pokory a vysvetľovania by som vniesla do tej motivácie než peniaze
Aspoň niečo dostane keď už školstvo je totálne v riti a demotivačné.
@zuzanaam podľa mňa škola ako taká zabíja vnútornú motiváciu a radosť z učenia, poznávania 😆
@bessie12 Ty evidentne nemáš rada nič!
My sme od babky vzdy dostali za vysvedcenie, ale myslim si, ze aj keby tam boli 3-4ky, tak by sme dostali 😁
@janinkajaninkova co máš za problém? 🤨
Ahoj, syn je piatak,za známky mu peniaze nedávam,vreckové má na každý týždeň.
Heh, mne sa pacila ta tvoja veta, ze do prace chodime kvoli sebe a ze naco za nu dostavame zaplatene? To je co za blbost? Ja chodim do prace na 99,9 % iba kvoli tomu, ze potrebujem.peniaze, keby vyhram prvu v lotte uz by som do nej v zivote nesla 😄😄😄 A tak to ma podla mna absolutna vacsina ludi... Takze ano, LEN kvoli peniazom chodim do roboty, kdezeee kvoli sebe 😂
@joe33 u nás dostáva vreckové,3.5eura na týždeň, za ne si môže kúpiť co chce,často si šetrí na veci ako mikroskop,hodinky a tak..ak mu chýba odložíme mu ...podľa mňa takto sa lepšie naučí s nimi hospodáriť,ako dávať mu za známky. Ma 12rokov a učí sa celkom fajn.
@jeanne14 tiež som to začala praktizovať 🤭

@animus konečne aspoň jeden pozitívny dopad. Ďakujem veľmi pekne 😉