icon

Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

mpg
1. jan 2023

@galganka Existuje aj taká psychologická metóda (behoviorálna terapia), kde malé deti s poruchami učia napr. samoobslužným činnostiam alebo niečo vypracovať v prac. zošite a za dobré zvládnutie dostane odmenu (napr. sladkosť a pod.), tie deti sa obyčajne lepšie snažia, lebo chcú dostať tú odmenu a zároveň sa niečomu naučia.

martina2ve
1. jan 2023

Ja som nikdy nedavala synovi peniaze na znamky-Maximalne sme isli na pizzu,zmrzku alebo do cukrarne ked mal dobre vysledky na konci roka,.

To ze dostanu deti( obcas) peniaze ako vreckove je fajn, nech si setria a kupia si nieco, idu niekam. Ucit ich v realnom zivote financnej gramotnosti to je super ale nie za kazdu cenu.Podla mna by deti nemali dostavat peniaze za to ze sa dobre ucia, je to ich jednina povinnost( sa venovat skole) a co budes davat detom na strednej? Za kazdu znamku? Alebo za maturitnu skusku? Auto?Helikopteru?( recnicka otazka)

mogaa
1. jan 2023

@joe33 no máš len prváčku....počkaj o 3-4roky keď bude mať viac učiteliek a niekoľkonásobne viac známok.....obvykle sa známkujú aj úlohy, hlavne na prvom stupni🙂pri tejto učiteľke sa to ešte dá, pri druhej to bude cez zdravú mieru....ale to zistíš sám.....potom bude ale ťažko meniť zabehnutý systém na ktorý dieťa naučíš.....inak dávať deťom peniaze ich ešte nenaučí s nimi narábať🙂a ani nepomôže k ich finančnej gramotnosti.....koľko dospelých chodí do práce a napriek dostatočnému príjmu nevedia s peniazmi vystačiť do konca mesiaca.....

viestta
1. jan 2023

@mogaa presne, finančná gramotnosť je o niečom úplne inom. Ta sa učí ináč ako peniazmi za známky. Finančné gramotny môže byť aj človek, ktorý nedostal za známky ani dve koruny a negramotny aj ten co ich dostával. Finančná gramotnosť nie len uvedomenie si hodnoty peňazí, ktoré dostanem ako bonus za niečo co mam robiť tak ci tak.
A mať dobré výsledky v škole len kvôli peniazom, to tiež je tak trosku scestné.

simsalabim
1. jan 2023

@joe33 nechces to pocut, ale nie je to dobre riesenie. Hladat, kde sa stala chyba a vracat peniaze za zly vysledok, ked dieta narazilo na svoj mentalny strop (napr. v matematike)? Kym je prvacka a ide jej to, sa ti to zda dobre riesenie. Ale ver mi, nie je. Mozes robit, co len chces, ked dieta raz nema na to pisat slohy, riesit zlozite matematicke priklady alebo porozumiet chemickym rovniciam a este ho za to penalizovat, je krute. Hovorim zo skusenosti, jedna moja dcera takto bojovala s fyzikou aj matkou (uz na strednej) a hoci nad nou travila hodiny, mala aj doucovanie, ak dostala 3, oslavovali sme. A kedze jej skola mala divny system sustavnych testov, dostavat 2x za tyzden znamky v rozpati 3-5 napriek obrovskej snahe bolo pre nu neskutocne demotivujuce a este jej za to davat financne penale?! 🤦‍♀️ To je akoby tebe tvoj sef siahol na plat, ak by sa ti daco nepodarilo podla predstav.
A ked este narazis na ucitelku, ktora trva na presnych slovnych formulaciach a neakceptuje synonyma dietatu to na pisomke neuzna? Napr u nas doma sa stale smejeme na tom, ako jedno z deti dostalo znizenu znamku za pohladnicu k Vianociam. Napisal Radostne Vianoce a nie Vesele Vianoce 😅🤷‍♀️🤦‍♀️

mikella912
1. jan 2023

@joe33 ja som ako dieťa dostávala 3 koruny za 1ku😊nevidím v tom nič zle

joe33
autor
1. jan 2023

@simsalabim ver že som v takej práci bol. Nebolo to nič príjemné. Ale tak už som to písal keď bude zlá známka najskôr budem hľadať riešenie prečo sa to stalo. Čo ku tomu viedlo. Lebo viem že keď sa dieťa učí na jednotky a náhodou dostane zlú známku, niečo sa stalo. Či to už bolo doma alebo v škole. Či sa jej niečo stalo alebo len náhodou učiteľa mala zlý deň.

simsalabim
1. jan 2023

@joe33 a ked sa ti dieta na tie jednotky ucit nebude? Lebo proste matike nerozumie? Narazi na svoj mentalny strop? Co potom?

joe33
autor
1. jan 2023

@simsalabim budem hľadať riešenie, ak jej to ja nedokážem vysvetliť tak doučovanie. A čo sa týka vreckového to budem riešiť potom keď ku tomu príde.
Ale ďakujem že si mi aj toto pripomenula lebo doučovanie potrebuje pomaly každé dieťa.

simsalabim
1. jan 2023

@joe33 no ved ti pisem, moja doucovanie mala a napriek obrovskej snahe to lepsie ako 3 nebolo. Ak dieta na to raz nema, tazko z neho urobis Einsteina. Ak ty raz nemas na to byt Peter Sagan, moze tvoj otec platit trenerom a ty otcovi penale za zle vysledky, ale jedine, co dosiahnes, bude nevrazivost k otcovi. Pochvala a radost z vysledkov a pomoc pri zlych vysledkoch su rozhodne lepsia cesta ako cez peniaze.

dadis
1. jan 2023

@joe33 Tie ucebne osnovy na ZS su pre vsetky deti rovnake, ci bude ziacik v buducnosti skladnik alebo chirurg ci informatik. Tebe by sa pacilo, leby ti dal niekto v praci naprogramovat nieco v pythone alebo spravit na srdci bypass? Nevedel si? Je mi to luto, vezmeme ti vyplatu za pol mesiaca..Ake si mal znamky ty? Ako ti islo ucenie? V com si bol dobry? Je skladnik o nieco horsi clovek ako chirurg? Potrebuje huslista ovladat goniometricke funkcie? Ty mas ake vzdelanie? Neinvestujes svoju energiu radsej do svojho rozvoja, nez do vytvarania tlaku na svoje dieta?

dadis
1. jan 2023

@joe33 Moje deti doucovanie nepotrebuju, ani nepotrebovali. Ty si ako dieta chodil na doucovanie?

lienka.7
1. jan 2023

@joe33 uz sa to tu cele zvrhava 🙈🙈🙈

viestta
1. jan 2023

@joe33 niektorým deťom nepomôže ani doučovanie. Každý má nejaké limity, za ktoré sa nedostane ani pri jeho najväčšej snahe a pri tlaku okolia. Dieťa má mať z učenia v prvom rade radosť. A toto je zložité dosiahnuť. Ovplyvňuje to XY veci. Dieťa treba chápať, prijať aké je, pozitívne motivovať, podporovaťaj keď sa mu nedarí a nemať prehnane očakávania. A peniaze za známky mu radosť z učenia neprinesu. A, žiaľ, ani pozitívnu motiváciu k získavaniu nových poznatkov.

daniela1911
1. jan 2023

@joe33 nečitala som komentare, len prvé. My sme traja. Najmladší brat takto dostával trojka 0€, a štvorka a päťka vracal. Na neho to “fungovalo”, mal šikovnú hlavu, ale vždy bol flegmoš. Dnes je dospelý, rozumný a úspešný, nevyrastol z neho žiaden povaľač, ani nevďačník. A teraz sú to úsmevne rodinné spomienky 😀
Každý rodič nech si vychováva podľa seba. Niekto dáva odmeny, niekto darcek za vysvedčenie, niekto za domáce práce a pod. Len má vždy pobaví, ako sa všetky deti učia pre seba, ale SŠ a VŠ vyberajú rodičia 😀

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kassandra25
1. jan 2023

@joe33 vies co, ja to vidim ako motivaciu dieta bud namotivovat: za kazdych 10 jednotiek ti kupim..... , alebo teda peniaz za kazdu 1. Aj v praci za vyvinutu extra pracu dostane nieco extra zamestnanec a za pracu dostavame plat.

joe33
autor
1. jan 2023

@lienka.7 to mi nevadí. Rád komunikujem a aspoň sa majú o čom ženy rozprávať 😁

lienka.7
1. jan 2023

@joe33 mna sa len paci, ako z motivačných 1-2€ na ZS vedia urobiť doslova kovbojku 🙈🙈🙈
Asi každý vie, aké ma doma deti, osobne vsak nevidim dovod, aby na ZS malo dieta nejaké problémy s učením (pokiaľ sa mu rodic adekvátne venuje a nema nejaké postihnutie samozrejme). Lebo ked neda "zaklad" tak potom co ďalej? A tie debaty o známkach a ich dôležitosti v zivote... to je asi tak ako o tom ci bolo skôr kura alebo vajce 👌
Preco potom na niektorých školách na tom stále baziruju lef tam chcete dat deti plus tu tie siahlodlhe debaty a istých "top" školách? Vsak je to.predsa vsetko jedno, nie?

lienka.7
1. jan 2023

@kassandra25 presne pises, je to o motivácii, o nicom inom. Preco potom za vysvedčenia dostávajú decka bicykle a pod.? To uz nie je modrého? Preco potom za extra pracu dostávaš v praci odmeny? Vsak povedz ze ty to urobíš rada za základ, pripadne zadara. By na teba asi pozerali🙈🤣

joe33
autor
1. jan 2023

@lienka.7 no úprimne som ani ja nečakal že to dojde až do také štádia kde sa tu bude riešiť práve moja osoba. Aké som mal detstvo a podobne. Ešte že sa neriešia financie. 😁 No 100 ľudí 100 chutí. Ale chápem všetky mamičky ktoré v tejto diskusií sú zásadne proti tomu. Viem približne čo ich ku tomu viedlo. A tiež ma teší že sa nájdu aj mamičky ktoré to schvaľujú.

viestta
1. jan 2023

@lienka.7 keď vynecháme deti z poruchami učenia, tak sú deti, ktoré aj keď je im venovaná primeraná pozornosť jednoducho na niektoré veci nemajú danosti. Základné veci sa naučí každé, ale s náročnosťou učiva pribúdajú aj rozdiely v schopnostiach deti to učivo sa naučiť, bez ohľadu na to ci im je venovaná dostatočná pozornosť. A pri deťoch s poruchami učenia, sa toto stáva ešte markantnejsie. Nie každá horšia alebo zla známka je dôsledok zanedbanej výchovy a nedostatočnej pozornosti zo strany rodičov.

sinette
1. jan 2023

Mam druhaka. Za znamky peniaze nedavam. Stale mu opakujem dookola, ze je mi jedno aku znamku donesie, hlavne nech tomu rozumie. Za zle znamky karhat nebudem. Treba dovysvetlovat a nie trestat dieta. Samozrejme na druhom stupni to uz je o niecom inom. Zatial som zle znamky neriesila, patri k najlepsim v triede. V ziackej knizke ma same jednotky a to sa s nimi ucitelka nemazna. Najdolezitejsou ulohou rodica je namotat dieta, aby sa chcelo ucit nove veci. A na tom treba pracovat od mala. Peniazmi sa motivacia dlhodobo udrzat neda. Financna gramotnost je dolezita, ale z vreckoveho sa jej nenaucia. Trosku pomoze, ale treba sa s dietatom vela rozpravat a vysvetlovat, primerane k veku.

kika2079
1. jan 2023

@joe33 nie nedavame hlavne koli tomu ze mame 2 deti a kazde ma ine mnozstvo znamok zatial co jeden ich mal kopu druhy pomenej . Kazdy ucitel to ma inak

gwenna
1. jan 2023

@joe33 nie. Vie, ze sa uci pre seba, nie pre mna. Ja nie som jeho zamestnavatel, nedavam mu vyplatu 🙈🤣.

klarolinne
1. jan 2023

@joe33 peniaze za známky nie. Úprimne to počujem prvý krát. Tým však nehovorím, že to tak nerobte. Ak to na dieťa platí a motivuje, prečo nie. Ja osobne som dostala veľmi laskavú výchovu. Pokiaľ však išlo o školu - učíš sa pre seba nie pre nás. Jediná odmena za školu bolo za vysvedčenie - pizza, alebo cukráreň plus som si mohla vybrať knihu v kníhkupectve ❤️

veronicka88
1. jan 2023

Syn dostane peniaze keď potrebuje,finančnej gramotnosti homucime na peniazoch ktoré dostane....niečo málo má investované na detských fondoch aby videl ako to funguje. Inak si šetrí. Vie ako to funguje...škola je pre mňa povinnosť,učí sa preto lebo to potrebuje.

taga
1. jan 2023

Ano, do prace chodim kvoli peniazom (aj)
A na druhej strane, ked sa chcem nieco nove naucit ja sama, chcem isr na nejaky paradny kurz, JA MUSIM PLATIT!
za informacie sa plati, za vedomosti sa plati...
Ale zarabat zacinas vtedy, ked ich uz mas a prave ty ich poskytujes niekomu, kto ich nema a potrebuje 🤣
Mas to riadne popletene, dieta sa urcite nema za ucenie odmenovat financne... keby sme boli v amerike, platili by sme za kazdu lepsiu skolu tazke prachy, nie ze dietatu davat euro, aby sa laskavo nieco naucilo 😉

jana_eyre_2
1. jan 2023

Keďže na známkach nebazirujem, tak za ne ani neplatim.. za dobru pochválim, keď dostanu zlú, zameriame sa na to prečo a snaží sa to dieťa si opraviť.. ak je to nespravodlivé (lebo áno aj také sa stáva a stalo sa nám to) tak si nájdeme ponaučenie, vyrovnáme sa s tým a učí sa ďalej.. mám dvoch školákov, budúci rok budú traja.. schválne som si spočítala že dvaja majú za pol roka 52 dobrých známok.. to už vychadza trocha iná suma ako keď im dám 2€ mesačne ako vreckové.. 😅
Finančnú gramotnosť sa učíme iným spôsobom ako odmenami za známky..

animus
1. jan 2023

@joe33 keď som bola dieťa dostávala som peniaze za známky 🙂 ako píšeš ty a pri trojke som nedostala nič, pri 4 som musela dať mame 0,50centov a pri 5 euro 😀 ďakujem že si mi to pripomenula, pre mňa pekné obdobie 😀 na strednej sme už takto nefungovali a na vysokej mi platila škola formou prospechového štipendia 🙂 pre mňa lákavá motivácia