icon

Piataci musia mať v škole respitátor

21. mar 2021

Moje deti od zajtra nastupujú do školy. Otestovaní, deti, rodičia, ok beriem. A práve nám piplo na EDUPAGE že musia mať celý čas respiratory. Som z toho zdesená. Keďže by ten respirator sa aj podľa návodu mal vymeniť po 30 minútach. Sú 5 taci. Ako to máte vy, ak vám otvorili školy?

abbey1
21. mar 2021

@hettinka Ale to ne vaša skúsenosť, vaše rozhodnutie. A nemá nikto najmenšie pravo ho hodnotiť. Preto ma dokáže zarazit, ze pocity a skusenosti iného ano.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
hettinka
21. mar 2021

@heleninamama tento prístup, že veď zomiera len 1% nakazenych clovek rýchlo prehodnotí, keď mu zomrie niekto z todiny. Prajem ti, aby si to nezažila. Mnohí to šťastie nemali. Aj tu z fóra. Aj ja osobne.

hettinka
21. mar 2021

@abbey1 áno, len vlastná skúsenosť, nič viac.
Ako mama sa snažím deti aj chrániť, aj zabezpečiť, aby všetko nevideli tak zle. Nemalujem vopred čerta na stenu. Vyskúšame, uvidíme. Keď by bol problém, budeme riešiť. V septembri sme vyskúšali asi 5 druhov rusok, kým sme našli vhodne (športová značka), ktoré sedeli a bol ochotný ich nosiť. Respiratory mame tiež rôzne, každý nosíme iný typ.

angel993
21. mar 2021

@cocolino234 ja sa v respirátore dusím, už som párkrát skoro odpadla, kde nemusím nenosím ho, samozrejme najprv si to zistím, či stačí rúško. Chodím akurát na poradne, kde aj tak vyžadujú negatívny test a všetci v čakárni aj tak sedia s respirátorom pod nosom. Takže asi taká ochrana seba aj iných

hettinka
21. mar 2021

@abbey1 inak, v septembri som dosť nadávala na ruska, ale už som to prehodnotila.

nykkushka
21. mar 2021

@heleninamama dnes tu jedna pani pisala, že v priebehu krátkeho času prišla pre kovid o oboch rodičov, skúste jej napsiat, že čo robí drámu, veď LEN 1% ľudí zomrie na kovid, s kovidom.
Onk keď si to preratate, 1% nie je zas až tak málo, či treba aby aby sa to zvysilo na desiatky percent? 🤷‍♀️🤦‍♀️

ivaa_
21. mar 2021

@heleninamama nech sa páči , rada si s vami vymením jednu službu na covid oddelení aby ste sa pozreli ako sa omielaju mrtvy .... ani tam nemusíte byť 12 hodín ako ja , stačí 2 hodiny nech si pozriete ako to tamchodí a vyzerá ... pokiaľ sa nejedná o vašeho blízkeho a nevidíte v akom hroznom je stave tak pre vás je možno tá umrtnosť pod 1 percento nič . No pre ludí v v nemocnici je to 1 percento asi tak že za deň zbalíme 3-5 mrtvol ...

heleninamama
21. mar 2021

@ivaa_ Vy ste si svoju prácu vybrali a ak to nezvládate, choďte robiť niečo iné. Mňa toto naozaj nezaujíma a len preto, že mi vadí respirátor sa nebudem cítiť vinná za všetkých chorých.
Ešte nedávno nikto respirátor nemal a odrazu tu idete človeka ukamenovať, ak sa odmieta zúčastňovať celonárodneho šialenstva.

ivaa_
21. mar 2021

@heleninamama lebo práve pre takýchto s prepačením hlupákov , na to doplácajú nevinní ľudia .... ja sa na moju prácu nesťažujem 🙂 iba sa mi pozastavuje rozum že ked zvládnem byť ja naobliekaná , neviem v čom všetkom s respirátorom natom s rúškom , v štíte a neviem v čom tolko dlho a niekto tu napíše , že si urobil dierky do respiratora lebo nevydrží sedieť v kancelárii pri práci 8 hodín , či ako to napísala ... tak to je už aj na mňa moc 🙂

hettinka
21. mar 2021

@ivaa_ klobúk dolu pred vašou prácou. A ďakujem.

heleninamama
21. mar 2021

@ivaa_ Neviem, s kým ste si ma pomýlili, ale ja sedím v kancelárii sama a nikdy som tam respirátor nemala. Ani ho mať nebudem.
A keď všetci nevinní ľudia respirátor nosia, ako sa mohli nakaziť? Veď boli predsa chránení.

hettinka
21. mar 2021

@heleninamama sama v kancelárii nemusíš mat ani rusko ani respirátor. Je tam výnimka, ktorá to stanovuje, že ak je zamestnanec na pracovisku sám, nemusí mat respirátor. Len v spoločnych priestoroch.

ivaa_
21. mar 2021

nemyslela som to na vás , ale vyššie som čítala taký komentár myslím , nechcelo sa mi to hladať kto konkrétne to napísal ..... pretože aj tí nevinní ludia maju rodiny kde tie rúška nenosia , stačí sa pozrieť po ulici koko ludí to má pod nosom a neviem kde všade nasadené , potom sa nečudujem že to dostal aj človek , ktorý to rúško správne mal

matabb73
21. mar 2021

@abbey1 čítanie s porozumením. Učí sa to na základnej škole. Napísala som napríklad, nie len. Aj v iných krajinách sa nosia respirátory. Niekde sa odporúčajú, niekde sú povinné.

matabb73
21. mar 2021

@heleninamama v poriadku. Nenos respirátor, keď si myslíš, že nemusíš. Ja ho nosím kvôli sebe, lebo nechcem ochorieť a zomrieť. Ak ste nepostrehli, tak na pľúcnej ventilácii končia čím ďalej mladší ľudia. Ja sama viem o chlapovi, ktorý má len 47 rokov a predtým bol úplne zdravý. Tiež bol proti rúškam, že načo a takto dopadol. Áno, môže to mať aj mierny priebeh, ale to dopredu nikto nevie, ako to dopadne.

midori123
21. mar 2021

@heleninamama s vasimi nazormi v inych temach som niekedy aj suhlasila, ale v diskusiach ohladom covidu, sa mi pri citani vasich nazorov panenky pretacaju a dnes ste u mna prerazili absolutne dno ludskej hluposti🤦‍♀️🤦‍♀️

matabb73
21. mar 2021

@lenkakravcova čo má spoločné migréna s mŕtvicou? To su dve rôzne ochorenia.

banderaska29
21. mar 2021

@ovaaa prosím Ťa, trošku sa uvolni, moc tv pozeráš .. je to dobrovolné ale radšej im dám respirátor ako rúško. Trošku stačí rozmýšľať a zapojiť IQ. to čo si napísala je blud najvyššieho stupňa.

banderaska29
21. mar 2021

@cocolino234 ďakujem, nie je začo ale ďakovať. kto trošku rozmýšla a menej sedí pred televíznymi novinami a mediálnymi vymývačmi mozgov, tak koná svojim rozumom. ♥ ja takto konať budem aj ďalej, verím respirátorom, chcem mať zdravé deti.
ale je pravda, že keď som si prečítala o tom kyslíku a oxidu uhličitom v spojitosti s respirátorom, tak som si povedala, že som už čítala všetko vo svojom živote 😀 sh..t :( kam sme to dospeli a jak sme ospros**li

jankapepe
21. mar 2021

Ak môžeš nechaj ich doma na distancnom. S kamarátmi sa môžu stretnúť poobede.
Alebo im vysvetli že respirator sa nosí na krku, prípadne áno ako bolo spomínané dierky a na nose tak ako Matovič na tlačovke navolno 😁
Prípadne sa odvolaj na to, že mikasove vyhlášky rieši teraz ústavný súd a vôbec nie je isté že majú oporu v zákone a sú platné.
Máš veľa možností ako netrápit svoje deti.

mariska1989
21. mar 2021

Pre boha ľudia tu je dana otázka a vy tu riešite tému o kus ďalej 🙈
No keďže je 5 tým pádom má 10 rokov preč .škola si dáva podmienky a s tým nič neurobíme buď mu respirator dáš alebo dáš bavlnené .zober si že mne musela moja 6 ročná mať celý čas ruško na sebe bolo mi až do plačú lebo osobne dospelý človek to má počas nákupu a má toho dosť 🙈 a neriešila by som že koľko sa má meniť ani ty učitelia si ho tak často nemenia a keďže idú postaví do školy tak je to u vás ok ..
U nás funguje že môže byť druhý stupeň len 5 žiakov na učiteľa možno aj u vás to je tak

lenkakravcova
22. mar 2021

@matabb73 Migréna mrtvicu môže spôsobiť.
Mam migrénu s aurou, a neurologicka mi predpísala lieky ktoré si dávam pri danom stave ako prevenciu mrtvice. Ver mi, nie je to sranda, už manžel volal aj záchranku raz.. Preto som napísala to co som napísala (aj keď to nesúvisí s deťmi, bola to len reakcia na tu migrénu).

Nie som proti ruskam všeobecne. Myslím si, ze pre dospelých to ma zmysel. V školách, škôlkach mi to ale príde zbytočne medzi deťmi. Tie nemajú v tomto disciplínu. Jedia, pijú..

tova
22. mar 2021

Zijem v USA. Moj syn 5 trieda, chodi do skoly od Septembra kazdy den na cely den. Mozu nosit hociake ruska len nie satky alebo nakrcniky. Mojmu som spravila jednu vrstvu zo satky nasitu na celenku. Mam ich viac periem po kazdom pouziti. Deti si na to zvykli. Ked sa hraju von tiez ich musia mat ked hraju hru ze su vedla seba. Ziadne dieta som nevidela v respiratore ale niektore latkove co maju tak sa zadaju hrube a prezili. V tirede z 20 deti sa 2 ziaci nakazili doma od rodicov Nikto zo spoluziakov sa od nich nenakazil. OOOO a testovanie neni ani nebolo povinee vobec. Moja rodina sa este netestoval nikdy a to sme boli aj na dovolenke lietadlom. Tie deti co sa nakazili od rodicov nemali skoro ziadne priznaky alebo mierne. Jediny pripad co sa v skole nakazili boli 2 ucitielky co boli spolu , mozno aj bez ruska. Von som ucitielky videla ko sedia meter od seba bez ruskov. Lutujem vas ze tam mate nariadene povinne testy a respiratory. My mame momentalne povinne hociake ruska v interieroch. Vsetko je otvorene. Som v casti ktora bola najviac postihnuta v usa. Nestriekajte ruska s nijakou chemiou! Daju sa dezinfikovat ultrafialovym ziarenim. tu ich dostat (dost lacno 20 $) na dezinfekciu telefonov. V nemocniciach to tak robili na zaciatku pandemie ked nebol dostatok respiratorov. Hlavne co potrebujete je vitamin D3 berte kazdy den, nespoliehajte sa na slnko, mlieko... tiez zinok, vitamin C a NAC je na podporu pluc a pecene.. v Novom case konecne nedavno pisali o NAC. V nemocniciach to podavju do zily covid pacientom lebo to potrebuju akutne ale v tabletke sa da brat ako prevencia. Tie respiratory ked uz musia mat deti tak sa daju uvolnit dak zeby bol vzduch okola nosa. Nie nemusia ich mat testne, to len lekari co robia 100% s nakazenymi paciantami. To sa neda porovnat, oni sa musia pacientov dotykat, beru krv, kychaju, moc, atd...

ovaaa
22. mar 2021

@banderaska29 Tv už nepozerám hodnú dobu, ale čítam usmernenie ministerstva školstva. Ale ty všetko vieš 🙂. Netuším aký blud, nakoľko tvoja reakcia bola bez významu. Ty dáš respirátorsom sa dozvedela.... ok a niekto dá rúško pre rôzne dôvody. Je to každého rodiča rozhodnutie na 1 stupni.

nevenka
22. mar 2021

Svokra je zdravotna sestra, este v zaciatkoch, ked im prvy raz dali respirator (zamestnavatel), inak fasovali chirurgicke ruska na pridel na jeden den jedno!!!, tak mali respirator tiez 1 ks na cely den. Premlelo sa im tam 30-40 ludi na ambulancii. Pracovala s kolegynou, co mala len unavu, ale nepripisovala to kovicu, kedze ma ine zdravotne problemy a nasledne jej zistili covid a skoncila aj v nemocnici. Celych 8,5 hodiny, len co sa napili, dali si desiatu a tak. Nenakazila sa. Ani vtedy, ked bol pozitivny sef a ked bol sam, daval si rusko dole. Dychaju tam jeden vzduch. Takze, maju 1 respirator na den, ked chce, kupi si za vlastne na vymenu, ale funguje to. A takisto, my doma mame tazko choreho astmatika s poruchami imunity, ja som bola tehotna, teraz mame babatko a mne porod spustil znova relaps autoimunitnej choroby. Cely november, december a januar, i zaciatok februara, nam syn, prvak, nosil do skoly respirator. Som si vedoma, ze aj piju, jedia, ale na vacsinu casu to mal pekne na tvari. Ucitelka davala pozor. Ale je pravda, ze po 5 hodine som na obed chodila po neho, aby nebol v tom cely den. Ale verim, ze urcite zvysi bezpecnost. Pre oboch nas rodicov, aj male babatko, by covid mohol dopadnut zle.

nasasa_1
22. mar 2021

Najhorsie na tom je, ze niektore tie respiratoti, ja som teda naposledy kupovala v kauflande, jednoducho tak hrozne smrdia, ze sa ani len vyvetrat nedaju. Dospely clovek to v nom len tak tak vydrzi a nie to este dieta

autor
22. mar 2021

@nevenka ja som mala covid a nikto z mojej domácnosti nechytil (boli na testoch) to som mala doma 3 mesačné bábo, ktoré som kojila a spalo pri mne v posteli. Ak si myslíš, že tvoje dieťa nedostalo covid len preto, že má respirator....si naivná. Deti pošli, uvidíme aká bude dnes realita keď sa vrátia. Je otvorených máličko škôl takže ak sa postupne otvoria viaceré, bude viacej ohlasov od rodičov a resp.zrusia v školách ako už povolili niektoré výnimky.

banderaska29
22. mar 2021

@ovaaa v usmerneniach ministerstva školstva alebo zdravotníctva bolo odcitované, že respirátor sa neodporúča nosiť, pretože počas užívania sa pri výdychu zdržiava oxid uhličitý v priestore medzi ústami a respirátorom a počas vdychovania kyslíka vdychuješ aj oxid uhličitý ? ja mám kvalitný respirátor, nekupovala som ho ani v lidli, ani v kauflande. vydržím v ňom celý deň, dýcha sa mi príjemnejšie ako v rúšku (ak chceš, pokojne Ti pošlem na vlastné náklady vyskúšať, aby si sa presvedčila, že pri kvalitnom respirátore žiaden oxid uhličitý neostáva v respirátore 🙂 )

prosím uveď sem citácie zo stanovísk ministerstiev, kde sa dlhodobé užívanie respirátora neodporúča resp. je zdraviu škodlivé a aj to tvrdenie o kyslíku a oxide uhličitom. Ale overený zdroj - nie zem a vek a pod. nezmysly 🙂 ak také neexistujú, tvoje tvrdenie je zavádzajúce.

matabb73
22. mar 2021

@lenkakravcova ak aj migréna môže spodobiť mŕtvicu, tak určite ju nespôsobuje každá migréna. Tak isto ani každá mŕtvica nie je spôsobené migrénou. Príčiny sú väčšinou úplne iné. Preto je nezmyslom týmto argumentovať.