icon

Piataci musia mať v škole respitátor

21. mar 2021

Moje deti od zajtra nastupujú do školy. Otestovaní, deti, rodičia, ok beriem. A práve nám piplo na EDUPAGE že musia mať celý čas respiratory. Som z toho zdesená. Keďže by ten respirator sa aj podľa návodu mal vymeniť po 30 minútach. Sú 5 taci. Ako to máte vy, ak vám otvorili školy?

majamat
22. mar 2021

@cocolino234 ale porovnanie ochranny odev a respirator, to je teda sakra velky rozdiel a aj nariek tomu riziko nie je nulove, dokonca dost vysoke, potom ake je v respiratore? o dost vyssie. % si netrufam hadat.

- a ake je v respiratore, ktory sa nosi nespravne? tie co sa u nas predavaju vobec nesedia, netesnia, vzduch vychadza bokom von. a ked nesedia dospelym, detom sedia este menej. destke respiratory som u nas poriadne envidela. ak aj ano,su to skor vynimky. cize ano, v takom respiratore sa moze dobre dychat, ale taky nesplna to, co ma splnat. je dost mozne, ze sanca ze sa nenakazis je teda dost mala a riziko nakazenia opat stupa vyssie.

- a ake je riziko v respiratore, ktory sa nespravne pouziva? cize chyta sa tam, kde sa nema - za vonkajsiu cast, kde sa prave virus akurat moze zachytit? opat sa riziko zvysuje a sanca, ze sa nenakazis, je este nizsia. pochybujem, ze deti toto dokazu spravne pouzivat, lebo aj keby mali dost info o tom,a ko to pouzivat maju, za cely den by sa stalo opakovane, ze na to zabudnu a dotknu sa ho.

- a dalsie zvysenie rizika je, ze sa dotykas nie ruska,a le tvare. myslis, ze toto niekto dodrzi, ked to am na sebe tolke hodiny? a zvlast deti.

- dalsia vec, deti su spolu minimalne v jednej triede. staci neodhaleny pozitivny a ziadne respiratory ich nezachrania, oni tam predsa spolu musia aj jest. chytaju rovnaky nabytok, klucky, vodovodne koutikya neviem co vsetko. po kazdom jednom dotyku sa opat zvysuje riziko. su v tej triede hodiny, chytaju si svoje veci navzajom.

z toho mi vychadza, ze sanca, ze sa nenakazis je v konecnom dosledku blizko nuly a teda riziko stuoa takmer na 100%. akoze ano, len hadam tie %, ale je toho tolko, ze ta sanca je fakt minimalna. a to sa tyka vsetkych ludi v skole, ci inde, v obchode a pod. vsetkych.,

a teda mnoho si z toho protireci. vonku sa musia nosit aspon ruska,a le pokial sa s pozitivnym 15min nerozpravas, nevedu ta ako kontakt pozitivneho. ak je to take nakazlive tak preco?
bavial soms a uz s 2 predavackami z potravin a u nich je pozitivita na covid na nule. ziadna kolegyna.
dalsia vec, tie nanic Ag testy neodhalia mnozstvo pozitivnych, cize sa medzi negativnymi oohybuju., jeden cesky lekar urobil video, kde ukazuje ake je premorenie covid v ceskej populacii. na jesen to zacalo vlemi stupat. pracuje aj an amb, kde sa odoberaju protilatky na covid. odoberajus a ludom, ktori chcu vediet, ci covid prekonali. a mnoho z nich nebolo vobec v karantene, lebo o tom nevedeli a boli bezpriznakovy.
zaujimave, ze ludia co sa nakazilo v ochrannom odeve, mnohi odolali ked boli predtym v kontakte s pozitivnymi bez odevu a niektori aj bez ruska. no v ochrannom obleceni ochoreli.

majamat
22. mar 2021

na covid sa zomiera, ano, mozno viac, nez an niektore ine infekcie,a le su aj take na ktore sa zomiera vela. a teda covid sa casto porovnava s chripkou. su v tourcite rozdiely, ale co mozem povedat, ze som zazila poriadne zomieranie aj an chripku, len jeden z rozdielov medzi chripkou a cividom je ten, ze sa pri tom vdaka mediam nevytvarala masova hysteria.

poznam mnoho ludi s rizijkovych skupin, ktori boli bezpriznakovi, pripadne len male priznaky. ano poznala som aj takych,c o zomreli. boli to stari ludia s mnozstvom Dg, casto s nadvahou, pripadne aj s cukrovkou, vysokym tlakom. a tu je paradox, preco niekto ano, niekto nie. stale sa len chranit evidentne nepomaha. zaadzali sa neustale nejake opatrenia a stale sa to len zhorsuje. niekde bude predsa chyba.
ockovanie je dobra cesta, suhlasim s ockovanim, aj ked mam obavy z tej rychlosti ockovania, ale teda malo by sa zistvat, preco neucinkuje to co by ucinok mat malo

hettinka
22. mar 2021

@majamat dnes zomrel ďalší môj známy na covid. To už je štvrtý človek, ktorého som ja osobne poznala a zomrel na covid od oktobra. A ani jeden z tých ludí nebol extrémne starý, sedemdesiatnici, ktorí by pravdepodobne ešte žili, keby nebolo toto ... I keď mali nejaké diagnozy, mali nastavenú liečbu a mohli tu ešte byť.

Ano, súhlasím, niekde sa deje chyba ... ale ja myslím, že opatrenia sú nastavené dobre, len to ludia všeobecne nedodržiavajú, buď naschvál, alebo z nevedomosti. Však pozri si temy, stále sa to opakuje - od "možem na oslavu s 30 luďmi?", cez "ako teraz urobiť svadbu?" až po "ako prejdem cez okresy?". No a potom ešte kategória "môžem predčasne ukončiť karantému?", a "musím byť v karanténe?". K tomu nadávanie na používanie respirátorov, rúšok a hoaxy od antivaxerov. Toto tak skoro neskončí, keďže spoločnosť už je velmi unavená a nahnevaná na cely ten systém, čomu plne rozumiem. Tiež to tak vnútorne cítim, tiež by som chcela už normálne žiť, ale ochorieť nechcem, tak sa chránim ako viem.

lenkakravcova
22. mar 2021

@matabb73
Ja som tým neargumentovala nenosenie rusok u detí, len som písala ze tvoj argument že migréna nespôsobuje úmrtia je klamstvo. Spôsobuje. A dosť je takých prípadov. To len aby si ten argument nepoužívala lebo nie je pravdivý a je ľahko vyvratitelny. To ako keby som povedala ze covid ma netrápi lebo nikto v mojom okolo naň alebo na jeho komplikácie nezomrel - je to rovnako hlúpe ako hovoriť ze migréna ťa netrápi lebo ti na ňu a s ňou spojené komplikácie nikto nezomrel.
Nič iné som tým povedať nechcela.

lenkakravcova
22. mar 2021

@hettinka Sedemdesiatnici sú už dosť starí ľudia, pred par desiatkami rokov by už boli v takom veku aj bežné po smrti.
Moja babka ani dedko sa nedožili 70tky.
Zase take že bolo zdraví.. Neboli starí a potom ze mali 70rokov a pripadne nejakú tú obezitu je také no.. Zdraví mladí ľudia na covid nezomieraju. Zomierajú chori, obézni a starí. To je fakt.
Nie som proti ruskam u dospelých, ani proti očkovaniu, ale to co sa tu okolo toho robí za divadlo je šialené.

hettinka
22. mar 2021

@majamat inak, mam znamu na RUVZ a presne toto povedala, že v obchodoch sa nakazilo minimum ludí, aj medzi predavačkami. Drvivá väčšina vo firmách, v školách a následne v rodine. Videla som aj prehľad nakazenosti podľa povolaní, na prvých miestach boli zdravotníci, potom učitelia. Predavačky až na konci rebríčka ... asi tam nie je ten kontakt taký dlhý a intenzívny, ako v triede. Predajne zaviedli dosť rýchlo opatrenia, ROR, znížili počty zákazníkov, na kasách plexiská, meranie teploty na vstupe, ruško na nose, nedávaš si to v obchode dolu ... človek chorý do obchodu nejde. Ale choré decko pošle do školy, ved je to "len sopík", nehovoriac o tom, že deti sú velmi často bezpríznakové.
V súčasnej situácii by som ja osobne školy vôbec neotvárala, ani s respirátormi a testami. Možno tak v máji, keď sa oteplí.

hettinka
22. mar 2021

@lenkakravcova tak ja neviem, ale ja by som sa chcela dožiť viac ako iba 70 rokov. Moj otec ma 75 a nepríde mi, že už by mal zomrieť.
A bohužiaľ, zomieraju už aj mladí a bez diagnoz. Už aj 40-50-níci.

lenkakravcova
22. mar 2021

@hettinka Ja netúžim žiť ako straka. Tak či tak si človek nepredloží svoj život ani o deň.
Neviem o tom žeby zomrel niekto mladý bez diagnóz. Väčšina z tých co zomrela diagnózy mala a iní co sa tvrdilo že boli zdraví, tak sa neskôr ukázalo ze boli pekne pri sebe (obezita je tiež choroba). Aj manželov rodinný príbuzný skončil v 50tke v nemocnici kvôli covidu. Ale zdravý nebol. Je dosť pri sebe a aj pije alkohol, nestravuje sa zdravo.. Všetko sa to potom prejaví. Ak by bol 100% zdravý, a normálne sa stravoval, verím ze by mal stredné ľahký priebeh ako iní v jeho veku.

Ľudia o seba častokrát nedajú a potom ich treba zachraňovať.

hettinka
22. mar 2021

@lenkakravcova presne tak, treba dbať o svoje zdravie. A súčasťou toho je aj ti, že sa snažím nenakaziť. Ono aj ak to človek zvládne, ostávajú mnohym následky.

simsalabim
22. mar 2021

@lenkakravcova moj bratranec mal 53 rokov. Nebol ani tucny, ani chory, ani stary. Bol stihly, zdravo sa stravoval, chodieval rano behat a vikendy travil na horach. Zomrel na Covidovy zapal pluc. Moji stari rodicia zomreli vo veku 94, 83, 85 a 67 rokov (ta posledna smrt bola autonehoda). 70tnici nie su suci do hrobu.

miskajerry
Autor odpoveď zmazal
autor
22. mar 2021

Takže, naše deti sú od zajtra doma

miskajerry
Autor odpoveď zmazal
autor
22. mar 2021

@miskajerry toto vyslovene neznášam. Kamarátkin bratranec a neviem čo. Aby si vedela, ten lekár obézny bol a ešte mal aj diabetes. Takže samé bludy

bimbambim
22. mar 2021

A prečo už ostávajú doma? Myslíš druhý stupeň?

autor
22. mar 2021

@bimbambim áno, ževraj zriadovatelia porušili podmienky nastupu podľa covidu. NO je síce červené, ale celé Slovensko je čierne, takže ja už vôbec tomu nerozumiem

autor
22. mar 2021

Podľa semaforu. Neviem, dajak mi to blbne
@bimbambim

majamat
22. mar 2021

@hettinka nadstavena liecba u 70-tnika nic neznamena. z dna na den sa moze zjorsit a ziomriet. do tela nevidis a teda v takom veku veru clovek nie je mlady a ma poskodeny organizmus. uz aj mladsi maju. kludne je mozne, ze si za toot mozeme sami,. to myslim nielen tak, ze jednotlivci,, aj ked to tiez, ale aj cela spolocnost. nas zivotny styl je konzumny a to dobre urcite nie je.

zazila som ludi pred 20r, ktori boli v nemocnici s tazkym zapalom pluc. ledva to prezili. boli na kysliku. mali po 40-tke. a nemali covid,a ni pridruzene Dg. ano je to smutne, ale proste toto sa netyka len covidu, to tu vzdy bolo, len sa tym nikto nikdy nezaoberal.

umrtnost na covid? uz som z viacerych stran pocula, ako sa obhliadajuci dr. vyslovil, keby dotycny zomrie, bola by to pre pribuznych vyhoda. udajne za to dostavaju 1500e. pripadne, ze sa vyslovene pribuznych pytali, ci mozu napisat dovod - covid. poznala som ludi, co na jesen zomreli s covidom a mali napisane, ze na covid. pricom v jednom rpipade to bola crevna nepriechodnost. a s tym suvisiace zanedbanie starostlivosti koli covidu. dotycny mal tazkosti - vracala, dlhsie nafuknute brucho, ale rychla ho nezobrala, ze to je covid, ze s dychanim problem nema. a bum, zomrel an crevnu nepriechodnost. kamosky mama zomrela na rakovinu, lebo koli covidu sa neskoro diagnostikovala, lebo dr. na jar skoro neordinovali.

hettinka
22. mar 2021

@majamat tak to neverím, že dostávajú 1500€.

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
majamat
22. mar 2021

@hettinka neoverovala som to,a le pocula som to uz od viacerych. na toto fakt nemam cas. no bez pochyby jedneho pozitivneho nad 65r rataju udajne za 4 pozitivnych, co uz dost dobre nechapem. pred casom sa takto vyjadrila tusim nejaka poslankyna.

tiez je zaujimave aj to, ze v dnesnej dobe uz tolko nepitvaju a preto nie vzdy vedia,c i to covid sposobil. ano niekedy je to jasne,a le nie vzdy.

predtym, ked stary clovek mal chripku, tak sa castokrat liecil doma. nikto neriesil. ked nahodou dostal infarkt, tak zomrel an infarkt. teraz, ked ma covid a zomrie na infarkt, tak zomrel an covid. zaujimave, ake rozdiely tu mame. keby sa toto napr, robilo tak ako kedysi, tak by tu mrtvych na covid bolo menej.

minule davali reportaz v TV a strasne ukazovali ako nestihaju pochovavat. bavili sa so zamestnancom cintorina a hovoril, ze predtym mali 2 pohreby denne a teraz 11 pohrebov. samozrejme to davaju do suvislosti s covidom. vtedy sme mali na covid asi 2900 mrtvych a an Slovensku je okolo 3300 cintorinov ( ak mam spravne info ). ak boli este cakatelia na pitvu, tak nech to bolo aj cez 3000. co ej v priemere 1 mrtvy na covid na 1 cintorin. samozrejme ze to tak uplne nie je, ale rozhodne nemoze byt o 9 mrtvych na 1 cintorin viac na den. to by bolo na mesiac asi 270mrtvych, pricom za januar zomrelo na Slovensku an covid okolo 1300ludi. a 20% z nich asi pochovavali na jednom z 3300 cintorinov. zaujiamve,a le toto teda moc statisticky nesedi.

tiez davali v spravach, ze aky bol tazky minuly rok, vsak tu mame pandemiu a zomrelo o 6000 ludi viac oproti priemeru. no len zabudli spomenut taky fakt, do konca roka zomrelo na covid podla statistiky o 2200ludi, cize na co zomrelo tych dalsich skoro 4000? co je dvojnasobok oproti umrtiam na covid.

hettinka
22. mar 2021

@majamat 1 nad 65 rátajú za štyroch len pre potreby covid-automatu pri hodnotení, aký má byt okres. Je tam taký koeficient.
Ale normálne, či máš denný počet nakazených, to je reálne číslo, nie x4

majamat
22. mar 2021

@hettinka o je uplne jedno preco. ved to je chore, 1 pozitivny nie je za 4 pozitivnych. a teda tato info je potvrdena a aj tak sa mi z nej rozum zastavuje. je to chore.

majamat
22. mar 2021

@hettinka akoze jed bude mala zastrcena dedinka napr. s 220 obyvatelmi, prevazne and 65r, pricom su to ludia zaradujuci sa do rizoikovej skupiny. najdu sa 2 pozitivny nad 65r a budu teda poctani,a koby ich bolo 8. tak z nich bude obolast, ktoru treba vyfarbit do cierna, pricom tam nie je pozit ani 1%,a le takto to stupne na viac ako 3%?

majamat
22. mar 2021

@hettinka nehovoriac o tom, ze keby bol len 1 pozitivny, tka to vyjde rovnako zle, ked ho zarataju az 4 ludi.

hettinka
22. mar 2021

@majamat ale to sa nezarátava do pozitivity v danej obci. To je výlučne pre určenie farby okresov.

scorpionflower1
22. mar 2021

Moj 6-rocny synovec je v respiratore v skole cely cas. Nie je to najstastnejsie, to je pravda, ale sestra to neriesi, viete preco? Lebo je rada, ze je v skole. A este aj preto, ze nasi rodicia byvaju v okrese, kde je covid velmi rozsireny a niekolko znamych v ich veku uz vonia filaky odspodu. Pred par dnami zomrela jedna z maminych najlepsich kamaratok. Lezala v nemocnici s inou diagnozou, chytila covid a za tyzden bola mrtva. Moj otec vymyslal, ze sa neda zaockovat, ale od novembra uz mu zomreli traja znami, takze nakoniec tak tahal na ockovanie, ze ho veru presviedcat nikto nemusel.
Takze, odhliadnuc od faktu, ze v respiratore sa dycha lepsie ako v rusku a vobec neviem odkial je info, ze sa ma menit kazdych 30 minut (to je blbost) bidte rada, ze cela vasa rodina zije a ze mate dieta v skole.
Aj mne je deti luto, nie je to prijemne mat nieco cely den na tvari, ale ti, co tu vypisuju, ze niekto zabija ich deti nemaju pohromade kolieska v hlave.

hettinka
22. mar 2021

Skor vidím problém v chýbajúcich dátach. Grohling dnes na TB povedal, že ministerstvo nevie, koľko deti sa reálne nachádza v školách, koľkí sa v školách nakazili, koľko deti, koľko učiteľov, ani percentuálne. A teda oni vôbec nevedia, či otvorenie škôl je dnes bezpečne a ako prispieva pohyb a združovanie sa žiakov a učiteľov v školách k chorobnosti v regióne. Vraj vedia RUVZ, ale tie často postupujú nejednotne, majú len tiež čiastkové dáta.

lenkakravcova
22. mar 2021

@simsalabim Treba na to pozerať z každej strany. Pil alkohol? Vieš v akom stave mal pečeň, metabolizmus? Fajčil, alebo nie? Nebol alergik? Veľmi veľa vedľajších vecí sa takmer nikde nespomína.
Ak zomrel na covidový zápal pľúc, zomrel by pravdepodobne i na stafylokokový zápal pľúc.
Ja som zápal pľúc mala v 20tke. Nebolo to nič príjemné. Ale zase až tak na umretie to tiež nebolo - mala som horúčky 40tky, kašľala som asi 3 týždne, tak som si 2 dni poležala, týždeň vybrala antibiotiká a šla späť do školy (keďže bolo skúškové).
Nefajčila som, nemala som žiadnu alergiu, nemala som nadváhu, nič proste zdravý človek - klasický ľahký priebeh zápalu pľúc.
Nemôžem uveriť, že 50tnik ak je v rovnakom stave zdravotnom (ako píšeš, pri plnom zdraví), na covid zomrie.
Príde mi, že niektoré informácie sú zamlčané.

@hettinka Snažiť sa nenakaziť tiež nie je niekedy riešením. Najlepšie výsledky ohľadom liečby covidu majú vraj tí, ktorí sa s covidom stretnú - v malej koncentrácii. Nie tí, ktorí sú vo veľkej koncentrácii a ani tí, ktorí sú izolovaní a zrazu sa s pár nakazenými stretnú. Malá koncentrácia buduje imunitnú odpoveď.