icon

Platenie pracovných zošitov

jarka160
4. sep 2013

Chcem otvoriť diskusiu o plateni pracovných zošitov na matematiku a slovenský jazyk. Moja dcéra chodí do 4triedy a chcu aby som zaplatila 9eur za matematiku a slovenský jazyk.

mackoxxx
4. sep 2013

@m_ij_ka neviem o tom, že v náplni práce učiteľa je aj objednávať zošity. Je to jej dobrá vôľa. Objednávajú ich len preto, aby ich všetky deti mali čo najskôr a mohli sa začať učiť. Ak by to bolo na rodičoch tak...
@jarka160 áno platia sa pracovné zošity. Môžeš si ich kúpiť aj sama napr. v tescu v kníhkupectve (panta rhei). Máš tak možnosť pozrieť si aj ceny aby si bola v obraze. Už je to raz tak. Všetko niečo stojí.
@dadika2504 v tomto prípade, by si mal žiadať pomôcky od štátu. Suma bola určená na 16,50 na polrok. (snáď sa to počas mojej MD nezmenilo, platí to už roky)
@barla5 videla si najnovšie učebnice? Čistý blud. Mala si učebnicu a v nej kopec príkladov. Teraz máš stranu, na nej základ a ostatné si učiteľ a žiak hľadaj sám. Takto sa pracovať na hodine nedá.

Škoda, že nemáte možnosť vidieť to aj z druhej strany. Ináč by ste vedeli, že to je len pre dobro vašich detí a nie z roztopaše učiteľov.

barcelona94901
4. sep 2013

@dai opýtaj sa kočiek,ktorým deti navštevuju bežné školy,tod len Vieden ...0,-€ žiadné zošity,žiadné knihy..vybavené školy
a opýtaj sa mamičky,čo má dieťa napríklad s autizmom ,koľko musí na Slovensku platiť už za školku 😠

m_ij_ka
4. sep 2013

@mackoxxx áno viem, nemajú to v náplni práce, ale pani učiteľka sa sama ponúkla, že ich objedná v predstihu. Peniaze sme jej dali v marci alebo apríli, to boli ešte druháci, aby to deti na september mali všetko nachystané. Školský rok začal, zošity objednané pani učiteľkou sú zatiaľ neni, ale pýta zošity od nás od rodičov. Keby mi pani učiteľka dá zoznam čo treba kúpiť na konci školského roka, tak ja si ten jeden deň na nákup všetkých školských potrieb urobím tak, aby dieťa malo všetko hneď na začiatok školského roka. Toto sa mne zdá byť trochu nefér, aby nám každý deň odkazovala čo dieťa by malo mať na ďalší deň. Tak načo sme jej dali peniaze, keď zošity kupujeme teraz my. Myslím si, že keby ich objedná hneď ako mala zozbierané peniaze tak by do konca školského roka rozhodne prišli a nemuseli by sme riešiť tento jej trapas.

petrina82
4. sep 2013

tak ja som platila uz v juni na tento skolsky rok pre druhaka ucebnice na AJ 14,90€, ucebnica na prirodovedu 11,80 lebo vraj ta bezna nie je dobra, casopis Zornicka povinne 8€, a teraz este len za 2 dni 15 € triedny fond, vraj ked deti niekam idu a tak ale min. rok sme aj tak taketo veci platili zvlast vstupne vsade, potom vcera pytala zas 5.30 na prac.zosity zo SJ a to je len zaciatok....este platime 35€ rodicko a druzinu 16 € mesacne! k tomu obedy 30€ mesacne...Ako nam je dobre v tej Bratislave...lebo tu mame "vysoke" platy ale ze naklady su vyssie to nikto nevidi...a o tych platoch tiez pomlcim, pokial nie sme manazeri...

eeffka
4. sep 2013

@mackoxxx
asi si ucitelka podla vyjadrovania ale vysvetli mi naco je dobre aby dcera ( 1-3r zatial) mala "pracovne zosity " kde len krizikuje spaja ciarkami, zadanie si citam ja 3x a potom jej to prekladam co vlastne ma urobit...
myslim ze slovencina, matematika a vlastiveda sa da ucit s cerom,ceruzkou,pravitkom a farbickami...

a teraz k poplatkom: u nas v KE platime druzinu este neviem kolko asi 10-12e, stravu 20e, povinny 🙂 casopis 7, povinna ucebnica z ANg 6e, zosity neriesim ( asi 15ks po 0,2) vsetky rarohy ako farebne papiere, tuse, tempery..... to po 1. rocniku nie je take hrozne lebo uz zaklad mame
ale chcem upozornit vsetky mamicky ze po prve ZRPS je NEpovinny prispevok ( u nas 5e na rok a este ucitelke z toho vyjde detom na valentina a na konci roka na cokoladu, ako to netusim 🙂 ) a netreba sa bat ozvat na rodicku. my sme riesili ucitelku vlastivedy co nutila deti robit projekty typu si vyguugli, vytlac, vystrihni, nalep a vyrob popisky ( 7r decko !!!) anglictinarku co nevie anglicky Helov havarju! a podobne perly.
Taktiez musite mat pero take a onake, nemusime bude mat take ake som kupila, zosit musi byt XXX/XXX nebolo dostat kupila som obdobne, mate problem? vasa vec,moje decko ma zosit a bude don pisat! Ucitel nie je boh, je to obycajny pracovnik skoly a ja nepototo ked nieco povie. Taktiez mali sme problem s kruzkom, zaplatene a kruzky furt prekladane na den kedy my nemozeme ( inaZUS), ked som zacala riesit dochadzku, ze chcem vidiet kolko hodin moje dieta odchodilo, a chcem vratit poplatky zrazu vsetci v pozorea dalsi rok sa kruzok neprekladal ale zastupoval...
Ked strajkovalia chceli od nas podporu, ako pardon, ja vas vidim chodit o 13,30 domov za 500e plat ( to nam povedala) a ja vas mam podporit? 😕 nie, sami sebe zle robite a o 1/2roka na rodicku mi povie mali ste pravdu, zrusili nam 1miesto , jednu z nas vyhodia...

roxi
4. sep 2013

@petrina82 ale no tak, zas nepostrehla som, žeby tu niekto vravel, že v BA je to iné - lepšie, nemám rada také porovnávania, ale keď si už načala, tak zasa tu tie poplatky až tak navýšené nie sú a sú porovnateľné so zvyškom SK, ale v platoch teda rozdiel je, takže my sa tu až tak veľmi nemáme na čo sťažovať, už len to, že máme možnosť pracovať, no skús si nájsť prácu v nejakom menšom mestečku na východe, či to bude také ľahké ako v BA.

petrina82
4. sep 2013

@eeffka suhlasim s tvojim prispevkom, len k tomu netreba sa bat ozvat. Ja som sa minuly rok ozvala ma rodicku, lebo detom davali uz v prvej triede patky co sa mi nepacilo, lebo boli demotivovane a druhym rodicom takisto, no ked som sa ja na rodicku ozvala a ucka spolu so specialnou pedagogickou sa do mna pustili, ze asi nechce chodi do skoly lebo sa potom boji co bude doma a pod. takze vlastne je to moja vina, ze je demotivovany kvoli patke tak sa zrazu nikto neozval a aj ked som ich vyzvala, aby sa ozvali ti co tiez su nespokojni ako hovorili tak nikto nic. Odvtedy som ja ta cierna ovca a vyslovene vidim, ako sa okato na mna ucka ocapuje...takze nie je to vzdy tak ze treba sa ozvat, aj ked ja som ten typ co nedokaze byt ticho ked sa nieco deje...

vroni
4. sep 2013

@barcelona94901, prosim ta, nesnivaj. Ja som vcera v tej Viedni, o ktorej spievas vylepila stovku (dobre, 76 euro) za veci do skoly, slovnik za dvacku pride dufam zajtra a za zosity a knihy si skola skasiruje na konci mesiaca 45 euro. To ani nespominam, ze druzina kostuje 230 euro bez obedov (ziadna sukromna, statna a tancujes od stastia, ze si v tej lacnej dostala miesto), za kazdu blbost platis, ako keby ti rastli peniaze na strome (vylety, akcie, knihy). Takze Rakusko kludne skrtni zo zoznamu zemi, kde je skolstvo zadarmo.

petrina82
4. sep 2013

@roxi ja nehovorim, ze to tu niekto pisal, ale vseobecne na kazdom kroku v beznom zivote to pocuvam z kazdej strany, tak to bolo myslene. S tymi nakladmi na zivot a poplatkami nemas pravdu. A o praci, ja som v administrative zarabala 380€ ciste, no to je krasny plat a uz ani tu pracu nemam a nemam moznost sa inde zamestnat, lebo muz pracuje na zmeny a tak ja musim od 8-16.30 no bez znamosti nemam sancu...

eeffka
4. sep 2013

@petrina82 no u nas v skole sme nastastie normalna vacsina a specialny pedagogicka to naco? inak na zaciatku akazdeho roka sa ma tusim do 3r podpisovat ci si zelate znamkovat alebo slovne hodnotit, tot vam vobec dali? o tomto si rozhoduju rodicia
nasa ucitelka napr ( my sme chceli znamky, ja som stara skola 😀 ) davala len 1,2 a potm nic, 1. 1/2rok prvakom, v 2. 1/2. uz davala znamky aj 5ky akurat u nas sa usli len mensine.

roxi
4. sep 2013

@petrina82 máš tu viac možností, určite áno, chce to len trpezlivosť a hľadať, ja som teraz tiež hľadala nové miesto a dokonca sú teraz aj ponuky na skrátený úväzok 4-6 hodín, čo som bola prekvapená, lebo kedysi taká možnosť nebola, takže držím ti palce a verím, že sa ti niečo vhodné podarí zohnať.

petrina82
4. sep 2013

@eeffka ona si tu specialnu pedagogicku vzala na pomoc, nakolko dostala avizo, ze sa budu riesit tie znamky...a nedali nam nic podpisovat, o tom ani rec nepadla, ja som to ani netusila, ze si mozme vybrat znamokovanie alebo slovne. No co uz...

petrina82
4. sep 2013

@roxi Dakujem 🙂 , ostava len hladat a hladat...

roxi
4. sep 2013

@petrina82 ešte čo sa nákladov týka, neviem, ale veľa ľudí v BA hovorí, že sú tu oveľa, oveľa vyššie náklady ako inde, ale ja ozaj neviem aké náklady myslia, lebo jediné, čo je tu oveľa vyššie sú ceny bytov, zvyšok potraviny, elektrina, plyn, benzín, mhd atď. je rovnaké ako inde, veľké rozdiely nie sú ani medzi cenami za služby, či poplatkami za družinu, škôlku a pod. tak neviem, mne sa zas nepáči, ako ľudia z BA stále zdôrazňujú aký je tu drahý život.

stanislavao
4. sep 2013

@jarka160 my sme platili tiez vyse 11e za pracovne zosity.

mirkakab
4. sep 2013

@jarka160 ahoj, tak u nás to bolo tak, že učitelka objednala jednu učebnicu ANJ a potom ju prefotila pre všetkých z preňazí z fondu. keby učitelka chcela, tak to vyrieši takto. a teraz je dcera druháčka a zatial sme pracovné zošity neplatili. zošity a ostatné pomôcky sme kupovali a tak isto platíme školský klub za 2 mesiace (8+8 e) a stravu tiež za 2mesiace.

jarka160
autor
4. sep 2013

@eeffka nechodi tvoje dieta nahodou na Kezmarsku skolu??? 😀

eeffka
4. sep 2013

@jarka160 nioe na Tahanovce ale nenadejaj sa ze inde je to ine a lepsie 😀 😀 😀

barla5
4. sep 2013

@petrina82 nechápem tie vysoke poplatky, predpokladám že chodíte na obyčajnú štátnu školu, čo také máte navyše od iných škôl, kde tie poplatky nie sú také vysoké, prípadne žiadne. V cenách za angličtinu sú veľké rozdiely čo pozerám 3 - 25€, povinný časopis neschvaľujem, kto chce nech si predplatí aj 3, triedny fond to je čistý tunel, veď koľko je to za rok a za celú triedu, kde sú tie peniaze? My sme vlani triedny fond nemali, ak niekam išli, tak sme si zaplatili 1-2€, o založení tr. fondu by mali rozhodovať rodičia, tak isto o výške ZRPŠ, ale to je vždy len 1 rodič, čo zastupuje celú triedu, väčšinou sú to ing. a takí lepšie platení, čo pre nich 20, 30, 50€ nič nie je. Známkovaní v prvej triede sme tiež neboli, deti mali slniečka, na vysvedčení všetci samé jednotky, že ako motiváciu. To som tiež nevedela, že o známkovaní rozhodujú rodičia. Nikto sa nepýtal, nepodpisovali sme nič.

petrina82
4. sep 2013

@barla5 ano chodime na statnu skolu, na ktoru je dost natresk a vela deti neprijmu pre nedostatok miesta. Takze asi to bude pricina, preco su tie poplatky take.
Ved prave, mne sa zda, ze je velmi vela rodicov, ktori ochotne prispeju na vsetko a bez problemov a v akejkolvek vyske, lebo na to maju, teda aspon na nasej skole sa mi to tak vidi.

barla5
4. sep 2013

@barcelona94901 ja mám dieťa s autizmom, chodí do štátnej špeciálnej školy, platíme 4€ ZRPŠ, 3,50 na školské pomôcky - tam sú zarátané aj obyčajnézošity, takže ja mu nekupujem nič. Chodí do autistickej triedy v rámci bežnej špeciálnej školy, kde je 80-90 % rómskych žiakov, tam veľké peniaze nevyzbierajú, skoro každý je sociálny prípad. Tie najlepšie autistické školy a škôlky sú súkromné, tak sa tam aj platí.

barla5
4. sep 2013

@petrina82 nikto nechce byť tým, čo nezaplatí, aby na neho krivo nepozerali, tak čo má robiť? Zaplatí ☹

suem
4. sep 2013

@mirkakab Prefocovanie knih je velmi osementna vec. Radsej to nespominaj vo verejnych forach, lebo z toho moze mat konkretna ucitelka aj skola velky problem. Chapem, ze ucitelka to robi s dobrym umyslom, lebo knihy na AJ su neskutocne predrazene, ale je to nezakonne a trestne (porusovanie autorskych prav).

medovka14
4. sep 2013

mne akurat nastupili obe do skoly, jedna do pripravky a druha do prvej triedy... kupovali sme zakladne veci podla zoznamu (pera, ceruzky, zosity, farbicky...), ZRPS platime jednej 12eur, kolko bude pytat pripravka neviem, ale ked chodila starsia do pripravky, peniaze zo zrps sa pekne minuly na vylety... prvacka uz dostala pracovne zosity, no nic si od nas nepytali... druzina je 6eur mesacne a obed 1,10, cize tento mesiac 23eur a dake drobne..

dai
4. sep 2013

@barcelona94901 tak za skolku platim uz aj ja cez 400 eur, len aby som mohla vykonavat svoju pracu... pozri, vieden je najlepsie miesto na zivot na celom svete, neviem ci si o tom citala, v Rakusku je socialny system na vysokej urovni, skoro nulova korupcia, ziadne rodinkarstvo, uplatky etc . - nenapadne to ludi u lekarov, respektuju to politici... zial Slovensko je niekde uplne inde, detto hdp je neporovnatelne, vysky odvodov, priemerny plat etc. ... skor sa pozri po krajinach podobnych ako my - nenajdes krajinu kde by si nezaplatila ani vyndru a mohla ist do skoly... a to nehovorim o vyspelych demokraciach zapadneho typu kde platis naozaj aj pomaly vstupne do skoly, o krajinach tretieho sveta dufam ze pisat nemusim...
pociarknuto secteno, nato v akom stave tato krajina je mame statne skolstvo za super ceny a mali by sme byt radi a nie sa stazovat...

mirkakab
4. sep 2013

@suem nebola to kniha, bol to nejaký pracovný zošit, zle som sa vyjadrila a určite ho neprefocovala celý ale iba časť. v podstate je to jedno, ale ušetrilo sa tým.

dai
4. sep 2013

@barcelona94901 tak teraz som si precitala prispevky dalsie a vidim ze ti tu uz reagovali aj baby s konkretnou skusenostou zo statnej skoly vo viedni a aj statnej autistickej tu zo slovenska - takze pravdepodobne si na peknom omyle aj s tym presvedcenim...
neviem, moja osobna skusenost je, ze zial veci ktore su zadarmo si vaecsina ludi nevazi... moje deti napr. vedia ze ich skolka a skola nie su zadarmo - zial sme to museli riesit ked isla mala do skoly a niektori jej spoluziaci zo sukromnej nepokracovali, chape ze to vzdelavanie ktore dostava je dar a ma sa k tomu tak spravat - ja osobne si ucitelov - dobrych a aj vzdelavanie velmi vazim, v nasej rodine to vzdy bola a aj je velmi vysoka priorita preto sa snazim hladat v rozmedzi nasho budgetu pre deti to najlepsie - a ten budget na skolku a skolu ide aj na ukor inych veci ktore by zato mohli byt kedze v pripade 2och deti ide uz o sumu vyssiu ako sk priemerny plat...
ja som chodila inak do statnej skoly este za komunistov a co si pamaetam to zrps ci co to je sa platilo uz aj vtedy, detto jazykove ucebnice sme si museli platit etc. ... a to bol teda tazky komunizmus ( aj aktovku nam rodicia museli kupit, aj pera, pastelky a podobne veci, akurat obycko zosity sme myslim dostavali a tie salatove ucebnice...) - takze nechapem preco sa cudujete ze aj v case kapitalizmu sa zato platit musi...

pre socialne slabsie rodiny existuju pri kostoloch tzv. skolske charity - viem ze tam svagrina odnasala minuly rok aktovku, normalni ludia tam nosia pastelky a tak a ti socialne slabsi si to tam mozu zadarmo vyzdvihnut - treba len pohladat - ak ma pani na net a vie najst stranku MK tak verim ze aj tieto stranky si pohlada...myslim tiez ze ak sa taky socialny pripad v triede nachadza tak je to niekde moralna povinnost tych lepsie zarabajucich takymto rodinam pomoct - hlavne teda ak sa do situacie nedostali vlastnou vinou ( ako uz tu spominane priklady polosirot, ci postihnutych ktori nemaju moznost pracovat a pod. ... )

bets
4. sep 2013

september u nas je na poplatkoch cca 200 eur za starsie dieta, za mladsie o nieco menej. v tej sume su poplatky skole, druzine, obedy, ZUS. pracovne zosity sme doteraz platili len anglictinu.

rebeka7501
4. sep 2013

@dadika2504 nie si divná, no smutné je to, že každá škola sa chce akože prezetovať kde všade chodia a Slovensko žiaci absolútne nepoznajú ☹

sissy27
4. sep 2013

@barcelona94901 no ja neviem, o akej zasľúbenej krajiny s bezplatným školstvom / vzdelaním hovoríš, ale nechám sa poučiť, lebo všade treba kupovať knihy, pomôcky, atď...
a áno, sú rodiny, ktoré majú existenčné problémy, ale aj pre nich existujú rôzne sociálne fondy a výhody, dá sa dohodnúť so školou, viem, že aj na našej škole je nejaký sociálny fond, z ktorého sa aspoň čiastočne hradia pomôcky sociálne slabším... jednoducho časy, kedy bolo všetko pre všetkých zadarmo sa skončili pred viac ako 20 rokmi, myslím, že to je dosť času sa prispôsobiť a naučiť sa správať a žiť tak, aby som vedela svojim deťom zariadiť základné veci a viesť k tomu aj deti - dnes majú na školách cudzie jazyky len za cenu učebníc, ale možno by bolo lepšie ušetriť 30€ ročne a potom nech si každý platí drahé jazykové kurzy, aby sa vedel uplatniť v zamestnaní...