icon

Platenie pracovných zošitov

jarka160
4. sep 2013

Chcem otvoriť diskusiu o plateni pracovných zošitov na matematiku a slovenský jazyk. Moja dcéra chodí do 4triedy a chcu aby som zaplatila 9eur za matematiku a slovenský jazyk.

matozazzo
4. sep 2013

@jarka160 Som prekvapena, lebo u nas v Presove nas uz pri zapise upozornili, co vsetko sa bude platit. Hned pri zapise v marci sme davali 10 Eur a dostali zoznam, co budu potrebovat... na VV, TV, peracnik - co v nom...a tiez nam povedali, ze na zaciatku sk. roka budu vacsie vydaje, nech si odlozime cca 80 Eur. A aj tak je, 10 ZRPS, 10 do druziny na rok, 8 Eur poplatok druzina / mesiac, 24 obedy, pracovne zosity budem vediet dnes + Aj. Bez kruzkov. Postupne som si odlozila, nakupila uz skor, co sa dalo (na VV, TV, prezuvky, aktovku, peracnik,...) aby sme to nejako zvladli. Je to dost, ale nas na to upozornili vcas...

dai
4. sep 2013

@matozazzo ja myslim ze jedna vec je upozornovanie a druha ze kazdemu rodicovi predsa musi byt jasne kolko stoji prvak - kazdy rok v auguste a septembri su toho plne noviny a tv - ked viem ze dieta mi dalsi rok ide do skoly tak si taketo spravy predsa vsimam a nepotrebujem aby ma niekto informoval 😖

matozazzo
4. sep 2013

@dai To ano, ale vzdy sa najdu taki, ktori napisu, ze nevedeli... Bola som rada, ked ma na to upozornili, ale tiez som bola pripravena na to, ze nas prvacka vyjde cez 200 Eur, ak pocitam aj oblecenie, aktovku, poplatky... tu skor ide o to, ze ak viem, ze mi ide dieta do skoly a nemam penazi nazvys, myslim na to dopredu, nie posledny mesiac...

dai
4. sep 2013

@matozazzo s tym suhlasim... a tie reci ze nevedeli je podla mna cisty alibizmus 😢

jarka160
autor
4. sep 2013

@matozazzo no ved aj nam dali zoznam co vsetko bude potrebovat. ale nikto nas neupozornil na platenie pracovnych zositov zo slovenskeho a z matematiky. aj tak minulý rok co mali pracovne zosity, co dvojstrana, to chyba 😒
@dai tu sa neriesilo kolko stoji napr. teplakova suprava, ale princip ze pracovne zosity si musime platit z vlastneho, skoly nemaju knihy a pani hore si usetrene peniaze davaju do vrecka

matozazzo
4. sep 2013

Ja co si spominam, tak uz na 2. stupni za mojich cias sme si platili zosity a niektore knihy, takze mna to neprekvapuje... A tiez sa pohybovali okolo 200 Sk vtedy... a co som ucila v CR, tak tam si deti kupovali snad vsetko, skola davala len niektore ucebnice, ale ked boli stare, na nove nemala peniaze a platili to rodicia.

zuzulina11
4. sep 2013

@eeffka nepaci sa mi ako hadzes vsetkych ucitelov do jedneho vreca...som mama prvacky, som aj ucitelka na II. stupni ZS, mam odrobene aj niekolko rokov v 2 firmach a viem si porovnat pracu vo firme a pracu v skolstve a teda ti poviem ze rodicia ani nemaju potuchy ake narocne je byt ucitelom...skus si predstavit ze sa musis kazdy den postavit pre 30 ziakov (aj ked ta boli hlava aj ked mas krce pri menzese,aj ked ti je zle, si unavena) proste za kazdych okolnosti musis v tej triede byt a ucit ...jasne mozno su ucitelia ktori ucia v style otvorte si knihu precitajte si...vypracujte cvicenie, hura zvoni a o pol druhej idem ....tak ja toto nepoznam a aspon na nasej skole nevidim zeby kolegovia odchadzali tak skoro ..aj ked aj niekedy idem domov skor tak si nesiem v taske pisomky ktore potom oparvujem vecer ked ty napr. pozeras telku

dnesne deti su absolutne drze, nevychovane a nemaju zaujem sa ucit..kedysi to bolo tak ze v triede boli 3-4 ziaci taki.. dnes je to naopak.....a ucitel sa musi sakra dobre pripravit na hodinu aby tie deti zaujal , su to hodiny priprav...kebyze sa nepripravim tak namiesto ucenia riesim v triede disciplinu....pokial tie deti niecim zaujmes tak sa este da ako tak ucit...ale naozaj to nie je take lahke ako si vela ludi mysli..kazdy vidi len to ze ucitel pracuje od 8.00- 13.30 ale uz nevidi tie hodiny priprav doma ci v skole po vyucovani, opravovanie pisomiek, vytvaranie roznych materialov a pomocok.....

ako fakt ked to porovnam vo firme som mala tiez sice kopec roboty a koncila som o pol piatej ale aj kavu som si vypila , ked mi bolo zle tak som to nejako potichu zniesla a robila som si pracu na PC (a nemusela som sa pretvarovat pred 30 ziakmi ze som v poho)

takze som ti chcela len povedat ze ako ucitela sa ma dotkol tvoj prispevok a takymto postojom presne straca uitel autoritu, ked dieta doma pocuje to co si napisala, tak ma ucitela v lavej zadnej, nerespektuje ho .... a potom ucitel namiesto vzdelavania riesi moresi rozcapenych a nevychovanych deti

nabuduce prosim ta zvaz co pises, mozno mas negativnu skusenost s jednou ucitelkou, ale to neznamena ze taki su vsetci !

a ver mi naozaj to nie je lahke ucit dnesne deti !!

eeffka
4. sep 2013

@zuzulina11 ja nemam skusenost s 1 ucitelkou ale s 15-25? neviem kolko ich v nasej skoel uci, byvam nad skolou, cely minuly rok som bola na MD takze som mala krasny prehlad o pohybe kusov po skole, ked som bola riesit kruzok a ine veci po 14,00 po uciteloch ani ten povestny smrad...
Ok ty deti ucis sama, bohuzia si asi svetla vynimka, inak dala som otazku a nikto neodpovedal, NACO??? su deckam pracovne zosity zaplatene rodicom, ked sa ucitelia tolko nadru pripravou? Zatial hodnotim 1-3r a nie je to ziadna slava. Moja dcera nastastie patri k chapavejsim, bezproblemovym ziakom ale ked som minuly rok citala vo vlastivede ze nasu mestsku cast riadi starosta ( potial OK), starosta ma na starosti skolstvo, riadi zdravotnictvo a este dake haluze... a toto chcela ucitelka aby sa decko naucilo, tak som si tam zasla a co? a figaaaaaaa, pani ucitelka je uz domkaaaaa, ej svina moje dieta spi do 13,30 nestihla som ju

Si zasa v skolstve tak ti tam nebude tak zle, nepoznam nikoho kto by sa vratil do skoly, zato ma 2 spoluziacky ucitelky a sice frflu na male platy ale narovinu mi povedia ze u sukromnika by nevydrzali
Taktiez ze ti 15,30 ci kolko padla 🙂 svata prostoto to sa niekde este da okrem statnej sfery? ja napr robim od 8-16,30 a potom si nesiem ked je termin papiere pod pazuchou a ma kazdy na haku ze mam 2deti, povinnosti, treba mat urobene, tak rob. a ty sa citis urazena 😀 😀 😀

zuzkat1
4. sep 2013

@eeffka skoly v jeho obvode ma na starosti starosta pokial viem

A k teme PZ sa platia a na mnohych skolach nielen platia ale rodicia si ich musia sami zohnat v knihkupectve. Je to zial tak uz roky

zuzkat1
4. sep 2013

@eeffka okrem toho praca ucitela nekonci odchodom zo skoly. Doma si chysta material,robi pripravy,pise a nasledne opravuje pisomky atd.

eeffka
4. sep 2013

@zuzkat1 nie skoly v meste ma na starosti magistrat, odbor skolstva, starosta mestskej casti riesi samospravu, kluby dochodcov, spolupracuje s mestskou policiu a pracuje pre blaho obcanov mestkej casti... len nasa pani ucitelka asi okopirovala a pre guglovala nejaky anglicky text... no nic uz mam na tento rok po 2dnoch ine veci na riesenie 🙂 ako napr ze druzinarka odkontroluje ( ziadne ze sluzba navyse, u nas v druzine sa pisu a kontroluju ulohy) dcere domace a ja tam najdem v 1.vete taku hrubycu 😀 az ma oci zaboleli

eeffka
4. sep 2013

@zuzkat1 a preco si tieto cinnosti nevykonava v praci do 16,00? preco zdrha o 13,30, aj chcem ist domov o 13,30 a po veceroch si robotu dorobim... preco mi sef nedovoli? 😎

zuzitko74
4. sep 2013

@zuzulina11
@eeffka Keby to bolo na mne, nechala by som všetkým nespokojným možnosť, aby si svoje deti vzdelávali doma sami. V niektorých krajinách to tak funguje, u nás, žiaľ, nie.
@eeffka Do budúcnosti, ak potrebuješ niečo riešiť s učiteľkou, najmúdrejšie by bolo, aby si si do školy zavolala a dohodla si termín konzultácie, aby si sa zbytočne neprehnala.

zuzkat1
4. sep 2013

@eeffka mozno preto ze ucit je psychicky tazsia robota+plus nie su peniaze na to aby mala kazda svoj pocitac atd.

V druzine sa vzdy pisali ulohy.aj za nasich cias.

rebeka7501
4. sep 2013

teraz ma asi niektorí ukameňujú, no bohužiaľ ja to tak vidím takto : bežné rodiny sa obracajú aby mali čo dať deťom jesť, obliecť, školské pomôcky ich stoja pol mesačnej výplaty, nasleduje platenie družiny, obedov v školskej jedálni, triedny fond, fond pre školu (niečo ako ZRPŠ), platia deťom rôzne aktivity aby sa vzdelávali nielen telesne ale i duševne, potom sú to rôzne výlety zo škola atď, atď . Neprispôsobiví občania dostanú všetko zadarmo, len aby ich malí parchanti chodili do školy, strava - od štátu (alebo mesta), financie na dopravu, na družinu, na školské pomôcky ....... a oni ? absolútne si to nevážia !!!!!! kde je spravodlivosť ? do kedy sa budeme na toto pozerať ?

kikaneu
4. sep 2013

@zuzkat1
@eeffka nechcem sa hádať, ale zapojím sa.....ja som napríklad v robote nedokázala pripravovať veci na ďalší deň, vyrušovali ma v zborovni kolegyne....buď sa pletkovalo o kade-kom, alebo sa riešili žiaci alebo vedenie.....a mala som aj kolegyňu čo sa rozprávala sama so sebou......no ostala som v robote kým ma potrebovali žiaci a akonáhle sme skončili, pobalila som si veci na prácu domov a šla domov......doma som niečo rýchle uvarila pre manžela, sebe kávu a bežne do deviatej makala.......keby som mala v robote vlastnú kanceláriu, pokojne si tam do štvrtej odsedím a urobím čo stihnem.....
a aby som bola aj k téme.....mne strašne vadí to, že rodičia musia platiť za PZ (niekedy aj za knihy), konkrétne ma štve ANJ, keď už z nej urobili povinný jazyk, tak mali zabezpečiť aspoň učebnice.....ale ministerstvo už tretí rok od oxfordu žiadne nekúpilo...a učiteľ staraj sa.....ja som si pripadala divne, že pýtam od rodičov peniaze, až mi trápne bolo veľakrát 😔 a k prefocovaniu....to je tak, prefotiť v škole nie je problém....ale kto donúti ôsmakov v ťažkej puberte, aby si tie prefotené papiere aj doniesli.....nemám, stratil som, zabudol som, niekto mi zobral, sestra/brat mi pokrčil/počmáral....no ďakujem pekne a štvrť hodiny budeme riešiť kto má a nemá prefotené strany z knihy.....fungovali sme tak mesiac, kým nám iná škola knihy nepožičala.....a bolo to o držku 😒 a to už nejdem hovoriť o tom, že mojim žiakom angličtinu nebolo treba.....načo? však to je zbytočnosť......motivovať ich bolo riadne náročné a niektorých sa mi ani namotivovať nepodarilo za celý školský rok 😔 😢

barcelona94901
4. sep 2013

@barla5 áno tam sa platí,okolo 500 eur pretože nie všetky deti sa dostanu tam,kam maju nárok ísť ,nie každé mesto na tieto deti myslí ,takže školstvo zadarmo? u nás veru nie je

zuzulina11
4. sep 2013

@eeffka ja som pracovne zosity vyuzivala predovsetkym na domace ulohy, kedze som ucitelka AJ/NJ, tak precvicenie gramatiky mi vyhovovalo ked si decka mohli spravit doma cvicenia z PZ a v skole sme to skontrolovali...neviem o com su PZ na I: stupni.....ale aby toucenie nebolo jednotvarne tak je fajn ked sa kombinuje ucebnica, pracovny zosit aj material co si ucitel urobi doma (rozne prezentacie na projektor a pod. )

ja som nenapisala ze vo firme je lepsie...kazde to zamestanie ma svoje plusy a minusy , ale ma nastvalo ako si sa vyjadrila ze ucitelia nic nerobia a dostavaju 500,- eur ....

ano ja viem ze tiez nie je firma ako firma...robila som v dvoch tak aj to si viem porovnat ze vjednej bola pohoda a v druhej som velakrat sedela do vecera lebo bolo treba dokoncit veci na druhy den

ano do skolstva som sa vratila lebo som mala moznost (kedze som nemala inu pracu a byt nezamestana tiez ni eje bohvieco) ...a nepopieram ze pri detoch je to dobre povolanie, ano mozem odist aj o pol druhej, no a ked deti vecer pospia tak namiesto radoanok s manzelom si sadnem k pisomkam a pripravam...ale tak prezijem to, zarabat sa musi....a samozrejme nie je to tak kazdy den...ako v kazdom zamestani su dni kedy je menej prace a su dni kedy je clovek zavaleny

urazil ma tvoj prpspevok preto lebo dehonestuje moju pracu, ja nebagatelizujem tvoju pracu, prave naopak, kedze som robila v tej sfere viem ju pochopit, chcela som len aby aj ty si sa pozrela trosku chapavo na ucitelske povolanie...je to o tom ze v kazdom zamestnani sa najdu "flakaci" a najdu sa aj ti ktori robia viac ako je treba, alebo aj taki kori si urobia len to co musia....vsetko je len o pristupe, preto si myslim ze nie je na mieste povysovat niektore povolania nad druhe....kazda praca je poctiva ak sa robi poctivo

barcelona94901
4. sep 2013

@zuzitko74 u nás to možné je,ale nie na vyššom stupni,plus u nás su na to prísne podmienky,narozdiel od ostatných krajín
navyše deti,ktoré sa doma vzdelávaju maju omnoho lepšie výsledky,čo sa u nás moc školám nepáči

zuzkat1
4. sep 2013

@kikaneu ja to viem ja tiez ucim.

barcelona94901
4. sep 2013

@barla5 školsky časák cca 8-10eur .neviem presne sumu,..je tam zľava za kolektív..ale povinný je,pretože deti z neho dostávaju domáce ulohy.. 😖

kikaneu
4. sep 2013

@zuzkat1 viem, čítala som....dala som tam aj teba, aby si vedela, že súhlasím s tým, čo si písala 😉

zuzitko74
4. sep 2013

@barcelona94901 Aj ja mám také informácie, že deti vzdelávané doma majú lepšie výsledky. Je to tým, že lenivý a ľahostajný rodič sa na to jednoducho nedá, tomu je pohodlnejšie vypraviť dieťa do školy a nadávať na prácu učiteľa.

barcelona94901
4. sep 2013

@zuzitko74 u nás aj normálny rodič má problém,aj keby veľmi chce,v našej krajine su na to najprísnejšie podmienky,ktoré málokto splní..narozdiel od ostatných krajín,myslím,že aj naši susedia to maju jednoduchšie a v % je tam veľa detí oproti nám ,ktoré sa vzdelávaju doma..ale tak,u nás je to tak so všetkým,nečudujem sa

zuzkat1
4. sep 2013

@kikaneu no len evke to nevysvetlis. Ona ma jasnu prestavu ze v skole sa len kavickuje a na obed utekame domov pozerat telenovely. A ja poznam PZ prveho stupna a 90% cviceni tam ma opodstatnenie.laik vsak moze vidiet len to co ona pise ze sa tam len ciarka a spaja...

kikaneu
4. sep 2013

@zuzkat1 no, čo narobíme....a to nie je sama...takých ľudí je veľa (čo si toto myslia) 😔 ja nie, ako mala som v ruke, ale nejak detailne som sa nezamerala, len sesternica mi ukazovala 😉 a mňa sa zas deti na biológii pýtali, že prečo nemajú pracovné zošity, že oni by chceli...tak som im potom vyrábala aspoň pracovné listy 😉

zuzitko74
4. sep 2013

@barcelona94901 Kde to je - u vás?

barcelona94901
4. sep 2013

@zuzitko74 myslím na Slovensku
😉

zuzitko74
4. sep 2013

@barcelona94901 Pokiaľ viem, u nás to možné nie je, túto možnosť majú len rodičia, ktorí sú s deťmi dlhodobo v zahraničí a chodia s nimi len na preskúšanie.

zuzkat1
4. sep 2013

@kikaneu Ved vacsina deti rada robi v PZ tieto nove su robene aj celkom zaujimavo