icon

Pomoc tretiakovi, ktorý nerozumie zadaniam úloh

19. nov 2020

Môj syn je tretiak, je narodený v júni, čiže niektorí spoluziaci sú skoro o rok starší. Je šikovný, učivo zvláda, má logické myslenie, všetko chápe. Čo ale mu robí problém je, že veľa zadaní proste nepochopí a tým pádom nevie ani na danú otázku odpovedať. Napr.ucili sa rozdelenie slov podľa poctu slabik. To vie vymenovať, ku každému uviesť príklad. Ale keď dostal na teste otázku:"uvedené slová roztried do skupín podľa počtu slabik" absolútne nevedel čo s tým. Keď som mu dala doplňujúcu otázku, no ako delíme slová podľa počtu slab.hned mu to doplo. Niekedy si zadanie aj zle prečíta. Preberajú vybrané slová. Z diktátov mava 3 jky, lebo zabudne bodku, dlzen, vynechá písmeno alebo ho nahradí iným. Gramaticky čo sa týka zaciatku vety (veľké písmeno), y\i, opytovacie znamienka a ine má vždy bez chyby.

Ako mu pomôcť hlavne s tým, žeby chápal tie zadania na písomke? Niekedy dáva úplne nezmyselné odpovede. Učivo, keď si prečíta, vie hneď naspamat, len to uplatnenie v praxi.

Strana
z2
durianka1973
19. nov 2020

A tiez by som sa snazila nejako dohovorit dvom starsim bratom, aby sa najmladsiemu nesmiali kvoli znamkam. Ved po prve, on ani zle znamky nema, su to uplne v pohode znamky. A po druhe - kazdeho hlavicka proste funguje trochu inak. A zdoraznila by som stranky, v ktorych je sikovnejsi najmladsi - urcite take su.

nakupiky
19. nov 2020

@laurika1432 určite 🙂 venujem sa mu dosť, sankcia - obmedzenie telefónu, počítača, ak zhodnotím že sú chyby z nepozornosti, ktoré urobí pri domácej príprave. Lebo aj doma nedokončí vec, ktorú má za úlohu. Za zlé známky netrestáme - nikdy. A to sa mu už stalo, že nevyplnil zadnú stranu pracovného listu 🙏 nevšimol si...

tinka_21
Autor odpoveď zmazal
tinka_21
19. nov 2020

Mojej dcére sa toho melie v hlave neskutočne veľa, ona to aj sama povie, že myslím na veľa vecí naraz až je z toho nešťastná, ale pomaličky sa učíme, že najprv jedno, potom druhé. Alebo mi chce niečo povedať, bojí sa že zabudne. Snažíme sa odľahčiť hlavu zapisovaním (to pomáha aj mne, tiež sa mi to tam melie). A čo sa týka chodenia pri učení, to vôbec nevadí. Ja som tak "odchodila" celú základnú, strednú, aj vysokú. Nachodila som doslova kilometre po izbe, keď som sa učila, lepšie mi to tak myslelo a lepšie som sa sústredila. Takže zase je to len spôsob, ktorý mu vyhovuje ;) A môže to súvisieť práve s tým, že sa mu to v hlave melie všetko naraz. Dcéra číta z čítanky a celá sa vrtí na stoličke niekedy, tiež ju musím upozorniť, aby sa upokojila a pokračovala. Niekedy to ide, niekedy sa skrátka vrtí, vraví, že jej je tak dobre 🙂 tak ju nechám. A aj učiteľka vravela, že všetci v tejto ich triede majú takéto "osobitosti" - niekto si klepká prstami, niekto sa vrtí. Ale to patrí k nim 🙂 K ich spôsobu uvažovania a tomu, že hlava šrotuje veľmi rýchlo.

autor
19. nov 2020

@durianka1973 to je jasné s tými staršími. To nie je také že "vysmievanie" Sú to proste chlapci a ja to vnímam ako prirodzenú súťaživosť. On ich zase dáva v matematike. A zase sa "vysmieva im"

pininka1
19. nov 2020

@katrin21 ja s tebou suhlasim ze treba trenovat, len nie kazdy vie ako presne to ma trenovat a potom je vysledok taky aky je. Navyse problem nemusi byt len toto, neskor sa moze ukazat aj nieco ine. Nemyslela som ze ma navstevovat centrum, staci si ist raz pre radu ako to robit efektivne.

mtdk
19. nov 2020

Skús sa s ním doma rozprávať dvojzmyselne, napr. pozrieš z okna a povieš vidím 2 koruny a opýtaj sa ho aké, on povie stromy a ty povieš ale aké by tam ešte mohli byť? Dcérke mojej známej to pomohlo 🙂

katkasav
19. nov 2020

Syn je blíženec?

majamat
19. nov 2020

kazde dieta je ine. a teda niektore su velmi beozorne. aj moja dcera je taka, uci sa dobre, vyznamenana, je v 4.roc. a tiez niekedy nevie, nepochopi, potrenuje to jednoducho pocut.
napr, minuly rok sme mali problem, ked sa ucila vlastivedu a prirodovedu, ze to nevie povedat svojimi slovami. ( predtym boli skusani formou otazok, ale to uz padlo )
no musim povedat, ze tento rok je to lepsie. to su veci, ktore im musia dojst v ich hlavickach, musia na to dozriet.

nakupiky
19. nov 2020

@ajsha123 toto je taký kompletný materiál - nezľaknite sa, začína teóriou o poruchách pozornosti. Ale je tam plno pracovných listov. Na niektoré sú už tretiaci veľkí, ale ja ich občas využívam. Je jedno, že to je pre menších, ide o to, aby proste zameral tú pozornosť na úlohu. Tak to od neho chcem aj na diktáte či previerke z matematiky:

https://www.komposyt.sk/pre-odbornikov/ziak-so-...

luckabaj
19. nov 2020

Ako keby som čítala o mojom synovi. Tiež tretiak s tým istým problémom

autor
19. nov 2020

Ďakujem všetkým. Keď oni sa v škole učia istým spôsobom a potom dostanú test stiahnutý z netu....kde sú úplne inak formulované otázky.
@nakupiky pozriem si

iloveme
7. feb 2022

@anjelicek26 ahoj, ma tvoj syn problem s nepozornostou len pri uceni alebo aj doma? Moja dcera dcera totiz tiez nechape ziadnemu zadaniu co sa tyka uloh a to uz je na druhom stupni,nerozumie filmu ked pozera,kazdu sekundu sa pyta co a ako a preco sa tak stalo vo filme. Proste je strasne nechapava. Potom doma, otvori suflik,nezavrie ho. Hocico vyberie,neda naspat. Po cikani nesplachuje zachod,lebo zabuda. Ja uz som hotova.Proste nerozumiem ze moze byt naozaj tak nechapava a nepozorna? Ona mi pride,ze doma ma uplne vypnuty mozog,ale ze uplne

anjelicek26
7. feb 2022

@iloveme my mame rovnaky problem doma a aj v skole...ale on zadaniam vsetkym rozumie, len je schopny ich behom par minut zas zabudnut...no - skor sekund... co som mal robit? Kam som mal ist? Co som mal doniest? Nebodaj ho poslat po nieco, nikdy to nedonesie. Ja som uz rezignovala. Splachovat splachuje 🙏😂

iloveme
7. feb 2022

@anjelicek26 no tak aspon na to splachovanie nezabuda 🤣

miskaska
7. feb 2022

@anjelicek26 to poznam...večer: umy si ruky, tvár a daj si strojček. 100 krát ho otočím naspäť. 3 veci sú už veľa na zapamätanie. 😀

autor
7. feb 2022

Dievčatá, my ideme akurat na diagnostiku porúch učenia. U syna sa to za ten rok dosť zhoršilo, hlavne problém s písaním a čítaním. Tak som zvedavá. U nás je problém aj v učiteľke, ktorá neustále syna "buzeruje" za písmo. Tak sa snaží písať pekne, len potom mu uniká obsah

Strana
z2