icon

Poruchy učenia u druháka

16. mar 2022

Dobrý deň,
mám doma druháka. A už sa celkom dlho trápime s učením.
V prvom ročníku mal dosť problém s grafomotorikou a pochopiť ako spájať písmena do slabík a slabiky do slov ale dobojovali sme to.
Teraz je to vášnivý čitateľ ktorý prečíta tak 5-10 kníh mesačne, číta všetko a všade, každý večer, hockedy ráno cez deň v družine. Má proste príbehy rád, je to pre neho niečo ako telka len bez obrazu a s písmenkami.
Ako začal druhý ročník trápime sa s učením viac. Diktáty to to teraz 2 chyby raz 10. Väčšinou nepozornosť typu bodka na i, dĺžeň, bodka na konci vety. Takže stačí 4 takéto chyby a už má trojku a teraz sa k tomu pridali i y po tvrdých spoluhláskach tak to nieje ružové.
Ale doma veľa trénujeme.
Problém ale máme hlavne s porozumením zadania či už v matematike alebo slovenčine. Učíme sa doma dosť i keď učiteľka vždy vraví že všetko je ok, ale potom mi prídu domov trojky. A hnevá ma to nie kvôli trojke ale preto že nepochopil zadanie a potom napíše všetko zle.
Napríklad:
Hľadaj a dopíš najbližšie celé desiatky medzi ktorými ležia uvedené čísla - nemá šajnu keď mu to ale vysvetlím že sa tým myslia čisla 10, 20 ... 100 hneď pred číslom a za číslom tak už vie a doma to urobí bezchyby ale v škole všetko šktrnuté a 0 bodov.
Celkovo aj keď počíta príklady správne, počíta ich pomalšie ako spolužiaci a za to že to má nedokončené trojka.
Zo slovenčiny detto úlohy typu Zakrúžkuj tvrdú spoluhlásku pred samohláskami i,í nepochopí správne, keď si to prečíta ale buď zakrúžkuje i,í alebo naopak všetky tvrdé spoluhlásky. Proste to nespojí čo má robiť kým sa o tom neporozprávame a nedám doplňujúce otázky.
Lenže v škole to s ním učiteľka nerieši. Namiesto toho aby ho dala do prvej lavice sedí väčšinou v poslednej, priebežne sa nepozrie, že či to robí správne, potom mi len proste príde domov občas zošit a vidím doškrtaných 10 strán červenou.
Zošity domov totiž nenosia lebo učiteľka domáce nedáva, iba občas. A tak ani nieje každodenný prehľad. A nechce aby domov zošity nosili aby predišla zabúdaniu.
Už mám preto aj zošity dvojmo nakúpené aby som mala prehľad a učíme sa z nich opakovane to čo v škole ale nie každý deň lebo to sa nedá aby robil komplet všetko to isté doma v škole.
Viem že problém je pozornosť. On sa zamyslí a nepočúva alebo číta čo majú po stenách popísané alebo vie prvý že vonku prší, sneží... a potom zas len dobiehame doma.

A ja už vlastne ani neviem čo robiť. Učiteľka tlačí na to že je dyslektik čo sa mi nezdá keďže číta fakt veľa a povie celé obsahy kníh čo čítal. Skôr mi to príde ako porucha pozornosti.

Ak ho aj dám vyšetriť, pomôže to k niečomu? Nemyslím si žeby učiteľka zmenila prístup a viac na neho dohliadala len bude proste chlapec ktorý ma trojky ale to nevadí lebo veď má papier.

Učiteľke volám často vždy počujem len jedno. To nevadí to je dobre on vie čo vedieť má a potom bum ďalšia zlá známka.

Má niekto s týmto skúsenosti. Ja vlastne ani neviem čo chcem. Len viem že som nešťastná aj za neho, lebo bude to ďalej ťažšie a ťažšie.

A nie nie som matka ktorá ho doma za trojku zodere. Ale nepáči si ma prístup ktorým ho učiteľka naučila že trojka nevadí. Lebo potom sa dostávame do štádiu mama ale veď mám trojku tá nevadí tak sa nemusím učiť navyše lebo trojka je dobrá. Len takto časom by sa to ešte zhoršilo.

Strana
z2
pupava36
12. apr 2022

Mne skor pride ako dysgrafia, ta je spojena s tym ze dieta nevie kde sa pise tvrda a makka spoluhlaska. Dyslexia je skor o citani a porozumeni textu. On moze pekne povedat cely obsah citaneho textu ale nemusi vediet dobre citat teda ze sa nezakoktava. Rovnako s matematikou moze mat dyskalkuliu. Najlepsie by bolo ist s nim psychologovi povedat mu aky ma dieta problem a on uz podla diagnostiky stanovi diagnozu. Mne ako tretiacke na ZS zistili dysgrafiu a dyskalkiu a cely zivot sa to somnou taha. Bohuzial bez chyb neviem nic napisat co ma dost hneva lebo ked nieco pisem dolezite tak manzel ktory ma slovencinu v malicku to musi pomne citat a opravovat chyby. Mna to hneva cely zivot ale bohuzial s tym nic nespravim. Rovnako aj porucha pozornosti mi bola diagnostikovana, nevydrzala som pri jednom ucive dlho sediet nieto este rozmyslat ale stoho som uz "vyrastla". Takze odporucam navstivit psychologa nech stanovi diagnozu.

katkka08
13. sep 2022

@bramborienka Dobrý večer,prosím Vás ,pracuje v pedagogicko-psychologickej poradni?Potrebovala by som poradiť .

bramborienka
14. sep 2022

@katkka08 ano,napiste mi spravu

sluchatka
24. okt 2022

@bramborienka dobry vecer. Potrebovala by som poradit ohladom syna, mozem vam napisat? Vopred dakujem za ochotu

bramborienka
25. okt 2022

@sluchatka samozrejme

lena235
25. feb 2025

Prosim ako to pokracuje v skole s vasim syncekom?

Strana
z2