Postupovala som správne v prípade synovej šikany?
Syn od septembra nastúpil do 5 ročníka. Športová trieda.
Už párkrát sa mi stazoval že mu pár chlapcov robí zle.
Vždy som ho vypočula, povedala nech si ich nevšíma atď
Predvčerom prišiel že sa mu jeden vysmieva že na športovú prípravu nosí fake dresy, ďalší mu dal päsťou do brucha keď pomáhal odniesť učiteľke veci do kabinetu.
Včera mi volal že chce prísť domov, nechce ísť na tréning.
Doma sa mi zosypal, že on to už nevydrží, nezvladne.
Zas bol problém na telesnej. Ďalší na neho vrieskal že nevie hrať futbal, nevie prihrávať atď.
Nie som utlocitna, ani si nemyslím že moje dieťa je dokonale.
Ale zavolala som triednemu či si nevšimol žeby syn robil zle deťom a takto mu to oplacaju. Vraj si nevšimol. Ale že so synom nie je žiaden problém, žiadne sťažnosti. Učitelia si ho chvália. Vysvetlila som čo sa stalo. Poďakoval že som mu dala vedieť, že to treba zastaviť a dnes bude riešiť.
Volala som aj trénerovi, či nerobí syn zle. Odpoveď bola že je to jeden vychovaný chlapec. Keď som sa spýtala či mu nejde futbal, tak mi povedal že patrí medzi najlepších hráčov.
Keď všetko dozvedel ostal naštvaný že také správanie nebude tolerovať a ešte včera to riešil. Tí, ktorých sa to týka dostali trest a môžu byť vylúčení ak sa to bude opakovať.
Ale otázka je. Riešili by ste to? Alebo to bola malichernost?
Je dobré,že si sa ozvala a aj to,že sa takto zachovali triedny aj tréner. Lebo nie vsade a nie vždy je to tak. Ešte to,samozrejme,sleduj a pýtaj sa syna,čo a ako to postupuje ďalej, čo aj určite budeš. Držím prsty.
Urobila si najlepšiu vec
@elis248 ono su to casto sikaneri aj deti z dobrych rodin, sebavedome, doma dobre, v skole sa "uvolnia" a najdu slabsie kde si mozu vybit nejaku frustraciu alebo aj nudu a "zahviezdit" medzi kamosmi ze aki su oni frajeri, ze to nejakemu slabsiemu nandali...
Ked ich okolie, skola ci doma rodicia sfuknu a ich spravanie oznacia ako netolerovatelne, hned sa skludnia. To nie je ako tu niekto dozadu opisoval, ze za sociku boli deti vonku neriadene dospelymi, mali svoje tlupy a ak na nich niekto zaloval, tak si nanho pockali a este viac mu nalozili. Takze byt bonzakom sa neoplatilo... Teraz je to trochu inak. Dnesne deti su chranene kvetinky, doma ci na kruzkoch...staci v tom veku 10-13 rokov alebo i viac spravit kazanie ci male bububu a stiahnu sa. Sikaner vacsinou nema za sebou sudrznu skupinu. Decka sa zasmeju ci pridaju k sikanerovi, len ak je to uplne bez nasledkov a bezpecne. Akonahle sikanera odhalia a potrestaju, hned odskocia.
@denisa0504 je ti lepšie? Som rada.
Pýtala som sa preto, že mi včera jedna mamička povedala že to preháňam.
A preto som sa pytala učiteľa či niečo nerobí aj syn im, lebo som nechcela niekoho obviniť a pravda by bola inde.
podla mna si to riesila dobre. a super, ze syn ma v teba taku doveru, ze ti vsetko povedal a nedusil to v sebe.
Samozrejme, ze to treba riesit. Velmi dobre si urobila. Spravny pristup.
A musim povedat, ze som velmi milo prekvapena, ako sa k tomu postavil ucitel a trener. Klobuk dole. Lebo vacsinou sa to zametie pod koberec s tym, ze dieta nema byt take citlive, ze su to len chlapci a pod.
Tesim sa, ze su takyto ucitelia a trener.
Dufam, ze sa to tym padom zastavi a nebude to treba dalej riesit.
Dobre si urobila. Treba sa aj popýtať a zistiť čo je vo veci, lebo aj deti niekedy nevedia odhadnúť situáciu. Povedia jednu vec, ale zvyšné nie že zataja, ale nepovažujú za dôležité povedať, lebo tomu nerozumejú. Tak si treba vypočuť, zobrať trošku s rezervou, pozisťovať, popýtať sa a vyriešiť. A nie hneď nabehnúť ako,, pomsta bohov".
Tvoj syn sa na teba obrátil o pomoc. Hovoril ti zjavne viac krát, že ho šikanujú ale ty si pred tým zatváral oči. Nie, nie je mi lepšie, lebo ty zjavne svoju chybu na tom, kam to až zašlo nevidíš. Keby sa netváriš, že sa nič nedeje a nehovoríš to aj jemu, ušetrila by si mu veľa psychickej bolesti a nakoniec aj tej fyzickej.. ale škoda slov, to nepochopíš
@denisa0504 a to, ze ty jej teraz nalozis, ma aky zmysel?
Vrati ona cas, aby to riesila skor??
Podstatne je, ze to riesit zacala.
Ano, mohla mozno skor (nevieme, my do toho nevidime, tazko sudit) , ale nemusela vobec - to sa casto stava, ze rodicia to tiez zlahcuju a nezasiahnu vobec, ci cakaju, ze si dieta poradi samo..
Toto je citliva tema a aj ked bol mozno tvoj umysel dobry - ze si chcela poukazat, ze riesit to skor, by bolo lepsie a tym by si mozno pomohla niekomu inemu, kto to cita, sposob akym to robis je necitlivy. V tvojich prispevkoch chyba empatia.
@denisa0504 prosím? Ty ma ideš poúčať o šikane a sama v dvoch komentároch si vyplula toľko urážok na moju adresu, len aby si ma zhodila ako matku 🤮?
Nemusíš súhlasiť s mojim postupom ale ego si na mne honit nebudeš. Každý tvoj ďalší sprostý komentár zmazem
V prvom rade je super, ze mas so synom takyto vztah, ze sa s tebou podeli o nieco take.
Druha vec je ignoracia, sikanu nezastabi a ani nezmierni.
Nie, nieje to malichernost a hlavne, dories to do konca 🙏
@beronsche vieš, začalo to tým že ho volali biflos a ritolez.
Biflos preto že sa učí, hlási, snaží nachytať dobré známky. Syn sa chce dostať na gymnáziu a už aj výšku má vybratu. Všetko tomu podriaduje aby si to splnil.
Ritolez je preto, že som ho vychovala aby si vážil každého a rešpektoval ľudí. Tak on to robí. Od upratovačiek, cez kuchárky až po riaditeľa. Viem že je niekedy až prehnane iniciatívny ale...
Viem že ho tie slová trapili. Chcela som riešiť s mamkami tých detí hneď na začiatku ale nechcel že to bude trápne a budú sa mu smiať. Nič som nezlahcovala. Povedala som mu že to nie je správne také chovanie. Že niektorí ľudia si tak dokazujú svoju dôležitosť keď niekoho urazia, zhodia.
Aby im, keď to nechce riešiť, povedal aby mu dali pokoj a nevsimal si ich. Že vie, prečo to robí, aký je jeho sen.
Fyzický útok bol až predvčerom. Tiež nechcel riešiť. Ale včera som už musela.
Super si to poriesila!!
@beronsche kto mal empatiu s tým chlapcom? Keď bude túto diskusiu čítať ďalšia podobná matka, ktorá bude mať pochybnosti, či má ochraňovať svoje dieťa, alebo len nečinne prizerať, tak dúfam, že takto napriamo povedané jej to otvorí oči. Čo mám teraz chváliť, že po neviem akom čase sa konečne to dieťa možno bude cítiť lepšie? To pomôže? Len aby bola matka spokojná? Spravila veľa chýb a ja na tom nevidím ako ona píše, že si honim ego, alebo že ju urážam. Píšem na rovinu ako to je, že zatvárala pred tým oči a dopustila nech to príde do tohto štádia. Že neochránil a vlastné dieťa. Že sa má za toto svoje správanie hanbiť. Tak to je z môjho pohľadu, ale ona sa ešte uráža 😆 A autorka, som zvedavá ako zmažeš môj komentár 🤦♀️
Super si sa zachovala! Mozno by som riesila hned alo by mi to syn povedal. Ale klobuk dole, ze si zachovala chladnu hlavu pri rozhovore s ucitelmi. Dufam, ze sa vsetko vyrieši a tvojmu synovi uz nikto ublizovat nebude.
@denisa0504 obvinovanie nie je cesta.
Ak chces robit osvetu, chod na to inak. Toto nie je priamo povedane, toto je neempaticke odsudzovanie so skrytym podtonom "ty hrozna mater"
Ty vlastne ani nevies podrobnosti, domyslas si a na tom zaklade sudis.
@beronsche možno máš pravdu, že som bola neempatická. Mne je jednoducho hrozne ľúto detí, ktoré si toto musia prežívať a ak sa niekomu zveria, nenájdu nutnú pomoc. Nechcela som povedať, že je "hrozná mater", ale že to bola chyba a tak, ako sa ona bránila tu, keď mala pocit, že som jej spravila niečo zlé, tak sa mala "biť" aj za syna a nie, že nech si to nevšíma. Som matka a keby niekto ubližuje mojím deťom, neviem si predstaviť, že by som ich nechala sa trápiť a trpieť. Navyše toľko mladých ľudí si kvôli šikane vzalo aj život a stále sa to aj tak zľahčuje. Deti musíme chrániť. Keď nie my rodičia, tak kto? Ale dobre, už sa viac nebudem vyjadrovať...
Dobre si spravila. Deti treba ochranit aj vtedy, ked o to nestoja. Dvakrat tak, ked o to prosia
@denisa0504 suhlasim s Tebou, ako zaslo to uz dost daleko, povedat ..nevsimaj si ich ..dobre ze sa to dozvedel trener, mozno poriesi. Netreba tym agresorom dat ziadnu sancu dalej si toto dovolovat. Ubohe vysmievat sa za fejky, co to maju za rodicov.
Malichernost to iste nebola. Ci povazujes toto chovanie za maličkost?
Tvoje decko dostane pestovku do brucha, ustavicne ho sikanuju, psychicky sa zosipe povie ti, ze to nezvlada a ty sa este hlupo pytas ci to mas riesit?? Vau tak ty si riadne “ nad vecou “
@dagmarovita čítala si prosím všetky komentáre? Ako som už písala, včera mi jedna mamička povedala že to preháňam, že si to chlapci mali vyriešiť medzi sebou.
@juliacenc ja píšem že som nad vecou? Hneď som to riešila. Bohužiaľ keď mu hovorili biflos, to riešiť nechcel, lebo že sa mu budú smiať.
Preto som sa pýtala či je to malicherné, lebo včera mi to jedna mamička povedala. Že si to chlapci mali vyriešiť medzi sebou
@martinmmartin v našom meste tiež jeden nechcel zrejme byť za bonzaka. Tak to vygradovalo, že raz skončil s kompresorovou hadicou v zadku a skoro ho to stálo život. To už bolo ale SOU, nie ZS. To si snáď robíš srandu, že so šikanou sa má decko trápiť samé🤦
Urobila si dobre, že si to riešila.
Každého by som si osobne podala

@beronsche najlepšie ak si aj agresor vyskúša pozíciu slabšieho a pocit hanby. Väčšinou si myslia, že v pohode môžu s takým správaním pokračovať, lebo určite to ostatní vidia, ale sú ticho. Nemalo by sa to riešiť za zavretými dverami riaditeľne, ale verejne sa ospravedlniť dotyčnému pred celou triedou. Možno si aj ostatní v triede vydýchnu, že agresorov konečne niekto uzemnil a bude tam lepšia atmosféra.