Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@matax to ucitel neovplyvni, je to zalezitost rodiny a rodicov. Ja osobne som bola suplovat a kolegyna mi povedala, ze to maju pozerat. Za mna, ja som nazoru, ze akekolvek politicke presvedcenie nepatri na podu skoly, odmietam, aby skola politicky a v akokolvek polticky ovplyvnovala ziaka. Skola je akademicka poda.
@matax nehnevaj sa na mna tieto filmy niesu vhodne pre deti a bodka - resp. nie pre deti v 5. triede na zakladnej skole ;) ja mam 30 rokov a ten film mi robil problem a tiez som mala velmi zle sny a som uplne normalna bytost - ja mam zle sny aj teraz , ked mi nad hlavou uz druhy tyzden lietaju americke bombardery - lebo cvicenie nato - osmak urcite ani nema paru co zn. slovo sympatizovat a co z toho plynie - deti treba informovat velmi citlivo o tychto temach - ved o nich maju problem hovorit aj stari rodicia, ktori vojnu sami prezili.
@linduska86 videla si aj film Hankin kufor?
@matax to je ten medzinarodny skolsky projekt? z r. 2009? tusim o holokauste v Terezine ? a co to s tym ma spolocne prosim ta?
@matax ty si smiesna - niektore dieti su citlive? vacsina deti v tom veku je citliva! kolko si myslis, ze toto stravi v tom veku? ved vacsina dospelych ma problem s tymto filmom....
Film o kamaratstve, ktory konci tym, ze chlapcek sa dostane nedopatrenim do plynovej komory? Ako chces citlivo vysvetlit 10-rocnemu, co je to plynova komora? ci ako chces "citlivo" vysvetlit hromadne vrazdenie?
@linduska86 ano, film o chlapcovi je desivy.. Aj som si poplakala pre osudy ludi, co v tom filme zahynuli a aj preto som plakala, ze v dnesnej dobe vidim mladez, ako hajluje a zdiela nazory, ktore k tym hrozam viedli
Mozno tym, ze ja som od teba o 10 r.starsia a stretla som sa osobne s viacero ludmi, ktori lager prezili a tiez som sa v detstve stretla s temou vyvrazdovania picas 2.s.v. a teda mam info, ze sa to stalo a uz sa neodstane, tak tie hrozy vnimam ako realitu a aj ked sa ma vzdy tie pribehy velmi dotknu, myslim, ze vyhybat sa im netreba ani u deti, lebo zit v bubline nevedomosti, ci zlahcovania vedie k tomu, ze sa ako spolocnost z tych strasnych hroz nepoucime a mozu sa zopakovat /sfanatizvanu mladez uz mame/
Fulm o Hankinom kyfriku spomina autorka temy v uvodnom prispevku ..nie projekt..film
@linduska86 tento film spomina autorka, ze deti pozerali..ci si necitala uvodny prispevok?
http://www.csfd.cz/film/296889-hanin-kufrik/pre...
Ženy len tolko - myslim si jednu vec, ze deti treba hlavne MILOVAT a nepustat im hrozy VOJNY a vobec im nepustat tieto desive a drasticke filmy plne nasilia, hnevu a vojny . a nech si mysli co chce kto chce. stacilo mi vidiet v ociach mojho syna mami a preco tu lietaju bojove lietadla? krvi by ste sa mi nedorezali - vies zlatko maju len cvicenie, ale ked mate nad hlavou bojove lietadlo hoc maju cvicenie jedno vam nieje a ani v noci ked zaspavate a pocujete rachot - aspon mne to jedno nie je bud som ja taka precitlivela alebo vy sa nebojite a nemate hrozu a strach. Kotleba je imbecil a to ho este nazyvam v pohode. a kto ho volil sa moze zaradit do jeho skupiny idiotov . pretoze nepozna vobec historiu jeho strany - zakulisie a pod. ludia sa cisto zmagorili co cakaju ze co spravi? tak isto sa nabali ako fico a pociatek a spol. detom treba vojnu vysvetlovam po historickej stranke, preco vznikala na zaklade akych suvislosti a ked uz tak najmä slovensko-ceske dejiny a potom svetove a nie ze im rovno v 5 triede supnut film s plynovymi komorami a nemyslim si, zeby ten film bol nejako spracovany pre detskeho divaka..
@matax https://www.rtvs.sk/televizia/program/9402/75528 tu som o tom citala a ? mas s tym nejaky problem? ja sa ta pytam nieco a ty mi nevies odpovedat normalne - ale ides ma tu poucat o "nicom"
@matax ty nechapes (asi nemas deti) zakladnu vec: rozum 10-rocneho dietata nema sancu spracovat takyto film. jedine, co mu to moze priniest je tazka trauma. jednoducho vsetko chce cas a postuponost, pustat toto malym detom je idiotizmus a nie potrebne ako pises...potrebne je to neskor
uz len slovne spojenie citlivo vysvetlit taketo veci je absurdne
@linduska86 vojaci existuju a aj vycvik maju a teda aj liedadla realne lietaju a to by deti mali vediet, ze existuje obrana statov..keby cosi..
Zle je, ze realne existuju domobrany , ktore tvoria vyznavaci hitlera, ktori sa z hroz holokaustu vysmievaju
Naozaj si pozri ten film o Hanke, nie je to priamo o vojne, je to o patrani po osude Hanky a jej brata..patraju deti v japonsku..a ak nemas chut tak si precitaj, o com film je a nepis, ze je vojnovy, lebo nie je.. Je o tom, ze tie deti zaujima historia aj vzdialenych krajin..
Mam deti, dve- 7 a 9 rocne, co to o vojne a fasizme vedia.. @mircalla a o.i. planujem im hanku neskor pustit , ale s pripravou a so mnou...uz som im o tom filme davnejsie hovorila
@linduska86 ty si sa pytala, ci je to projekt..nie, je to film
https://gloria.tv/media/11NwK7RBsYr mozete si ho pozriet online - nemyslim si fakt, ze toto je pre deti
@linduska86 lenze o tomto filme som aj ja napisala, ze nie je vhodny pre piatakov
Chlapec v pruhovanom pyzame je od 15 rokov
Ja pisem, ze film o hanke je vhodny http://filmskladka.cz/film/3/421549/hanin-kufri...
@matax obrana statov? really? 😀 och idem si dat kavu lebo toto je na mna moc 🙂 prajem pekny den. Prajem ti aby ta nikdy v zivote nezastihla vojna nikdy nikdy . lebo z tvojho rozpravania sa mi zda , zeby si ju nutne potrebovala.
ja idem svojmu synovi pustit vcielku maju a bob a bobek a ideme do prirody lebo je tak krasne a o vojne mu pustat nikdy nebudem !
@jajka257 na schindlerov zoznam sme isli v prvom rocniku na strednej zo skoly. Nezda sa mi ze to je nieco co 15 rocny mozog nezvladne. Je to skvely film a kazdy od 15 by ho mal vidiet aby nezosmiesnoval a nespochybnoval hrozy co sa stalo. 15 rocne decka su uz ready aby to chapali. Ja suhlasim s @matax - je dolezite aby deti mali informacie. Citlivo a primerane veku ale najvacsia tragedia je, ze ludia zabudaju a teenageri asi celkom nechapu romery fasistickej ideologie. Ziadna zena nechce aby jej dieta bolo traumatizovane a plakalo zo spanku to chapem. Ale nezlahcujme to..deti na strednej v 18 rokoch volia vladu.
@linduska86 o, dakujem, kedze zijem na sk a aj ty, tak to zaroven prajes aj sebe 🙂 , aj tebe zelam pekny den
@matax ja sa o takychyto temach pred detmi ani len nebavim - syn ma necelych 6. vobec. to si pred detmi pustis aj spravy?
z jednoducheho dovodu: pamatam si ake to bolo pre mna traumatizujuje taketo zazitky....nemyslim si, ze preto zo mna vyrastol rasista ci fasista
stale si mi neodpovedala ako citlivo vysvetlit malemu dietatu holokaust?
@mircalla nepozeram spravy a ak raz za "sto rokov" , tak urcite nie pred detmi, tam ukazuju paradne hrozy
Nie, syn pride zo skoly a pyta sa... A viem, ze jeho spoluziaci sleduju napr.farmu...aj spravy...
Ako vysvetlim? No takto, su rozpravky, kde su zli a dobri hrdinovia.. Tiez sa stane, ze niekomu dobremu z rozpravky sa stane nieco zle..ci ani take detom necitas? Takze moje deti vedia, ze zlo existuje..aj nespravodlivost. A zatial vedia len to, ze kedysi bola vojna, vojny..a pocas jednej, kedy zili aj moji stari rodicia, zomrelo vela ludi a ze fasisti vyvrazdili vela vela ludi...vedia, ze boli koncetracne tabory daco ako vazenia a tam ludi oddelili od toho, kde zili pred tym a vela ich tam zomrelo...vedia, ze fasisti ludi delili na ludi a podludi...vedia, ze ludia su rozni ale rovni a ze keby boli vsetci rovnaki, nebolo by to dobre, lebo by sme sa nerozoznali.. Este su mali, ale syn sa pyta, tak odpovedam
@matax tusim to povedal oscar wilde: stastne su len deti a ani tie nikdy nie dlho.nemam potrebu detom nieco taketo hovorit v utlom veku.tvoju sarkasticku a rypavu poznamku o necitani rozpravok budem radsej ignorovat.samozrejne,ze moj syn pozna dobro a zlo.akurat jeho citliva s detska dusa nemusi predcasne a poznat vsetky hrozy sveta.spozna ich aj tak
@linduska86 slovensku a cesku historiu?za to ze to bola 2.svetova vojna, tyka sa velmi Slovenska a prveho sk statu. Ved holokaust je sucastou nasej historie!!!! Moja ucitelka zo zš prezila koncntracny tabor a vela dalsich... A vela neprezilo
http://www.upn.gov.sk/sk/sprava-alfreda-wetzler...

@jajka257 osmak uz sympatizuje...takze treba zacat informovat skor.
Suhlasim, ze citlivo vysvetlovat a ze film Chlapec v pasik. pyzame ma drsny zaver, ale je cely natoceny tak, ze hrozy su skor spominane a pribeh je o kamaratstve chlapca z lagru a chlapca nemeckeho oficiera. Pisu od 15 rokov.. Mohli zvolit iny film, alebo stacil len o Hanke a doplneny aktivitami s temou o holokauste
Film o Hankin kufor je citlivo natoceny pribeh patrania japonskej ucitelky po osude Hanky a jej brata, s ucitelkou patraju deti..takze film je pre deti..rstv odporucuje vek od 12 ..ale podla mna je vhodny aj skor s vysvetkovanim
Odsudzujucim odporucujem, aby si tie filmy pozreli a povhopia, ze to nie je nic desive...ano, niektore deti su citlive-potom im treba viac vysvetlovat