icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

matax
23. apr 2016

@jajka257 osmak uz sympatizuje...takze treba zacat informovat skor.

Suhlasim, ze citlivo vysvetlovat a ze film Chlapec v pasik. pyzame ma drsny zaver, ale je cely natoceny tak, ze hrozy su skor spominane a pribeh je o kamaratstve chlapca z lagru a chlapca nemeckeho oficiera. Pisu od 15 rokov.. Mohli zvolit iny film, alebo stacil len o Hanke a doplneny aktivitami s temou o holokauste

Film o Hankin kufor je citlivo natoceny pribeh patrania japonskej ucitelky po osude Hanky a jej brata, s ucitelkou patraju deti..takze film je pre deti..rstv odporucuje vek od 12 ..ale podla mna je vhodny aj skor s vysvetkovanim
Odsudzujucim odporucujem, aby si tie filmy pozreli a povhopia, ze to nie je nic desive...ano, niektore deti su citlive-potom im treba viac vysvetlovat

jajka257
23. apr 2016

@matax to ucitel neovplyvni, je to zalezitost rodiny a rodicov. Ja osobne som bola suplovat a kolegyna mi povedala, ze to maju pozerat. Za mna, ja som nazoru, ze akekolvek politicke presvedcenie nepatri na podu skoly, odmietam, aby skola politicky a v akokolvek polticky ovplyvnovala ziaka. Skola je akademicka poda.

linduska86
23. apr 2016

@matax nehnevaj sa na mna tieto filmy niesu vhodne pre deti a bodka - resp. nie pre deti v 5. triede na zakladnej skole ;) ja mam 30 rokov a ten film mi robil problem a tiez som mala velmi zle sny a som uplne normalna bytost - ja mam zle sny aj teraz , ked mi nad hlavou uz druhy tyzden lietaju americke bombardery - lebo cvicenie nato - osmak urcite ani nema paru co zn. slovo sympatizovat a co z toho plynie - deti treba informovat velmi citlivo o tychto temach - ved o nich maju problem hovorit aj stari rodicia, ktori vojnu sami prezili.

matax
23. apr 2016

@linduska86 videla si aj film Hankin kufor?

linduska86
23. apr 2016

@matax to je ten medzinarodny skolsky projekt? z r. 2009? tusim o holokauste v Terezine ? a co to s tym ma spolocne prosim ta?

mircalla
23. apr 2016

@matax ty si smiesna - niektore dieti su citlive? vacsina deti v tom veku je citliva! kolko si myslis, ze toto stravi v tom veku? ved vacsina dospelych ma problem s tymto filmom....
Film o kamaratstve, ktory konci tym, ze chlapcek sa dostane nedopatrenim do plynovej komory? Ako chces citlivo vysvetlit 10-rocnemu, co je to plynova komora? ci ako chces "citlivo" vysvetlit hromadne vrazdenie?

matax
23. apr 2016

@linduska86 ano, film o chlapcovi je desivy.. Aj som si poplakala pre osudy ludi, co v tom filme zahynuli a aj preto som plakala, ze v dnesnej dobe vidim mladez, ako hajluje a zdiela nazory, ktore k tym hrozam viedli
Mozno tym, ze ja som od teba o 10 r.starsia a stretla som sa osobne s viacero ludmi, ktori lager prezili a tiez som sa v detstve stretla s temou vyvrazdovania picas 2.s.v. a teda mam info, ze sa to stalo a uz sa neodstane, tak tie hrozy vnimam ako realitu a aj ked sa ma vzdy tie pribehy velmi dotknu, myslim, ze vyhybat sa im netreba ani u deti, lebo zit v bubline nevedomosti, ci zlahcovania vedie k tomu, ze sa ako spolocnost z tych strasnych hroz nepoucime a mozu sa zopakovat /sfanatizvanu mladez uz mame/
Fulm o Hankinom kyfriku spomina autorka temy v uvodnom prispevku ..nie projekt..film

jajka257
23. apr 2016

@matax pozri, viem, ze niekedy sa ma pozerat schindlerov zoznam a uprimne za seba, to je nie film pre deti a nladez....ja som ho nepozerala, lebo mi stacili ukazky. A vobec by som si nezelala, aby nutili pozerat tento film alebo hocijaky iny , moje dieta a bez mojho suhlasu....

matax
23. apr 2016

@linduska86 tento film spomina autorka, ze deti pozerali..ci si necitala uvodny prispevok?
http://www.csfd.cz/film/296889-hanin-kufrik/pre...

linduska86
23. apr 2016

Ženy len tolko - myslim si jednu vec, ze deti treba hlavne MILOVAT a nepustat im hrozy VOJNY a vobec im nepustat tieto desive a drasticke filmy plne nasilia, hnevu a vojny . a nech si mysli co chce kto chce. stacilo mi vidiet v ociach mojho syna mami a preco tu lietaju bojove lietadla? krvi by ste sa mi nedorezali - vies zlatko maju len cvicenie, ale ked mate nad hlavou bojove lietadlo hoc maju cvicenie jedno vam nieje a ani v noci ked zaspavate a pocujete rachot - aspon mne to jedno nie je bud som ja taka precitlivela alebo vy sa nebojite a nemate hrozu a strach. Kotleba je imbecil a to ho este nazyvam v pohode. a kto ho volil sa moze zaradit do jeho skupiny idiotov . pretoze nepozna vobec historiu jeho strany - zakulisie a pod. ludia sa cisto zmagorili co cakaju ze co spravi? tak isto sa nabali ako fico a pociatek a spol. detom treba vojnu vysvetlovam po historickej stranke, preco vznikala na zaklade akych suvislosti a ked uz tak najmä slovensko-ceske dejiny a potom svetove a nie ze im rovno v 5 triede supnut film s plynovymi komorami a nemyslim si, zeby ten film bol nejako spracovany pre detskeho divaka..

matax
23. apr 2016

@jajka257 suhlasim S.zoznam urcite az starsim, skor na stredne skoly, tam sa vela realne ukazuje vrazdenie

linduska86
23. apr 2016

@matax https://www.rtvs.sk/televizia/program/9402/75528 tu som o tom citala a ? mas s tym nejaky problem? ja sa ta pytam nieco a ty mi nevies odpovedat normalne - ale ides ma tu poucat o "nicom"

mircalla
23. apr 2016

@matax ty nechapes (asi nemas deti) zakladnu vec: rozum 10-rocneho dietata nema sancu spracovat takyto film. jedine, co mu to moze priniest je tazka trauma. jednoducho vsetko chce cas a postuponost, pustat toto malym detom je idiotizmus a nie potrebne ako pises...potrebne je to neskor
uz len slovne spojenie citlivo vysvetlit taketo veci je absurdne

matax
23. apr 2016

@linduska86 vojaci existuju a aj vycvik maju a teda aj liedadla realne lietaju a to by deti mali vediet, ze existuje obrana statov..keby cosi..
Zle je, ze realne existuju domobrany , ktore tvoria vyznavaci hitlera, ktori sa z hroz holokaustu vysmievaju
Naozaj si pozri ten film o Hanke, nie je to priamo o vojne, je to o patrani po osude Hanky a jej brata..patraju deti v japonsku..a ak nemas chut tak si precitaj, o com film je a nepis, ze je vojnovy, lebo nie je.. Je o tom, ze tie deti zaujima historia aj vzdialenych krajin..

Mam deti, dve- 7 a 9 rocne, co to o vojne a fasizme vedia.. @mircalla a o.i. planujem im hanku neskor pustit , ale s pripravou a so mnou...uz som im o tom filme davnejsie hovorila

matax
23. apr 2016

@linduska86 ty si sa pytala, ci je to projekt..nie, je to film

mircalla
23. apr 2016

@matax pokial mas ty potrebu 7-rocnemu spominat fasizmu a holokaust - tvoja vec, vacsina ludi nie. a nie preto, nechce, aby ich deti boli ignoranti a nechapali to, ale ze si myslia, ze na to nemaju vhodny vek. povie to to kazdy psycholog

linduska86
23. apr 2016

https://gloria.tv/media/11NwK7RBsYr mozete si ho pozriet online - nemyslim si fakt, ze toto je pre deti

matax
23. apr 2016

@mircalla detom odpoveda na otazky, 9 rocny uz co to zo skoly donesie a aj o kotleboví, ficovi, vojne... 7r.je pri tom prirodzene s nami, pocuva.. Neposlem ho prec, ked sa bavime, ale prisposobim odpovede

matax
23. apr 2016

@linduska86 lenze o tomto filme som aj ja napisala, ze nie je vhodny pre piatakov
Chlapec v pruhovanom pyzame je od 15 rokov

Ja pisem, ze film o hanke je vhodny http://filmskladka.cz/film/3/421549/hanin-kufri...

linduska86
23. apr 2016

@matax obrana statov? really? 😀 och idem si dat kavu lebo toto je na mna moc 🙂 prajem pekny den. Prajem ti aby ta nikdy v zivote nezastihla vojna nikdy nikdy . lebo z tvojho rozpravania sa mi zda , zeby si ju nutne potrebovala.
ja idem svojmu synovi pustit vcielku maju a bob a bobek a ideme do prirody lebo je tak krasne a o vojne mu pustat nikdy nebudem !

katre
23. apr 2016

@jajka257 na schindlerov zoznam sme isli v prvom rocniku na strednej zo skoly. Nezda sa mi ze to je nieco co 15 rocny mozog nezvladne. Je to skvely film a kazdy od 15 by ho mal vidiet aby nezosmiesnoval a nespochybnoval hrozy co sa stalo. 15 rocne decka su uz ready aby to chapali. Ja suhlasim s @matax - je dolezite aby deti mali informacie. Citlivo a primerane veku ale najvacsia tragedia je, ze ludia zabudaju a teenageri asi celkom nechapu romery fasistickej ideologie. Ziadna zena nechce aby jej dieta bolo traumatizovane a plakalo zo spanku to chapem. Ale nezlahcujme to..deti na strednej v 18 rokoch volia vladu.

matax
23. apr 2016

@linduska86 o, dakujem, kedze zijem na sk a aj ty, tak to zaroven prajes aj sebe 🙂 , aj tebe zelam pekny den

katre
23. apr 2016

@matax ach keby takych ludi ako ty bolo viac. i

mircalla
23. apr 2016

@matax ja sa o takychyto temach pred detmi ani len nebavim - syn ma necelych 6. vobec. to si pred detmi pustis aj spravy?
z jednoducheho dovodu: pamatam si ake to bolo pre mna traumatizujuje taketo zazitky....nemyslim si, ze preto zo mna vyrastol rasista ci fasista
stale si mi neodpovedala ako citlivo vysvetlit malemu dietatu holokaust?

matax
23. apr 2016

@mircalla nepozeram spravy a ak raz za "sto rokov" , tak urcite nie pred detmi, tam ukazuju paradne hrozy
Nie, syn pride zo skoly a pyta sa... A viem, ze jeho spoluziaci sleduju napr.farmu...aj spravy...

Ako vysvetlim? No takto, su rozpravky, kde su zli a dobri hrdinovia.. Tiez sa stane, ze niekomu dobremu z rozpravky sa stane nieco zle..ci ani take detom necitas? Takze moje deti vedia, ze zlo existuje..aj nespravodlivost. A zatial vedia len to, ze kedysi bola vojna, vojny..a pocas jednej, kedy zili aj moji stari rodicia, zomrelo vela ludi a ze fasisti vyvrazdili vela vela ludi...vedia, ze boli koncetracne tabory daco ako vazenia a tam ludi oddelili od toho, kde zili pred tym a vela ich tam zomrelo...vedia, ze fasisti ludi delili na ludi a podludi...vedia, ze ludia su rozni ale rovni a ze keby boli vsetci rovnaki, nebolo by to dobre, lebo by sme sa nerozoznali.. Este su mali, ale syn sa pyta, tak odpovedam

matax
23. apr 2016

@mircalla este doplnim, ze podla mna by sa malo s temou pracovat velmi postupne..a pridavat, kolko sa dieta pyta..nie ze huuup, ideme si sadnut a poviem ti, ako fasisti vyvrazdli miliony ludi..nie, postupne to treba

mircalla
23. apr 2016

@matax tusim to povedal oscar wilde: stastne su len deti a ani tie nikdy nie dlho.nemam potrebu detom nieco taketo hovorit v utlom veku.tvoju sarkasticku a rypavu poznamku o necitani rozpravok budem radsej ignorovat.samozrejne,ze moj syn pozna dobro a zlo.akurat jeho citliva s detska dusa nemusi predcasne a poznat vsetky hrozy sveta.spozna ich aj tak

matax
23. apr 2016

@linduska86 slovensku a cesku historiu?za to ze to bola 2.svetova vojna, tyka sa velmi Slovenska a prveho sk statu. Ved holokaust je sucastou nasej historie!!!! Moja ucitelka zo zš prezila koncntracny tabor a vela dalsich... A vela neprezilo
http://www.upn.gov.sk/sk/sprava-alfreda-wetzler...

matax
23. apr 2016

@mircalla moje deti su stastne 😉

mircalla
23. apr 2016

@matax aj moje nekrmim ich recami o vrazdeni