icon

Prečo domoškoláci vyvolávajú vášne?

9. jan 2026

Zaujímaloby ma, prečo v diskusiach na soc. sieťach vie téma domoškoláctva tsk rozvíriť debatu. Je to nevedomosťou k tom ako domoškoláctvo vyzerá? Alebo je to aj presvedčením, že moje deti v bežnej škole si musia známky vydrieť a poctivo obsedieť?
Čím to je, že nám druhé deti, rodiny a životy, ktoré sa nás netýkajú vedia tak zvýšiť žlč?

domkakvet
9. jan 2026

@anonym_autor nestretla som sa s tym, asi preto ze tieto temy ani necitam, ale moze to byt tym, ze si predstav, ze by chcela vacsina studovat doma a co potom ti rodicia, ktori by si to nemohli dovolit, alebo co bude z tych deti, skola je aj o socializacii.

autor
9. jan 2026
@domkakvet

@anonym_autor nestretla som sa s tym, asi preto ze tieto temy ani necitam, ale moze to byt tym, ze si predstav, ze by chcela vacsina studovat doma a co potom ti rodicia, ktori by si to nemohli dovolit, alebo co bude z tych deti, skola je aj o socializacii.

@domkakvet socializacia neprebieha iba v škole a deti asi mozu rozhodovať len do určitych možností rodičov

domkakvet
9. jan 2026
@anonym_autor

@domkakvet socializacia neprebieha iba v škole a deti asi mozu rozhodovať len do určitych možností rodičov

@anonym_autor to bol pohlad ako to mozu vnimat ostatni, aj ked za mna je tiez lepsie studium v skole, ako doma.

anonym_07347a
9. jan 2026

zase tema, ako ta, ze preco ludia nenavidia bezdetnych ludi...uplne odveci, nikoho to nezaujima, kazdy ma svojich starosti dost, preco by malo inych trapit, ze sa niektore deti z rozhodnutia rodicov, alebo z inych dovodov vzdelavaju mimo skol?
inak su to domskolaci, nie domo...

autor
9. jan 2026
@anonym_07347a

zase tema, ako ta, ze preco ludia nenavidia bezdetnych ludi...uplne odveci, nikoho to nezaujima, kazdy ma svojich starosti dost, preco by malo inych trapit, ze sa niektore deti z rozhodnutia rodicov, alebo z inych dovodov vzdelavaju mimo skol?
inak su to domskolaci, nie domo...

@anonym_07347a ved toto.. ale ked vyjde nejaka sprava, napr ked sa hlasovalo o školskom zákone, tak komentare boli veľmi kitické...

zorienka28
9. jan 2026

Je to polarizujuca tema z vela dovodov, patria k nim napriklad konspiracne teorie o indoktrinacii v statnych skolach, nabozensky fundamentalizmus, alebo len fakt, ze sa detom dostava vysoko neobjektivne vzdelavanie a ak sa nenaucia, ze pre nejake vysledky sa musi nieco urobit, co vyzaduje nejaku disciplinu, budu to mat v zivote velmi tazke, lebo skola je len veku adekvatna simulacia toho, ako nasa spolocnost funguje. Na druhej strane su to tvoje deti, takze ma do toho v podstate nic nie je.

anonym_5e4875
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor socializacia prebieha hlavne tam, kde je dieta mimo domova, bez rodicov, kde sa moze realizovat podla svojho usudku a uvazenia a nie pod drobnohladom rodicov, v domacom prostredi.

anonym_042de0
9. jan 2026

Mne to nepríde ako plnohodnotný spôsob učenia a socializácie ale budiž každý nech robí jak vie

anonym_ea019b
9. jan 2026

Pretoze nie je domskolak ako domskolak. Robim v skole a mali sme uz vselijake poziadavky od rodicov domakolakov. Napr.aby sa ucil ziak doma, pretoze oni mu slubili,ze do skoly chodit nebude,ale na vylety a do druziny by chceli,aby chodil. Akoze co?!? Tak bud je domskolak so vsetkym,co k tomu patri a nie ze cerpam len vyhody, zatazujem ucitelov,ale skacem,ako dieta zaveli. Ked sa s takymto stretnes,tak tazko potom vnimas tento druh vyucby ako nieco prinosne.

anonym_524d39
9. jan 2026

@anonym_autor prečo? Stačí si prečítať žvásty takej Zdenky Prednej Rozsa, ako ona vzdeleva svoje deti. Podla nej stačí pol hodina denne. Amen tma 🤦‍♀️ iné tam sedia 7 hodín. Nuž, asi ma doma budúcich laureátov nobelovej ceny

belasy_motylik
9. jan 2026

@anonym_autor vy ste domškoláci?

autor
10. jan 2026
@belasy_motylik

@anonym_autor vy ste domškoláci?

@belasy_motylik áno sme, práve preto ma to zaujíma.. Ľudia sú prekvapení, že deti do školy chodiy nemusia

belasy_motylik
10. jan 2026
@anonym_autor

@belasy_motylik áno sme, práve preto ma to zaujíma.. Ľudia sú prekvapení, že deti do školy chodiy nemusia

@anonym_autor ak chceš, tak mi pokojne napíš, viem to vysvetliť z oboch perspektív 😄. Robila som rôzne prednášky, aktivity pred DV, som stále vysoko aktívna v komunitách DV, takže viem ako to funguje, ... aj nefunguje, aj ako to vníma spoločnosť a čím ďalej tým viac aj chápem prečo to vníma tak ako to vníma 🙂. Sme domškoláci 9 rokov 🙂.

anonym_7d9014
10. jan 2026

Nevyvolávajú, to len vy máte taký pocit, lebo potrebujete byť stredobodom pozornosti. Nikoho to netrápi, každý má svojich starostí dosť.

anonym_7d9014
10. jan 2026

A inak teraz mi náhodou začali vyskakovať nejakí domškoláci na IG, ako napríklad Andrea Kvietková. Zaujímavé, že vždy keď sa blíži polročné alebo koncoročné preskúšanie v škole, pod ktorú patria, tak idú vyskočiť z kože, ako to nestíhajú všetko vypracovať a prichystať sa na skúšky. Veď jasné, keď na to celý polrok kašlú, potom príde čas skúšok a decko vlastne nič nevie. Takáto je úroveň vedomostí našich domškolákov. Chcú byt strašne alternatívni a v prírode a v komunite a blabla a reálne tie deti sú v podstate takmer negramotné. Hlavne že vedia rozoznať rastlinky a vyrobiť košík.

autor
10. jan 2026
@anonym_7d9014

A inak teraz mi náhodou začali vyskakovať nejakí domškoláci na IG, ako napríklad Andrea Kvietková. Zaujímavé, že vždy keď sa blíži polročné alebo koncoročné preskúšanie v škole, pod ktorú patria, tak idú vyskočiť z kože, ako to nestíhajú všetko vypracovať a prichystať sa na skúšky. Veď jasné, keď na to celý polrok kašlú, potom príde čas skúšok a decko vlastne nič nevie. Takáto je úroveň vedomostí našich domškolákov. Chcú byt strašne alternatívni a v prírode a v komunite a blabla a reálne tie deti sú v podstate takmer negramotné. Hlavne že vedia rozoznať rastlinky a vyrobiť košík.

@anonym_7d9014 ak by to tak bolo, dieta by na preskúšaní neuspelo a nepovolili by mu ďalšie domáce vzdelavanie

autor
10. jan 2026
@belasy_motylik

@anonym_autor ak chceš, tak mi pokojne napíš, viem to vysvetliť z oboch perspektív 😄. Robila som rôzne prednášky, aktivity pred DV, som stále vysoko aktívna v komunitách DV, takže viem ako to funguje, ... aj nefunguje, aj ako to vníma spoločnosť a čím ďalej tým viac aj chápem prečo to vníma tak ako to vníma 🙂. Sme domškoláci 9 rokov 🙂.

@belasy_motylik pekne, my sme na DV 4 roky.. a čo ma naposledy prekvapilo, keď sme boli hospitalizovani, že na izbe sme.sa.stretli 3.domoškoláci. jedna už prváčka na strednej. Tak som ju riadne vypovedala a velmi si pochvalovala takuto cestu vzdelavanim (chodila do 5.triedy do bežnej školy, tak vie porovnať).
Najlepšia bola učiteľka v nemocničnej škole, pretože bola úplne prekvapená, že existuje Slobodná demokratická škola..

betulinka1
10. jan 2026

@anonym_autor mne domoskolaci nikdy nevadili. Naopak si myslim, ze je to super. Podla mna by domoskolaci uz nemali mat druhy stupen, iba zo zdravotných dovodov, autista, pas..Dovod, nie je tam ziadna kontrola. Spoznala som jedných, co maju obe deti v domoskole a su s rodicmi 24/7. Nemaju kamarátov, nechodia na kruzky. Su len s nimi. Otec despota, matka sa prispôsobila. Nie je to uz forma týrania?! Len filozofická otazka….deti vlastne nepoznaju nic ine, nevedia sa rozhodnut, ci chcu ist do skoly, ked neboli nikdy v kolektive. Nemaju komu povedat svoje trápenia. Iba rodicia su ich svet. Keby aj dosla socialka, deti su spokojne.

akvi
10. jan 2026

@anonym_autor odpoveď je úplne jednoduchá - ľudia majú obavy zo všetkého, čo je neznáme a obzvlášť z toho, čo ide "proti prúdu". Nič iné za tým nie je. To je presne ako pred rokmi, keď prišli na SK montované domy. Toľko hejtov, ako som ja vtedy čítala na stavebnom fóre, to bolo až neuveriteľné. A drvivá väčšina ľudí nemala o montovaných domoch ani šajnu, ale domnienok tisíce. To isté teraz napríklad elektrické autá. Toľko hejtu ľudia vyprodukovali a pritom opäť, nikdy také auto nemali, ale vedia zaručene o všetkých nevýhodách. A tak to je, kým bude toho menšina. Montované domy už dnes sú bežná vec aj na SK a elektrické autá sa tiež stávajú bežnou realitou, takže hejty slabnu, stáva sa to súčasťou "prúdu". Ale detí na domácom vzdelávaní bude najbližšie desaťročia vždy menšina, už len z dôvodu, že väčšina ľudí musí chodiť do práce. Aj keď aj to sa môže časom preklopit. Takže ešte chvíľu potrvá, kým to väčšinová spoločnosť príjme ako niečo normálne.

lienka.7
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ono nie je vzdelávanie doma ako vzdelávanie doma. Pokial ti dieta chodi do nejakej komunitnej domoškoly je to fajn, lebo výučbu ma. Pokial ho chceš ale vzdelávať ty sama doma, toto by som jednoducho nedovolila. Učitelia normalne študujú 5 rokov, dokonca sú rôzne aprobacie, musia sa neustále vzdelávať a pod.
Ono totižto školou získava aj nejaké tie sociálne návyky.