Prečo sa dávajú učiteľom darčeky na konci roka?
Zamýšľam sa, prečo sa teraz dávajú rôzne veci učiteľom na konci školského roka? My sme kedysi dávali kvet/y a bolo dobre. Teraz sa kolegyne predbiehajú, kto čo dá učiteľom svojich detí. Mne sa to zdá zbytočné a pritiahnuté za vlasy. Keď už, tak nejaký kvet alebo sladkosť, ale prečo také hlúposti, lapače prachu, ktoré sa im akurát hromadia po dome, veď tak len zhoršujeme vyprodukovaný odpad.
@niky7777777 správne... 👍
@niky7777777 ja dávam prírodnú zubnú kefku -miswak. 😃 Tematické (vie od koho), ekologické a myslím, že aj praktické.
@niky7777777 a kto ti povedal, že nestačí kvet alebo bonboniéra? 🤷🏻♀️
Ženy moja dcéra konci 4 ročník a aj pani učiteľka aj pani vychovávateľka dostane darcek za takmer 400€ 😀. My rodičia sa skladáme na to. Ja som na tom stretnutí kde sa to odsúhlasilo nebola tak som sa len prispôsobila väčšine 😀.
@niky7777777 suhlasim s tebou. Otvorila som par diskusii z min.rokov a tam hned zbytocnosti ako pera, hrnceky s "originalnymi" venovaniami, bizuteria, malovane satky, patchwarkova deka, sosky, obrazy na ktorych bola skupina deti (to si fakt niekto vystavi v obyvacke cudzie ratolesti?), sviecky, mydielka atd atd... No ja byt ucitelka tak ma trafi. Hlavne, ze kazda druha žena sa tu ztazuje, ake zbytocnosti dostava napr od svokrovcov na vianoce...
V minulosti este ficala kava co uz podla mna v dnesnej dobe tiež nie je vhodne, ked polovica ludi ma kavovar a nechce pit cely rok darovanu kavu, ktora bola prazena (nedajboze aj mleta) davno pradavno.
Ja by som bola za spolocny darcek za triedu - trebars ze sa kupi 25 ruzi a kazde dieta da 1, takze bude mat peknu bohatu kyticu, a k tomu nejaka drahsia sladkost, pripadne darcekova poukazka.
Ono je to ako na svadbach, ze mnohe nevesty maju potrebu davat hostom zbytocne darceky a potom si to ale obhajuju, ze ako sa host tesil magnetke, mydielku, mediku o mini veľkosti (max tak) 10ml, a neviem akej blbosti - je velka sanca, ze chcel byt len mily.
@deti95060810 bonbonieru som dala na posledne miesto za caj a kavu ;) a urcite sa aj suseda potesi skor bonboniere, ako levandulovemu srdcu alebo magnetke
Ja to beriem ako poďakovanie.
Nedávam lapače prachu, tiež neznášam zbytočný odpad.
Zvykli sme sa skladať v triede s ostatnými rodičmi a dávali sme poukážku do auparku.
Teraz majú triedneho, ktorého majú radi a mal narodeniny, decká sa samé od seba zložili zo svojich vreckových a dali mu darček a tortu.
Na konci roka pošlem Rafaelo alebo niečo podobné. Možno tie menšie balenia a nech dá každému učiteľovi. Uvidím ešte.
Môj muž dostal kávu ako pozornosť v práci, je toho dosť, tak pošlem aj tú kávu, keďže my doma kávu nepijeme...
@niky7777777 my davame dar az teraz po skončení prveho stupňa. Ak koncil obyčajný rok, tak malu doniesol čokoládu alebo kvietok. Ja som sa nestretla s tym, ze by sa davali dary.
Moja chodí do škôlky a kúpila som ucitelkam lyofilizovane ovocie. Myslím ze sa tomu potešia aj to zuzitkuju. Tiež nie som zástanca kravin ideálne s menom dieťaťa 😀 kvety tiež nechcem lebo zvädnú Sestra ide zase dat syrové korbáčiky 😉
Ja som asi stará škol, ale ja som. Stále za kvet, aj deti som tak učila, či mali 3r, alebo sú dospelí je jedno
@lenka1993 tak toto by som ako ucitelka neprijala a naozaj by som rodicom prehovorila do duse. Toto je celkom sila uz.
Inak takato diskusia je tu rok co rok. Za mna, ak uz, tak 1 kvet zo zahradky a hotovo. Ono rodicia sa predbiehaju, tie decka, ktorych rodicia na to nemaju sa citia velmi neprijemne. Nie raz som riesila smutne deti, ktore nedoniesli nic, alebo v ich ociach "len" 1 kvet, co odtrhli niekde po ceste do skoly. Sladke som vzdy nechala v triede a postupne podelila deckam. Crepnikovy kvet sme si nechavali v triede a starali sa spolocne. Kavu som nechala kolegom, ja ju nepijem. Ak sa chce dieta podakovat, dobre. Ale davat xy eurove dary mi pride mimo. A este to vrha horsie svetlo na ucitelov v konecnom dosledku.
Pacia sa mi stare tradicie a v ich duchu davam detom ucitelkam kvety zo zahrady. Take mini kyticky. Ved to ma byt len taka symbolicka vdaka, netreba to prehanat.
Napíšem za seba. Pri cene kvetov, extrémne vysokých teplotách koncom júna sme sa rozhodli čokolády a kvety nedávať.
Keďže neznášam lapače prachu ideme do praktických malickosti v cene jednoduchého kvetu.
Napr. oriešky, sušené ovocie, malý med, čaj, zošit s krásnou potlačou kvetov na obale atď.
Moje dieťa ešte p učiteľky pripravujú aj na rôzne sútaže ak chce dať maličkosť aj im, nemám problém. Dávame tým najavo, že si vážime ich čas a ochotu lebo je to niečo co nemusia robiť. Snaží sa dcéra zistiť čo by ktorú potešilo, čo nie je problém lebo s nimi travi dost času.
A často niečo napr. nakreslí alebo papierové vyrobí (to je lahko recyklovatelne😉)
Ja som odpadla ked som pocula ze ucitelkam darcekove poukazky v hodnote niekolko sto eur na konci roka-v akomkolvek inom odvetvi by to nebolo mozne lebo by sa to povazovala za korupciu🤣 pride mi to chore.
Co na konci, ale ja som nikdy nepochopila, prečo sa dávajú na začiatku roka? Ešte ich ani nič nenaučila a už jej majú ďakovať? Tomuto zvyku nerozumiem.
@pribinak
@vreckovka2 poukážka do zlatníctva 🤦♀️. Že nech si výberu čo chcú. Ja ako samozivitelka som fakt veľmi uvažovala. Ale tak väčšina rozhodla a nechcela som aby sa moje dieťa cítilo zle.
@lenka1993 toto by som rozhodne neprijala. Je to absolutne nevhodny dar.
@pribinak
@vreckovka2 tak rodičia že končia 4 ročník že už im nebude triedna atd. Ja si tiež myslím že je to prehnane. Ale žiaľ na to stretnutie som ísť nemohla a keď sa už väčšina dohodla tak som veľa urobiť nemohla.
Podľa mňa je fajn dať na konci roka, nejaký kvietok, poprípade nejakú čokoládu za trpezlivosť ale čo niektorí rodičia vymýšľajú , je už vážne cez. Napríklad u nás, ich chceli pozvať na nejakú opekačku a dať im poukážku na wellness. Akože .. to mi prišlo naozaj pritiahnuté za vlasy. Nezúčastnila som sa toho cirkusu
Ja dávam čokoládu, sušené ovocie, oriešky alebo kvietok.
Ja davam na zaciatku a na konci sk.roka...kavu.caj.cokoladu..a raz som dala aj domaci med na zaciatku sk.roka
@lenka1993 toto ak by zistila terajšia riaditeľka na ZŠ, kam som ja chodila, tak učiteľka má z toho obrovský problém. Ale áno, aj my sme dávali triednym na konci 4. a 9. ročníka hodinky, obe ich nosia doteraz, a pred dávnymi vekmi 😂🙈 s tým ani riaditelia problém nemali. Sesternica aktuálne učí, má alergiu na kvety a čokoládu, a kávu nepije, tak jej žiaci nosia oriešky, lebo vedia, že tie má rada.
Moja dcéra má perfektnú triednu, je na 2 stupni. Nemá rada sladké, nesie jej čaj, malú fľašku medu a oriešky, kvietok neviem. Ako bude ona chcieť. Na ZUŠ ma učiteľa tomu toffife. A tiež chce dať učiteľke SJ a M, tiež berie toffife. Je to len malé poďakovanie. Neriešim, či to maju radi, ak nie posunu ďalej. Som stará škola, tiez sme vždy nosili kvietky na začiatku roka, aj na konci.
Je to každého vec, keď nechces nezober nič.
U nás sú hodinu v triede, vysvedčenia sa rozdajú za chvíľu, tak triedna si vždy pozrie každý darček pred celou triedou a osobne sa každému podakuje.
Raz dostala vankúš od spolužiaka s poznámkou, aby sa poriadne vyspala a oddýchla si cez prázdniny.
V skolke sa chceli skladat na nejaké hovadiny ako keby mala končila v skolke,, ja som sa neposkladala nepotrebujem sa predvádzať, kupujem kvietok zápisník a pero
@lenka1993 my sme sa skladali na poukážku na hodinky, šálku, pamätník a kyticu,, učiteľka bola topka končia 4.rocnik na dieťa 10 eur dávalo,,, v škôlke matka vymyslela niečo podobné a to ani nekončí mala tam
@niky7777777 dnes už to ani nie je LEN kvety, keďže sú veľmi drahé. Mne je ľúto, že to hneď zvädne aj tak, takže preferujem iné drobnosti v podobnej cene. Napr. sme dávali med, nejaké dobroty (Mixit...), skladaciu taštičku, prívesok, lyžičku ozdobnú k hrnčeku, .....

dievčatá aj kvety môžu byť rôzne... niekto dá kvet z Kauf. za 3 e a niekto môže menšiu kyticu za 15 e... 😉
už len každý podľa vkusu a hlavne svojej peňaženky.