Prihláška na základnú školu

nadia89
25. feb 2023

Ahojte,prosim vas do kedy je potrebne vypisat prihlasku na ZS? Do konca februára ci marca? Som povinna vypisovat len jednu prihlasku alebo mozem aj dve? Pred rokom nam maleho nechceli vziat do skoly pre vysoky pocet deti, odklad teda mal a teraz mam obavy ci mi ho vezmu. Sme z dediny a chceme ho dat do mesta

pribinak
25. feb 2023

@nadia89 školy majú vypísané kedy je zápis, zvyčajne v apríli.
Pozri stránku školy.

Daj prihlášku do spádovej školy, a prihlášku aj do školy kde chceš, aby chodil, lebo sa mize opäť stat že do školy kde chceš aby chodil ho nezoberu a bude plna kapacita aj spádovej školy

zuzanockamt
25. feb 2023

@nadia89 To je hlúposť, že mal odklad kvôli vysokému počtu deti. Museli vám odklad odporučiť v CPP po následnom vyšetrení. Do spádovej školy ho zobrať musia.

3009
25. feb 2023

@zuzanockamt do spádovej školy ho zobrať musia ak tam dá prihlášku, ale ak majú plný stav a dá dodatočne prihlášku, tak zobrať nemusia. Potom to rieši nadriadený orgán školy a určí školu kde je voľné miesto, kde ho zoberú, ale môže to byť aj ďalej od bydliska.

zuzanockamt
25. feb 2023

@3009 A je k tomu nejaké usmernenie? V najnovšom usmernení na minedu o tom nie je zmienka.

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt do spádovej školy ho zobrať nemusia ak nepodá prihlášku v 1. kole. Naplní sa kapacita a bude to rieist VÚC a môže ho odoslať do školy na opačnom konci mesta kde bude miesto

zuzanockamt
25. feb 2023

@pribinak Ok, môže byť. Ja sa pýtam, kde to písomne nájdem. V usmernení na minedu to nie je.

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt pozri stránku ministerstva

zuzanockamt
25. feb 2023

@pribinak Už sa radím s RŠ. Minedu som pozerala - usmernenie k zápisu.

zuzanockamt
25. feb 2023

@3009
@pribinak Žiaľ nemáte pravdu.

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt v com?

zuzanockamt
25. feb 2023

@pribinak Zriaďovateľ je povinný zabezpečiť kapacitu tak, aby všetky spádové deti boli prijaté. Ak žiaka spádová škola nevezme a rodič podá podnet, RŠ, zriaďovateľ prehrá. Platí to aj pre predškolákov.

anesim
25. feb 2023

@nadia89 u nas dieta do 1.roc beru zo spadovej oblasti, ak je miesto, tak zoberu aj z druheho konca mesta, ale mensia sanca a teda len , ak ostane miesto. Deti z dedin minimalna sanca. Preto vela ludi ( aspon 1 rodic+ dieta) si na nejaky cas prehlasuje TP do mesta ku niekomu z rodiny, ak chcu dat deti do skoly do mesta.
Pracujem v skole, a pred 2 -3 rokmi do 1.roc nezobrali ani deti kolegyn, kedze byvaju mimo. - potom ich prehlasili do 2.roc, to uz mesto / zriadovatel neriesil.
Zapisy byvaju april/ maj

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt toto je teória, v praxy ti zriaďovateľ môže ponúknuť miesto kdekoľvek vramci svojej podobnosti a má to ošetrené
Ale nevhce sa mi doťahovať

zuzanockamt
25. feb 2023

@pribinak Ok. V praxi zriaďovateľ, RŠ pred súdom neuspeje, vedia to a teda deti zo spádu berú vždy.
Ty s tým pracuješ a riešiš tieto prípady?

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt v malom meste asi nie je problém, ja poznám prípady v ba keď mali rodičia jednoducho smolu, nezoberu, das na súd a dieťa bude mimo školu? Či??

letfenixa
25. feb 2023

Otázka je, čo je spadova škola. V našom meste sa berie celé mesto ako 1 školský obvod.

zuzanockamt
25. feb 2023

@pribinak Ja som myslela,že máš praktickú skúsenosť, že s tým robíš, nie jedna pani povedala. Áno, rodič dá spádovú školu na súd a vyhrá. Ja píšem z praxe riaditeľky ZŠ.

pribinak
25. feb 2023

@zuzanockamt žiadne jedna pani povedala

anesim
25. feb 2023

@letfenixa tak moze sa hlasit na hociktoru skolu, do naplnenia kapacity ( rrsp kolko tried zriadovatel otvori - nezavisi to od skoly) a ak naplnia kapacitu, tak priradia do inej skoly v meste. U nas bolo tiez cele mesto - jeden obvod, no uz tusim 2. rok rozdelili mesto na obvody, a ma sa brat len z toho jedneho obvodu., cize deti z dedin nie.
Ja si myslim, ze rodic by si mal moznost vybrat skolu podla kvality, alebo podla niecoho co mu vyhovuje a nie podla toho kde byva