icon

Príklad na zamyslenie

freiwaldova18
2. máj 2019

Zuzka žije v dome s mamou, otcom, bratom, psom, dvoma mačkami a 4 rybičkami. Koľko noh majú všetci obyvatelia domu spolu?
A-2
B-22
C-24
D-18

freiwaldova18
autor
2. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl nie nie je, viem že je kopu podobných úloh preto sa pýtam. Je to z roku 2016 príklad z gymnázia.

dskjhfdlkdjhl
2. máj 2019

@freiwaldova18 Ty ano, ale experti z NUCEM-u nie a tam je pes (ci vlastne dva papagaje) zakopany.

dskjhfdlkdjhl
2. máj 2019

@freiwaldova18 predtym som pisala k tomu, co si odpisovala fokuske, takze znovu-proste tvorcovia prijimaciek to zblbli a to je cele.

dskjhfdlkdjhl
2. máj 2019

A teda ano, je to priklad na zamyslenie-ale nad tym, ze naco su nam takyto experti.

freiwaldova18
autor
2. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl a človek si potom pripadá ako blbec ,lebo šak oni chybu asi nespravili a my nevieme na to prísť. Ďakujem za ochotu.

dskjhfdlkdjhl
2. máj 2019

@freiwaldova18 nie, oni chyby nerobia, ani v maturitnych testoch, vsetci ostatni su blbi a musia sa doucit, ale tak kazdy rok rovnaka pesnicka-bohuzial. Blbe je, ze doplatia na to deti, lebo takato "super" uloha moze akurat vystresovat take dieta, ale to vraj nie je pravda.

romiada
2. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl expertom z NUCEM treba dať spätnu väzbu s otazkou: koľko mozgov nad tymto premyšlalo kym dali ten priklad na prijimačky? Iba jedna možnosť: 0 🤣

nika3136
2. máj 2019

Po takých prijímačkách by som si už určite nebola istá, či mám naozaj jeden pár nôh 😄 poprípade možno mačka potajomky chodí po dvoch, takže má vlastné dve nohy a dve ruky 😄 alebo laby
Tí páni z NUCEM-u má vždy vedia dobre pobaviť. Keď som písala monitor ja, dali nám z matematiky 3 úlohy, ktoré boli nevyriešené alebo ťažko riešiteľné (už neviem presne) a potom sme len počúvali v správach, že nám za ne dajú body, aj keď sme ich nemali 😂😂

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@romiada mozno by expertom z NUCEM mohol dat pan kapitan prednasku o pouzivani CTRL+C, CTRL+V, lebo tam zjavne maju medzery😝 Inak si stratu dvoch vtakov neviem vysvetlit😀

kvetinka75
3. máj 2019

tak aká je vlastne správne odpoveď?

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@kvetinka75 spravna je 20, ale ta sa tam vybrat neda, lebo NUCEM😀

klaudia_kaja
3. máj 2019

Zuzka 2
Mama 2
Ocko 2
Brat 2
Pes 4
Mačka 4
Mačka 4
Rybky 0
20 nôh, rybky čo viem nohy nemajú 😂😂😂 podľa mňa A) má byť 20 a je tam preklep napíšte vlastnú odpoveď a basta 😂😂😂

fokuska
3. máj 2019

@freiwaldova18 Nie ty si urobila chybu... omg nechapes co pisem? Povodne je ta uloha vo verzii s papagajom aj bez a vo verzii s moznostami odpovede alebo bez. Ten kto to vyberal do testu urobil chybu - a ty si skopirovala uz chybne zadanie.

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@fokuska ja myslim, ze uz pochopila😉

heyoka
3. máj 2019

musí tam byť preklep..je to 20

heyoka
3. máj 2019

@freiwaldova18 Zlyhal ľudský faktor..akú odpoved by asi zakrúžkoval Pellegrinni?

3petka
3. máj 2019

No neviem však sa tam píše že s nimi žije v dome takže by sa mali rátať všetky nohy a mne to vyšlo tiež 20. Pokiaľ teda ako baby píšu nie sú nejaké mačky a psy invalidi, nebodaj aj ľudia alebo majú špeciálne ožiarené ryby s nohami

wieruska1
3. máj 2019

baby je to C, kazda rybka sa rata ako 1 noha. je to taka nestastna otazka spojena aj s biologiou lebo ryba na svoj pohyb pouziva cele telo

fokuska
3. máj 2019

@wieruska1 Coze?? Cele rybie telo sa nerata ako noha... nikde v biologii nie je oznacovane ze ryba ma nohu, lebo pouziva na pohyb cele telo. Ano, svaly, ktorymi hybe celym telom, ale noha??
Keby otazka znela, ze kolko je spolu casti tela, ktorymi sa obyvatelia domu pohybuju, tak zaratas aj kazdu rybu, lebo sa pohybuje celym telom...

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

Zeny, neblbnite. Tu jednoducho zlyhali tvorcovia uloh, je tam preklep (bud zabudnuta 0 v moznosti a), alebo zabudnute papagaje v zadani). Ziadne dalsie moznosti nie su, mozno experti na svoju obranu spomenuli medzipredmetove vztahy a urobili z ryby nohu, ale na toto im moze skocit len niekto, kto je fakt mimo.

heyoka
3. máj 2019

@wieruska1 hmm tak toto je dosť zákerné od nich..aby decko v strese ešte nad biologiou rozmýšľalo popri matematike..

wieruska1
3. máj 2019

Ja chapem ale ak by to bola chyba v zadani a chybala nula je tak priklad pre predskolakov a nie na gymnazium

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@wieruska1 jasne, tak radsej povieme skolakom, ze ryba je noha😀

wieruska1
3. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl to je hak z hejneho matematiky. Pribeh a nasledne k nemu podobne otazky..... mozno je to vytrhnute z kontextu a nedava to zmysel. .....

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@wieruska1 No, tak velmi silne pochybujem, ze by Hejny tvrdil, ze ryba je noha, poznam sa s nim osobne cez 30 rokov. Takze znovu a pekne pomaly-je to preklep, ryba je taka noha asi ako rak ruka.

wieruska1
3. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl myslim ze si ma nepochopila .... nevadi. Ano mas pravdu je to preklep 🤷🏼‍♀️

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@wieruska1 ja som Ta pochopila, ale nesuhlasim s Tebou (to vsak este neznamena, ze som nechapava). Ja som zdroj tych prikladov nasla, vcera som to sem pridala, je to evidentny preklep, darmo sa experti budu obhajovat, zlyhal ludsky faktor, nic viac, nic menej.

wieruska1
3. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl cicavce pouzivaju na pohyb nohy, ryby zas chvostovu plutvu. Otazka je nestastne polozena kazdopadne som presvecena o tom ze 1ryba=1 chvostova plutva= 1 noha

fokuska
3. máj 2019

@wieruska1 Ale ved to je v pohode, ze je to prepojene s biologiou - v tom zmysle, ze nestaci spocitat pocet obyvatelov a nasobit automaticky dvomi. Ale nie tak, ze rybu budem povazovat za nohu.

Ja som vcera schvalne googlila - nasla som verziu s tymto zadanim ale bez moznosti odpovede - teda bolo prazdne pole a bolo potrebne vpisat cislo a potom som nasla verziu s papagajmi, kde boli moznosti odpovede. Na tie prijimacky to evodentne poplietli a spojili zadanie bez papagajov s moznostami odpovede, ktore boli nespravne.

A teda teraz uz pises, ze pouzivaju plutvu, predtym, ze sa pocita cele telo, lebo sa hybu celym telom, tak ako? Ryba ma viac plutiev, preco zaratat len jednu?

dskjhfdlkdjhl
3. máj 2019

@wieruska1 otazka (alebo vyber odpovedi) je nestastne skopirovana. A teda, ak by som zistila, ze moje dieta nejaky ucitel presviedca o tom, ze ryba je noha, tak ho beriem z takej skoly. Taketo oblbovanie je este horsie ako to, ze NUCEM robi chyby.