icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

h2
10. sep 2023

@fotoportret Vieš čo, nechcela som to sem písať, ale tiež som bola ako mladá na oficiálnych IQ testoch v Mense. A vyšiel mi veľmi vysoký výsledok. Nikomu o tom nehovorím. Lebo to reálne nie je dôležité. Neznamená to, že som múdrejšia, vzdelanejšia, šikovnejšia a už vôbec nie úspešnejšia. Na tom sa podieľa oveľa viac faktorov, než len logické myslenie. V podstate pre mňa to číslo znamená len úroveň schopnosti riešiť úlohy istého typu (logická postupnosť).

aurora33
10. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl konecne tu citam normalne názory hodné dospelého, zdravého, sebavedomého človeka 👍🙏🙏🙏 dakujem ❤️

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@aurora33 Dakujem, ja som uz tak davno dospela, ze by sa patrilo mat take nazory😉

h2
10. sep 2023

@aurora33 Neviem, ja vychádzam z toho, že to dievčatko reálne získava ocenenia, ako v štúdiu, tak v športe, čiže toto asi len mamičkin dojem nebude. Navyše píše, že dcérka má kamarátky a vychádza s nimi bez problémov. Lenže to sú dievčatá, čo s ňou nie sú v triede a teda nevidia a nepočujú, ako im ju učiteľky dávajú za vzor. A to je to, o čom si myslím, že je najväčším kameňom úrazu, prístup učiteliek.

h2
10. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl Možno to ani tak nie je závisť od tých dievčat, skôr len také znechutenie z toho, ako im stále niekto predhadzuje "slečnu dokonalú" ako vzor. To asi nemá nikto rád. Ani my, dospelé ženy, by sme určite neskákali od nadšenia, keby napríklad naši muži prišli domov z práce a začali ospevovať kolegyňu, aká je pekná, múdra a šikovná. A keby nedajbože padlo odporúčanie, aby si z nej manželka brala príklad, tak by to zrejme skončilo ostrou výmenou názorov.

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@h2 No, mna by ale este viac zaujimalo, ze ako niekto vydedukuje, ze zeny, ktore pisu na MK, zavidia autorke. Lebo to, co sa deje v tej skole, to nevieme (ani autorka nevie uplne presne), ale to, co sa deje tu, to vidime. Takze niektore uzivatelky by si mali urobit v hlave poriadok a nepisat hluposti.

aurora33
10. sep 2023

@h2 prosim prečítaj si čo som tu už xkrat napísala. Ano, dievčatko môže byt šikovne. To že vyhra niekde prvé miesto ale znamená, že niekto bude aj druhý tretí a to je tiež úspech. Ja jej tie úspechy neberiem.
Ale už veľakrát som napísala, ako si je maminka taká ista že ju ohovárajú? Je v tej škole? Počuje to? Vidí to niekde? To môže byt naozaj len jej dojem. A veľakrát som aj napísala, že by to mala riešiť s učiteľkou. Čiže nie, nik jej tu nezávidí, ale niektoré veci môže brat skreslene: napr to oblečenie. Autorka ako dieťa ohovarala inu spolužiačku kvôli oblečeniu tak teraz môže mať dojem že to robia aj dcérine spolužiačky, ale mozno to nerobia. Mozno len ona ma taký dojem na základe svojej vlastnej skúsenosti.

viestta
10. sep 2023

Autorka, ty tu vykladas o tom ako tvoju dceru ohovaraju spoluziacky, a ty tu ides cely cas v mode, kde ohovaras ich. Iste, kazdy ma na rovnaku vec nejaky subjektivny pohlad, aj zeny, ktore tu prispeli, a ani ty nie si vynimka. Nuz a to, ze raz napises tak, potom onak? Je to snaha o objektivitu alebo kam vietor tam plast?
V kazdom pripade vy spoluziacky nezmenite, na to nemate ziadne paky. Vy mozte len zmenit to ako sa k veci postavite. Ono niekedy kritika z druhej strany vobec nemusi pramenit zo zavisti. Treba sa k tomu postavit od zakladu inac. Kritika, nesuhlas je len iny pohlad na rovnaku vec. Proste ani z tej tvojej dcery nemusi ist kazdy bezpodmienecne do kolien. Ano, sikovna, snaziva, mila moze byt. Ale mozno to jej spoluziaci, ktori ju vidia (na rozdiel od teba) v skole to vnimaju uplne inac. Mozno je namyslena, mozno je vztahovacna a neznesie kritiku akokolvek je podana, neznesie nesuhlas, mozno je ritovlezka (toto deti neodpustaju). To preco sa s nou spoluziaci nebavia musis riesit s nou a nie obvinovanim "zavistlivych a neprajnych" ale tym aby ona zmenila k tymto ludom postoj. Naucit ju povzniest sa nad niektore vec, nepripustat si to a naucit sa spracovat aj negativnu odozvu. Nie vzdy z nej bude stredobod vesmiru, na to musi byt pripravena, lebo inac sa bude zbytocne trapit vecami, ktore ona nema sancu zmenit.

oliolijanka
10. sep 2023

Ja poznam tiez takto uzasne dievca. Vzdy najlepsia v skole, vzdy uspesna v reprezentacii skoly, oblubena u ucitelov a aj sa oblieka inak.
Ano take deti existuju a ano, je to skuska aj pre tie uspesnejsie deti a aj pre tie menej uspesne.
Autorkina dcera to bude mat v zivote u zamestnavatelov lahke, lebo budu chciet vyuzit jej potencial vo svoj prospech. Ale bude to mat tazke v medziludskych situaciach a vztahoch.
Ja by som pokracovala v jej vychove ako doteraz. Spolocnost takych ludi potrebuje. Pre dobrych ludi bude autorkina dcera motivaciou stat sa lepsimi. Ti zli by sa nasli vzdy.
Spolocnost ide dole vodou. O chvilu sa budeme hanbit alebo skryvat, aby nas nevysmiali, ked budeme chciet pouzit pribor a nie jest rukami z umelohmotnej tacky s "novinovym" papierom. Kto sa prisposobi väcsine, ten veru polavi.

Ja som sa minule ocitla medzi hrstkou dokonalych ludi. Boli vzdelani, uspesni, skromni, kulturni, vdaka svojmu uspechu aj bohati a dokonalo obleceni. My neuspesna väcsina by sme ich nazvali snobmi. Ale som si nastastie uvedomila, ze oni este dodrzuju kulturu, ze to mne trci slama z topanok, ale ako boli kulturni a skromni, nikto sa ku mne povysenecky nespraval, nikto nezazeral.
Takze autorka pokracuj v tejto vychove, robis to dobre. Uz na strednej sa najde aspon jedno dievca, s ktorym si dcera bude rozumiet. Na vyske ich bude viac. Potom sa dcera bude moct sama rozhodnut, ci sa prisposobi väcsine.
Tu lasku, a pochopenie co jej bude chybat v kolektive, jej davajte doma.

oliolijanka
10. sep 2023

A este by som sa snazila dceru prihlasit na kruzky alebo vyuku hudobnych nastrojov, tanec atd. Uz tam stretne deti, kde lepsie zapadne.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@marianini17 Si si ista? Co ak maju len triezvejsi nahlad na situaciu? Ja by som fakt chcela vediet, odkial sa napr. u Teba berie ta istota, ze zavideli. Ci podla seba sudim teba, podobne ako autorka?

marianini17
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
10. sep 2023

Ako áno, bohužiaľ, v niektorých školách, triedach je proste taká "klíma" , že deti prosia ucitelov, aby nikomu nehovorili, že vyhral na olympiáde. Vyložene sa za to hanbia a potom vo vyšších ročníkoch už ani nechcú reprezentovať, aj keď by na to mali. Takže taká je niekde smutná realita.
Skus to riešiť v škole, triede. Učiteľky trochu nech vážia slová. Možno treba pracovať s celou triedou, ktovie čo je tam za problém. Možno aj Tvoja dcéra si niektoré veci pripúšťa viac, než by bolo treba, alebo vysvetľuje inak. Pohovor o tom s učiteľkou. Nie tu, zbytočne.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
nelca84
10. sep 2023

@oliolijanka vies, je lahke by uspesna na prvom stupni ZS, kde mozno polovica triedy su sami jednotkari, lebo tak to povacsine byva. Realita pride na druhom stupni a ked autorka pise, ze uz teraz sa dcera poctivo uci, na druhom stupni to bude mat tazke. Totiz tie prirodzene sikovne deti sa vobec nemusia ucit. Ja som ani nevedela, ze moj syn chodi do skoly, a to ani na druhom stupni. Jeho priprava spocivala vo vymene zositov a ak bolo treba povinne nieco vypracovat. Napriek tomu bol jednotkar, par dvojok mal z predmetov, ktore nemal rad, takze ich odignoroval. Uz davno som vedela, ze je nadpriemerne inteligentny a boli sme aj na oficialnych testoch do Mensy. S vysledkom mu prisla rovno aj prihlaska. Lenze podla toho, co pise autorka, toto nebude pripad jej dcery a druhy stupen ju vrati do reality. Skor mam pocit, ze ona podvedome tlaci dceru k uspechu a vykonom (+ ju nadpriemerne oblieka) lebo si tym riesi nejake komplexy z detstva. A este ju tu v tom zeny podporuju. Aby tvrdo nenarazila hned v piatej triede...

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
tiika
10. sep 2023

Nejaké jednoduché a rýchle riešenie neexistuje. Len sa s dcérou o tom a jej pocitoch vela rozprávať. Začať rozmýšľať o veciach inak.

Napr. Prečo si kupovala nejaké oblečenie? Páčilo sa jej, čo na ňom sa jej páčilo, farba, vzor, príjemný materiál. Rozmýšľala pri tom, či sa bude páčiť niekomu inému? Je dôležité, aby sa páčilo niekomu inému? Čo ak sa niekomu taká farba, strih nepáčia? Záleží na názore toho druhého? Ako by ona vyjadrila to, ak sa jej nejaké oblečenie na druhom nepáči? Povedala by mu to? Nie? A ak by sa jej opýtal? Čo povedať, aby som toho druhého nezranil? Dôležité je, že sa páči tebe. Toto a toto sa mi zdá pekne, ale toto menej. Ako sa cíti, keď jej niekto povie, že ta vec je otrasná? Je sklamaná, smutná, zabolí ju to, zraní, nahnevá…? Prečo to ten druhý robí? Chce jej ublížiť, chce, aby sa takto citila? Čo na to môže povedať? V poriadku, je mi jedno, co si myslíš, mne sa to páči. Nepýtala som sa ta na názor… a pod.

Proste rozoberať tie veci, a aj iné situácie do hĺbky. Nech im rozumie, nech sa na to pozrie z iného uhla, nech to nie je iba o tom, ten mi povedal to a to, ubližujú mi.

aurora33
10. sep 2023

A mne je uprimne zle z ľudí, ktorí tu píšu o zamýšľaní sa nad sebou pričom sami odrbavaju systém ;) zamyslí sa ten človek nad sebou? 🤢😂

nelca84
10. sep 2023

@oliolijanka ty si ina vestica, ked uz vies aka bude buducnost autorkinej dcery podla znamok v tretej triede (kedze stvrtak este len zacal) 🤷‍♀️

lienka.7
10. sep 2023

@h2 no vidis, a autorka by uz dcéru prezentovala ako naj aj v tejto oblasti 👌
A to je presne ten "krehky" rozdiel.
A mimochodom, ani učiteľky len tak same od sebe "nezdravo" nepresadzuju iba jedno a to isté diét. Je jedno ci je to chlapec alebo dievča. Lebo majú aj ten svoj rozum, ze to v triede potom môže robiť zlobu. Tiez sme to tak mali. Potom sme sa dozvedeli, že daná maminka "zasobuje" pani učiteľky Oriflamom🙈

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
10. sep 2023

@nelca84 vieš, len tie zlé pocity v žiakoch ostanú, prečo jej zarábať na psychické problémy teraz? A co keď bude úspešná, ale ako som písala vyššie, sa na to cele vykašle. Lebo ja poznám presne takých študentov, ktorým by trebalo len trochu sa posnažíť a boli by niekde úplne inde, no sú demotivovaní až hrúza. Radšej sa prispôsobili, aby nemali problémy a mali kamošov.
A ti, co to nevzdajú idú radšej študovať na vš mimo SR, o návrate ani neuvažujú. Naša spoločnosť z ich mozgov nemá nič.
Takže na tých rečiach o úspechu atď niečo asi bude.

lienka.7
10. sep 2023

@aurora33 presne tak, oni jej vôbec nič nemusia povedať ale dcéra to doma interpretuje tak, ze nič jej nepovedali (ako uzasnane nadpriemerne je oblecena) a autorka z toho hneď vydedukovala, ze jej musia závidieť. Aj to je jedna z moznosti

marianini17
Odpoveď bola odstránená
nelca84
10. sep 2023

@tiika najhorsie je, ze dcera si to oblecenie pravdepodobne nevybera sama, ale oblieka ju matka, asi aj kostym na helloween jej vybera... jednoducha mama z nej chce mat tu najkrajsiu v triede a dcera tym potom trpi, lebo nezapada

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
10. sep 2023

@marianini17 odpovedala som na koment
@aurora33 stačí čítať vlákno 🙃
A možno si len tak dobre nevieš domyslat, ako @autorka 🤣

aurora33
10. sep 2023

@fotoportret neoznacuj ma, prosim ťa, odrbávač. Nemusíš Sa znova opakovať ja už svoj názor na teba mám a aj na ľudí ako ty. Tie odporúčané vety som si precitala a áno, tiež ma veľmi inšpirujú skromní, vzdelaní, kultúrni ľudia to ale ty nie si ani zďaleka.

oliolijanka
10. sep 2023

@nelca84 Ja pisem vseobecne o nadpriemernych detoch. Neriesim, ci autorka klame, alebo prehana. Nadane deti existuju, preco by som mala autorku presviedcat o tom, ze prave jej dcera nadpriemer nie je?
Tuto temu citaju aj ini rodicia, ktori maju nadane deti a ludia ako ty im zneprijemnuju zivot.
Nie, nepiseme tu o detoch, ako je tvoj syn. On ma aj dvojky. Autorkina dcera, alebo ine sikovne deti, dvojky nemaju. Su nadane na vsetko, alebo si to nastuduju. A ked nastane situacia, ze zacnu vycnievat, ostatni sa ich snazia zrazit.
Tu sa riesi, ci takym detom treba podlomit nohy.