Príliš úspešná dcéra a závisť
Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?
Urcite by som sa s nou porozpravala o inej skole, kde žiadajú od ziakov viac. Maju iny system výučby. Tam sa aj moze ukazat to, co tvoje dvera zvladne a co mozno aj nezvladne. Ked bude mat rovesnikov rovnako šikovných a mudrich ako je tvoja dcera a ona si to uvedomi, ze len ona sama je naj, vtedy zacne ten pravy školský cas aj pre nu. Moze sa lahko stat, ze tam uz nebude vo vsetkom len naj naj a aj si to pekne uvedomi, nauci sa s tym pracovat. To by bola podla mna ta spravna motivacia pre nu. Ak casom odidu konicky, ale skola ju bude stale bavit, tak to bude uplne skvele. Najde samu seba a nauci sa vysporiadat sa aj so zlozitejsimi vecemi, co jej bude len prospešné.
Ak sa chváli tak ako ty tak sa nečudujem. 🤷🙂
Z pozície učiteľky- mať výborne známky na 1.stupni je bežné, horšie je to na 2.stupni.
V živote mi nenapadlo dávať (opakovane!) jedného jediného žiaka za vzor pred triedou.
A nechvalim oblečenie jedného pred druhými.
Priamo povedané - je to bifľoška (každy spolužiak/spoložiacka ich "zbožňuje") , nemá kamošov - "nevyhrala" ich v žiadnej školskej súťaži, pchá sa učiteľom do zadku (učiteľke pochvali oblečko,pochvalu jej vráti) a podľa kvetnatého opisu aká matka, taká Katka 🙂
@pitaya Počkaj, ja som tiež bola bifľoška ale mňa mali radi 🙂 síce nie všetci, samozrejme, ale väčšina áno. Lenže ja som odmietala chodiť na súťaže, ja mám doteraz napr. trému ak mám rozprávať pred viacerými ľuďmi (Hviezdoslavov Kubín som odmietala neustále, raz som bola na matematickej olympiáde - umiestnila som sa na 3.mieste, čo sa týka školy a na 500(aj niečo) mieste, čo sa týka Slovenska, ale potom som to už odmietala, lebo to bol hrozný stres pre mňa, fotogenická pamäť, vážne som sa nemusela veľa učiť ale za bifľošku som bola tak či tak. Lenže ja som bola vychovaná v skromných podmienkách, preto som aj dodnes dosť skromný človek. Myslím, že ide hlavne o povahu človeka, ak som inteligentný človek, to neznamená, že musím vynikať, musím robiť všetko pre to, aby som bola najlepšia, aby každý o mne vedel a dávať to iným patrične najavo. Kto chce, šikovnosť a múdrosť ocení a kto nie, ten nie.
@dadis Je to ako píšeš. A niekedy ma mrzí, že človek, ktorý je nadpriemerne inteligentný, úspešný, viní zo svojej neobľúbenosti práve tento fakt. Že ho ostatní nemajú radi práve pre jeho výnimočnosť.
Je vela ľudí s prebytkom intelektu, ktorí nemajú empatiu, trpia chronickým stresom, majú všetok možný úspech, nedarí sa im nájsť šťastie. Na druhej strane je vela ľudí bez vzdelania, množstva úspechov, no napriek tomu sú srdeční, privetivi, so zdravým rozumom, obľúbeni.
Intelektuálna a emocionálna inteligencia spolu nesúvisia.
Avšak môže aj nemusí to byt pravda. Záleží i na okoli, povahe ľudí, kolektíve. Staci, keď jednému človek nesadne a ten dokáže na svoju stranu strhnúť ostatných, ak sú ľahšie zmanipulovatelni. Skratka idu za “silnejším” jedincom.
Prepáč, ale ja som sa z toho opisu riadne zasmiala... Asi nebude problém v dcére, ale skôr v matke... To fakt niekto vidí až tak ideálne svoje dieťa
😁
@autorka Ohľadom komunikácie s dcérou ti môže pomôcť i tato kniha. Ako hovoriť tak, aby nás deti počúvali, Respektovat a byt respektovan. Našla som PDF 👌
https://dwn.alza.cz/ebook/nahled/pdf/EK31367
A ešte som chcela dodať (k tomu, čo som ti písala predtym), že keď bude rozumieť svojim pocitom, ak ju napr. niekto zraní (ohováraním, výsmechom), dôležité je i sústrediť sa na to, čo jej pomáha, aby sa citila lepšie.
Neviem, ako pristupujes k pochvalam. Skús niečo pozrieť o tom prečo neschváliť, resp. ako inak oceňovať úspech, vyjadriť uznanie. Z vlastnej skúsenosti poviem, že to ma obrovský zmysel a výsledky.
@tiika A samozrejme, treba byt opatrni v tom "nenapadnom" tlaku, ktory na deti nechtiac vyvijame. Lebo autorkyne nevinne vyjadrenie - "tak je rozhodnute, pojde na 8r gymnazium" - je tiez z tohoto pohladu velmi nebezpecne. Pretoze zdaleka rozhodnute nie je, deti, co robia skusky na gymnazium su uz v tomto veku pod velkym tlakom tych skusok, zdaleka nie kazdeho dobreho ziaka vyberu a ozaj moze takymito nevinnymi poznamkami vyvolat v dcere nie dobry tlak na vykon s popr. strach zo sklamania rodica a do buducna rozne typy uzkosti a strachu. Nikdy netreba brat "sikovnost" dietata ako vseobecny a vseobjimajuci fakt, vystavujeme tak detom tlaku nasich ocakavani. Teraz je pekna, ale napr. v 14rokoch moze pribrat a dostat skarede akne, sport jej uz tak nepojde. Tak treba chvalit - vyborne si ten zavod zvladla, v tychto satach sa mi pacis a nie: moja dcera je nsjlepsia v behu, moja dcera je krasna a stihla. Mala som sesternicu, ktora bola vo vsetkom najlepsia (podla jej mami) a fakt tym trpi cely zivot. Napr. rodicia uz pozyvali na promocie, no dcera im akosi cely rok mala strach oznamit, ze opakuje rocnik, preto bude promovat az o rok a priznala sa asi tyzden pred "planovanymi" statnicami, vydala sa za muza a rodicia im pomohli postavit dom, i ked mala v tom case tajny niekolkorocny paralelny vztah a pod...s odstupom casu jej mama tvrdi, ze mala cerveny diplom a s muzom sa rozviedla, lebo bol "debil" (ale to uz je "ine" vnimanie dokonalosti svojej jedinej dcery)
Precitala som si zopár komentárov a mam dosť. Nečudujem sa, že sú deti také, keď majú také matky. Príspevok je napísaný úplne normlane, všetci sme ako deti vnímali rozdiely aj v obliekani spolužiakov. Bud sme to prijali, ak nás dobre vychovali, alebo sme závideli. Bud ju daj na nejakú súkromnú alebo talentovu školu alebo ju to zocelí.
Ten opis dcérky je naozaj.... Nadpriemerný.
@eva112014 predpokladnám že drahé, značkové, proste iné ako ostatní spolužiaci
@eva112014 Ja myslim, ze pre kazdeho ine-mozno by sme boli prekvapene, co autorka za nadpriemerne oblecenie povazuje😉
@dskjhfdlkdjhl to je v podstate jedno, čo tým myslí. Ide o to vyjadrenie sa. Nadpriemerné... všetko v jej živote je nadpriemerné , až neuveriteľné
V prvom rade maminka uber. Chápem, že sa snažíš si na dcére kompenzovať svoje detstvo, ale sama vidíš, že to nepadá na úrodnú pôdu. Okej, verím, že je šikovná, aj keď teda s tými vydretymi známkami to až tak úplne nesedí, to by som skôr nazvala snaživá, len či nie až príliš a to potom nevypada pred ostatnými deťmi sympaticky, skôr to lezie na nervy, hlavne keď ju aj učiteľky tak okato vyzdvihujú. Prečo musí mať vždy naj kostým na Halloween, keď vidíš, že to deťom leží v žalúdku? Prečo jej nekúpiš kostým v Lidli/Pepcu, tak skôr natrafí na rovnaké dievčatá a povedia si, jej, máme rovnaké kostýmy, ideme spolu? Sama ju tým "nadpriemerným" obliekaním (priznám sa, že tiež netuším aké to je) vyčleňuješ z kolektívu. Čo ma ale najviac udivuje je to, že to sama vidíš a aj napriek tomu v tom pokračuješ ako keby pekné👗 boli viac než spokojné dieťa.
Nemá dcéra v najbližšej dobe nejaký sviatok? Že by pozvala pár spolužiačok na oslavu? Ale nejakú normálnu, s pizzou či jedlom z McDonald's, svietiacimi náramkami a pod. Nie s homarom a trojposchodovou tortou. Ale na takú, aké majú rady bežné deti, aby trošku zapadla.
Úprimne, pri takej mamke ako si Ty sa ani nečudujem, že decko má problém sa zaradiť do kolektívu😊
Ja som učiteľka a ak je toto pravda tak si celkom neviem predstaviť tie kolegyne, čo by tak okato chválili len jedno dieťa a ešte aj za také veci ako obliekanie 🤦♀️. Aj ja mam veľmi šikovnú dcéru, ktorá vystupuje, ma skvele známky, je pekná a tiež jej hocičo neobleciem. Ale ma aj kamarátky a spolužiakov a výborne spolu všetci vychádzajú napriek tomu, že aj vyhráva rôzne sútaže. Ale dáva sa šanca vždy aj iným, aby každý v niečom aspoň trochu vynikol ci zabojoval. No žeby ju niekto z pedagógov ospevoval alebo chválil oblečenie, to isto nie. Takéto primitívne rozdiely nikto z nás nerobí a mne sa skôr vidí, že ty trocha (viac) preháňas.
Dúfam, ze okrem sebavedomia a motivovaniu k úspechu ju učíš aj pokore a nepovysovaniu sa nad ostatných. To sú rovnako veľmi dôležité vlastnosti.
Neviem, prečo mám pocit, ze realita nebude úplne taká, ako popisujes. Ze je dcéra úspešná je skvelé, ale neverim, ze keby bola aj povahou taka skvelá a milá, nenasla by si ani jednu kamarátku, ktorá by jej nezavidela... Život nie je čiernobiely, su tam aj farby a dalsie aspekty, ktoré náš život ovplyvňujú.. Ale rozumiem, je jednoduchšie zvaliť to na závisť než porozmýšľať že chyba môže byť aj v dokonalej dcére...
Pokiaľ ide o oblečenie, môj syn ani netuší, čo je značkové oblečenie, koľko stalo to jeho. Vedia to deti, ktorých rodičia to riešia, ktorí im povedia, že a nie že si tie drahé značkové tepláky uspinis od trávy. Už som viackrát zažila malé dievčatá v paradnych bledoruzovych odevoch, ktoré sa na ihrisku mohli len smutné pozerať, lebo pri akejkoľvek aktivite by sa mohli zaspinit.
Ešte ma napadlo, pri tom všetkom, čo bolo popísané.
Ak nemá kamarátky a každý jej podľa teba závidi. Nebude to práve preto, že by sa veľmi chválila? Poznám deti (z ihriska), ktoré nedostanú pozornosť od deti, tak idú za dospelými a vravia im, že majú novú peknú sukňu, že dostali jednotku, že vyhrali súťaž atď. a dospelý človek samozrejme odpovie, že má krásu sukňu, že je múdra a šikovná. Možno ona chodí za pani učiteľkou a ona ju samozrejme pochváli, ale tá pochvala môže byť nepriamo vynútena zo strany dieťaťa.
To len môj postreh z realného života.
Nadpriemerne obliekať navodzuje pocit , že je oblečená od hlavy po päty v Prade, gucci atd. Nie že nosí šaticky a suknicky to je bezne obliekanie.
Je skvele že je sikovna, to dostala do daru a patri jej pochvala ak si ju zasluzi, ale nikdy, nikdy by som envychvalovala oblecenie jedneho ziaka pred celou triedou...nie nad školské uniformy
@eva112014
@irusa
@kvetinka75
@dskjhfdlkdjhl
Podľa autorky- 9. strana- “Oblieka sa pekne, žiadne mega drahé značky, nosí samé satocky, sukničky ale aj klasika legíny”
Tiež by som tipovala, že tým myslela niečo iné, no nie vždy vieme nájsť v každej chvíli vhodný výraz.
Nečítala som všetkých 16 strán, je skvelé že je šikovná, ale čo je pre mňa zvláštne je to že ju opakovane (podľa tvojho popisu každý deň) učiteľky chvália a vyzdvihujú pred ostatnými aj na základe toho čo má oblečené, to robí najväčšie rozdiely medzi ňou a ostatnými spolužiakmi. To ako keby pred tebou manžel opisuje stále kolegyňu alebo kamarátku aká je krajšia, šikovnejšia, oblieka sa lepšie ako ty a je skrátka dokonalá. Určite by si bola celá bez seba.

Ja byt tebou jednoducho ju preradim na súkromnú školu, alebo do školy pre nadane deti jedine tým zotries tie velke rozdiely v jej výkonoch a majetkových pomeroch, ktoré sú asi nadpriemerne,kdeže si tak pomenovala vaše obliekanie. Prečo si ju vlastne nedala na takú školu hneď,keď je taká výnimočna?veď tam musí iba trpieť...ja si pamätám ako som sa schovavala na parkovisku,aby moji spolužiaci nevideli z akého auta vystupujem...je to tak bud zapadne a bude sa obliekať priemerne aj chovať alebo ju dajte k nadpriemerným,už len tie velke rozdiely v majetkovych pomeroch spolužiaci nedokážu predychat nieto ešte vykonostne