icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

vivien10
12. sep 2023

My sme presne kvôli tomuto menili školu. Ten istý problém sme mali. Dcéra išla na športovú školu, kde bola medzi športovcami. Výsledky v škole čisté jednotky, tak isto recitacie. Teraz je už na 5 ročnom gymnázium. Držím palce nech to dcéra zvládne a tebe pevné nervy.

inaemre
12. sep 2023

Mna uz zaraza to ze "obliekame ju nadpriemerne". Moja dcerka tiez nosi len znackove veci, lebo ine nekupujeme. Ma vzdy na sebe kvalitne drahe veci, ale vies co?
Ona o tom nevie....nikdy som jej nepovedala ze tricko ktore ma sebe je lepsie ako kamoskine z HM a uz vobec nie, ze koli tomu by bola ona lepsia ako ine deti....
Je to o nastaveni a zial, mozno ine deti citia povysenost z tvojej dcery.
Tiez som bola vzdy vo vsetkom jedna z najlepsich (nikto nieje najlepsi vo vsetkom) ale mala som svoj okruh kamosiek. Nebude jedina najlepsia, aj ked si to ty myslis. My sme boli 3-4 biflosky a navzajom sme si pomahali.

cicikmicik
12. sep 2023

Moja dcéra ,tiež nosí šatičky Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, ale vieš za nadpriemerne to vôbec nepovažujem 🤷 veľa krát sú tie veci bez loga, a vidíš čo to je za značku až vnútri na štítku.. normálne oblečenie..tiež je prváčka .a nekladiem jej na srdce ,teraz máš tommyho oblečeného , to je nadpriemer, ostatný majú možno pepco🤦🤷 šak to je sprostosť , do neba volajúca

inaemre
12. sep 2023

Existuju ludia ktori si myslia ze ostatni im vsetko zavidia. Ale v skurocnosti to tak nieje. Asi by si len zelali aby im bolo zavidene.

karolinakr
12. sep 2023

Jého ja som bola čosi podobné na základnej,tiež ma dávali za príklad aj som reprezentovala školu,ale nemala som traumu kvôli tomu .normálne som vychádzala so všetkým s niektorými menej -ale to je život,musí si nájsť svoju cestíčku sama..zažije to aj v dospelosti nemôžeš ju ofukovat celý život .Ešte by ma zaujímalo čo znamená nadpriemerne oblečeny..nebuduj v nej pocit, že všetci závidia, lebo to nie je pravda .zrejme ma v škole lepšie aj horšie povahy.tak ako všade..problém môže nastať ak je príliš namyslená ak.rozmaznana..aj také spolužiačky sme mali a tie mali problém vychádzať s každým..

yvanielka
12. sep 2023

Ja som si pod tým nadpriemerne napríklad nepredstavila žiadnu značku skôr kvalitu ale to že ju oblieka "ako bábiku" - pančušky, silonky, lakovky, blúzky, košele, sukne, čelenky, mašle, zložité účesy, že vždy je taká tip top zladená. Na Instagrame sledujem jednu mamičku čo tiež tak oblieka dcérku a veľmi sa mi to páči. Naša je tretiačka a dobrovoľne by si na seba nič také neobliekla, má rada voľné trička, tenisky a rifle

karolinakr
12. sep 2023

@yvanielka 🙂ze nič by si také dobrovoľne neobliekla. Mne raz mama ušila také ružové nohavice čo idú hore na prsia a zaväzujú sa na šnurky hore na ramenách a triedna si pýtala strih od mamy 🙂 v 4.triede ZŠ

dadis
12. sep 2023

@karolinakr Ucitelky niekedy studovali detom aj doma strikovane svetre 🙈😀, pod ku katedre, nech sa pozriem 🤣🤣🤣. V niecom bola ta doba krasna 🙂

yvanielka
12. sep 2023

@karolinakr Super, ja som to nemyslela v zlom, aj ona má občas náladu na šaty atď. a mne sa to páči, len ona má jednoducho iný vkus tak prečo by som jej tlačila niečo nasilu čo nechce. Sama som to ako dieťa nemala rada.

karolinakr
12. sep 2023

@dadis hladko obratko 🙂

karolinakr
12. sep 2023

@yvanielka ano, nechce byt za princezničku, to chapem

dadis
12. sep 2023

@yvanielka Presne, clovek aj krasne saty kupil a dcera do skoly absolutne ich nechcela nosit, pretoze tak deti do skol oblecene u nas nechodia a necitila by sa dobre, ak by vycnievala..na dovolenke, oslavach a pod sa rada vyparadila, ale do skoly nikdy. Teraz ma 14 a ma to tak doteraz. A od skolky si samavyberala, co si chce obliect, neviem si predstavit ju do toho nasilu nasukat 😅🤣

dadis
12. sep 2023

@karolinakr Hlavne take komplikovane vzory - take esicka a osmicky 😄, to ked som si do skoly obliekla, tak to ma skoro vsetky ucky na chodbe zastavovali a zblizka studovali 🤣🤣

karolinakr
12. sep 2023

@dadis my sme raz s mamou chceli susedkynho syna do kraťasoch nasukat,lebo bolo asi 40*C susedia boli neviem kde vtedy a taký krik,cirkus,s pravitkom po stole,všetko sme skušali -nevydalo..tak sme sa nasmiali.staci,že mame poviem pamätáš si,ako si Marek nechcel vyzliecť rifle a už do rehotu..keď si decko hlavu postaví,nenavlecies naňho nič

karolinakr
12. sep 2023

@dadis jeho,to je krásne..a tvoja mama. bola taká majsterka štrikovania?lebo moja mama tiež strikovala,ale maximálne tak bambuľu na čiapku..tiež si sa musela cítiť v tej chvíli výnimočná

inak2022
12. sep 2023

Po prečítaní par odpovedí ti poviem jedno - Pozri, ako úspech iných znášajú zle aj dospelí. Máš to tu čierne na bielom. Čo chceme od detí?

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
majka1921
12. sep 2023

@janage jasne, to co pises dava zmysel. Ze ocenia ziakov, ktori reprezentuju skolu, vyhravaju sutaze a robia tak skole dobre meno. To pokojne aj na 1.stupni. Ale nenazvala by som to teda "najlepsim ziakom" 🙂 mozno tak to presne bolo aj v pripade autorkinej dcery, ktovie.

slavomira236
12. sep 2023

Moja dcera uz v skolke nosila len saticky a suknicky stale tiez jej ucitelka pochvalila sem tam ale aj ostatnym ale to bola skolka ucitelka bola ako mama...teraz nastupila do skoly a dufam ze ucitelky nebudu detom hodnotit oblecenie. Dcerka si od 2,5 roka vyberala oblecenie do skolky sama vecer si nachystala rano obliekla. A pokracuje to doteraz . Pre kazdeho je nadpriemerne oblecenie nieco ine

annnnie19
12. sep 2023

Môj názor je taký….v triede sme mali tiež dokonale dievča ktoré sa obliekalo draho, mala farebne vlasy bola veľmi šikovná teraz je doktorka…ale kamaratky mala, ja som si s ňou nesadla ale ja som mala svoje kamošky. Nemyslím že je problém v jej oblečení alebo v tom aká je múdra je to o jej vzťahoch, o jej charizme, o tom ci si sadla s detmi, o jej vyspelosti, správanie k ostatným deťom. Daj ju na osemročné gymnazium keď je taká šikovná a tam si nájde kamarátov.

atinkaa
12. sep 2023

@autorka, nejdem ti rozporovat tvoj pohlad na dcerku ani to, co pre nu robis a ako ju vnimas. To tu mas predpokladam na 17 stranach, problem je niekde inde a ked citas tu diskusiu a tie odpovede a pisu ti dospelaci, tak musis vidiet, ze im to nie je pochuti. My jednoducho to tu hrame na sed a priemer a dolezita je pokora, to ma naucene kazda celebrita, jak toto nepovies, konec.

A tiez ti nejdem pisat, co to ta pokora je a ako aj tu mame na Slovensku pokrutenu, lebo to sme my. Mna tam zaujala ina vec, mam deti tiez sikovne, mnohe vedia ale neviem, ci by som tak sebastredne a z vysky dokazala konstatovat, ze su vo vsetkom najlepsie, lebo to neviem a tiez lebo kukam celkom vrucne aj na tie ine deti a vnimam ich take ake su.

Ale to ta tiez nejdem ucit.
Ja len, obliekam ju dobre, znackovo, ako ok, fajn, sak prachy sa daju vyuzit rozne a pokojne aj gucci ist gut ....ale ucitelka chvali oblecenie dcery pred detmi a ty a ucky netusis, ze kde sa stala chyba? Mna zarazilo najviac toto, dobra pani ucitelka si vsima vsetky deti, jak vidi len jedno dve, nie je to ok, minimalne meni atmosferu v triede, to ze mnohym ublizuje, ak su deti citlivejsie je ina tema, ale ani tvojej dcere to k zacleneniu nie je prinosne. Takze ja by som zacala tu, tym chvalenim pred ostatnymi a tym ako je pochvala aj pre inych. Ako sa k nim dostane. Inak ju do triedy nezaclenis. Skus si precitat knihu Deti ako vyzva a potom ju podaruj pani ucitelke. Ist hore po rebriku a byt nad je prijemne, ale uplne sa to bije s tym, byt s ostatnymi, pretoze ked si nad, nemozes byt ''S''. Byt nadradeny, nie je spravne uchopene vlastne sebavedomie a jak tak citam tvoje riadky, nie dcery, tak by som si tipla, ze kniha moze byt dobra aj pre teba samu.

katinka1987
12. sep 2023

Uprimne…nechce sa mi to tu vsetko citat, mozno sa budem opakovat. Co znamena naj maska? Dostane kazdy rok diplom od ucitelky, riaditelky, ocenenie naj maska? Alebo len Ty mas pocit, ze mala naj masku? Nas je zatial len prvak, karneval mal v skolke 2x, lebo korona, ale teda neviem, ako by som vybrala ja ako matka naj masku. 24 deti v triede, dajme tomu 18-20 deti bolo zdravych a prislo. Chlapci policajti, hasici, batmani, spidermani, a ine potvory, baby Elzy, vily, princezne. Na fotke som ich videl, vsetci boli nadherni 🥰❤️ Takze preto sa pytam. Ze sa naj uci, vyhrava sutaze vsetky, to by som brala ok, ako fakt, ale ze sa najlepsie oblieka, je velmi pekna a ma najlepsiu masku mi pride ako extremne chvalenie sa…deti to citia a mozno preto ju nemaju radi 😢

slovakboy
12. sep 2023

Úspech prináša aj riziká:
- pocit tlaku, že musím držať svoj obraz, že mi všetci veria a nesmiem byť horšia
- neprajníkov. Keď robíš niečo dobre, máš aj neprajníkov. To je aj potvrdenie toho, že to robíš dobre. Dcérka sa potrebuje zbaviť pocitu, že musí s každým vychádzať za dobre. Musí prijať aj existenciu zlých ľudí v jej okolí a nesmie to ohroziť jej sebaistotu. Jej pocit spokojnosti nemôžu títo ľudia, tieto deti ohroziť.
Buď na ňu hrdá, ale dovoľ jej robiť aj chyby, mať aj zlé známky. Možno jej to aj dovolíš, ale ona sama už môže vytvárať na seba také tlaky. Nepíšeš však o tom, že by to nezvládala, takže toto asi nebude problém.

letfenixa
12. sep 2023

90% žiakov 1.stupňa býva vyznamenaných, to ani neviem, akoby sa vybral najlepší žiak. Ocenenie za úspešnosť v súťažiach, to áno.

tanyag
12. sep 2023

@atinkaa
Súhlasim. Len je dobre poznamenať, že či autorka ma tieto informácie od svojej dcéry alebo priamo od pani učiteľky.
Ak to má od dcéry, je to otázne, či je to skutočne tak, ako tvrdí dcéra alebo si jednoducho mýli "dojmy s pojmami". Ako som uviedla vyššie, môže to byť aj tak, že keď sa dcére nedopraje pozornosti od spolužiačok, môže si tu pozornost vyžadovať od pani učiteľky s tým, že sama za ňou príde, aby pochvalu dostala.
Ak na druhej strane, autorka má tieto informácie od pani učiteľky, tak tam by som ten problém hľadala. Deťom to nemusí byť príjemné, ak ju vychvaľuje alebo dáva za vzor.
@autorka, tebe by som radila porozprávať sa s pani učiteľkou a potom zhodnotiť svoj postoj.

moncici7
12. sep 2023

Ach aka som vdacna za dobu kedy som ja chodila do skoly, tazke je dnes byt ziakom, studentom a vyhoviet kazdemu 🤔

miadi
12. sep 2023

@atinkaa lenze to ze ucitelka chvali len jej dcere saty to mà autorka od dietata. A to treba brat s rezervou. U nas ked sme vozili malu do skoly tak riaditel pomaha pred skolou s drop off a vzdy nieco mile jej povedal pochvalil saty. Hnet po tyzdni co tam zacala chodit vsetci vedeli jej meno. Je tam 500 deti a nemyslim si ze je to vdaka jej vynimocnosti ale vdaka vynimocnosti pedagogov ze si na tom daju zalezat. A viem ze riaditel pochvalil saty atd inym detom co im rano pomaha z auta. Nie Preto ze jedno z nich je naj ale Preto aby mali pekny den a citili sa v skole fajn . Tazko sa mi veri ze ucitelka stale vychvaluje len jedno dieta - je to sice mozne .. ale to ze pochvali nieco aj druhym uz dieta svojej mame nemusi povazovat za smerodatne povedat . To uz sa jej netyka.

aurora33
12. sep 2023

@majka1921 ja by som naozaj chcela vidieť to ocenenie že najlepšia žiačka celej skoly.

atinkaa
12. sep 2023

@tanyag
@miadi dievcata mozne to je, ja to neviem, priznavam, ja som tych 17 stran nie ze necitala, ale ani neprelistovala, ja vychadzam iba z vety, teda vlastne slov v zatvorke - (aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)....ak je to ze okrem inych pochvali aj ostatne deti, aby mali krasny den, je to okejko, ak je to ale len, ze je na piedestal davana ona a tu este za vec, za ktoru ine deti nemozu, jednoducho ditko na prvom stupni si nepojde samo kupit saty...nosi to, co mu daju rodicia, takze to vlastne ani nie je pochvala pre neho ako skor pre rodica a aj to z toho citam, ze za tym rodic je. Ak si pozriete moju odpoved pre nu, tak to tam mate, ze ak to pani ucitelka takto robi a ostatnym sa pochvala nedostane tak je to na skodu inych deti ale aj jej dcery. A ze by sa jej samotnej a potazmo ak to sedi, pani ucitelke zisla kniha, ktoru som uviedla.

Nehovoriac o tom, ze ty @miadi si si tam dosadila vlastne dieta a vasho pana riaditela, ktory moze byt skvely v tom co robi, ja vobec nehovorim, ze nikomu nikdy nepochval saty, len co divne je, ak je stale jedno dieta vybrane a pred ostatnymi komentovane okrem ineho aj v tomto smere. A zjavne mu/jej to neprospieva, pretoze toto vsetko sice ma a vie, ale nema kamaratov, nebuduje si vztahy. A z tych viet danej maminy - autorky citam aj jemnosti/detaily, v ktorych je kus naznacene preco asi s nou nekamosia.

tanyag
12. sep 2023

@atinkaa Úplný súhlas.