icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

Strana
z19
janicka
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl fakt sme si nevsimli... akoze do školy sa tešila, ale vždy spomenula, že kvoli pedagogom... nas to ani nenapadlo... ale ani zmeny spravania neboli, ktoré by poukazovali. Ona sa s tym nejako vysporiadala. Riesili sme aj zmenu školy, ale ona nechcela. Povedala: Mami, tu to poznam, ucitelia ma poznaju. Myslis, ze by to bolo inde iné? Ved by som bola nová, atd...

janicka
14. sep 2023

@dadis iniciativa od triednej... pretoze: na výtvarnej deti mali nakresliť to, čo najviac miluju a to, čo najviac nenávidia... Celá trieda nakreslila moju dcéru ako to, čo najviac nenávidia... ale vysvetlit to nevedeli. Na margo tohto, bola bez vedomosti rodicov vykonana testovacia skuska na sikanu... a jupiiiii
Vysledok bol takyto... Skupina sú ovce... a proste idú. Ked sa detí ako jednotlivcov pýtali, preco to robili, dôvod nemali... Moja dcera im nikdy nic nespravila a vzdy sa spravala slusne...

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@janicka Tak potom musi byt silna osobnost (predpokladam, ze nie ste rodicia, ktori sa nestaraju, lebo este tak by sa to dalo vysvetlit, ale to nie je tvoj pripad). Len malo deti by to takto zvladlo, otazka je, ci to predsa len nezanechalo nejake stopy, ktore ona dokaze dobre skryvat, drzim paste.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@janicka Teda, teraz citam o tom experimente na vytvarke, myslim, ze ucitelka vytvarky ani sama netusila, co sa dozvie, ale to muselo byt hodne drsne.

deedol
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl "otazka je, ci to predsa len nezanechalo nejake stopy, ktore ona dokaze dobre skryvat"
toto presne aj mne napadlo, ako sa poznam, asi by som to este chcela s dcerou nejako riesit.

janicka
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl teraz si to brutálne vystihla... Moj muz venuje malej vsetok svoj cas... vsetci vlastne. Este aj moja mama ma postaveny dom na zahrade... proste vsetko ideal. Ale nezapada do dnesnej ,,normy"... nefici na mobiloch, tabletoch... nehrá online hry so spoluziakmi, lebo ju to nebaví. Zabudla som spomenúť, že dcéra chce byť veterinárka a podla toho sa aj chová... máme kooopec zvierať... kopec hydiny, jahence, kozlence... vsetko so mnou rieši... takze vymyká sa priemeru...
Ale verím, že je ,,za tým".

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@janicka Snad ano, ale treba na toto mysliet, lebo taketo pubertalne obdobie je velmi citlive. Ale myslim, ze prave vdaka tym zaujmom to dobre znasa, ma svoj svet, ktorym zije.

janicka
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl netušíla. Hlavne... to bol už 2. stupeň. A teda majú rôznych pedagogov. Ale keď jeden z chlapcov prišiel za triednou že tieto vykresy toto a toto znamenaju, tak bolo zvolane mimoriadne rodičko. Ako hovorim, na rodičku triedna, riaditelka, zastupkyna, zapisovatelka... katastrofa...

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@janicka Hrozne to je, zazivala som na ZS nieco podobne, ale nie od celej triedy-asi od vacsiny, ale mala som tam aj kamosky. Vtedy sa velmi take veci neriesili, nejako som to prezila, mama radsej nechodila na rodicko, lebo tam ma triedny zvycajne tak vychvalil, ze na dalsi den ma vacsina nemohla ani vidiet, tak sa mama dohodla s triednym, ze pride len vtedy, keby som nieco vyviedla. Na gymnaziu to uz bolo o inom a ci sa to na mne nejako prejavilo, to neviem posudit, ale mam vyslovene cuch na taketo chovanie, takze ma to v podstate obohatilo😉

kristiii
14. sep 2023

@janicka na základe tvojej skúsenosti dám aj svoju, respektíve moju s mojím synom.
Najlepší žiak z triedy, čo sa učenia týka a zároveň kopec kamarátov, hlavne medzi spolužiakmi. Raz som volala s mamou jedného z nich a nejak medzi rečou mi prezradila, čo o nás rozprávajú niektorí rodičia. Že čo s ním musím doma robiť, keď ma stále samé jednotky, že sa určite celé dni len učí a blabla. Vieš čo, tiez ma to prekvapilo a zaskočilo, lebo veď na ihriskách či rodickach všetci chichi chacha, ale nakoniec som sa len zasmiala, že čo ja s tým. Ja viem svoju pravdu, a síce, že syn je lenivý, ale má bohovské šťastie, že má dobrú pamäť a väčšinu učiva si pamätá z vyučovania (narozdiel od niektorých sa na vyučovaní sústredí). A tým chcem povedať len to, že problémom nie sú často deti, ale práve ich šibnutí rodičia. Ja som to ďalej nejak neriešila, len som nenápadne sondovala u syna a keďže kamaráti neubúdali, zvončeky či ide von zvonili..tak načo? Stačí si tiež pomyslieť svoje..

janicka
14. sep 2023

@kristiii no, tak teraz si trafila presne klinec po hlavičke... akurát, u nás štvú rodičia vlastné deti proti našej dcére.. Ale super správa, konečne má v triede jednu kamošku... uplne sa teším. A presne ako hovoríš... šíbnutí, zakomplexovaní a závistliví rodičia....

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@janicka aj v mojom pripade zohrali vacsiu ulohu rodicia spoluziakov ako spoluziaci. Vzdy po rodicku bol problem a na rodicko deti nechodia😉

kristiii
14. sep 2023

@janicka myslím, že aj u nás štvali alebo teda na syna so mnou spomínaným spôsobom kydali, ale na jeho vzťahoch sa to našťastie neodrazilo. On má veľmi priateľskú povahu, o čom ma presvedčil jeden list od spolužiaka, ktorého paradoxne syn až tak nemusel, ale v rámci nejakej hodiny mali decká napísať, koho obdivujú alebo majú radi a prečo. A ten chalanisko mu napísal niečo v zmysle, ako má syna rád, že je mu vzorom za to aký je dobrý a múdry a koľkokrát mu pomohol. A vtedy som si povedala, že na nejaké debilné neobjektívne názory dospelých, ktori moje dieta absolútne nepoznajú, sa zvysoka vykašľať..
Čo sa týka tvojej dcérky, držím palce, jedna dobrá kamoška je niekedy viac než 10 naoko.

aurora33
15. sep 2023

@janicka tak toto je už iný brutal. A ako sa to rodičko nakoniec skončilo? Dala riaditeľka alebo zástupkyňa tým rodičom nejaké odporúčania? Aby nestvali deti proti vašej dcére?
Ináč si myslím, že ucitelky už niečo tušili, preto dala ta z výtvarnej takú tému na kreslenie. Aby mali rukolapný dôkaz, či?
A super že je dcéra taká povaha a dokáže sa s tým vysporiadať. Plus aj to, že si našla kamarátku je perfektne.

dadis
15. sep 2023

Len chcem povedat, ze deti su krute (ako citam, rodicia tiez), ale je to vdeobecny problem v skolach a nema nic spolocne so zavistou. U nas na ZS si to zlyzol chalan, co bol tak trochu pripeceny, nemohol za to a vlastne sa aj najhorsie z chalan ucil (max 3ky mal, boli sme vyberova trieda na jazyky)...dalej to mozu byt odlisnosti v hmotnosti, obleceni a pod..vzdy ked niekto vytrca.... som rada, ze to u @janicka zobrala skola vazne a riesili to. A teda vyborne to vzala aj dcera, klobuk dole, casto vy som tuto temu vztahov otvarala, lebo deti si svoje neliecene traumy nesu do zivota..nejeden clovek nechce chodit na stretavky, nevie odpustit spoluziakom a pod. vyzera to nevinne taketo vyhlasenia, ale ti ludia maju v sebe nespracovany a ziveny hnev

janicka
15. sep 2023

@aurora33 no, áno, na rodičku sa vlastne všetko ,,dohodlo" . Ale budem úprimná. Myslíte, že sa niečo zmenilo? NIČ. Zo strany tých pár daných rodičov a ich detí je to ešte horšie... Veď keby boli tí rodičia normálni, súdni a empatickí ľudia, tak by sa toto ani celé nestalo. Takže asi tak.

jennky13
25. sep 2023

rozumiem tomu, co pises. A rozumiem aj tvojej dcere, ze sa nevie v takom prostredi orientovat, lebo vlastne nerozumie, preco je na okraji, lebo nic zle neurobila a snazi sa aj pomahat.
Mozno ked si niekedy v zivote vyskusa zivot menej uspesnej v tieni velmi uspesnej , porozumie pocitom ludi okolo seba.
Moja dcera to tazko prezivala a preziva aj doteraz. Je z nej uz dospela zena a uz nie je naj a je s tym spokojna.
Mozno len treba dcera vysvetlit, ze niekedy ludia nevedia prijat niekoho, kto je vo vsetkom naj, mozno nepotrebuje tak uzasne oblecenie, mozno potrebuje ukazat aj nieco, co jej nejde.
Tak to v zivote chodi, tazko sa nam zije vedla niekoho, kto vsetko ma a nemusi sa velmi namahat. Na druhej strane aj pre nu bude dobry zazitok, ked sa jej az tak darit nebude, lebo kazdy z nas ma svoje limity a vzdy sa okolo nas najdu ti, co su lepsi a ti, co su horsi.
Ak jej budes hovorit, ze hodnota cloveka nie je v jej uspechu, ale hlavne v tom ako sa popasuje s neuspechom, tak ju pripravis na realnejsi zivot .

banderaska29
25. sep 2023

autorka nečítala som diskisiu, poviem za seba - dnes sa už nenosí byť nadpriemerní a to vo všetkom. akonáhle si, tak ta ľudia pokladajú za chválenkársku, že preháňaš, nadrádzaš. teraz narážam na tvoju dcérku. ja som bola takéto dieťa. vyhrávala som súťaže, bola nadpriemerná vo všetkom. posmievali sa mi a šikanovali ma. bola som k tomu všetkemu prišerne chuda a ušata 😀 napriek tomu som to dotiahla vysoko a tí, ktorí sa mi posmievali, nedosiahli nič.

moja mama za mna bojovala kde mohla, nakoniec to len bolo vždy horšie. tak som sa raz pobila a zbila som dievča, ktoré bolo "bosskou" partií, kde sa mi posmievali. 😀 niesom na to hrda, ale pomohlo to a ako keby ma zobrali medzi seba a prestali sa mi posmievat, pretože sa to roznieslo po škole. zober si sama z toho, čo je pre nu najlepšie 🙂

aurora33
25. sep 2023

@banderaska29 ako vieš, že tí, ktorí sa ti posmievali nedosiahli nič? To je tiež také konštatovanie, ,,a žili šťastne až do smrti”
U niekoho je priorita rodina, u niekoho kariera….. absolútne som proti šikane, ale ta jedna tvoja veta ma zarazila. A to že ty si to dosiahla vysoko znamená čo?

banderaska29
25. sep 2023

@aurora33 lebo ich poznám a skončili ako trosky. všetci, čo sa mi posmievali z nášho bloku 🙂 naozaj, žiadna normálna práca, žiadna rodina. potácajú sa svetom, drogy alkohol... nepíšem to preto, lebo sa povznášam. niektorí ľudia sú zlí a šikanuju preto, lebo nic viac nedokážu.

to že som to dotiahla vysoko znamená to, že som prešla rokmi tvrdej práce. a som na seba nesmierne hrdá, pretože teraz v dospelosti robím to, čo ma baví, čo ma napĺna, som finančne za vodou a mojim detom možem poskytnuť istotu, stabilitu a hlavne čas a lásku, lebo som sama sebe pani a ešte aj času, ktorý pracujem. takže presne toto to znamená a ty si z toho zober to, čo chceš 🙂

akiana
25. sep 2023

@banderaska29 Co robis?

banderaska29
25. sep 2023

@akiana mám svoju firmu a plus robím manažment v mediach 🙂

aurora33
25. sep 2023

@banderaska29 Ja som sa len normalne opýtala. Tak je to veľmi smutne, že sú toľkí závislí na drogách a podobne. Na druhej strane klobuk dolu pred tebou, že si sa nedala.
Mne sa tiež mnohí na škole posmievali, či už kvôli výzoru, alebo aj výbornému prospechu. Ja som teraz šťastná. Mám úžasného muža, deti a prácu ktorá ma napĺňa.
Na druhej strane ale mi je absolútne u prdele čo robia ti čo sa mi smiali.
Opakujem, nechcela som nijako zabrdat ani nič podobne, len som bola zvedava 🙂

banderaska29
25. sep 2023

@aurora33 to je v pohode, ja som sa neurazila ani nenahnevala, len som ti odpovedala na tvoje dotazy. je to ok. 🙂

Strana
z19