icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

annm81
9. sep 2023

Chodila som do školy zopár rokov. Vždy sme mávali niekoho, kto bol šikovný a fajn kamoš. A vždy sme mávali aj niekoho, kto bol šikovný a nemali sme ho radi, lebo jeho hlavná motivácia bola zapáčiť sa učiteľke. Ak k tomu ešte aj žaloval, tak sme ním doslova pohŕdali. Nevravim, že je to nevyhnutne prípad tvojho dieťaťa, ale predstava, že všetci naokolo sú zavistlivci, je nesprávna. Dcéra a ty sa skúste zamyslieť nad tým, ako pôsobí na okolie, pretože niekedy môže mať človek o tomto skreslenú predstavu.

P.S. píšem to ako človek, čo za školských čias poriadne vyčnieval z davu.

vroni
9. sep 2023

Nuž, poviem to z iného pohľadu. Moje deti chodia na školu, ktorá takéto vo všetkom perfektne deti považuje za "problém", za niečo, čím sa treba zaoberať. Pretože je to alebo zvlášť nadané dieťa a potom potrebuje školu, ktorá sa tomu bude patrične venovať (lebo na bežnej škole zakrnie a udupe ho "masa". Vedomostne i sociálne) alebo je to dieťa prehnane ambicióznych rodičov a zarábajú mu na životný pruser. Niečo na ich názore bude, podľa mňa....

januska12323
9. sep 2023

Dala by som ju na náročnejšiu školu. A pokecala s učiteľkami nech ju toľko nechvalia (ak to je pravda).

vladi4444
9. sep 2023

@vroni ano, prakticky tieto deti chodia aj ku nám do centra poradenstva a prevencie, pre nich je bežná skola jednoducho ľahká, potrebujú bud individuálny plan (učivo, alebo ak sú nadaní v športe a pod) takže berú sa v podstate ako deti so SVVP lebo potrevuju viac výzvy. Ja osobne mam ale z tohto príspevku zvláštny pocit lebo ako špeciálny pedagóg a psychológ som naozaj nikdy také dieťa nestretla (aj IQ vysoké, aj EQ rozvinuté, aj sociálna rovina v norme aj talenty...) maminka, niekde problém bude, určite nie sú všetci zavistlivci. Treba sa na to naozaj pozrieť objektivne.

daniela2202
9. sep 2023

Dievča treba zdravo posmeĺovať v úspechu, ale s tým oblečením, by som zaviedla rovnošatu....

katka700
9. sep 2023

Prepáč že to napíšem takto, ale tebe a tým ucam v škole dobre **** Dcéru ste do tejto situácie dostali vy, ty preto lebo chceš mať po všetkých stránkach dokonale dieťa, nestačí ti že je múdra šikovná nadaná, musí byť aj vždy najlepšie oblečená a mať vždy najlepší kostým. Učitelky by za tie roky čo učia tiež mohlo napadnúť že keď sústavne vyzdvihujú jedno dieťa a ostatné sú ten pomyselný 'odpad' tak z toho šikovneho dieťa urobia outsidera.
Nadpriemerni ľudia majú 2 možnosti buď sa postavia na piedestál s rizikom že ich časť ľudí adoruje a časť hejtuje, alebo sa snažia normálne fungovať aj keď sú v porovnaní s priemerom šikovnejší, múdrejší, talentovanejsi a sú si toho plne vedomí a nikomu sa za to neospravedlňuju.
Ty a učiteľky ste pre dcéru vybrali prvú možnosť a nepýtali ste sa čo chce ona. Máš sa jej za čo ospravedlňovať. Decká vedia byť hnusné a ak je to už neúnosné prelož dcéru na inú školu ideálne talentovu kde môže byt sama sebou a nie reflexiou tvojich predstáv o dokonalosti.

aurora33
9. sep 2023

@anickaaa6aaa wuaaaaw ty si strašne múdra aj so svojim ,,pravopisom”

oriesocek
9. sep 2023

Za mňa trochu ubrať zo strany mamičky. Keďže inteligencia je jedna vec, ale to, že najlepšie oblečená, kostým, atď ju už iba chvalenie... Ja som mala rovnako na ZŠ najlepšie známky, reprezentácie školy skoro v každej súťaži aj na vyšších kolách (okres, kraj).. ale teda nikto ma nesikanoval. To, že mi z času na čas povedali bifla, sprt som za sikanu nebrala, keďže ja som im povedala inak. Je to však aj o osobnosti, priebojnosti... ja mám na ZŠ iba najlepšie spomienky. Ale rodicia ma brali ako normálnu a nemala som všetko najlepšie 🙂 samozrejme na gymnáziu už bolo dosť žiakov dobrých, takže tam sa to utrasie...

vroni
9. sep 2023

@vladi4444, nie som pedagóg a ani psychológ, tak som si ten zvláštny pocit nechala pre seba, môže to byť aj nesikovne zhrnutie, ale tiež mam pocit, ze to nebude len dieťaťom.

sandrasstini
9. sep 2023

Mne z toho textu utkvelo najma ze ju obliekas nadpriemerne..to co si mam pod tym ako predstavit?
Kazda strana ma dve mince.

kristinapetronela
9. sep 2023

Ty kokso dokonalé dieťa sme našli ...maminka prosím skludni sa trochu

marcellka32
9. sep 2023

Čo je nadpriemerne obliekanie? Značkové veci? To ju robí výnimočnou? Si robíš srandu? Ty sama svojej dcére týmto ubližujes...ja mám dosť peňazí na to, žeby som mohla deckam kupovať všetko značkové ale načo? Áno niečo je kvalitnejšie a niečo aj nie, len platíš za značku... Aby sa vystatovali pred ostatnými? Majú tenisky Nike a tým to hasne...sú oblečení z bežného reťazca ako aj my rodičia, podotýkam nie preto že by som im nedopriala, doprajem im iné veci, zážitky, vzdelávanie...
Budovať sebavedomie oblečením je zlý prístup...tvoja dcéra sa bude časom vyvysovat nad deťmi, ktoré nemajú značkové oblečenie?? Kam sme to dospeli....aj tak by som chcela na všetkých školách uniformy

barbora0308
9. sep 2023

Obcas mam fakt pocit, ze MD zamestnava nejakeho cloveka co tu vytvara taketo anonymne diskusie na rozprudenie vasni a aby vykazovali nejaku cinnost 😅 ...

nelca84
9. sep 2023

@autorka si dost premotivovana mamina, nemyslis? Hodnotit stvrtacku (cca 9-rocnu) ako peknu, stihlu, nadpriemerne oblecenu.... zacinam nadobudat pocit, ze ty si najvacsim problemom toho dietata

natalienka12
9. sep 2023

@barbora0308 Ano urcite to robia, kvoli zvyseniu citanosti a cim viac navstevnikov tym vacsie zisky z reklamy

marcellka32
9. sep 2023

Skús dievča obliecť do vecí z KiK/Takko/HM
Či to už nezvládnes ty psychicky??

barbora0308
9. sep 2023

@barbora0308 *myslela som MK 🫣

marcellka32
9. sep 2023

Ach baby, toto je vymyslené podľa mňa...autorka stichla

mmoni89
9. sep 2023

Tak treba dcérku pripraviť na život ze ten nieje jednoduchý. Nájdu sa aj zlý a neprajny ľudia, čím skôr sa s tým bude vedieť popasovať tým lepšie. Na druhú stranu, no príde mi to aj z vašej strany ze je to trocha chyba. Väčšinou deti co mali rodičov ktorý ich v tom len podporovali - si najkrajšia, najlepšia, naj naj naj.. Ešte aj musí vyniknúť v oblečení atď, tak sa tak aj tie deti spravali. To ze ty si myslíš ze je ešte aj citlivá, milucka a empaticka nemusí tak vždy byť.. Takže ťažko posudzovať názor jednej strany, ešte toto sa naozaj číta skôr tak povysenecky

mmoni89
9. sep 2023

A tiež neviem ze ci pred celou školou ako jediná žiačka.. Vyberá sa z triedy jedno dievča a chlapec z každého ročníka. Aj môj syn dostal ohodnotenie ale nepočula by som ze by vyberali najlepšieho žiaka za celú školu to mi príde prehnane

natalienka12
9. sep 2023

@aurora33 heeej aj mna pobavila 😂😂😂 ale pravopis neovlada, pani mudra.

oriesocek
9. sep 2023

@mmoni89 ale vyberajú, aj ja som bola... dostala som nejakú elektronickú hru raz a tá sa hneď pokazila🙂

mmoni89
9. sep 2023

Aj ja som mala spolužiačky krásne, múdre šikovné, ktoré ale nemali potrebu sa ukazovať pre učiteľmi a byť za každú cenu viditeľná tak ja neviem, tie boli obľúbené. Ale potom su naopak také co sa potrebujú každému ukázať a ta každú cenu byt vždy naj tak áno, tie už neboli také ublubene. Takže z môjho pohľadu bude niekde problém aj z vašej strany

mmoni89
9. sep 2023

@oriesocek ok tak beriem späť, možno to tak niekde majú. Ale myslím si ze tiež nevyberáju každý rok toho istého žiada. To by bolo dosť zvláštne aj zo strany učiteľov

jasminet
9. sep 2023

tiez mame v okoli takuto dokonalu dievcinku. najmudrejsia, najsikovnejsia, najpriebojnejsia, najviac sutazi vyhrava, najviac ju ucitelia chvalia, naj naj naj - podla jej rodiny. avsak s kamaratmi je zadobre iba vtedy, ked sa hraju len to co ona chce, kym je vo vsetkom prva, kym ma zo vsetkeho prospech. akonahle je druha alebo niekto nerobi to, co ona chce, uz to nie je to mile dievca a ostatne deti od nej bocia. len to uz rodina nevidi.

janulka182
9. sep 2023

tvoj prispevok je o tom, ze deti robia tvojej dcere zle. namiesto toho, aby si opisala situaciu ako to v skole vypada a ako konkretne jej je ublizovane, si opisala aka dokonala je tvoja dcera. mozno v tomto najdes odpoved. lebo deti len zrkadlia svojich rodicov.

bluka2
9. sep 2023

Ja bývam v bohatej časti nemeckého mesta a dcera tu chodí do školy v tejto časti mesta, tiez 4tacka. Avšak nikoho v jej triede rodicia neobliekaju “nadpriemerne”. Funkčne oblečenie, h&m, decathlon, také veci. Do školy chodia na bicykli, kolobezke, pešo, aj keď niekomu z nich musí v garáži stat to kabrio, keďže pomaly každé druhe auto tu tak chodí. Ľudia tu deťom držia low profile, tak by som sa na tvojom mieste z toho inšpirovala, ak jej chceš urobiť službu…

lalala94
9. sep 2023

@nelca84 na celom príspevku ma prekvapilo presne to, čo si vypichla ty. Nejdem hodnotiť úspechy a intelekt autorkinej dcéry, ale ten zvyšok čo opísala - je pekná, štíhla, obliekam ju nadpriemerne. Hm, má 9 rokov preboha, stále malé decko. Tiež na mňa maminka pôsobí premotivovane.

samimami777
9. sep 2023

Chyba je hlavne podľa mňa v autorke a učiteľoch. Ak ju vychvaľujú a chvástajú sa ňou pred ostatnými tak to robí zbytočne zlú krv a robí jej to akurát meno mazlíčka učiteľov. Tiež mamina už podľa príspevku je enormne premotivovaná a dieťa stavia na piedestál. Tiež nechápem tu poznámku o "nadpriemernom" obliekaní. Ak jej dáva naschvál drahé značkové oblečenie do školy tak jasné že trčí ako prst v kolektíve a môžu sa jej kvôli tomu deti z rodín čo si také oblečenie nemôžu dovoliť vyhýbať a považovať to za "provokáciu" alebo "chvastanie" peniazmi. U nás kedysi na škole zakazovali chodiť v príliš drahých veciach aby sa deti príliš "nelíšili" a neboli šikanivané za horšie /lepšie oblečenie . Takže za mňa nieje problém v dieťati ale v učiteľoch a predovšetkým rodičoch.