Príliš úspešná dcéra a závisť
Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?
@natalienka12 prosím ťa, urobila jednu chybu vo vete...chceš povedať, že tebe sa to nikdy ale nikdy nestalo? Ja som tiež mala jednotky ako na ZŠ, tak aj na SŠ. A ver, alebo nie, občas chybu urobím. Mám sa ísť teraz do kúta hanbiť?
@anickaaa6aaa
@valeria_h presne 🙂 obzvlast niektore mysticke bytosti, ktore su na koni 24 hodin denne, radia v kazdej teme, pritom doma maju xy deti, o ktore sa zvladaju popri konovi dokonalo starat. obcas rozmyslam, ci ich za to platia alebo su len take hyperaktivne a nieco si chcu dokazovat.
Začala som len čítať komentáre a len žasnem...ja som povýšenecka a ja ju tak vidím ...
Veď reálne dostala ocenenie najlepšia žiačka celého prvého stupňa, reálne vyhráva športové a recitacne súťaže...to je všetko fakt...
A tiež viem akú má povahu ako sa jej nepáči keď sa iný vychvaľujú že hovorí že sú namyslený tak asi to nerobí aj ona...
Čo sa týka oblečenia tu si kompenzujem možno ja to čo som nemala v detstve ale tak reálne viem čo jej kupujem a čo nosia iné...inak nikdy pred dcérou nehovorím si najlepšia, najkrajšia...ani neohovaram keď niekto má staršie oblečenie lebo sama som také mala....
No závisť je sviňa aj na koníkov...
A áno aj iní učitelia čo poznajú dcéru hovoria mne matke že je radosť mať také dieťa v triede....
@janulka182 Skôr sú nešťastné a potrebujú si kopnúť a vypľuť jedovaté sliny. A máš pravdu, sú to stále tie isté užívateľky.
Ak je to, čo píšeš, objektívne hodnotenie, tak veru sa ťažko radí čo s tým aby ju mali rovesníci radi. Tak ako dospelí, tak aj deti závidia a je to prirodzená aj keď nie pekná ľudská vlastnosť. V triede musí byť vždy niekto prvý (aj na škole) ale keď niekto vyniká vo všetkom, čo je úžasné byť takto talentovaný, tak sa na to zvyšok pozerá negatívne, závidí, chce to mať také ľahké v živote ako tá druhá osoba. Nehovorím tým, že to má dcéra zadarmo a nedrie, ale vo všetkom sa nedá naplno drieť a na určité veci čo si menovala, musí mať aj talent a musia jej ísť ľahko, napr. šport a ešte viacero druhov športu.
V triede na ZŠ vždy vyhlasovali najlepšieho žiaka podľa priemeru a keď bol priemer 1,0 u viacerých detí, tak aj podľa aktivity na hodinách a mimoškolských aktivít. Tiež sa na najlepšieho žiaka zazeralo a keď sa často hlásil na hodinách, tak ho spolužiaci potichu neznášali a ohovárali sa spolužiaci či boli úspešní alebo nie, tam nebol rozdiel. Práve na prvom stupni keď som sa nechcela zapájať do ohovárania, bola som práve ja tá odstrkovaná a ohováraná. Ako sa s tým vysporiadať, nuž. Ak nechcete meniť školu za náročnejšiu kam možno dcéra viac zapadne, tak potom jej len vysvetliť, že niektorí ľudia úspech neodpúšťajú a v živote sa stretne aj so závisťou, s nenávisťou a ohováraním, že to neznamená, že má prestať robiť to, čo ju baví a v čom je dobrá. Že niektoré deti musia dospieť aby pochopili, no niektoré nikdy nedospejú a tak to proste je.
@tiezjedna presne mi prišlo, že čo čakať od detí keď toto čítam od ich rodičov 🤦
my sme tiez mali problem dcera v dedinskej skole kde sme sa prestahovali vycnievala (ale teda oblecenie sme my neriiesili) na prvom stupni to vedela starsia pni ucitelka este udrzat a bolo to ok ale v piatej triede dostali mladu po skole a zacali problemy
tak sme zmenili skolu zo dna na den (vyse pol roka som to riesila so skolou) a sla na sukromnu cambridge vsetky predmety (okrem slovenciny v anglictine) a nosili ubiformy dcera bola ok vsetko dobehla (predtym mala len standardnu anglinu v skole) vyborne zmaturovala urobila aj tie anglicke testy atd a studuje na vs v zahranici
Autorka na aku zakladnu skolu chodi?
Obliekam ju nadpriemerne 🤦 ďalej už čítať nemusím
@betulinka1 ďakujem za radu toto by asi ozaj pomohlo tak na gympel tam bude priemer čo je tiež fajn do budúcna aby si nezvykala len na to že je naj...asi to tak urobim
@zmrzlinka2021 a kde máš iné? Myslíš, že ak kupiš niečo v značkovom obchode je to ekologické a vyrábané inak
@natall113 aj moja dcéra každému radi na pisomkach...ale nie je flegmatik, ona si všetko pripúšťa až prilis
@aurora33 no si predstav že sa doma rozprávame čo bolo v škole, čo zažila ako sa mala....nepotrebujem kameru a že vyhrá v behu a v plávaní asi tiež viem keď postúpi do ďalšieho kola 🤦
Autorka nikto ti nezavidi vaše značkové oblečenie a úspech dcéry ....ja mám 2 úspešné deti a nikam to nepíšem (teraz už to viete)
Ty sama píšeš, že dcéra sa slovne nevie ohradiť ak jej niekto niečo horšie povie, neverí si...toto by som skôr riesila, značkovým oblečením to nevyriešis...
@daniela2202 rovnosata nic nevyriesi...potom to prejde na porovnavanie mobilov, aut rodicov, kto kde byva a pod....rovnosata nie je o tom, aby si deti nekomentovali oblecenie...je o prezentacii a prislusnosti k danej skole
@h2 presne to si hovorím to ako tu písať s rodičmi tých dievčat...ale aspoň viem ako to berú...a rozhodne pôjde na gympel od piateho ročníka či ako sa to chodi
Preboha,toto je taky sebestredny prispevok ze mi je totalne do smiechu.Dievcatko je urcite v poriadku,mamu ma ale dost divnu.
Budeš sa musieť zmieriť s tým že nikto nemá všetko. Čo ťa po nejakej obľúbenosti, sú dôležitejšie veci.
Autorka aj konecne napises na aku zakladnu skolu chodi? Na dedine ci v meste? A kde?
Vieš, len občas je fajn vypočuť si aj druhú stranu a nehádzat všetko len na závisť ostatných. Nič nie je cierne alebo biele. Dcéra môže byt šikovna, ale zrejme nebude len chyba len v ostatných keď ju k sebe neberú. Tiež mám šikovne deti: syn vyniká v matematike (ako tretiak bol najlepší z celej skoly, má nadpriemerne IQ ( na testy nás poslal sám triedny, nešli sme z vlastnej iniciatívy) sama psychologička nám vravela že už dávno nemala také dieťa, pri ktorom aj ona sama niekedy nevedela čo povedať ako reagovať, ale nerobím z neho poloboha.
A ano tiež vyhrava súťaže, ale opakujem, stále je to len dieťa, síce šikovne ale dieťa a má chvalabohu kopec kamarátov. Takže skús popremýšľať, kde s dcérkou robíte chyby. Pretože stále je kopec ľudí, ktorí vedia oceniť úspech iných.
Mam takeho bratranca ako opisujes ty...lroste dokonalt ziak v brezne...ha...tu nadtala chyba, prisiel dk bratislavy a zistil...ja nie som najlepsi..depresie, vyliali ho zo skoly, rodicia dali uplatok, aby ho zobrali aspon do ziliny ..
Uvedom si tvoja dcera je len stvrtacka...zlom pride, ked pridu predmety ako fyzika, chemia, biologia...
Uber trosku...bude to pre nu prospesnejsie ako to, co opisujes
@natalienka12 píšem že som mala 😉 minulý čas.
Stačila mi veta:"obliekam ju nadpriemerne"🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Autorka, na osemročný gympel sa chodí od šiesteho ročníka.
@natalienka12 Po tom, ako ju tu pourážali určite nenapíše, kam chodí jej dcéra do školy.
Cudujes sa deťom? Pozri si reakcie dospelých ľudí- mamiciek. A máš odpoveď. Neexistuje aby tvoja dcéra bola taka úspešná... ešte aj ty si tu teraz zazijes presne to, čo zažíva tvoja dcéra
Asi pomôže len menej chváliť. Neboj sa o ňu. Ona sa v živote nestratí a raz sa karty otocia. Tí čo sa jej teraz smejú jej raz budú robiť nechty, vlasy, masáž, šiť jej šaty, . . .

@valeria_h nejdem to citat, len z názvu článku ti chcem povedať, že ako hejterka na mňa pôsobis skôr ty- čítala som včera od teba nejaké hejty na emigrantov. Radšej som v strede prestala v rámci toho, aby som si nekrátila náladu 🙁 nič v zlom, možno feedback na zamyslenie