Príliš úspešná dcéra a závisť
Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?
@egrese poviem ti to takto, u nás, za podobný problém ako má autorka doslova mohla triedna. Každé jedno rodičovské bolo o tom, že:
Ak by sa všetky detičky pripravovali tak svedomito ako xyz
No aj tie pomôcky, xyz ich má stále a všetky a perfektnom stave.
Mamičky, chcem vás poprosiť, nedávajte deťom veľa sladkého na desiatu, skôr si zoberte príklad z mamky xyz. Tá má stále na desiatu, chlebík, šunku, syr, oriešky , ovocie a zeleninu a občas, čo som sama prekvapená aj prepelicie vajíčko. Čistú vodu alebo teplý čaj... viete, ak vy im dáte sladkosti, nejaký ten keksíky alebo čokoládou, potom nezjedia desiatu, lebo majú plné bruško a už na 3-4 hodine nemajú energiu ani na farbenie obrázkov.
Ďalšia vec čo sa tyka správania. Všetky deti, okrem xyz pobehu po triede, orekrikuju sa, naháňajú...
Toto sme mali posledné 3 roky a ja dúfam, že to nebude aj teraz.
Plus občas vytkla aj oblečenie lebo dievčatá nosili kroktopy či ako sa to volá a chlapci potrhané rifle(tie od výroby)
Rovnako aj úprava zošita, obaly atď...
Mne ako matke to bolo nepríjemné.. tie pohľady rodičov...
V júni prvýkrát nebola vyznamenana riaditeľom školy, vieš prečo? Aby si ju obľúbilo tých pár spolužiakov, čo sa cez to nevedeli premiest a zhodou okolností ani ich rodičia na rodičovskom, tak si raz za dva tri dni nenapísala úlohu, nepriniesla pomôcky atď...
Triedna ma predvolala do školy a ja som jej musela povedať ako sa k mojej dcére správa 5-6 žiakov z triedy keď odíde. Ako sa z nej smejú že jej triednej maznáčik a ritolez...
A to nebola tak top dokonalá ako dcéra autorky. Z telesnej ľavá, nerecituje, lebo stále nevie povedať R...
Je nieco, v com nie je najlepsia? Lebo ok, je najlepsia. Ale aj najlepsia sportovkyna, najkrajsia, ma najlepsie kostymy na skolskych podujatiach a najlepsie sa oblieka. Tak mi to uz pride mozno prilis, ze ako ty vies zhodnotit ako sa ide deti obliekaju, ake maju kostymy kedze rodicia do skoly prakticky nesmu....Lebo hovoris to s takou istotou.
Teda moja skusenost. Bola som naj ziacka, davali ma za priklad. Ano, spoluziaci mi to davali dost vyzrat. Bola som aj pomerne pekna, chalani na mna leteli. Nejake sutaze som povyhravala. Ale ze naj sportovkyna - nie, naj kostymy - nie, uzasna a skromna povaha tiez nie.
Oblecenie uz vobec, nemali sme na to.
Jednoducho si nemyslim, ze niekto moze byt uplne TOP vo vsetkom. Podla mna prehanas. Mozno by som zacala byt trosku objektivna.
@dskjhfdlkdjhl presne
mám doma 9,5 ročné dievčatko a teda je všetko iné len nie milá , zlatá a priateľská. Taktiež je štvrtáčka , doteraz mala samé jednotky ale teda s minimálnym úsilím . Mám taký pocit že sa nič neučia , lebo všetko má , všetko vie , úlohy nemajú alebo keď majú tak si napísala. Nepamätám si kedy som s ňou diktát písala, ani neviem čo preberali z prírodovedy atď .Mimoriadne verbálne zručná , vyhádať sa s ňou je takmer nemožné , na všetko má odpoveď, pamätá si situácie , veci a to v konflikte s vami použije, samozrejme proti vám . Učiteľka je z nej neštastná , lebo všetko musí komentovať , ku všetkému musí mať pripomienky, nie je v triede obľubená , má 2-3 kamarátky a ostatné si nevšíma. Nechce sa vydať , nechce mať deti ( je s nimi len otrava ) a chlapci sú u nej blbci . Krásne kreslí , hrá závodne bedminton a teda neumiestňuje sa na prvých priečkach . Čo sa týka oblečenia, akokoľvek ju oblečiem príde domov špinavá , ak má pančušky , na kolenách diery, topánky sú zachvíľu otlčené, stále hĺadá kľuče, okuliare, či do jedálne čip, vlasy rozcuchané , vyťahane z copu , jednoducho často príde ako z kontajneru .
@autorka buď rada že máš takú bezproblémovú dcéru a podporuj ju čo sa len dá . Zároveň si myslím že gymnázium nie je pre ňu vhodná škola , ak aj už teraz sa musí riadne učiť a pripravovať do školy , tam ja osobne by som to zvážila. Musí troška psychicky zosilnieť aby zvládala prípadnú nevraživosť od detí a možno aj učiteĺky by mali ubrať z pochvál . Jednoducho vždy budú žiaci výborní , dobrí a slabí a snažiť sa ich zarovnať je také slovenské .
No asi veci trošku upresnim, nakoľko tu sa náhodou nesprávne vyjadriť tak ste ukamenovane.
1. Nemá vydreté známky, netuším ako ste k tomu prišli dámy, veď bola len tretiačka 🤦 normálne sa pripravuje do skoly, nie je žiadny génius, ani sa neučí celé dni
2. Oblieka sa pekne, žiadne mega drahé značky, nosí samé satocky, sukničky ale aj klasika legíny
3. A babami v triede sa hrajú ale za chrbtom ju ohovárajú
4. Priateľstva mimo triedy má veľmi pekne
5. Prečo viem že je o to závisti?
Lebo ju ohovárajú typu aj tak je najsprostejsia , aj tak nie je dobrá v športe, má otrasné oblečenie....všetko veci čo nie sú pravdive...
Veď vidia na telesnej že je najrýchlejšia, najohybnejsia (chodila na gymnastiku), učiteľka ju dáva za vzor, predbieha ich na telesnej, v plávaní a to ich zerie
A zase, učiteľka ju dáva za vzor. Čo si tie učiteľky neuvedomujú, že jej tým robia zle?
Sama si asi na piatej strane písala, že sa musí učiť a nie je nadpriemerne inteligentná, tak zrejme z toho vydedukovali, že ma tie známky vydreté.
Sama si napísala, že chodí nadpriemerne oblečená, teraz už píšeš že nosí satocky, suknicky, niekomu sa to naozaj nemusí páčiť. Moja už ako prvacka nechcela absolútne žiadne šaty sukne - sama mi hovorila že je to hrozne a chce radšej rifle. Samozrejme nikomu v triede nehovorí že ma hnusne oblečenie.
To že ty ako dieťa si pochádzala z chudobnejších pomerov a ohovárali ste dievca ktoré malo krajšie veci to je len tvoj problém a neznamená to, že sa to deje aj teraz.
Myslím, že najlepšie bude ak toto poriesis s učiteľkou. Odkial máš že iné dievčata to tvoje za chrbtom ohovárajú? Môže to byt len tvrdenie proti tvrdeniu. Máš aj nejaký rukolapným dôkaz? Píšu jej niečo? Ak ano tak to vytlač a chod s tým za učiteľkou alebo riaditeľkou.
@fotoportret Predpokladám, že ti tu napíšu, aký si povýšenecký a aby si sa z toho svojho IQ nepo... Bohužiaľ, máš úplnú pravdu, že na Slovensku sa úspech neodpúšťa. Ako môžeme čakať, že sa budú deti správať pekne, keď dospelí reagujú tak, ako mnohé ženy-matky v tejto diskusii?
@h2 ja neviem kde ty žiješ, ale mňa už unavuje citat takéto veci ako sa na Slovensku úspech neodpúšťa a podobne dristy.
Ako tu podla teba reagujú ženy matky? Podla mňa veľmi racionálne. Stále tu mame pohľad len autorky. Myslíš si že ona je reálne v tej škole a vidí a počuje všetko o čom sa dievčata rozprávajú? Toto je najlepšie hneď súdiť aj keď sa nevyjadria všetky strany. Ano dievca môže byt šikovne ale takto šikovných je ich xy. A ak sa ide zrútiť len preto že jej MOŽNO niekto povie že nemá pekne tričko tak by malo troska na sebe popracovať.
@h2 Mozes napisat, co konkretne by jej zeny mali zavidiet?
@dskjhfdlkdjhl to nik nevie ale na Slovensku sa predsa automaticky všetko závidí 😅😅😅 a úspech sa neodpúšťa. A čo ešte? Aha ešte detské soplíky sa tu riešia. Len tu, na Slovensku.
@aurora33 kde som prosím písala že je nadpriemerne inteligentna???
@aurora33 No, mna to fakt zaujima, lebo mne chyba tento zavistlivy mod, ja naozaj nikomu nic nezavidim, tak by som chcela vediet, ako niekto len cez pismenka vie, ze niekto zavidi a co zavidi😉
@dskjhfdlkdjhl Žeby to, že má úspešnú, šikovnú, múdru, peknú a milú dcéru?
@autorka ja si myslím, že problém mas najma ty. A to, ze cely svet sú nemysli ze ta tvoja je najúžasnejšia (nechce sa mi písať všetky tie naj, co stu ty pises) na svete. Ako matka si jednoducho neobjektívna, to je cele.
Neviem si pomôcť, ale pripadas mi ako keby si si cez dcéru riešila ty svoje komplexy z detstva. Ako tie blbé Američanky, ktoré zo 4 ročných dievčatiek robia babiky miss, je jedno ze nevedia poriadme rozprávať a majú plienky a tlačia ich za vzor dokonalosti (obrazne povedane). Oberajú ich o detstvo kvoli vlastným komplexom, lebo to nemali ony.
Skus dat ty aj učiteľky dcére na chvíľku "pokoj", nechať vyniknúť ju samu a uvidis, či sa situácia nespraví aj sama.
@h2 A to treba zavidiet? Ja mam take dcery dve a sice teraz som to sem napisala, ale nezvyknem sa tym chvalit a ani nemam potrebu to zavidiet.
@h2 Najhorsie je, ked si ludia domyslaju, ze im druhi zavidia😉
@dskjhfdlkdjhl Ja netvrdím, že to treba závidieť. Nič netreba závidieť. Napriek tomu je realita taká, že ľudia závidia aj oveľa menej, než takýto úspech.
@dskjhfdlkdjhl A prečo teda myslíš, že autorkinej dcére robia spolužiačky zle. Čo je tou príčinou?
@h2 No, casto si len myslia, ze im druhi zavidia, druhym su zvycajne uplne ukradnuti.
@h2 Ta pricina sa takto zistit neda. My nevieme, ako sa naozaj to dievcatko sprava a co jej naozaj tie druhe deti robia. Sama autorka priznala, ze v detstve zavidela druhym dievcatam, tak ona ma na to take vysvetlenie, lebo ine nepozna. Ale pricin moze byt vela. Lenze na to by bolo treba vediet viac.
@h2 Jednoducho len ludia, ktori sami zvyknu druhym zavidiet, si mozu mysliet, ze aj im druhi zavidia. Mne by takato kravina ani nenapadla, takze problem treba odstranit najskor z vlastnej hlavy😉

@autor
"no nepríde mi normálne od žiadneho dievčatá povedať druhej že to čo má je otrasné"
Autorka, znova sa pýtam, tebe to nepríde normálne, že to dievčatá robia ale keď si to robila ty spolužiačke, tak ti to normálne prišlo?