icon

Prísna učiteľka prvákov

15. feb 2025

Prosim Vas idem sa poradiťn so situaciou. Dcéra je prváčka a jej triedna ucitelka je priam prísna ako vo vaznici. Ja som sa snou rozpravala tri krát aani ma nepustila k slovu a mala poznámky ze si mam pohnuť a podobné. Na dceru kričí keď má svietacie pero záložku alebo gumovala niečo. U tri krat mi povedala, ze sa jej bojí. Ide o školu v Nitr.okrese.
Raz kricala na chlapceka 1vaka. Je neposlusny a povedala mu se si to vybavia ale keby to takto povie mne tak mi cvrkne. Je staršia velmi je striktná. A povedala aj spokuziakovi ci mu má tresnuť vraj bol drzý spoluziak ale yo sa nám netýkalo. Nevedeli si pomoct ani psych. na skole koli povahe a nou. Ide o pointu ze vsetko musí byť podla nej, a moja dcera sa jej bojí. Ma ju mať ešte 3 roky potom... :( riaditelka je milá osoba maju ju vsetci radi. Ale povedala ze snad to nieje až také zlé.

silvike
17. feb 2025

Joooj, podla toho co pises, to je normalne psychicky labilan osoba uz mozno aj s nejakou poruchou. Ja by som urcite preradila dceru do inej triedy k inej ucitelke.

zazka666
17. feb 2025

@svetlonos Je drsné, čo si zažila. Mne je to fakt ľúto. Ja len trvám na tom, že nie je vhodné, hlavne v dnešnej dobe hnať veci do krajnosti a nabádať do nasilností. Nemáme toho okolo dosť ?

autor
17. feb 2025

Nemame blizko inu skolu a trieda je jedna. Ziadna ina trieda malo ziakov bolo nie vyse 23 na zaciatku aj to cudzinci boli malinky. Tak budem to sledovat ale je labilna no . :/ hrozna povaha

zazka666
17. feb 2025

Tak sa spojte rodičia, musí to vadiť viacerým a choďte za riaditeľkou.

loliki
17. feb 2025

Akože nemáte nablízko inú školu? Veď napíš, kde je táto špeci a poradia ti, ktorá je lepšia a najbližšie.

princezna_bosorka
17. feb 2025

gumovacie a svietiace pero su zbytocne hluposti, ale ucitelka by sa k detom nemala spravat ako psychopat. Ak nepomoze staznost, prelozila by som dieta inam.

silvike
17. feb 2025

Ja neviem, niektore ucky su fakt des. Ta nasa, ktora ucila dceru na 1.stupni bezne na prvakov uz prvy mesiac zhucala : " Narobim z vas perkelt ! " , " Narobim z vas rezne!". Si predstav takeho 6rocneho chlapceka, dievcatko co ma mat ucitelku ako druhu mamu a ta mu na vyucku takto zadre. Hruuuza. A vrchol bolo, ked raz jeden chlapec v 3.roc. kedy sa takmer vsetci pripravovali na 1.sv.prijimanie, nemal ulohu, tak sa ospravedlnoval, ze bol v kostole, ministroval a prisiel neskoro a uz zabudol na ulohu. A ona, ta ucka, zacala nadavat pred detmi na cirkev, na papeza a na margo papeza este utrusila: "satan jeden hnusny!".🤨😯 Coooo ??? Ucka takto okomentuje pred detmi papeza ? To co on jej urobil ? Jakeby bol dajaky zlocinec, vrah. Som neverila vlastnym usiam ked mi toto dcera rozpravala. Absolutne bez nejakej sebareflexie, bez toho aby vnimala ci to je dobre, ci sa to hodi....A na vladu co sa ta nanadavala pred detmi. Proste otras zena. A kooopec inych "komentarov" mala pred detmi.

autor
17. feb 2025

@silvike Polka ucitelov by nepresla cez psychotesty k policajtom ;) lenze potom su pripady ako peokurator krasne znicil dve vych.v skolke ktore zatvorili deti v tmavej miestnosti s kyblikom na cikanie. Pred tyzdnom to davali. Po novom by som zaviedla peisne opatrwnia nie fizkov pred skolami ale testy ci maju nato byt ucitelia obzvlast rocnik. 1- 2. Aspon. Kazdy vsetko robi az ak sa vyvija nieco zle. Opatrenia. Ja sa zblaznim. Dnes po nej zhukla zas ale za ine prezyvky nechce aa mi to rozoberat presvedcat ze meno Sano je aj ine meno. Bavi sa snimi ako s dospelakmi u nej je vsetko samozrejeme ma rovnake naroky na deti 3 jak na 1 sa mi,zda..neviem to inak popisat. Podla mna ani v kabinete jej ucitelky nic nepovedia kazda vidi aka je. Ze sebavedomia ma...

dennissa16
17. feb 2025

Ja som už minule pisala, že by sa okrem posielania deti do CPP čiek mali začať riešiť aj psychologicke vyšetrenia učiteľov..

katrin21
17. feb 2025

Tak ti poviem... nie je krik ako krik...napr.ja mak tiez velmi zvucny hlas a aj ked nekricim, pre niektore dieta z extremne tichej rodiny to moze byt problem ,kym si zvykne. Ale 99% si zvykne a chapu. Ale my tu pocujeme lej tvoju verziu...
Veci , co pises: deti neranajkuju, ano, maju desiatovat cez desiatovu prestavku. Takze,ze ik rano nechuti , to je znak posunuteho rezimu,ze jedia este neskoro vecer a rano nema telo potrebu jest. Treba zmenit system. A z pohladu ucitela: prestavka je ist na wc, vymenit knihy...oni chcu kazdu (!!) Prestavku jest.. tiez som deti ziadala,aby mali desiatu na mensie casti a ak uz ozaj nevydrzia,dali si 2 hryzy . Lebo potom nic nestihnu, 10 ich potom potrebuje ist na wc, co nestihli...atd...rodic nepochopi ..v dobe ,ked sa na wc deje vselico , od poruch ppp po rezanie sa a sikanu, nie je idealne pustat vela deti cez hodinu na wc,ked nie je dozor.
Co sa tyka pera , ucitelka si urci,ake ano a ake nie a ma na to svoj dovod.
Ci vytrhla zalozku? Tvrdenie dcery.... ak je citlivejsia , moze vsetko brat trosku prudko,aj ked to tak nemusi byt.
Vsetko pocujeme len z 1 strany. Bolo by zaujimave pocut argumenty ucitelky. Akoze fakt ti vadi este aj to,ze si ma zdvihat stolicku?? Bezne to deti zvladaju ,aj tie male... toto je pre mna znak toho,ze to beries mozno az moc ochranarsky.
Samozrejme,moze byt problematicka, len chcem tym celym povedat, ze nic nie je ciernobiele.
Najlahsie je hladat podporu na mamickovskom fore, pritom nevieme,ako sa veci maju naozaj a ci toto vsetko je tak aj myslene,ako to ty popisujes... niekedy ucitelia hovoria aj zo zartu a s nadsazkou. Najde sa dieta, co to hned nemusi pochopit, ked neni zvyknute ...

autor
17. feb 2025

@katrin21 pani vyvratim vas z omylu ako predviedla tomu malemu chlapcovi tu prisnotu ze mala som ja co robit, a ako zareagovala drzo mne. A namna kaslat ten chlapec spoluziak tak viem rozlisiť co je moc tlak a co je zvysenie hlasu kedze su tam dlhe chodby a ucitelly kricia ze som hlucha bola sama ked sme nieco riesili. A dieta neni padnute na hlavu ja sama som v zivote pokricala na dceru som jej mama aj skrikla a boli v skolke kde ponich kricali ucitelia. Dve dokonca. Ale tu neni dovod aby sa spravala tak ze mala sa jej bojí. A to co tomu malemu povedala (my tam mame zakaz donutra nech su samostatne) tak som mala dost. Nebudem sa dalej knej vyjadrovat uz som spravila nieco pre to sme len dve a ideme sa spoznat a dalsimi kedze na r.z neprislo veľa mám. Mame radi prisnotu na drze deti ale toto je zastrasovaci ton tie deti nemaju nad 10rokov a nekradli. Tolko k vam pani....

autor
17. feb 2025

Pera stolicky berem aj vsetky somariny moze to vadit na hodine aj ked im to bere radost ale vam nebudem vysvetlovat povahy roznych ludí a skusenosti bud ste ovmedzena alebo sama taká, kde si tu vsetko otocite proti lebo ste " vy" povedala. A ktej stolicke nevladze je extremne chuda. Ako my. Nevladze este a snazi sa. Nebudem do toho rypat ani to uz rozoberat.

daaaaaska
17. feb 2025

Ja by som sa opýtala ostatných rodičov ako to vnímajú oni a ich deti. Pokiaľ by to bol individuálny problém iba s mojím dieťaťom a dieťa by malo ozaj strach z učiteľky pravdepodobne by som ho preložila na inú školu pokiaľ hromadný mali by ste sa ozvať všetci.mam tiež prvacku ale svietiace perá a iné hovadiny tiež nosiť nemôžu.len to čo treba nič viac odpútava to pozornosť majú sa sústrediť na učenie to jej nechaj na doma. A k správaniu učiteľky k tebe.tiez moja najstaršia dcéra mala takú pani učiteľku že sa so mnou ako so soplom rozprávala tak som jej povedala že sa nerozpráva so svojou žiačkou ale s jej rodičom tak nech sa podľa toho aj chová. Odvtedy ma tak vytočila že som prestala chodiť na rodičovské a napísala som jej na edu že ak niečo bude chcieť nech mi dá vedieť. Ono aj tie učiteľky vedia byť niekedy riadne nepríjemné ale onaopak aj deti. Ta moja terajšia prváčka tí chlapci v tej triede sú doslova nezvladatelni ti by k sebe potrebovali tú vašu učiteľku lebo ich rodičia asi zabudli vychovat😂😂

autor
17. feb 2025

@daaaaaska no ved to ale keby je dominantna ok ja si myslim svoje ved mi uci dieta deti to je starost aj nervy ale nemoze mat slovnik a reakcie ze si moze dovolit vsetko. A mate pravdu odputava pozornost vselico. Aj deti su drzé ale velmi tvrdo bez sebareflexii hovorí a zblakla sa hovorím aj pomne ja som nechapala nic som neurobila ,za to viem co tam je to neovladanie jej. Len dve tam maju dr. Vyssie vzd.tak neviem ci zato neni taka. Ale dalsie ucitelky ma velmi rada a ze su ine. Ale to je aj vidiet ze su ine. A ked kricia tak nevadi lebo a to ide velky krik na 5sekund. Ale toto je nezastavitelne a s pripomienkami kde sa jej podriaduje kazdy.. ona si je vedoma ze to dokaze no ze ani nemuknete. To sa ani neda lebo zautoci ako chora a to okamzite a ako prva to je ten spravny vyraz.

katrin21
17. feb 2025

Rozhodne taka nie som, ako opisujete,ja mam rodicov spokojnych a deti sa do skoly tesia. Len davam iny pohlad na skolu a co a preco niekedy ucitelia vyzaduju.
Ako som napisala, moze byt aj pravda , ze nema vhodne spravanie,ale rovnako plati,ze pocujeme len 1 stranu. Nebudte vztahovacna.

katrin21
17. feb 2025

A na konzultacie odporucam vyhradit si dohodnuty termin, aby si nemala pocit,ze nema na teba cas. Mas na konzultacie narok a musi ti ich umoznit.

tiika
17. feb 2025

A preto je načase už začať aj nejako reálne konať.

svetlonos
17. feb 2025

@zazka666
mame ale ako chceš takychto psychouciteliv riesit? Tam dohovor ani dobre slovo nepomôžu. Keby to bolo riadne ošetrené tamestnavatelom, nebolo by treba takéto myslienky. Keby vyletí zo školy so súdnym príkazom chodenia na terapie- platené z vlastného vrecka, rozmyslelu by si taki darebák ci budu robiť s detmi 🙂

zazka666
17. feb 2025

@dennissa16 ja neviem, kto by už potom učil.

zazka666
17. feb 2025

@svetlonos nechápem k čomu táto odpoveď

dennissa16
18. feb 2025

@zazka666 problem nie je nedostatok vsetkych ucitelov a ani nedostatok v kazdom okrese/kraji…to len na okraj.

A ak moze rodic s problemovym dietatom obehat niekolko poradni a ambulanci pre zlepsenie situacie, malo by sa posvietit aj na problemovych ucitelov. Nie je riesenim, ze deti a rodicia su na prasky a ucitelka ide do prace s neurolom v sebe, lebo uz na to proste nema nervy, ale uci 25 rokov,tak co by ine robila..

dennissa16
18. feb 2025

@zazka666 A este dodam, ze samozrejme sa to tyka aj uciteliek, ktore ucia mozno 5 rokov dokopy (aby sa necitili ucitelky s xy oducenymi rokmi, ze len tie su vyhorete)
Ucitelstvo je tak tazka a zodpovedna praca voci detom, ze to proste nemoze robit hocikto.. dovidopo

svetlonos
18. feb 2025

@zazka666
a čo na mojej odpovedi nechápeš? Slniečkárske myslenie je síce fajn ale iba v určitých situáciách a do istej miery.
Chovanie tejto ucitelky nie je akceptovateľné. Pikial by polozil ktokoľvek ruku na moje dieťa, ucitel atd - dostane taku po papuli ze mu stena da druhu.
Všetko ostatné je len suhlas s násilím od učiteľov ci ostatných.
Takže podľa teba oni decka zastrašovanie a biť môžu ale Bochvchran im tu facku vrátiť?
Super- sa rýchlo vrátime do času z pred 60 rokov, kde učiteľov bezne deti bil, hádzal po nich zväzky klucov a podobne smakotinky.
Ale hlavne, že obete ostanú slusne a budu sa brániť len slovne - to je to co by si chcela?
@dennissa16 ti tiez napísala k veci.
A pusem aj v rámci životných skúseností. Ja som vždy slušná, neublizujem. Snažím sa ľuďom pomôcť, ked maju problem. V praci som na to v 4 z 5 prípadov doplatila. Len preto lebo som jednalo pokojne, slusne, dobrým slovom 🙂 Nakoniec sa to obrátilo celé proti mne.
Tu nejde o kopanie a ego, ale o postavenie sa sám za seba a nenechať si 💩 na hlavu.
To je to, čo sa ti snažím písať. Nie ze sa vydám teraz do ulíc a všetkých pôjdem biť.
Len by som bola zvedavá na tvoje reakcie keby dospeli otlkali tvoje dieta alebo ho takto zastrašovali. Tiez by si ostala taka pokojná a vyrovnaná ako baránok bozi a riesila to milým dohovorom? Možno nie a možno by si riesila násilie na občianskom súde.
Ale byt do rúčky a nechať si ubližovať riešenie v žiadnom prípade nie je.

zazka666
18. feb 2025

@svetlonos iste , budeme sa tu mlátiť a vraždiť navzájom. Ako v Spišskej novej vsi.

tiika
18. feb 2025

@svetlonos pokial nevidis iné riešenie než pekne, mile, slušne slova alebo dať učiteľovi po papuli, tak to je to fakt desivé.
To, že @zazka666 nesuhlasi s fyzickým násilím, neznamena, že schvaluje chovanie učiteľa. Nie je pravdou, ze všetko okrem fyzického napadnutia je suhlas so situáciou a učitelia môžu týrať deti. Toto myslenie je strašne obmedzene.
Je možné ze tým, ze si sa snažila predtým všetko slušne a milo riešiť, a nepomohlo to, tak si prešla do extremu?

zuzanastano11
18. feb 2025

Zmenit skolu, aby dieta nemalo traumu do konca života.... Ked nemam nervy, tak nerobim taketo povolanie.... Vsetko je o ľuďoch....

svetlonos
18. feb 2025

@tiika
ale ved ja nepisem o tom ze fakt strieška ucitelku. No zopar veci by si musela zažiť osobne aby si pochopila. Takto písaním je to také vseliake. Jasne ze su aj iné riešenia, no treba ich aj presadiť. Tu napríklad ucitelka 2,5 ročnému tak hnusne vyktlrutila ruku. V jasliach. Sam doktor povedal, ze spôsobiť dietatu takéto zranenie potrebuje teda dobru silu. Doviedli ho do nemocnice hneď z tých jasli, samozrejme prišla tam aj matka. Pokial by doviedli dieta rodicia s takýmto zranením k dr, vola sa okamžite sociálna. Prešetruje, ci dieta nie je fyzicky týrané. Vies ako to dopadlo? Vyhrážali sa rodičom, nech ani neskusaju podať to na vyšší súd.
Riešilo to mesto, keďže jasle patria pod mesto.... Ucitelka uz častejšie použila na detoch fyzické nasilie. Odovodnenie ucitelky? To dieta je neposlusne 🙈!
Nič sa jej nestalo, je učiteľkou naďalej. O tomto ja píšem. Matka nemala odvahu podať to na vyšší súd. S tou lekárskou správou by sa to tam uplne inak riešilo a zenska by sa neobišla bez ujmy. Aspoň odobrať jej možnosť pracovať s detmi. Aj toto je riešenie voci takýmto ľuďom. Nie nemusia sa biť hlava nehlava, ale urobiť kroky aby uz takto ubližovať nemohli.

svetlonos
18. feb 2025

@zazka666
Nepreháňaj preboha! Vražda je tvrdé slivo, zase odtiaľ potiaľ! Takéto písanie zrovnavna v takýchto citlivých temach je také zmatocne. Kolkokrat keby sme sa o tom bavili osobne pri káve, zistila by si, ze fakt nie som typ človeka, ktorý sa vrhne na ľudí a ide ich mlátiť.
Ale toto mi je nesmierne priti srsti, ked vychovavatel detail ci použije fyzicky trest. Takmer vždy bez následkov pre neho.
Robila som chvíľu v jaslickach aj škôlke. Viem aké tie deti vedia byť a mam aj svoje. Vonku na ihriskách vidím a zažívam školákov ale používať na nich nasilie koli vlastnej neschopnosti a hnevu? No nie.
Ja tiež nie na všetko a všetkých mam trpezlivosť a mam pochopenie aj pre pedagógov a ostatných, ci uz sú vyhoreni alebo inak utrapeni.
Ale keď viem, že už niečo robiť nemám, pretože sa nechovam akoby som mala, tak to nechám tak. Sebareflexia.
Len ako píšem, vzdy som všetko chcela po dobrom, chapajucim prístupom riešiť. Aj v praci. Snažila som sa kolegyňami pomôcť, prebrala pracu za dvoch, ake to nejde na dlhodobo. Vyšla som z toho ako ta zla.
Fakt nikoho nebi ujem ani nebijem, neboj 🙂 Len som zial zistila, ze pokiaľ problém neriešim okamzite a rázne s kompetentným človekom (škola, práca, úrad atd.) skončím zle. Dúfam, že som to teraz zrozumiteľne napísala.

tiika
18. feb 2025

@svetlonos vdaka tomu čo si napísala, už asi lepšie rozumiem tomu, ako si to myslela. Byt za každú cenu iba milý a v druhých očiach dobrý, nám v konečnom dôsledku môže byt omnoho viac na škodu. Je potrebné si stat za tým, comu veríme a postaviť sa v dôležitých veciach za seba. Tým je aj pre mna napr. i výchova, zdravie mojich deti.
A to je to, čo mi od mojich rodičov chýbalo a vidím takú výchovu zial i teraz. Buď sme veľmi milí, snažíme sa vyhnúť konfliktu ako len vieme, 30 krát vysvetľujeme, až napokon vybuchneme a obcas dame po zadku. Žiadne riešenie medzi tým. Preto ja idem respektujucou výchovou, no nie takou jednostranne respektujucou, ako sa to mnohokrát mylne prezentuje. Ale taká, ktorá práve omnoho viac využíva a pracuje s priestorom medzi týmito protipolmi.
A aj v tom ta chápem a veľakrát, keď riešim neprávosť a nenechám sa len tak zastrašiť a odbiť, to cítim nielen ako svoju povinnost, ale i zodpovednost voci celej spoločnosti.

svetlonos
18. feb 2025

@tiika
bingo! To by tu bolo na román keby mam písať prečo reagujem obcas na oko tvrdo. Ale mnohy si respetujucu výchovu zámienkou s - milacik rob si co chceš aj po hlave mi skac aj za debilneho rodiča oznac, plne ta rešpektujem.
Mnohí to zial nepochopili a detom škodia, keďže im nezastavia hranice.
A rovnako to platí aj s tou dobrotu- nanadarmo sa hovorí- pre dobrotu na zobrotu!
Najradšej by som bola len mila zlata a ochotná. Neznášam konflikte situácie a necítim sa v nich vôbec dobre ako to z mojich príspevkov mozno vyznelo. Ale jednoducho som pochopila, že u málokoho milým slovom proti násiliu a sikane dosiahnem vhodný výsledok.
A áno, treba sa za seba postavit aj keď je to často nekonfortne v danom momente, toboz za dieťa.