icon

Problém s pani učiteľkou

xenicka13
25. jan 2013

caute, syn je tretiak, mame stale ten isty problem s matematikarkou, presne toto som riesila minuly rok, syn mal same jednotky za cely polrok a z posledneho testu mal dvojku, tak mu dala na vysvecko dvojku, bola som za nou, vysvetlila mi to tak, ze ten test bol pre nu smerodajny, ok, som povedala, zase je tu polrok, syn ma v ziackej za cely polrok iba jednu dvojku zo slovnej ulohy, z polrocneho testu, pre ucitelku smerodajneho mal jednotku, aj zo vsetkych dolezitych previerok a testov a vcera dosiel sklamany, ze bude mat dvojku, to mam ist zase za ucitelkou a zopakovat jej, co mi minuly rok povedala o smerodajnosti polrocneho testu, mate niekto s takymto hodnotenim skusenosti, diiik

abbey1
25. jan 2013

@kaja73 naša to má od prímy. Ja som sa s tým zoznámila počas doučovania študentov a maturantov. Dlho mi trvalo pochopiť systém a jeho výhody.

kaja73
25. jan 2013

@abbey1 tak ja si na to este len musim zvyknut-syn nam to ozamil pred 2 dnami 😝
doteraz mal vzdy ciste jednotky,tak teraz sa to uz zmeni. 😲

abbey1
25. jan 2013

@kaja73 Budete počítať body. teda hlavne on bacha na to. 😉

jaruska8
25. jan 2013

@kaja73 Hehe, chemikárka a nie matikárka. 😀 Počítanie je nejde...

kaja73
25. jan 2013

@abbey1 no tak ,ale moj to ma v pazi 😝 ,on sa takmer neuci,znamky ho netrapia-zatial to vsak vzdy uhral na jednotky,tak bud zmeni pristup,alebo bude mat znamky horsie-uvidme co z toho vznikne.
Iste je ze ja nebudem vediet asi nic,lebo znamky v ziackej nebudu smerodatne a pisomky neuvidim-to ma trochu stve-stratim uplne prehlad. 😢

abbey1
25. jan 2013

@kaja73 Naši si píšu aj body + plný počet do žiackej.

alami
25. jan 2013

@xenicka13 😝 čo dodať 😅

aliza
25. jan 2013

@bosoriak ja si dovolim s tebou nesuhlasit. V tomto pripade vobec nejde o to, ze matka za syna nieco 'vybavuje'. Syn bol nespravodlivo ohodnotneny, je z toho sklamany, tak by mali dostat aspon vysvetlenie, ze preco. A tiez si nemyslim, ze je v tomto veku vhodne vystavovat deti nepravosti. V tomto veku sa este len vyvija ich sebahodnota a sebavedomie a taketo 'udery pod pas' to mozu vazne narusit, najma ak ide o cloveka, ktory by mal byt spravodlivy! jasne, deti su krute a nie vzdy sa k sebe spravaju ferovo, ale vztah ucitel-ziak je o niecom inom. Ucitel je ako druhy rodic, vychovava a vzdelava, je to autorita a vzor, preto by sa mal snazit byt spravodlivy a objektivny. nespravodlivost zo strany ucitela zanechava vazne nasledky na malej dusicke, ktore sa mozu tahat az do dospelosti. Zazila som to aj ja a doteraz mam zo zakladky traumu. Moja mama si dnes velmi vycita, ze nesla do skoly a neurobila poriadky, ale vtedy sa to proste nerobilo. Bola som sikanovana nielen zo strany spoluziacok, ale aj zo strany ucitelov. nespravodlive hodnotenie, urazky, ponizovanie, stale som pocuvala, aka som blba, ako nemam logicke myslenie a pod. NA strednej mi rodicia zaplatili doucovatelku matiky a ta zostala v soku, ze vsak mam uplne super logicke myslenie a matika mi ide, ale ja ten blok z matiky mam doteraz. A o sebavedomi ani hovorim, doteraz na tom pracujem a zazila som si v zivote vela tazkych chvil prave kvoli 'nulovemu' sebavedomiu.
Suhlasim, ze deti by mali vediet, ze zivot nie je fer, hovorim to aj ja mojej dcere, ale nemal by sa k nim nefer zachovat clovek, ktoremu dieta veri. Na to maju este dost casu, aby pochopili, ze aj ten najblizsi clovek im moze ublizit. Ked dospeju, budu sa vediet branit, ale v tomto veku ich este stale musi chranit rodic.

xenicka13
autor
25. jan 2013

dakujem za nazory, kazda mate v niecom pravdu, je to zlozite, urcite sa jej to opytam, ked s nou budem, mna z toho hlava dlho boliet nebude, je to vrchol nespravedlnosti, taky je zivot, hlavne, ze sme zdravi, syna pochvalim za vysvecko, nieco aj kupim, vzdy budem za nim stat, len som chcela pocut, ci aj taka ucitelka moze existovat

kaja73
25. jan 2013

@abbey1 tak to by aj nasi mohli-asi dam navrh na rodicku-lebo tento pol rok si body do ziackej nepisali,ani sme o tom my ako rodicia nevedeli.

evabb35
25. jan 2013

@kaja73 mne to pripomína Básnikov: Chemii na jedničku umí Buh, na dvojku pani ředitelka, na trojka já, na štyřku některí z vás a na pětku vy všichni ostatní. 🙂

evabb35
25. jan 2013

@kaja73 ja napríklad musím písomku či diktát vždy vidieť, mne nestačí vedieť známku. Mne ani body by nestačili. Učitelia sa tomu čudujú, že načo si to zisťujem. Mne nejde o to, či dobre učiteľka prácu ohodnotila, ale aké chyby konkrétne tam boli, resp. čo konkrétne spôsobuje dieťaťu problémy a na čo sa mám zamerať pri opakovaní učiva.

kaja73
25. jan 2013

@evabb35 a ako stare mas dieta-lebo toto som robila aj ja do cca 4 rocnika -ale syn ma uz 14,5 roka a akosi sa to uz nehodi-on sa pripravuje do skoly uplne samstane uz takmer 4 roky-nechavm zodpovednost na nom-zatial mal vzdy ciste jednotky.
Ja ho uz davno nic neskusam a nekontrolujem.
Len namatkovo to obcas spravim.

bosoriak
25. jan 2013

@aliza Aby bolo jasne, nikde som nepisala, ze je to tak spravne. Ale pochybujem o tom, ze sa podari zmenit hodnotenie ucitelky. V idealnom svete by rodicia podali staznost a ucitelka by po viacerych staznostiach bola odidena. Realita je taka, aka je a preto je mozne ovplyvnit len svoju reakciu. A ja teda rozhodne nechcem, aby sa moje deti ucili pre znamky. Myslim, ze @xenicka13 to robi dobre - spytat sa preco je dolezite. A ak to bude nejaky vymysleny dovod, o to jednoduchsie bude pustit to z hlavy a tesit sa z dolezitych veci.

V tvojom pripade ale zlyhalo viac ludi, a ucitelka hned niekolkokrat. Stale si vsak nemyslim, ze je rozumne ist sa bit za dieta tam, kde ocividne nie je cesta. Stat za dietatom sa da aj inak, nez za neho riesit konflikty. Ale je to kazdeho osobna vec a hlavne, nikto nemame kristalovu gulu a nevieme, ci to nase riesenie je to "spravne". To sa uvidi az ovela neskor, presne ako u teba. Verim, ze kazdy rodic robi len to, co si mysli, ze je najlepsie.

andrejka1983
25. jan 2013

@xenicka13 opýtat sa ist možeš, samozrejme slušne, lebo ak na nu nejako zautočiš može dať schválne horšiu známku, nevieš čo je to sa povahu ta učiteľka..možno je to taký typ osoby co robí naschvály aj ked by to nemala vo svojom povolaní robit, ale je to tiež človek a ludia su rozni, všade!!!....zas na druhej strane na známky sa nikto v živote pýtat nebude a dvojka nie je žiadna tragédia a poviem ti že ani štvorka.... 🙂 som učiteľka a učila som rôzne deti, davala som rozne známky ,deti mali rozne vedomosti, vela krááát som tak prižmúrila oči aby som prilepšila že až až 😀...a dnes moj žiak štvorkár ma vlastnú autodielnu a zaraba viac ako ja s vysokou školou.... 😀 čo ti poviem, aspon sa možem tešim že som ho daco naučila ked sa mu tak darí he he......ale važne, moja rada, chod informuj sa, ale nejak to extra nerieš, su aj dôležitejšie veci v živote ako známky....riešila by som to len kvôli princípu aby moje dieťa nemalo pocit krivdy ale inak nie 🙂

hyta
25. jan 2013

@xenicka13 Nuž, ja by som za pani učiteľkou určite išla a spýtala by som sa, ako ku tomu hodnoteniu dospela, keď ti pri minulom vysvedčení tvrdila, že vychádza zo záverečnej práce, tiež by som jej povedala, že dieťa takto stráca záujem o učenie.I keď v živote to neni ako v rozprávke a dobro nevíťazí nad zlom, myslím si, že takéto malé deti by ešte v spravodlivosť veriť mali.Inak mi príde zvláštne, že niekto kladie dôraz len na záverečnú prácu.Predsa musí prihliadať na celý polrok, to by znamenalo, že dieťa môže nosiť samé zlé známky a keď napíše záverečnú prácu dobre dostane 1? Veď to je stavané na hlavu.Nuž a potom to hlásenie sa v lavici.Sú deti ambiciózne od malička a sú deti, introverti, ktorí nikdy v lavici vyskakovať nebudú.No dobrý učiteľ musí byť predovšetkým dobrý psycholog.

xenicka13
autor
25. jan 2013

@hyta ked ta dvojka syna trápila uz minuly rok, zo srandy som mu povedala, že v tretej triede môže mat samé dvojky, len polročny test musí byt jednotka, aby mal jednotku, ani som netušila, že sa môže toto stať

pink_lady
25. jan 2013

vzdy prizvukujem žiakom: nie kazda znamka ma rovnaku hodnotu. ak niekto dostane 1 z patminutovky, alebo za aktivitu, pripadne z odpovede za jedno ucivo - takychto znamok -1 moze mat za pol rok furu - nehovoria nic o celkovom pochopeni uciva, skor o kratkodobom. preto je pre mna relevantnejsia ta polrocna pisomka/stvrtrocna, ta skor odraza, ziak pochopil ucivo komplexne alebo nie. ...a kludne ma za to ukamenujte 😀 je to len moj pohlad na vec - trosku z druhej strany :D

alenka777
25. jan 2013

@xenicka13 ja by som povedala že najsmutnejšie na tom je, že syn nevie prečo má dvojku. dieťa má vedieť za čo je hodnotené a prečo je tak hodnotené

xenicka13
autor
25. jan 2013

@alenka777 kazala som mu sa jej opýtať, aj ja sa opýtam, pravdu povediac, ja tej učiteľke uz neverim

alenka777
25. jan 2013

@xenicka13 len toto mala učiteľka automaticky každému dieťaťu povedať že maš taku a taku známku preto a preto...

xenicka13
autor
25. jan 2013

@alenka777 take učiteľky určite sú, my to šťastie nemáme

radlinka
25. jan 2013

@xenicka13 ahooj chod este raz za nou a vysvetli jej minulocnu a tohtorocnu teoriu a porovnaj jej vyjadrenie. 😒 Doslovne ju cituj a povedz, ze ak nemieni proti tomu nieco robit, pojdes sa porozpravat s riaditelom skoly o kvalifikovani jeho ziakov a vyjadrovani sa ucitelov podla ich teorii.... Ja neznasem tieto principialne hodnotenia. 😠 .. podla stupnice, smerodajneho testu, skolskej ulohy, ci podla vymyslenej teorie pani ucitelky. Sama som hodnotila studentov a keby tam mal aj 4-ku, dam mu jednicku, pretoze viem ako pracuje na hodine, ako sa snazi, ako sa zapaja, ako ovlada matematiku...a kedze ma z ostatnych testov 1-dnicky nemoze byt nejaky vysledny test smerodajny aby ovplyvnil jeho znamku na vysvedceni, to je predsa chore...alebo je chore zmyslanie matematikarky a sedi na nom 🙄 . Pre mna by osobne ziadne testy neboli smerodajne aj keby by mali zohladnit vyslednu znamku na vysvedceni. Ja som tento pocit zazila na zakladke, tiez u matematikarky, hoci to bola skvela zena, osobnost, stale mala nieco smerodajne, ale presadila som ti to nakoniec, dalo to sice vela namahy ale ovplyvnilo to dalsi vztah k predmetu.

renca3
25. jan 2013

syn tretiak je to iste zo Sj. cely polrok jednotky a polrocny test za 2, na vysvecku 2. bola som sa opytat preco. vraj podla toho ako pracuje na hodinach je medzi 1 a 2, ale "motivacne" mu dava 2. a rozhodujuci je pre nu test, nie znamky za diktaty a cvicenia a vybrane slova.... ked som mu tento tyzden povedala, aby si urobil DU zo Sj, povedal ze naco, ved aj tak mu da na vysvecko 2. je motivovany az, az. 😒

alenka777
25. jan 2013

@renca3 ďalšia super pani učiteľka, tej sa pekne vydaril pygmalion efekt, syn získal odpor k predmetu a nebude sa už snažiť, načo aj....

renca3
25. jan 2013

Ked som mu povedala po rozhovore s ucitelkou, ze to nic, v 2. polroku sa budes snazis a bude 1, povedal: Ale ako sa mam snazit? Nuz na to mu musi odpovedat pani ucitelka. Budem sa priebezne v buducom roku informovat ako pracuje na hodinach.

alenka777
25. jan 2013

@renca3 lenže syn reagoval uplne prirodzene....učiteľka urobila chybu, a ešte si myslí že je chytrá...určite to bude syna motivovať 😠

hyta
25. jan 2013

@xenicka13 Úplne ťa chápem, trápenia našich detí nás maminy bolia 100-násobne.

evabb35
25. jan 2013

@kaja73 Tak ja mám ešte malé dieťa na 1. stupni. Nepredpokladám, že na 2. stupni moje dieťa bude nosiť jednotky...to vidím už teraz, že mu budeme musieť učebnú látku vysvetľovať aj doma, ak nepochopí výklad v škole a s veľkou pravdepodobnosťou aj platiť doučko. To ja zase také bystré dieťa nemám. V rodine máme aj vynikajúcich študentov a rodičia stále bedlivo sledovali pokroky v škole, pomáhali pri učení, platili prípadné doučovanie na strednej škole a zháňali rôzne pracovné zošity na precvičovanie a preopakovanie...a to mali šikovnejšie, bystrejšie deti ako ja. Stálo ich to kopec času a energie, ale myslím, že sa im to vyplatilo. ..ale deti sú rôzne. U nás v rodine je zvykom, že deti sa rodičom zverujú s problémami, radia sa so všetkým a tak nejako spoločne sa to potom aj rieši...jasné, že to stojí veľa času, energie, peňazí, prejazdených kilometrov a prebdetých nocí...

Deti sú rôzne...Sama vieš najlepšie, čo je pre tvojho syna najlepšie.

kaja73
25. jan 2013

@evabb35 tak my sa tiez radime a aj sa zdoveruje asi aj viac ako je bezne na pubisa 😉 ,-to so samostatnym ucenim podla mna nesuvisi.
Prve 4 roky v skole to bolo ale ine-kontrolovala som vsetko-,ale potom konecne dozrel a zvlada to uplne samostane. 🙂
Uvidime aky bude druhy syn.
Ten prvy totiz uz cital v 3 a pol roku,krvny obeh , travenie,slencnu sustavu........ ovladal tiez v 3 rokoch
Druhy syn z toho zatialic nevie nic a ani nejavi zaujem-ma 3 roky a je typicky chalan-auticka,auticka auticka............
Takze asi to tak jednduche s ucenim pri nom nebude. 😀